azb 02.11.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Szarlotkę to robię na kruchym z masła. Mąka na stolnicę i na to kostka masła z lodówki, którą kroimy w drobną kostkę, do tego cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy, ja zamiast kuli wolę walec, owijamy w folię i do zamrażalnika aby ciasto stwardniało. Jabłka kwaśne, najlepiej renety, kroimy na spore kawałki, powiedzmy ósemki i jeszcze na pół. Dodajemy budyń śmietankowy z torebki, cukier, cukier wanilinowy i cynamon i po wymieszaniu z kawałkami jabłek wykładamy na spód wykonany z ok. 2/3 ciasta. Resztę ciasta kroimy w bardzo cienkie plasterki i dajemy na wierzch. Piecze się to około 30 minut w temperaturze ok 220 stopni albo trochę mniej jeśli na termoobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Fajny przepis :) Dzieki A można bez budyniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 03.11.2008 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Fajny przepis :) Dzieki A można bez budyniu ? pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Fajny przepis :) Dzieki A można bez budyniu ? pewnie Super :) Bo jakoś mi sie nie podoba :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 03.11.2008 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Fajny przepis :) Dzieki A można bez budyniu ? pewnie Super :) Bo jakoś mi sie nie podoba :) daj malinowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 daj malinowy Łeeee malinowy jeszcze mniej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 03.11.2008 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 puk puk jest tu jeszcze kto po nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 puk puk jest tu jeszcze kto po nocy? MOoooooooooowaa , ale już odpada powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 03.11.2008 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 no ja szukam towarzystwa bo odpaść nie4 mogę... ale nie będę zatrzymywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 no ja szukam towarzystwa bo odpaść nie4 mogę... ale nie będę zatrzymywać A co CIe trzyma w trzeźwości o 2.00 nad ranem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.11.2008 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 spać baby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 03.11.2008 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 ja nie mogę, i mi za to płacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 03.11.2008 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 spać baby No doooooooooobra...........noc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 03.11.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 dzień dobry kominiarz ponoć szczęście przynosi, trzymaj się za guzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 dzień dobry no to Nefcia potestuj tego brykieta bo zaleznie jak długo palić się bedzie i na ile ta tona starczy to mogłaby być kusząca alternatywa dla rąbania drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 03.11.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Fajny przepis :) Dzieki A można bez budyniu ? Budyń jest po to aby "związać" jabłka. Śmietankowy aby nie dodawał żadnego smaku. Bez budyniu puszczą wodę i spód straci kruchość. Mniej więcej pół torebki na 1 kg jabłek. Cukru i cynamonu daje się różnie - w zależności od tego czy ktoś lubi mniej lub bardziej słodkie i aromatyczne. Ciasto kruche jest w zasadzie standardowe - mąka najlepiej krupczatka ale niekoniecznie. Ważne aby je wykonać metodą podaną w przepisie. Jeśli nie chce się ugnieść w jednolitą masę i pęka to znaczy że albo za mało masła albo masło byle jakie. Ma być prawdziwe 82% tłuszczu a nie jakieś popłuczyny lub mixełka. Mogę podać dokładne proporcje. Szarlotkę podaje się na ciepło. Można samą lub z lodami waniliowymi i bitą śmietaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 witam, pocieszcie mnie - moje dzieci dostały antybiotyk... są chore.... jak mi ich szkoda... Nefercia - jestem uziemiona na cały tydzień, więc z dzisiejszego pchania brykietu nici... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 03.11.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Czeeść , Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.11.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Czeeść , Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! ) szczerze łączę się w bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 03.11.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Szarlotka krucha najlepsza na swiecie Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego. Ciasto: 4 szklanki maki lyzeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 1/2 kostki masla 6 duzych zoltek 2 lyzki gestej kwasnej smietany Nadzienie: 8 kwaskowatych jablek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 lyzeczki cynamonu 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki soku z cytryny 3 lyzki tartej bulki cukier puder do posypania Ciasto: Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej. Nadzienie: Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta. Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna. Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.