Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer


rrmi

Recommended Posts

Szarlotkę to robię na kruchym z masła. Mąka na stolnicę i na to kostka masła z lodówki, którą kroimy w drobną kostkę, do tego cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy, ja zamiast kuli wolę walec, owijamy w folię i do zamrażalnika aby ciasto stwardniało.

 

Jabłka kwaśne, najlepiej renety, kroimy na spore kawałki, powiedzmy ósemki i jeszcze na pół. Dodajemy budyń śmietankowy z torebki, cukier, cukier wanilinowy i cynamon i po wymieszaniu z kawałkami jabłek wykładamy na spód wykonany z ok. 2/3 ciasta. Resztę ciasta kroimy w bardzo cienkie plasterki i dajemy na wierzch.

 

Piecze się to około 30 minut w temperaturze ok 220 stopni albo trochę mniej jeśli na termoobiegu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Nefer

    9730

  • wu

    2385

  • malgos2

    1873

  • ghost34

    1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajny przepis :):) Dzieki :) A można bez budyniu ?

 

Budyń jest po to aby "związać" jabłka. Śmietankowy aby nie dodawał żadnego smaku. Bez budyniu puszczą wodę i spód straci kruchość. Mniej więcej pół torebki na 1 kg jabłek.

 

Cukru i cynamonu daje się różnie - w zależności od tego czy ktoś lubi mniej lub bardziej słodkie i aromatyczne.

 

Ciasto kruche jest w zasadzie standardowe - mąka najlepiej krupczatka ale niekoniecznie. Ważne aby je wykonać metodą podaną w przepisie. Jeśli nie chce się ugnieść w jednolitą masę i pęka to znaczy że albo za mało masła albo masło byle jakie. Ma być prawdziwe 82% tłuszczu a nie jakieś popłuczyny lub mixełka. Mogę podać dokładne proporcje.

 

Szarlotkę podaje się na ciepło. Można samą lub z lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czeeść ,

 

Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały

 

U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan :-? Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo :evil: :evil: NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! :evil: :evil: :evil: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czeeść ,

 

Nitu , żeby Ci szybko Skarby wyzdrowiały

 

U mnie od dziś rozpierducha na maxa - wspólnota zarządziła wymianę instalacji gazowej i wod-kan :-? Wiem ,że trzeba , ale tym bardziej poniedziałek jest do d....(a panowie śpiewają jakieś "hity" disco polo :evil: :evil: NIe dość,że koszmarne to jeszcze fałszują !!! :evil: :evil: :evil: )

 

 

szczerze łączę się w bólu :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szarlotka krucha najlepsza na swiecie

 

Ocena oczywiscie bardzo subiektywna Ale mimo, ze probowalam juz wielu innych doskonalych przepisow, to zawsze wracam do tego.

 

Ciasto:

4 szklanki maki

lyzeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

1 1/2 kostki masla

6 duzych zoltek

2 lyzki gestej kwasnej smietany

 

Nadzienie:

8 kwaskowatych jablek, obranych

pokrajanych na polplasterki

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 lyzeczki cynamonu

2 lyzki maki ziemniaczanej

3 lyzki soku z cytryny

 

3 lyzki tartej bulki

cukier puder do posypania

 

Ciasto:

Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

 

Nadzienie:

Pokrajane jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.

Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

 

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...