Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer


rrmi

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Nefer

    9730

  • wu

    2385

  • malgos2

    1873

  • ghost34

    1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wcale nie robisz sie sknerowata. Po prostu nie dajesz sie .... :oops: okradac, ze tak to ujme. Do szłau mnie doprowadza przepłacanie. No owszem sa sytuacje podbramkowe gdzie na luxus wyboru z braku czasu nie mozna sobie pozwolić. A czas to pieniadz. :wink: .

Lista zakupów imponujaca o armatury normalne fajne i niedrogie (ogólnie). Co do kuchenki gazowej to odradzam szczerze ze wzgledów praktycznych. Mycie i zdejmowanie tego rusztu to jeszcze pół biedy :evil: , ale czyszczenie okapu i ścian (równiez po jakims czasie) z tłustej mazi ktora powstaje po spalaniu gazu ziemnego to masakra :evil: :evil: .

Mam kuchnie elektryczna i jest super. Nie brudzi gotuje sie ekonomicznie i szybciutko. Jedyny mankament to moze garnki muszą mieć proste dno, żeby dokładnie przylegało do płyty. Tak że wszysatkie swoje stare garnki trzeba zebrac wziąć szeroki zamach i oddac na złom. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry ale nikt mi nie powie ze na elektrycznej da sie gotowac jak na gazie. Reakcja dzialania plyty elektrycznej jest straszna. Co innego indukcja ale znajdz mi np 5 palnikowa indukcje w sensownej cenie.

 

Na gazie to znaczy jak???? Co jest rewelacyjnego w palniku gazowym :o ?

Kuchnia elektryczna działa z pewną bezladnościa i owszem nie mozna bezposrednio po wyłączeniu pola grzejnego pozostawic patelni czy garnka bo sie przypali. Ale też kuchenka jest łatwiejsza do sterowania bo np wiesz ze na "8" smazysz nalesniki i ci sie nie przpalą, ziemniaki w malym garnku na "3" nie wykipią itd. W gazowej tego luksusu niet ustawiasz na oko Generalnie do kazdej kuchenki mozna sie przyzwyczaic. Mnie w gazowej odstrasza mechanizm zaplonowy który wczesniej czy poxniej pada i pozostaja zapalrki i zapalki, oraz to czyszczenie to jest masakra. Poza tym w elektrycznej stawiam nieraz talerze z jedzeniem na "1" zeby było cieple bo ktos sie spóznia. Postaw talerz na gazie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rewelacyjne jest ze steruje jak chce a nie gotuje jak kuchenka pozwoli :)

 

Ale moc palnika gazowego jest zblizona do elektrycznego jest to opisane w instrukcji i to ze dasz gaz na full nic nie pomoze jezeli gotujesz w nieduzym rondelku nic nie przyspieszysz. Moge sie zgodzić ze gotowanie dla 5-6 osobowej rodziny na gazie rzeczywiscie jest szybsze, ale to też trzeba by mieć jakąąs plyte ciut nie przemysłową. Moja kuchnia jest na prawde szybka :o , sam bylem zdziwiony. Kiedy goscinnie korzystam z kuchni gazowych to wsciekam sie ze to tak długo trwa. Dziwne ale mam jakies odwrotne odczucia jesli chodzi o eksploatacje kuchenek gazowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moze masz racje ze to kwestia nauki, ale do ceramicznej sie nie przekonam(ciekawe czemu w restauracjach nie maja ceramicznych kuchni?), jesli bedzie mnie stac na indukcje 5 palnikowa to sobie wymienie kuchenke :)

 

Wiesz w restauracjach mają w kuchni pieniek z siekierą, patelnie o powierzchni m2 (elektryczną) , komorę chłodniczą i wiele innych fajnych rzeczy ale niestety nie nadaja sie do domu bo to dom a nie restauracja. :wink:

 

W duzych zakładach gastronomicznych sa kotły parowe od 300 do 500 litrów, do gotowania a gazowe i elektryczne tak zwane "taborety"(dziwna nazwa) służą do podgrzewania "niewielkich ilości "posiłków 50-100 litrów i gotowania np jajek na twardo.

 

Ja jednak gotuje w detalu i moja kuchenka mi wystarcza indukcja jest super ale... sa 2 problemy. Garnki sa drogie i mozna sie naciąć bo czasem wyświetla Error tzn ze garnek to podróba i do indukcji sie nie nadaje. Ostatnio gdzies słyszałem ze promieniowanie powstałe podczas indukcji jednak istnieje i nie jest obojetne dla zdrowia :roll: . Cóz na coś trzeba umrzec, to juz kwestia indywidualna czy ktoś sie boi czy nie. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jassnee komorki tyz promieniujom..raz margarynka zdrowa raz masełko..raz kawa szkodzi inną raza wcale nie..nie kupuje tego ..jakby tego nie testowano i szkodzic mialo komu w jakiś sposób zagrazający zdrowiu to kanał..by był a firmy w stanach (prawnik na prawniku) padłyby jak muchy..z odszkodowan by sie nie wydostały..nie ma w ogóle o czym gadac..moim zdaniem..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzień dobry

Nefcia normalnie przegięcie 3 rano :o :evil: ale lista zwala z nóg a nie jesteś sknerowata tylko normalnie zdrowo myśląca osoba :D za dużo kasy masz żeby letką rączką 2,5 tysia wyłożyć więcej :wink: a kup sobie za to cos dla siebie lepiej na tym wyjdziesz :lol:

 

 

co do płyty to ja jestem nastawiona tylko na gazową elektryczne doprowadzają mnie do szału tym bardziej że co prąd wyłączą to mam sobie ognisko rozpalić żeby obiad ugotować :wink: więc u mnie kiedyś tam będzie gazowa z 5 palnikami :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

masełko i margarynka z kawinka tez??

 

jest wiele urzadzen które działaja na rozrusznik jakby to miał byc argument..to nie byłoby wielu urzadzen..ja sem to wziołem na chopski rozum wy tez faktów nie znacie..wiec wszelkie niescislosci dzialaja na korzysc oskarzonego.. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jassnee komorki tyz promieniujom..raz margarynka zdrowa raz masełko..raz kawa szkodzi inną raza wcale nie..nie kupuje tego ..jakby tego nie testowano i szkodzic mialo komu w jakiś sposób zagrazający zdrowiu to kanał..by był a firmy w stanach (prawnik na prawniku) padłyby jak muchy..z odszkodowan by sie nie wydostały..nie ma w ogóle o czym gadac..moim zdaniem..

 

Pewno ze nie należy przesadzac, ile takich przykładów jest nawet promienie rentgena dopóki nie stwierdzono ze są rakotwórcze wszyscy sie przeswietlali i wszystko :o do czasu. Obecnie wszyscy robia sobie USG a jakie to ma skutki to sie pewno okarze.

O niektórych rzeczach wiemy ze sa szkodliwe, ale nie ma alejki dla niepalacych na cmentarzu (tak mawialem jak palilem pare lat temu) wszyscy umrzemy i dlatego najwazniejsze to świadomie korzystać ze zdobyczy techniki zgodnie z wlasnym sumieniem i upodobaniem, zeby potem nie miec pretensji do siebie i odejsc w spokoju... :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mialam juz gazową potem ceramiczną, potem gazową teraz ceramiczną. za miesiac bedzie znow gazowa (ble) a za rok bedzie indukcja.

 

Troche sie natestowałam tych kuchenek i nigdy nie kupie do domu gazówki - chyba ze (2 palniki jako alternatywe)

 

Ceramiczna jest fajna i wcale nie uwazam, ze drozsza, albo wolniejsza. U mnie gotowanie obiadu dwudaniowego trwa 20-25 minut. Stawiam szybkowar, wlączam i nie musze nic godzinami mieszac (np gulaszu). I jeszcze moze wyjsc a kuchenka sie sama wylączy, albo skręci - jak jej nakażę. No i nalesniki zawsze mi wychodza na ceramice - musze sie nimi najesc przed przeprowadzka - bo czeka mnie rok bez nalesników ;(

 

A do domu pewnie indukcja. Jeszcze łatwiej ja wyczyscic.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...