Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Nefer


rrmi

Recommended Posts

Kasia nie budź demona :lol: jak nie smakuje to wynocha zrobić sobie lepsze :wink:
nawet mam kandydatów na WYNOCHA :lol: :lol:

Naucz swojego małego Aniołka, że na umówiony znak ma wejść, stanąć na środku, pokazać palcem i wypalić :

"A teraz buty, kapota i WON !" - cytat autentyczny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • Nefer

    9730

  • wu

    2385

  • malgos2

    1873

  • ghost34

    1109

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no nie aż tak okrutnie wystarczy zrobić jak moja siostra do kolegi jej męża któren się w niedzielę poważnie zasiedział a w poniedziałek rano do pracy wiec ta moja siostrunia zbierając puste naczynia z ławy zapytała uprzejmnym tonem - "Jasiu kiedy nas znowu odwiedzisz" :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasia nie budź demona :lol: jak nie smakuje to wynocha zrobić sobie lepsze :wink:
nawet mam kandydatów na WYNOCHA :lol: :lol:

Naucz swojego małego Aniołka, że na umówiony znak ma wejść, stanąć na środku, pokazać palcem i wypalić :

"A teraz buty, kapota i WON !" - cytat autentyczny :)

:lol: :lol: :lol: :lol:

Moja kumpela, jak miała tak własnie z 5 lat, potraktowała tak kolegę tatusia :lol: Tatuś spożywał jakąś flaszeczkę z koleżką, a ona czekała aż skończą, bo TV set był jeden w domu, a miała być dobranocka. Wiadomo, głosno było i nic nie słyszała. Wiec pokazała panu drzwi :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wusia,

Najwyżej zrobisz na Sylwestra, bo już chyba nie zdążysz :(

 

0,5 kg maku. Zalewasz wrzątkiem i zostawiasz na noc. Potem wysypujesz na szmatkę na sito - i zostawiasz na cały dzień.

Potem mielisz w maszynce - na najdrobniejszym sitku- 3 razy ( aż poczujesz pod palcami, ze jest konsystencja mięciutka)

 

Wersja na dużą tortownicę :

 

W misce robisz pianę z 9 jaj.

Do tego dorzucasz :

- 9 żółtek

- 40 dkg cukru

- 1,5 łyżki bułki tartej

- 1,5 łyżki miodu

- zapach migdałowy (koniecznie ten)

- skórka pomarańczowa- jak lubisz ( ja nie daję)

 

Wrzucasz do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

 

I do pieca na 1 h - w temp. 180 stopni bez termoobiegu ( potrafi opaść).

 

Wyciągasz i niech sobie postoi aż wystygnie (więc pewnie na następny dzień będzie ok :))

 

 

Teraz czas na masę do przełożenia:

 

- 2 kostki masła ( albo 1 masła i 1 margaryny - miękkie)

- 4 żółtka

- 1 cytryna ( wyciskasz sok i wydłubujesz pestki :))

- 40 dkg cukru pudru.

 

Cukier miksujesz z żółtkami. Dorzucasz masło. Dolewasz cytryny - próbuj, aż będzie mocno słodkie i mocno kwaśne :) Możesz dodać kapkę zapachu migdałowego , ale niekoniecznie - będzie pachniało cytryną.

 

Przecinasz tort na 3 placki (najlepiej mocną, cienką nicią).

Masę dzielisz na 3 części.

2 wkładasz "do środka" pomiędzy placki- ostanią bardzo ostrożnie smarujesz wierzch ciasta i boki - najlepiej ostrym, szerokim nożem, żeby ziarenka maku się nie przyklejały - ale jak się przykleją to też się nic nie stanie :)

 

Ja na górę posypuję jeszcze kolorowymi cukiereczkami w pastelowych kolorach. Zapewniam,że rzucisz gości na kolana :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakich gości Neferka :o takie cóś to ja ukradkiem pod kołdrą bym zeżarła żeby sie nie podzielić :lol:

na poważnie uwielbiam makowie a najbardziej klasyczna strucle w mooim wydaniu ciasto na strucli oczywiscie drożdżowe ma góra 3-4 milimetry a mak w tym tak z 2,5 centymetra :lol:

ale ten torcik maksakrycznie dobry wyglada wiec raczej się nie oprę i piec bede no fakt już nie na Święta :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no zlituj się jak można maku nie lubić sparzony zmielony z zapachem migdałowym z dodatkiem miodu orzechów rodzynek bakali wszelkkiego rodzaju :lol:

A nawrzucaj co tam chcesz do środka - ja nie lubię bakalii i skórki - i moja rodzinka też - jacyś dzicy jesteśmy. NIe jadam bułek z makiem, ale dobrastrucla drożdżowa wchodzi w grę :):) Tylko ja nie umiem drożdżowego robić :):) A jak już sie zaprę to robię struclę z ... owocami :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nefercia moze nie masz dobrego przepisa na drożdżowe :roll: ja to tylko pizzy nie robię bo choćbym na uszach stawała żeby była na cienkim cieście to mam zawsze na grubym :lol: kiedyś chałkę piekłam to mi mało z piekarnika nie wylazła aż sie o drzwiczki oparła :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nefercia moze nie masz dobrego przepisa na drożdżowe :roll: ja to tylko pizzy nie robię bo choćbym na uszach stawała żeby była na cienkim cieście to mam zawsze na grubym :lol: kiedyś chałkę piekłam to mi mało z piekarnika nie wylazła aż sie o drzwiczki oparła :lol:

 

:):)

Ciasto na pizze to mój młodszy robi - genialne :)

Z makiem nigdy nie wiadomo - zdarza się taki, że skwaśnieje zanim go sie odsączy.. Zdarza się. Wtedy tort można zrobić z masy makowwej z puszki, ale nigdy ni ewychodzi taki jak powinien :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mak to ja przeważnie zalewam wrzącym mlekiem jest wtedy pyszności i jak tyle latek piekłam strucelki średnio dwa razy na rok czasem częściej :wink: to mi nigdy nie skwaśniał :o

 

Oooo musze spróbować z mlekiem ... to ciekawe...

Czasem jak mak jest źle przechowywany ( a kupuję takowy w hipermarkecie, w paczce, więc nie widzę) to potrafi się zważyć. Śmierdzi wtedy okrutnie i się "burzy" - puszcza bąbelki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...