manykes 27.12.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witam Przed świętami zakończyłem pewien etap remontu mieszkania, została mi do zrobienia podłoga-parkiet , czy ktoś ma jakieś patenty na odnowienie tanim kosztem parkietu dodam że miejscami są spore szpary , nie był lakierowany i jest dosyć brudny , zamówiłbym cykliniarzy ale to chyba dosyć droga inwestycja...? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 27.12.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 może jednak , ktoś mi coś podpowie............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 27.12.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witam Przed świętami zakończyłem pewien etap remontu mieszkania, została mi do zrobienia podłoga-parkiet , czy ktoś ma jakieś patenty na odnowienie tanim kosztem parkietu dodam że miejscami są spore szpary , nie był lakierowany i jest dosyć brudny , zamówiłbym cykliniarzy ale to chyba dosyć droga inwestycja...? pozdrawiam Zależy jakiego efektu oczekujesz, najlepszym rozwiązaniem było by przełożenie parkietu cyklinowanie i lakierowanie, możesz też poszpachlować szpary wycyklinować i dać nowy lakier. Ile metrów kwadratowych masz tej podłogi? Ceny za samo cyklinowanie od 20zł mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 28.12.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Odnowa starego parkietu, ze szczelinami, to nie takie proste i tanie zadanie do wykonania jak by się to wydawało. Jeżeli parkiet dobrze się trzyma podłoża, to można najpierw wycyklinować, później zaszpachlować szczeliny i następnie wypolerować powierzchnię (polerką), a i tak efekt nie zapewni oczekiwań. Zanieczyszczenia w szczelinach jest trudno usunąć.Ja miałem taki sam temat do przemyślenia. Ostatecznie usunąłem parkiet i zrobiłem nową podłogę z litych desek sosnowych (łączonych na pióro i wpóst) i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 30.12.2005 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 dzięki za porady...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 02.02.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Witam Przed świętami zakończyłem pewien etap remontu mieszkania, została mi do zrobienia podłoga-parkiet , czy ktoś ma jakieś patenty na odnowienie tanim kosztem parkietu dodam że miejscami są spore szpary , nie był lakierowany i jest dosyć brudny , zamówiłbym cykliniarzy ale to chyba dosyć droga inwestycja...? pozdrawiam Akurat jestem parkieciarzem ale nie mam zamiaru namawiać Ciebie na moją usługę. Chcesz tanio - proszę bardzo: 1. Wypożyczenie cykliniarki 50-110 zł za dobę (+ kaucja); 2. Wypożyczenie szlifierki do boków 25-60 zł za dobę(+ kaucja); 3. Papiery do maszyn komplet: (cyrkonia) 120 zł lub (zwykłe) 70 zł; 4. Koszt szpachli, lakieru podkładowego, lakieru właściwego (???). Dodaj do tego kilka dni ciężkiej pracy i ... jeżeli wygląd nie spełni Twoich oczekiwań to zostaje satysfakcja: to JA wycyklinowałem tą podłogę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duddi 16.09.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 podciągam wątek, a przy okazji może mi ktoś coś doradzi jestem na etapie odnawiania podłogi (stare budownictwo, jakieś 40 lat to już leży, parkiet jest w jodełkę, podobno bukowy 22x50x300 mniej więcej). plan jest taki, co by wszystko zerwać i połozyć na nowo, bo raz miejscami się nieładne szpary porobiły, a dwa, kawałek parkietu musimu dołożyć, bo pod wyburzonymi piecami go nie ma jak to wszystko od podłogi wygląda dokładnie nie mam pojęcia, w każdym razie pod klepkami jest jakaś taka płyta wiórowa, a klepki do tego powiedzmy że przyklejone jakimś dziwnym czarnym mazidłem. no i teraz pytanko, jak zrobić zeby było dobrze na pewno wylewka, ale potem kleić na ta wylewkę, czy też cos jeszcze się podkłada??, taki parkiet w jodełkę zaczyna się układać od ścian, czy od środka?? w ogóle byłabym wdzieczna za wszelkie konkrety, bo jakoś nie udaje mi się znaleść jak to cholerstwo kłaść. o cyklinowaniu i malowaniu wszędzie pełno porad, ale przeciez najpierw trzeba mieć ta podłogę, żeby ją wykańczać :/ HELP!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figa24 14.11.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Cześć. Mialam taki problem z parkietem (stary parkiet w blokach z lat 70-tych). Ułożony w jodełkę ale zaniedbany. Pełno szpar, klepki klawiszowały. Postanowiłam zachować go, gdyż uwielbiam parkiety. Ale cykliniarz zbił mnie z tropu. specjalista (mój znajomy) stwierdził, że owszem da radę! Ale:- należy zdjąć parkiet, (aby załozyć go ciaśniej i na równym podłożu)- zdjęte klepki trzeba umyć z kleju, kazdą po kolei (to włąśnie jest ta maź)- podłoże trzeba umyć z kleju i wypoziomowac- klepki nalezy ułozyć najlepiej w tej samej kolejności co poprzednio (stare parkiety po latach użytku dopasowywują się do siebie klepkami, więc klepka z przedpokoju nie koniecznie będzie pasowac do klepki z pokoju)- następnie nalezy zbić połozony parkiet (tylko specjalista)- parkiet teraz można cyklinować- a na koniec lakierowanie...ufff.....sporo tegokasa? ok. 45zł za metr kwadratowy...tez spor Po usłyszeniu tej opinii z chęcią zdecydowałam się na nowe panele:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.07.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam Przed świętami zakończyłem pewien etap remontu mieszkania, została mi do zrobienia podłoga-parkiet , czy ktoś ma jakieś patenty na odnowienie tanim kosztem parkietu dodam że miejscami są spore szpary , nie był lakierowany i jest dosyć brudny , zamówiłbym cykliniarzy ale to chyba dosyć droga inwestycja...? pozdrawiam Akurat jestem parkieciarzem ale nie mam zamiaru namawiać Ciebie na moją usługę. Chcesz tanio - proszę bardzo: 1. Wypożyczenie cykliniarki 50-110 zł za dobę (+ kaucja); 2. Wypożyczenie szlifierki do boków 25-60 zł za dobę(+ kaucja); 3. Papiery do maszyn komplet: (cyrkonia) 120 zł lub (zwykłe) 70 zł; 4. Koszt szpachli, lakieru podkładowego, lakieru właściwego (???). Dodaj do tego kilka dni ciężkiej pracy i ... jeżeli wygląd nie spełni Twoich oczekiwań to zostaje satysfakcja: to JA wycyklinowałem tą podłogę!!! Dzięki za odpowiedź. Tym bardziej że od fachowca. Zadam dodatkowe pytania. Czy do szlifowania małej powierzchni 12m2 wystarczy zwykła szlifierka taśmowa ? Bo czuję że z cykliniarką to więcej zachodu bedzie niż roboty właściwej ? Nie wiem jak to jest z bokami, ale przecież są listwy przypodłogowe które i tak przykryją cześć parkietu gdzie nie dojdzie szlifierka taśmowa. Proszę o dyskusję - pewnie wiele jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modori002 09.11.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ja blondynka sama zrobiłam parkiet, to znaczy jestem w trakcie ale już widać, że dobrze. Trochę pomógł mi mój błyskotliwy leń . Było tak. Podłoga w pokoju ma 9m kwadratowych i jeszcze stoi nieusuwalna szafa,W 3 miejscach parkiet odpadł.Przyjechał cykliniarz i powiedział, że jak wejdzie cykliniarka to odpadnie wszystko, ale jak najpierw sami poprzyklejamy to resztę zrobi za 1000zł, bo taniej nie opłaca mu się pracownika wysyłać. według niego same surowce jak lakier np mały kosztować 500zł.rozważyłam to i pomyślałam. Wypad, już ty na pewno dużego pokoju cyklinował u mnie nie będziesz.I się zawzięłam.Był problem.parkiet dębowa mała klepka nie produkowana od kilku lat, a niesprzedawana od trzech.dobrzy ludzie poradzili mi, żebym szukała w starych rodzinnych firmach. Znalazłam w hurtowni Kenio we Wrocławiu.Przycieli mi na wymiar i wzieli pieniądze symboliczne, podobał się zapał. Spiłowaliśmy szczebelki zwykłą domowa szlifierka i przykleiliśmy, dwa wybrzuszyły się. Założyliśmy nowe i się trzyma, trzeba będzie zeszlifować.Pożyczyłam cykliniarkę kątowa w firmie. 50 zł doba, kaucja 500zł.Firma bardzo w porządku. Szlifowaliśmy na zmianę z moim leniem.Wyszło pięknie, choć 3 dni chodziliśmy w żółtym pyle i wszystko było w pyle. Ciągłe zmywanie pyłu.bezpyłowość to mit.W OBI kupiliśmy Capon extra Domalux. Przed położeniem zeszlifowaliśmy wszystko ręcznie wypożyczona maszyną papierem 100. Capon .Schnie 4 godz.Śmierdzi bardzo krótko. Następnie zeszlifowaliliśmy podłogę za wersalką, jakby był niewypał, ręcznie papierem 240. Idzie szybko i zaczęłam lakierować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modori002 09.11.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Lakier 3V3 ECO-Protect. Może zdziwić, że wygląda jak śmietana ale potem jest ok. Pociągnęłam nim też część której nie szlifowaliśmy, po zeszlifowaniu ręcznym papierem 240. Nic się nie stało.jest dobrze i prawie się nie odcina.Lakier powinien schnąc 24 godz ale ja tyle czasu nie mam. Po pierwszym razie zeszlifowałam i polakierowałam po 18 godz, teraz zrobię to po 15 godz. Musze zdążyć przed tapetowaniem we wtorek. Lakier jest super.Nie śmierdzi, nie dusi, kosztuje chyba 90zł puszka. bardzo ważne są pędzle.muszą być porządne. specjalne do lakieru. Ja kupiłam dwa , większy za 25zł i mały za 16, ale jaki komfort. Po lakierowaniu nie został na podłodze żaden włos ani paproch. Polubiłam te pracę. Duży pokój już tylko wycyklinujemy , a resztę zrobimy sami. W pracy się śmieją, że zdobywam nowy fach-cykliniarz -parkieciarz Wszystko doradzili nam pracownicy OBI. SA zajęci, trzeba ich szukać , łapać i prosić do upadłego:rolleyes: Jeszcze przed nami trochę szlifowania papierem 240 i lakierowania, ale to już przyjemność. Trzeba tez mieć czas, na taki pokój 10metrów podłogi to z 10dni ze sprzątaniem. Ciuchy kupiliśmy po 2 zł i wieczorem braliśmy je do zmywania. To ważne. Koszt? W tej chwili wychodzi 380zł ale może coś pominęłam , niech będzie 400, a cwaniak z internetu chciał 1000zł. Aha szpary, to ważne. Uzupełnia się je mieszając capon z pyłem ze szlifowania, robi się taka maz. Większa dziure można uzupełnic specjalną szpachla do drewna, trzeba wybrać kolor. Każdego wieczoru przed pracą czytaliśmy w internecie i oglądaliśmy filmy, ale wyszło pięknie. Satysfakcja ogromna. Nie umiem załącząć zdjęć, a mój leń śpi Dumna blondynka. Pozdrawiam pracujących nad własnym remontem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts