Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile propanu...

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się ile propanu zużyliście do tej pory na ogrzewanie swoich hacjend? W moim przypadku jest to zbiornik podziemny ( BP ) i z moich przeliczeń wynika,że poszło mi już 1000l ( ogrzewanie od 1 października, temp. w domu 23 st w dzień i 19 st. w nocy ). Termostat w domku. Cosik mi się wydaje,że to dużo. A z drugiej strony mam małe dziecko... Proszę o informację. Kocioł Viessman z zamkniętą komorą spalania, chata 130m2, zasobnik wody 150l.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom ok 145 m kw pow. użytkowej ogrzewany: dzień 21 st. w nocy 20 st. (początkowo 20 i 19 st). + słabiej grzewany garaż i pom gosp. razem 28 m kw. Piec viessmana vitopend 100 + 120 l zasobnik, programator tygodniowy pokojowy, kominkiem nie grzeję. Pierwszy sezon grzewczy, od 4 listopada. Za grudzień (ogrzewanie + woda dla pięciu osób) wyjdzie ze 130 m sześć propanu czyli ok. 520 l. Obecnie spalam ok 4 m sześć. gazu na dobę.

Ale jak to jest z tym przelicznikiem 1l propanu to xxm3. Czy są jakieś tabele ( normy ) na ten temat? Jaką masz temperaturę na kaloryferze i jaką na zasobniku wody. Ja mam 50st. na kaloryfer i 50st na zasobniku - może tu właśnie przesadzam-to moje pierwsze doświadczenia z ogrzewaniem gazowym. Proszę też o opinie innych użytkowników, jak najlepiej ustawić piec, żeby było ciepło ale i ekonomicznie.

Na zasobniku 48 st. z cyrkulacją włączaną 3 razy dziennie na ok. 1- 2 godz.

Na grzejnikach 40 st., podłogówka jeszcze mniej. Testuję dwa warianty:

grzejniki 40 st lub 55 st. Informacja jeszcze nie do końca potwierdzona (pisałem dzisiaj o tym na Forum w innym wątku) jest taka, że ekonomiczniej jest mieć mniejszą temp. na grzejnikach co oznacza, że grzeją one słabiej ale dłużej do osiągnięcia pożądanej temp. w pomieszczeniach. Myślę, że mogę utrzymywać taką temp. nawet przy większych mrozach ponieważ mam mocno przewymiarowane grzejniki.

Ja przez 2 miesiące zużyłem około 270l propanu.

Ale przez ten czas podpalam dosyć dużo w kominku z płaszczem, a więc wszystkie pomieszczenia + CWU.

Domek mam około 120m2 , PT24 + 15cm styropian.

Niby wszystko OK, ale mogłem dać większe grzejniki, bo jak rozpalam w kominku to i tak długo musze czekać aż się dobrze w pomieszczeniach nagrzeje.

Utrzymuje temperaturę 18-21 st.

Witam,

Moje obserwacje dotyczące zużycia gazu płynnego(propan):

4 czerwiec – 85 % (max)

22 październik – 77 %

12 listopad – 50 %

13 grudzień – 30%

27 grudzień – 18 %

28 grudzień – 85 % (max)

Od 4 czerwca do 22 października było tylko grzanie wody.

W ciągu 138 dni zużycie wyniosło 7 % czyli 189 l. lub 48 m3. W porównaniu z ogrzewaniem są to małe liczby więc moim zdaniem nie ma co się bawić w ograniczanie dostępności ciepłej wody (zresztą w moim przypadku zawsze ktoś jest w domu więc tym bardziej tego nie robię). Wyszło mi 324 zł na 4.6 miesiąca czyli 70 zł na miesiąc.

Od 22 października zaczęło się grzanie. W ciągu 65 dni wskaźnik spadł o 59 % czyli zużyłem 1596 l lub 406 m3 gazu i wydałem 2730 zł. Daje to około 1365 zł na miesiąc.

Średnie dzienne zużycie to 24.56 l lub 6.24 m3.

Założenia które przyjąłem do obliczeń:

1 % wskaźnika gazu – 27.06 litra gazu (85 % - 2300 l)

1 litr propanu – 0.254 m3

I to co ogrzewam:

kubatura: 1231 m3

ściana 3W: 12/8/24

Kociol atmosferyczny: 24 kW

Instalacja grzejnikowa: 70/50 st. C

Temperatura pomieszczeń: 22 st. C dzień, 20 st. C noc.

Wszelkie obliczenia ulegną zmianie gdy zmienimy założenia, także wskaźnik % zużycia gazu nie jest super dokładny więc powyższe wyniki są bardzo orientacyjne. Myślę, że dopiero przejście na gaz ziemny i założenie licznika dadzą jakieś porównywalne wyniki.

Aha – żebym nie był do końca całkiem dziwny – samochód zawsze mi pali 5 l /100 km :wink:

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Dobrze że napisłaeś o tym samochodzie.

Wielokrotnie czytając forum z zazdrością czytałem posty forumowiczów którzy zużywają takie małe ilosci gazu- u niektórych wydaje się to mało prawdopodobne, ale to juz chyba taka nasza natura ( nasze jest super a innych bee)

Ja u siebie poprzedniej zimy zuzywałem do 8 m3 gazu na dobę Powierzchnia grzana ok 140-150 m2, teraz palę także w kominku więc nie mogę się wypowiadać.

Dobrze że napisłaeś o tym samochodzie.

Wielokrotnie czytając forum z zazdrością czytałem posty forumowiczów którzy zużywają takie małe ilosci gazu- u niektórych wydaje się to mało prawdopodobne, ale to juz chyba taka nasza natura ( nasze jest super a innych bee)

Ja u siebie poprzedniej zimy zuzywałem do 8 m3 gazu na dobę Powierzchnia grzana ok 140-150 m2, teraz palę także w kominku więc nie mogę się wypowiadać.

Miałem to samo uczucie przy budowie domu. Wiele osób budowało niewiarygodnie tanio. Ale to chyba normalne. W Polsce zawsze ludzie wydawali więcej niż zarabiali.

od 9.11 do 8.12 - 105m3

od 8.12 do 28.12 - 137m3

sporadycznie dogrzewam kominkiem

ToJaro,

Co ogrzewasz (metry, kubatura) i czym (ziemny, propan)?

Twoje obserwacje - jako jedne z nielicznych - potwierdzaja moje.

Zuzyles razem 242 m3. Ja w podobnym okresie od 12.11 do 27.12 zuzylem 18 % czyli orientacyjnie 866 l lub 220 m3 propanu.

Jednakze porownanie do ziemnego uwzgledniajac kalorycznosc obu gazow nie wypada juz tak rozowo...

Pozdrawiam,

Maciek

Ogrzewam propanem ze zbiornika podziemnego.

Powierzchnia domu 142m2, nie ogrzewam garazu i gospodarczego, wiec ogrzewana powierzchnia to ok 120m2.

Kubatura razem 530m3

Piec 1-funkcyjny Vaillant, zbiornik 150l, cyrkulacja włączana mniej więcej 3 razy dziennie po ok. 2 godz. Kominek +DGP na 4 pokoje na piętrze, używany sporadycznie popołudniami i w weekendy.

Temperatura ok 21 st. (gdy palę w kominku oczywiście cieplej)

To mój pierwszy sezon grzewczy, mam nadzieję, że będzie trochę taniej.

Pozdrawiam :)

To ja już zupełnie zgłupiałam :o ...Zatankowaliśmy te nasze 85% ( zbiornik podziemny ) w końcu sierpnia. Wprowadziliśmy się 30 września. Od 1 października termostat w holu jest ustawiony na 23 st.C ( w nocy generalnie 19 st.,choć w porywach mamy na 20-21 st. ze względu na dziecko ). Jak pisałam wcześniej na piecu temp. do ogrzewania 50 st i taka sama na zasobniku wody (150l ). W ciągu dnia temperatura nie zmienia się ( 23st.C ).Kominek grzeje sporadycznie wieczorkiem. I teraz po sprawdzeniu manometru ( czy jak go zwał ) widzę 50 % zbiornika. To w końcu dużo to, czy mało? Pozdrawiam i czekam na kolejne konkretne odpowiedzi i porady.

P.S. Zapomniałam dopisać, że oprócz tych moich 130m2 mieszkalnych, ogrzewam normalnie 30m2 garażu ( nie ma przejścia z domku, ale w tej samej bryle )

Witam,

Ogrzewam 130 m2 od 1 wrzesnia (piec wlaczal sie w razie potrzeby).

22 stopnie w dzien, 21 w nocy. Piec Termet Mini Max Turbo, zamknieta komora spalania, niekondensacyjny, chodzacy na propan-butanie z Orlenu.

Zatankowalem pod korek w lipcu, w srodku grudnia wskaznik pokazywal 60%.

Sprawdze na koniec roku (dokladnie 5 stycznia 2004 roku (rok temu) mialem 55%).

Wode grzeje elektrycznie, nie grzeje kominkiem (mam, ale stwierdzilem ze za 150 zl/m3 drewna to mnie sie nie kalkuluje).

Drugi sezon - idzie podobnie jak w pierwszym. W pierwszym sezonie (rok temu), na koniec sezonu (w maju), zostalo mi 20% zbiornika.

Pozdrawiam

Mirek

Monika

jesteśmy w podobnej sytuacji. My wprowadziliśmy sie w połowie października. Podałem wyżej zużycie w m3 bo takie mam odczyty z licznika. Wieczorem sprawdzę procenty na zbiorniku i jutro napiszę Ci dla porównania.

Na pytanie czy to dużo czy mało odpowiedź jest jedna: zawsze za dużo ;-)

Pozdrawiam i życzę ciapła ;-)

msbobanie

jak dobrze poszukasz to drewno kupisz za 1/3 tej ceny, warunek jest taki, ze musisz pociąć samodzielnie ponad metrowe kloce, ja tak robię - niezłe odskocznia od siedzenia przy kompie, polecam ;-)

Dom 150 m2 powierzchni użytkowej,sciany z Ytonga, temperatura w dzień 21, w nocy 19. Piec Vaillant z zamkniętą komorą + zasobnik 140 l, pogodówka. Od 08.01.2005 do 21.12.2005 zużyłem 2300 l propanu (cały zbiornik). Wychodzi około 4500 zł za sezon, czyli 380 zł miesięcznie. W okresie letnim, tylko podgrzewanie wody kosztowało ok. 80 zł miesięcznie.

Witam

teraz ja

no więc grzeje pierwszy sezon nowy budynek MAX29 + 12 styr. 87m2 na parterze, góra nie wykonczona bez welny na dachu ale na stropie parteru 15cm wełny, na podłodze 10(2x5)styropianu. Za 1m3 gazu propan płace 5,60zł brutto cena ustalona do konca czerwca zwolniony z opłat jestem tez do konca czerwca. W domu w dzien nas nie ma wiec termostat pokojowy ustawinu na 18C w nocy żona wstaje do dziecka wiec jest 20,5 C. Grzejemy wode i gotujemy. Kociołek Termet MiniTerm zwykły. Nie mamy jeszcze dobrych drzwi zewnętrznych i ganku oraz drzwi wewnetrznych. A zapomnialbym grzejniki Purmo w 3 pomieszczeniach a w łazience, kuchni hallu podłogówka. Od 1 listopada do dziś poszło 92m3. Dopalam kominkiem, jakies deski po budowie, palety, rozgladam sie za suchym opałem. Ciekaw jestem co bedzie dalej.

Bardzo fajny wątek.

zapraszam do klubu użytkowników gazu płynnego