Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile propanu...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom ok 145 m kw pow. użytkowej ogrzewany: dzień 21 st. w nocy 20 st. (początkowo 20 i 19 st). + słabiej grzewany garaż i pom gosp. razem 28 m kw. Piec viessmana vitopend 100 + 120 l zasobnik, programator tygodniowy pokojowy, kominkiem nie grzeję. Pierwszy sezon grzewczy, od 4 listopada. Za grudzień (ogrzewanie + woda dla pięciu osób) wyjdzie ze 130 m sześć propanu czyli ok. 520 l. Obecnie spalam ok 4 m sześć. gazu na dobę.

Też dziś sprawdziłem. W okresie 1-30 grudnia 2005 r. spaliłem 131 m sześć. gazu (podaję w m sześć bo taki mam licznik, płacę miesięcznie za faktyczne zużycie). Czyli średnio 4.5 m sześć na dobę. Dodam jeszcze, że nie używam gazu do gotowania. W okresie tym kominkiem paliłem (jedno załadowanie) 4-5 razy. U mnie jedyną metodą obniżenia kosztów ogrzewania jest przejście na gaz ziemny, co jest możliwe. Gazociąg 200m. Dla dwóch domów koszt założenia to ok. 20.000 zł. Musimy namówić do wspólnej inwestycji jeszcze jedną osobę to koszty spadną radykalnie (więcej dołoży gazownia).

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem zużycie od pierwszego tankowania (85%) do wczoraj zużyłem 315m3 gazu. Obecnie w zbiorniku mam 40% gazu.

Nie mam licznika wiec tylko orientacyjnie przeliczam się z litrów na metry ale Twoje dane potwierdzają moje obserwacje. Z Twoich cyfr wychodzi, że 1% zużycia to 7 m3 gazu. U siebie w czasie zimy obserwowalem wlasnie zuzycie 1% na 1 dzień a według moich obliczeń średnie moje zuzycie to 6.24 m3.

Sprawdzę jeszcze ile gazu spala kociol na 1 godzine pracy i ile czasu pracowal danego dnia i zobaczę czy to potwierdzi w jakiś sposób obliczenia.

Posiadanie licznika pozwala na precyzyjne porównywanie danych - moje wyliczenia sa tylko przyblizone. Ogrzewam drugi sezon i tylko gaz ziemny pozwoli mi na redukcje kosztow. Moze jeszcze wprowadzenie temperatury obnizonej w godzinach pracy i przebywania domownikow poza domem ale na razie zawsze ktos jest w domu i kociol pracuje praktycznie non-stop.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem zużycie od pierwszego tankowania (85%) do wczoraj zużyłem 315m3 gazu. Obecnie w zbiorniku mam 40% gazu.

Nie mam licznika wiec tylko orientacyjnie przeliczam się z litrów na metry ale Twoje dane potwierdzają moje obserwacje. Z Twoich cyfr wychodzi, że 1% zużycia to 7 m3 gazu. U siebie w czasie zimy obserwowalem wlasnie zuzycie 1% na 1 dzień a według moich obliczeń średnie moje zuzycie to 6.24 m3.

Sprawdzę jeszcze ile gazu spala kociol na 1 godzine pracy i ile czasu pracowal danego dnia i zobaczę czy to potwierdzi w jakiś sposób obliczenia.

Posiadanie licznika pozwala na precyzyjne porównywanie danych - moje wyliczenia sa tylko przyblizone. Ogrzewam drugi sezon i tylko gaz ziemny pozwoli mi na redukcje kosztow. Moze jeszcze wprowadzenie temperatury obnizonej w godzinach pracy i przebywania domownikow poza domem ale na razie zawsze ktos jest w domu i kociol pracuje praktycznie non-stop.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Co do oszczędności to sprawdź czas pracy pompki obiegowej cwu, po co ma pracować gdy np. śpicie.

Grzeję propan - butanem

Domek 165 m2 (garaż tylko na 8C) więc zostaje do grzania 145 m2.

Temp 21/19 C. Kominek non stop od piątku po południu do niedzieli wieczór. Dużo podłogówki, piec kondensat Termetu.

Tankowałem 15 kwietnia 2005 do 85% teraz mam 62% (+/-). Mam nadzieję dojechać na tym zbiorniku do 15 kwietnia.

Dużo wody u mnie leją :(

Ściana 3 W

Gaz ciut mniej laloryczny niż propan ale tańszy, własny zbiornik i cena rynkowa a nie od dzierżawcy zbiornika.

1 m sześć. propanu z Gazpolu 6.30- brutto. Cena ważna do sierpnia 2006r i do tego czasu jestem zwolniony z opłat za dzierżawę zbiornika.

Ja tez mam cene 6.60 i zuzyłam od 25.11 do 25.12 189,38.Dom nieocieplony i nieszczelne okna.Prosze odezwijcie sie starzy propanowcy :p jaka macie miesieczna kwote za ogrzewanie.Martwie sie, ze zawsze bede płaciła koszmarne rachunki

Przeczytaj mój post, zurzyłem około 25% gazu z butli x 2300 litrów = 575 litrów x 1,5 zł/l = 862 zł + 4 m3 drewna x 100 zł = 1260 zł od maja 2005.

Nie mam w domu zimno, w dzień od 5 do 8 i od 15 do 22 ustawione na 20,5 C reszta to 19C. Weekendy jade na kominku, wtedy tylko CWU się grzeje.

Przeczytaj mój post, zurzyłem około 25% gazu z butli x 2300 litrów = 575 litrów x 1,5 zł/l = 862 zł + 4 m3 drewna x 100 zł = 1260 zł od maja 2005.

Nie mam w domu zimno, w dzień od 5 do 8 i od 15 do 22 ustawione na 20,5 C reszta to 19C. Weekendy jade na kominku, wtedy tylko CWU się grzeje.

No tak, ale Ty masz gaz za 1,50 a nie za 6,50 :(

A Ty masz po 1,62 za 1 l. 1l propanu = 0,254 m sześć.

A Ty masz po 1,62 za 1 l. 1l propanu = 0,254 m sześć.

:oops: :oops: :oops: sorry, nie zauwazyłam

Ale ja podałem cene za litr, a Ty za m3. Nic z tego nie rozumiem, ile Ty tego zurzyłaś. Skarżyli się niektórzy, ze przy silnych mrozach wychodziło im 1000 zł, ale przy obecnej temp. 600,- zł to powinien być max. Z kim masz umowę na tę butlę i jak się rozliczasz ?
umowe mam z gaspolem.Zuzycie podałam w m3,

My też ogrzewamy chałupkę propanem - GASPOL. Rozliczamy się w m3 raz w miesiącu. Cena 1 m3 - 6.89 zł :evil: + dzierżawa za zbiornik podziemny. Ogrzewamy dom już trzeci sezon. Dom o powierzchni 200 m2, ściana 1W Ytong 36.5, piec kondensacyjny. Piec w tym sezonie grzewczym włączyliśmy dopiero jakoś tak w pierwszej połowie grudnia bo wystarczało tylko ogrzewanie kominkowe. Do grudnia zużywaliśmy po jakieś 10 m3 gazu miesięcznie tylko na ogrzanie wody (kuchnie mam elektryczną). W terminie od 4.12.05 do 04.01.06 (bo Gaspol odczuje licznik zawsze 4 dnia miesiąca) - zużyliśmy 68 m3 gazu (z czego 10 m3 to ogrzanie ciepłej wody) + dodatkowo paliliśmy w kominku. Zeszłego sezonu postanowiliśmy jeden miesiąc (akurat luty był bardzo mroźny) ogrzewać dom tylko piecem i zużyliśmy 120 m3 gazu.

Gosiu, czy to znaczy, że zapłaciłaś rachunek 1200 zł za gaz ??
tak, dokładnie 1249,95 :evil: do teraz nie moge sie otrzasnac :wink: dlatego jestem strasznie ciekawa jak to jest z innymi

Jeśli masz dom w tkim stanie jak pisałaś to Twoje zużycie gazu jest raczej normalne. Ja przy średniej wielkości domu (opisany wyżej) spalę w ciągu miesiąca (odczyt 7 stycznia) około 130-140 m sześć gazu.