Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile propanu...

Recommended Posts

Gosiu, a jakie są parametry Twojej chałupki?

Bo, może ogrzewasz landarę 1000 m2. :wink:

Nieee :p dom 170 m2plus 30 garazu.Sciany z betonu komórkowego, dom w trakcie ocieplania.Zuzycie gazu przed ocieplenia, duze okna nieuszczelnione pod spodem.Liczyłam, ze moze byc duzo, ale nie ze az tak.No, ale Maluszektroche mnie podbudował.A, zbiornik podziemny

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My też ogrzewamy chałupkę propanem - GASPOL. Rozliczamy się w m3 raz w miesiącu. Cena 1 m3 - 6.89 zł :evil: + dzierżawa za zbiornik podziemny. Ogrzewamy dom już trzeci sezon. Dom o powierzchni 200 m2, ściana 1W Ytong 36.5, piec kondensacyjny. Piec w tym sezonie grzewczym włączyliśmy dopiero jakoś tak w pierwszej połowie grudnia bo wystarczało tylko ogrzewanie kominkowe. Do grudnia zużywaliśmy po jakieś 10 m3 gazu miesięcznie tylko na ogrzanie wody (kuchnie mam elektryczną). W terminie od 4.12.05 do 04.01.06 (bo Gaspol odczuje licznik zawsze 4 dnia miesiąca) - zużyliśmy 68 m3 gazu (z czego 10 m3 to ogrzanie ciepłej wody) + dodatkowo paliliśmy w kominku. Zeszłego sezonu postanowiliśmy jeden miesiąc (akurat luty był bardzo mroźny) ogrzewać dom tylko piecem i zużyliśmy 120 m3 gazu.
Dzieki piekne :p

gosiu - ależ nie ma sprawy :D Zobaczysz, że jak ocieplisz domek to zużycie gazu spadnie :D

A zapomniałam w swoim poście dopisać, że temperatura w domu utrzymuje się na poziomie 22C a jak grzejemy kominkiem to trochę więcej czyli 24C ale mi to nie przeszkadza bo jestem ciepłolubną istotką :D

gosiu - ależ nie ma sprawy :D Zobaczysz, że jak ocieplisz domek to zużycie gazu spadnie :D

A zapomniałam w swoim poście dopisać, że temperatura w domu utrzymuje się na poziomie 22C a jak grzejemy kominkiem to trochę więcej czyli 24C ale mi to nie przeszkadza bo jestem ciepłolubną istotką :D

Ja tez :p przy 20 marzne :wink: a kapie sie we wrzatku.na razie miałam tylko 17,ale jak zamieszkamy, to na 100% w okolicach 22.Zmartwiłam sie ze bedzie tak co miesiac, bo moja arch mi powiedziała, ze jak ocieple, to spadnie zzuzycie o 10% :(

gosiu - wg mnie to powinno spaść dosyć sporo bo po pierwsze ogrzewarz dom nieocieplony i z nieszczelnymi oknami a po drugie to w końcu przez pierwsze miesiące grzania dom musi się wysuszyć a wtedy idzie na grzanie więcej gazu. Jak myśmy odpalili po raz pierwszy piec - w listopadzie 2003 to zużyliśmy ponad 130 m3 gazu a wydawało się, że dom jest wysuszony bo mokre roboty były robione wiosną pół roku wcześniej a lato było raczej z tych gorących + od października sporo paliliśmy w kominku a mimo wszystko dom nie był do końca suchy. W następnym miesiącu zużyliśmy już ok. 70 m3.

Właśnie podliczyłam ile kosztował mnie gaz w 2005 roku i wyszło mi, że za zużycie 447 m3 propanu zapłaciłam 2971 zł (1 m3 - 6,89 zł). Natomiast w 2004 roku za 438 m3 propanu zapłaciłam 2500 zł (1 m3 - 6,58 zł). Plus koszt drewana - w sezonie palimy jakieś 8 - 10 metrów przestrzennych drewna.

• 2 weeks później...
Wiem, ze to juz gdzies widzialem, ale nie moge znalezc. Mianowicie, jaka jest kalorycznosc propanu a jaka GZ-50?

Zobacz tutaj http://www.e-petrol.com.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html

Przy okazji, co sugerujecie? Jaki jest najkorzystniejszy sposób rozliczania z dostawcą propanu? Licznik radiowy i miesięczne rozliczenie ze zużytego gazu i cała kontrola po stronie dostawcy czy uzupełnianie np. w czerwcu i jednorazowe rozliczanie za dostarczony propan?

Czy wg tego linka wynika że gaz butan jest lepszy od propanu mam na mysli jego właściwości cieplne?

Jak to wyglada czy gaz z butli lepiej aby to była mieszanka propan butan czy tzw. propan techniczny.

Co do rozliczania to jestem coraz bardziej przekonany do licznika + telemetria (gaspol) niż do tankowania i opłaty za litr np.

Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach?

U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24C

Maluszku :o zamsrznieszw domu przy takiej temperaturze :lol:

To od kominka taka temperatura się robi, ale jako, że jestem z ciepłolubnych mnie to nie przeszkadza :D Nocą jak kominek już tak mocno nie pali tylko podkładam jakieś drewienko, żeby rano był żar - to temperatura spada do 22 stopni.

U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24C

To od kominka taka temperatura się robi, ale jako, że jestem z ciepłolubnych mnie to nie przeszkadza :D Nocą jak kominek już tak mocno nie pali tylko podkładam jakieś drewienko, żeby rano był żar - to temperatura spada do 22 stopni.

Napisałas ze minus 24 :lol: :lol: :lol:

Napisałas ze minus 24 :lol: :lol: :lol:

to był myślnik :lol: Już poprawiam :D

Witam!

Czy ktos z szanownych 'propanowcow' posiadajacych licznik (w litrach lub metrach) moze mi podac jakie ma srednie dzienne zuzycie tego cennego gazu :D ?

U siebie po miesiacu grzania - od 27.12 do 27.01 - zanotowalem spadek na wskazniku zbiornika z 85% do 40%. Po zmudych szacunkowych obliczeniach wyszlo, ze na dzien zuzywalem 40 l lub 10 m3 gazu.

Czy to prawda :) ?

Temp. utrzymywana w dzien 22, noc 20, we wszystkich pomieszczeniach taka sama (oprocz garazu). Pow. do ogrzania 260 m2.

Czy obnizenie mocy kotla atmosferycznego wplywa na zmniejszenie zuzycia gazu :-? ?

Pozdrawiam,

Maciek