gosia1719499730 05.01.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Gosiu, a jakie są parametry Twojej chałupki? Bo, może ogrzewasz landarę 1000 m2. Nieee dom 170 m2plus 30 garazu.Sciany z betonu komórkowego, dom w trakcie ocieplania.Zuzycie gazu przed ocieplenia, duze okna nieuszczelnione pod spodem.Liczyłam, ze moze byc duzo, ale nie ze az tak.No, ale Maluszektroche mnie podbudował.A, zbiornik podziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.01.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 My też ogrzewamy chałupkę propanem - GASPOL. Rozliczamy się w m3 raz w miesiącu. Cena 1 m3 - 6.89 zł + dzierżawa za zbiornik podziemny. Ogrzewamy dom już trzeci sezon. Dom o powierzchni 200 m2, ściana 1W Ytong 36.5, piec kondensacyjny. Piec w tym sezonie grzewczym włączyliśmy dopiero jakoś tak w pierwszej połowie grudnia bo wystarczało tylko ogrzewanie kominkowe. Do grudnia zużywaliśmy po jakieś 10 m3 gazu miesięcznie tylko na ogrzanie wody (kuchnie mam elektryczną). W terminie od 4.12.05 do 04.01.06 (bo Gaspol odczuje licznik zawsze 4 dnia miesiąca) - zużyliśmy 68 m3 gazu (z czego 10 m3 to ogrzanie ciepłej wody) + dodatkowo paliliśmy w kominku. Zeszłego sezonu postanowiliśmy jeden miesiąc (akurat luty był bardzo mroźny) ogrzewać dom tylko piecem i zużyliśmy 120 m3 gazu.Dzieki piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.01.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 gosiu - ależ nie ma sprawy Zobaczysz, że jak ocieplisz domek to zużycie gazu spadnie A zapomniałam w swoim poście dopisać, że temperatura w domu utrzymuje się na poziomie 22C a jak grzejemy kominkiem to trochę więcej czyli 24C ale mi to nie przeszkadza bo jestem ciepłolubną istotką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.01.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 gosiu - ależ nie ma sprawy Zobaczysz, że jak ocieplisz domek to zużycie gazu spadnie A zapomniałam w swoim poście dopisać, że temperatura w domu utrzymuje się na poziomie 22C a jak grzejemy kominkiem to trochę więcej czyli 24C ale mi to nie przeszkadza bo jestem ciepłolubną istotką Ja tez przy 20 marzne a kapie sie we wrzatku.na razie miałam tylko 17,ale jak zamieszkamy, to na 100% w okolicach 22.Zmartwiłam sie ze bedzie tak co miesiac, bo moja arch mi powiedziała, ze jak ocieple, to spadnie zzuzycie o 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.01.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 gosiu - wg mnie to powinno spaść dosyć sporo bo po pierwsze ogrzewarz dom nieocieplony i z nieszczelnymi oknami a po drugie to w końcu przez pierwsze miesiące grzania dom musi się wysuszyć a wtedy idzie na grzanie więcej gazu. Jak myśmy odpalili po raz pierwszy piec - w listopadzie 2003 to zużyliśmy ponad 130 m3 gazu a wydawało się, że dom jest wysuszony bo mokre roboty były robione wiosną pół roku wcześniej a lato było raczej z tych gorących + od października sporo paliliśmy w kominku a mimo wszystko dom nie był do końca suchy. W następnym miesiącu zużyliśmy już ok. 70 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.01.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Głowa di góry, jest drogo ale bez przesady.Dla sredniego domku w okolicy 150 m2 zima około 600 zł, latem 100 zł na propanie. Sezon około 4 kpln. Nie sumować, to tylko bardzo orientacyjne szacunki, przy grzaniu samym propanem. Jak dołożymy kominek da sie za wiele mniej prze żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 06.01.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Właśnie podliczyłam ile kosztował mnie gaz w 2005 roku i wyszło mi, że za zużycie 447 m3 propanu zapłaciłam 2971 zł (1 m3 - 6,89 zł). Natomiast w 2004 roku za 438 m3 propanu zapłaciłam 2500 zł (1 m3 - 6,58 zł). Plus koszt drewana - w sezonie palimy jakieś 8 - 10 metrów przestrzennych drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.01.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Maluszku, to jest caly rok czy tylko sezon grzewczy i trzeba sobie doliczyc 80-100 zlociszy w miesiacach letnich na ciepla wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 06.01.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Mohag - cały rok od 04.01.2005 do 04.01.2006. We wrześniu Gaspol zmienia nam cenę 1m3 na następny okres roczny. Latem miesięcznie na ogrzewanie ciepłej wody zużywamy ok. 10 m3 gazu - 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.01.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 senk ju To ja moge sie spodziewac przy 163m2, srodkowa szeregowka, bez kominka, dwie osoby.... tez podobne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 20.01.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Witam,Nadciagaja mrozy wiec podciagam temat.Dzis rano moj wskaznik pokazywal 40%.Ciekawe co pokaze za tydzien - jak (mam nadzieje) przejda mrozy.Nie dogrzewam kominkiem, nie grzeje cieplej wody (bojler elektryczny).Ciekawe czy dociagne do wiosny - slabo to widze ...PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.01.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Wiem, ze to juz gdzies widzialem, ale nie moge znalezc. Mianowicie, jaka jest kalorycznosc propanu a jaka GZ-50? Zobacz tutaj http://www.e-petrol.com.pl/index.php/lpg/wlasciwosci.html Przy okazji, co sugerujecie? Jaki jest najkorzystniejszy sposób rozliczania z dostawcą propanu? Licznik radiowy i miesięczne rozliczenie ze zużytego gazu i cała kontrola po stronie dostawcy czy uzupełnianie np. w czerwcu i jednorazowe rozliczanie za dostarczony propan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 20.01.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Czy wg tego linka wynika że gaz butan jest lepszy od propanu mam na mysli jego właściwości cieplne? Jak to wyglada czy gaz z butli lepiej aby to była mieszanka propan butan czy tzw. propan techniczny.Co do rozliczania to jestem coraz bardziej przekonany do licznika + telemetria (gaspol) niż do tankowania i opłaty za litr np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 21.01.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Witam,Ja tam wole tankowac latem, kiedy cena jest nizsza.Tankuje mieszanke propan-butan (Orlen, zbiornik podziemny).Cena w lecie dla klientow wynosila 1.05 + VAT = 1.281 zl/litr.Pozdrawiam,Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.01.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach?U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu: 24C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.01.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach? U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24CMaluszku zamsrznieszw domu przy takiej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.01.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach? U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24CMaluszku zamsrznieszw domu przy takiej temperaturze To od kominka taka temperatura się robi, ale jako, że jestem z ciepłolubnych mnie to nie przeszkadza Nocą jak kominek już tak mocno nie pali tylko podkładam jakieś drewienko, żeby rano był żar - to temperatura spada do 22 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.01.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach? U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24CMaluszku zamsrznieszw domu przy takiej temperaturze To od kominka taka temperatura się robi, ale jako, że jestem z ciepłolubnych mnie to nie przeszkadza Nocą jak kominek już tak mocno nie pali tylko podkładam jakieś drewienko, żeby rano był żar - to temperatura spada do 22 stopni.Napisałas ze minus 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 23.01.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ile zużywacie teraz gazu przy takich mrozach? U nas pomimo palenia kominkiem - dziennie idzie 4,5 m3 propanu. Temperatura w domu - 24CMaluszku zamsrznieszw domu przy takiej temperaturze To od kominka taka temperatura się robi, ale jako, że jestem z ciepłolubnych mnie to nie przeszkadza Nocą jak kominek już tak mocno nie pali tylko podkładam jakieś drewienko, żeby rano był żar - to temperatura spada do 22 stopni.Napisałas ze minus 24 to był myślnik Już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 30.01.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witam! Czy ktos z szanownych 'propanowcow' posiadajacych licznik (w litrach lub metrach) moze mi podac jakie ma srednie dzienne zuzycie tego cennego gazu ? U siebie po miesiacu grzania - od 27.12 do 27.01 - zanotowalem spadek na wskazniku zbiornika z 85% do 40%. Po zmudych szacunkowych obliczeniach wyszlo, ze na dzien zuzywalem 40 l lub 10 m3 gazu. Czy to prawda ? Temp. utrzymywana w dzien 22, noc 20, we wszystkich pomieszczeniach taka sama (oprocz garazu). Pow. do ogrzania 260 m2. Czy obnizenie mocy kotla atmosferycznego wplywa na zmniejszenie zuzycia gazu ? Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts