Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie strychu - jaka wełna lepsza ?

Recommended Posts

Witam,

Mam niezamieszkaly i nieogrzewany strych z słabo docieplną posadzką (stropem). Tak więc kondygnacja pod strychem jest mocno wychładzana przez tenże strop. Planuję kłaść w okresie zimowym "ocieplenie" na podłogę strychu (może kiedyś posłuży mi do dodatkowego docieplenia przestrzeni pod blache dachową).

I mam do osób doświadczonych w tym zakresie pytanie, co lepiej ?:

A/ styropian grubości 8 lub 10 cm

zalety: tańszy 11-12 zł/m2, lekki = łatwo składać i rozkładać)

wady: małe formaty (sporo zabawy), łamliwy= nietrwały, "pali się" - odpukać !

B/ wełna mineralna 10 lub 15 cm

zalety: spore formaty (mniej roboty), nie połamie się

wady: droższa, pyli = podrażnia i może rakotwórcza? (możnaby ją zapakować w rękaw foliowy), zapachowa ? (piszę o tym poniżej).

Jeśli wełna to jaka byłaby najodpowiedniejsza: Rocwool ("Toprock" za 19 zł/m2 czy "mata W" za 16 zł/m2), Ursa, Isover (mata za 17 zł/m2) ?

Lepiej taką zbitą (gestą) czy miekką ?

I bardzo ważne: byłem dzisiaj w Leroy M. i któraś z wełen "była zawilgocona od śniegi" i "capiła" jakby amoniakiem (a fu). Czy spotkaliście się ze zjawiskiem "smrodu" wełny ???

Poradzicie mi coś ?

Co lepiej ?:

A/ styropian grubości 8 lub 10 cm

B/ wełna mineralna 10 lub 15 cm

Czy spotkaliście się ze zjawiskiem "smrodu" wełny ???

Różnica w cenie wełny i styropianu nie jest tak duża.

Wybierz wełnę, lecz grubość ocieplenia musi mieć 20-25 cm.

Na ocieplanie stropodachu nadaje się nie zbita, "puchnąca" wełna sprzedawana w postaci zrolowanej.

Do wyboru masz wełnę szklaną i mineralną (kamienną). Ta druga bardziej się kruszy, pyli (stąd konieczność noszenia masek w trakcie jej zakładania i przycinania). Ceny są podobne.

To czy wełna śmierdzi zależy prawdopodobnie od sposobu jej wytwarzania. Nie wiem które tak smrodzą. Na pewno nie jest to zjawisko powszechne. Powstanie nieprzyjemnych zapachów może spowodować również błędne wykonawstwo - np. użycie mat wełnianych na zaprawie klejowej zamiast na zaprawie cementowej do izolacji czopucha kominka...

Jeśli zdecydujesz się na wełnę to polecam Ci coś takiego http://www.korff.pl. Ja ociepliłem sobie 150m stropu warstwą ponad 30 cm za 3000 zł z dowozem i paraizolacją. Wełnę kupiłem na Allegro. Ale może u producenta będzie taniej. Wełna jest lepsza od styropianu na stropie ze względu na wysokie temperatury (styropian ich nie lubi i się utlenia).

Z tą szkodliwością wełny to niestety prawda. Włókna dostają się do płuc i mogą powodować tworzenie się np. raka. Poza tym aby wełna trzymała nadany jej kształt używa się lepiszcza którym jest rakotwórcza i alergizująca żywica formaldehydowa .Proszę sobie zobaczyć karty produktów lub oceny higieniczne dostępne na stronach internetowych. I jeszcze jedno ta skała bazaltowa, z której produkuje się wełnę skalną (nie szklaną) to w większości przypadków żużel wielkopiecowy, tak, więc dochodzi jeszcze zwiększona promieniotwórczość.

"Najkorzystniejszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o względy przeciwpożarowe jest wełna mineralna. Otrzymuje się ją w wyniku rozdmuchania płynnych żużli wielkopiecowych, które wstępnie impregnuje się olejami. Warunkiem trwałości izolacji z wełny mineralnej jest zabezpieczenie jej przed zawilgoceniem. Pod wpływem wilgoci materiał ulega rozpadowi." Cytat z Murator-plusa

Tak więc w nawiązaniu do pustaków żużlowych proponuję nową nazwę dla wełny skalnej: HASIÓWA.

Teraz wiecie dlaczego np. żużlowy rockwool jest tańszy od szklanego isovera.

Najlepszy jest perlit ale drogi. Ok. 190 zł m3 :-(

W takim rozwiązaniu lepsza wydaje się być wełna szklana w rolkach, dokładnie będzie do siebie przylegać. Ma to jednak jedna wadę - poddasze staje się całkowicie nieużytkowe. Raczej nie należy tam składować różnych rupieci.

Mam ocieplony strych wełną szklaną. Podłoga strychu/sufit poddasza - warstwa 16cm - oczywiście od spodu folia i gk, od góry rówież folia i deskowanie. Dach na odcinku strychu to wełna szklana z takim usztywniaczem, żeby nie zjechała - warstwa 15 cm. Na to przymocowana do krokwi folia (zółta). Strych jest jak najbardziej jest użytkowany jako: graciarnia i czasami suszarnia. Dodtkowo jest "ogrzewany" przez rury rozprowadzające ciepłe powietrze z kominka - takie tam straty przesyłowe :D.

W takim rozwiązaniu lepsza wydaje się być wełna szklana w rolkach, dokładnie będzie do siebie przylegać. Ma to jednak jedna wadę - poddasze staje się całkowicie nieużytkowe. Raczej nie należy tam składować różnych rupieci.

Mam ocieplony strych wełną szklaną. Podłoga strychu/sufit poddasza - warstwa 16cm - oczywiście od spodu folia i gk, od góry rówież folia i deskowanie. Dach na odcinku strychu to wełna szklana z takim usztywniaczem, żeby nie zjechała - warstwa 15 cm. Na to przymocowana do krokwi folia (zółta). Strych jest jak najbardziej jest użytkowany jako: graciarnia i czasami suszarnia. Dodtkowo jest "ogrzewany" przez rury rozprowadzające ciepłe powietrze z kominka - takie tam straty przesyłowe :D.

Z twojego opisu wynika,że wełnę masz zamontowaną pomiędzy elementami więźby dachowej. A autorowi chodziło nie o to, jaki materiał dać między krokwie, tylko jak docieplić strop tanim i prostym sposobem. Jest to swego rodzaju rozwiązanie problemu w domu budowanym etapami - nie trzeba wykonywać docelowej posadzki i można taką wełnę wziąć i ponownie uzyć do wypełniania skosów. Znam pewien dom, gdzie się takie rozwiązanie sprawdziło. Wiecznie niedogrzany zimą starszy dom usprawniono właśnie takim prostym zabiegiem, temperatura we wnętrzu skoczyła o ładnuch parę stopni. Po paru latach zdecydowano się na zagospodarowanie strychu i wełna była jak znalazł.

• 2 months później...
  • 11 months później...

Jeśli chcesz ocieplić poddasze to najlepiej wybierz do tego fachowców.

Ale z mojego doświadczenia to najlepiej wybrać wate szklaną,jednak jest najskuteczniejsza,a jeśli jest wszystko szczelnie ofoliowane to i nic nie przeszkadza w składowaniu na strychu tz."rupieci"

http://www.anaskor.pl