Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy przyłącze wody ?

Recommended Posts

Witam, Zastanawiam sie kiedy wykonać przyłącze wody. Sprawa jest tego typy iż mamy zamiar wykonac na przyszły rok stan zerowy i przerwa na nast. dwa sezony i teraz czy mozna wykonac te przyłącze wody przy stanie zerowym czy nic sie nie uszkodzi podczas zimy? Rozmyślamy to poniewaz nie chcemy wykonywac poraz drugi mapki do celow projektowych i ponosic dodatkowych kosztów? czy lepiej jednak poczekac ? jak u Was wygladał ten etap, prosze o rade. Pozdrwaiamy i przy okazji Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2006 Roku.

Ja też zwlekałem z przyłączem wody i żałuję bo w 2003 r. weszła ustawa na mocy której właściciel drogi ma prawo pobierać opłaty za urządzenia wbudowane pod drogą. W moim przypadku właściecielem jest gmina, więc muszę co roku wnosić opłaty, więc jeżeli droga przy której jest działka nie jest jeszcze wytyczona to radzę to też rozaważyć.

sprawy formalno-prawno-własnościowe - ok. trzeba brać pod uwagę, ale jeśli chodzi o samą kolejność i pytanie kiedy , to na etapie stanu "0" bym tego nie robił , wodociągi jak przyłączą , to zamontują wodomierz , trzeba wiedzieć gdzie , trzeba go jakoś zabezpieczyć, ogólnie napewno się zniszczy , ja zrobiłem przyłącze wody po dachu , na etapie stanu "0" wyprowadziłem rurę pod ławą, wykopałem rów pod rurę, jak stały ściany , był dach i zaraz po tym okna to wezwałem wodociągi i mnie przyłaczyli , zamontowali wodomierz i przyłącze działa, a teraz i tak się boję żeby nie zamarzło mimo okien i zamkniętego budynku, uważam że na przyłącze zawsze jest czas , polecam i to BARDZO zrobić na etapie stanu "0" studnię wierconą z pompą elektryczną , wody pod dostatkiem, prawie darmowej ,a wody do ścian, stropu itp. trzeba naprawdę sproro , a studnia zawsze się przyda , choćby do podlewania.

• 2 weeks później...