Nefer 27.12.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Zastanawiam się jak to wpłynie na cały proces pozyskiwania pozwolenia na budowę.Mapy i plany przyłączy mają swoje terminy ważności. Do tego to ja musze udowodnić, że dom, który planuję postawić będzie "pasował" do terenu. Muszę latać z aparatem i wszystko obfotografować. Ciekawe co na to Wysoka Komisja w Gminie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 27.12.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Kolega miał inny problem - chciał kupić dom na działeczce.Poszedł do gminy "działka budowlana",w starostwie "pół rolna ,pół budowlana" w wydz.ksiąg wieczystych "rolna". Dodatkowo plan zagospodarowania wygasł rok temu... Po miesiącu przepychanek kupił... Co do braku planu mogą nie wyrazić zgody na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.12.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witam, Jeśli pytasz o czas to od 3 miesięcy w górę i niestety wchodzi w rachubę zawieszenie postępowania na 12 miesięcy. O Twoich zamiarach budowlanych będą decydowały kolejno gmina, powiat i wojewoda, ale jeśli Twoja budowa nie koliduje z inwestycjami powiatowymi lub wojweódzkimi to najważniejsza jest gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 27.12.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 jeżeli sąsiednia działka do twojej jest zabudowana, to raczej nie masz problemu gmina powinna się zgodzić na zabudowę i wydać pozwolenie, ( byłem w takiej sytuacji) natomiast jak nie masz sąsiada to już gorzej,"widzimisie" urzędnika będzie miało duże znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 27.12.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 sąsiedna musi być zabudowana , musi być jakies odniesienie do tego co chcesz i możesz zbudować, bo warunki zabudowy wydają na podstawie charakterystyki okolicznych zabudowań, musi też byc dostę działki do grogi publicznej, itp. zapytaj w gminie czy dla terenu Twojej działki wydaja takie warunki, ja też tak miałem , złozyłem wniosek, odczekałem 3 miesiące i dostałem warunki, czyli wytyczne do projektu , podali wysokość, długość, szerokość, rodzaj dachu itp itd. dosyć precyzyjnie , ale to zależy od gminy i od właśnie "widzimisię" niestety....ogólnie ciężko powiedziec, trzeba pytać lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 28.12.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Witam sąsiedna musi być zabudowana , musi być jakies odniesienie do tego co chcesz i możesz zbudować, bo warunki zabudowy wydają na podstawie charakterystyki okolicznych zabudowań Z tą sąsiednią to nie dokońca tak, okazuje sie że sąsiednia to taka co leży w obrębie obszaru wyznaczonego przez 3 krotną wielkość twojej działki, tzn. jeżeli jakiś budynek mieszkalny jest w odległości mniejszej niż 3 krotna długość twojej działki to może on służyć jako odniesienie do wydania warunków zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 28.12.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 co do w/w wymówcy to bym sie nie zgdoził tak do końca. Działka sąsiadująca z Tobą musi byc zabudowana min. stan surowy oraz dostep do tej samej drogi gminnej. jeśli twoja działka spełnia te podstawowe wymagania to z wydaniem WZiZT nie powinno byc problemu. Złóz wniosek o warunki i zobacz co ci odpiszą czas jaki bedziesz oczekiwał zalezy od gminy u mnie wyn. 2 miesiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2005 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Dzięki za pomoc. Działka moja jest otoczona z 3 storn przez domy jednorodzinne i z czwartej przylega do drogi, więc chyba nie będzie problemu.Mój dom będzie parterowy z poddaszem użytkowym - po obu stronach ( z lewej i prawej) mam domu 2 i 3 piętrowy (+ poddasza) - więc mój będzie raczej mniejszy. Z tyłu mam parterowy z poddaszem tak jaki będzie mój ( położony na sztucznej górce)Chyba to nie wygląda źle. Pani w gminie powiedziała : proszę się nie martwić - na wiosnę rusza pani z budową. CO ZA OPTYMIZM !! I TO W GMINIE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts