Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

''nie umarł żyje dalej tylko uczciwość inwestorów zmusiła mnie do wyjazdów za granice''

Bo tam nikt nie zaczyna budowy domu jezeli nie ma pieniedzy i nie wpędza wykonawcy w długi po hurtowniach.

Od 20 lutego działamy spowrotem w Polsce więc będe odpisywał systematycznie na zaległości tez

POZDRAWIAM

Chcemy wybudować parterowy podpiwniczony dom, parter 250 m2. Mężowi bardzo spodobał się pomysł rekuperatora. Ja nie jestem przekonana, głównie dlatego, że podobno przy reku jest stały szum w domu. Nie wiem jakiego rodzaju - jak głośny jest to szum. Poza tym, czy jesteś w stanie mniej więcej podać koszt montażu w domu o takiej wielkości?

Jeśli zdecydujemy się na reku chętnie nawiążemy współpracę :wink:

Chcemy wybudować parterowy podpiwniczony dom, parter 250 m2. Mężowi bardzo spodobał się pomysł rekuperatora. Ja nie jestem przekonana, głównie dlatego, że podobno przy reku jest stały szum w domu. Nie wiem jakiego rodzaju - jak głośny jest to szum. Poza tym, czy jesteś w stanie mniej więcej podać koszt montażu w domu o takiej wielkości?

Jeśli zdecydujemy się na reku chętnie nawiążemy współpracę :wink:

Witam

Podesłalem odp na priv.

Ja jescze nie spotkalem sie z szumami w pomieszczeniach. Szum napewno jest slyszalny w pomieszczeniu w ktorym wstawimy rekuperator garaz kotłownia pom gospodarcze.

pozdra

Interesuje mnie możliwość rozprowadzenia rur w domu z bala.

Cz robił Pan może instalację w takim domku?

Dom ok 160m2 z poddaszem użytkowym, belki stropowe mają być widoczne,

nie chcemy zabudowywać także przestrzeni ponad jętkami.

Jestem zdecydowana na montaż reku (czyt.mam pieniążki :lol: ), ale nie chciałabym zeszpecić chałupy rurami i muszę wiedzieć jak to wszystko rozprowadzić; mogę podesłać rzuty.

górale zaczynają budowę w tym miesiącu, więc czekam na ewentualne sugestie.

Witam

Przymierzam sie do budowy domu

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php jest tam plik pdf z dokładnym rysunkiem domu

Myślę poważnie o rekuperatorze, czy do rozprowadzenia rur można użyć przestrzeni na poddaszu ograniczonej ścianką i z tego miejsca zrobić kanały nawiewne i wywiewne z parteru? Czy strych byłby dobrym miejscem na instalacje wymiennika? Czy lepiej to zrobić w kotłowni.

Drugie pytanie to GWC, mam działke 780m2 z frontem 22 po rozrysowaniu domku na działce wychodzi mi za domem ok 13-15 m tzw ogródka czy da sie tam umieścić rurę GWC?

Ile mniej więcej kosztowałaby instalacja w takim domku.

Witam

Podesłalem odp na priv.

Ja jescze nie spotkalem sie z szumami w pomieszczeniach. Szum napewno jest slyszalny w pomieszczeniu w ktorym wstawimy rekuperator garaz kotłownia pom gospodarcze.

pozdra

Przykro mi ale nie mam wiadomości na priv. Mogłabym prosić o ponowne jej przesłanie?

Dzięki

• 3 weeks później...
Witam,

Planuję zaopatrzenie dom w rekuperację+GWC.

Dom ma 150m2 calk i niskie zapotrzebowanie na energie +/- 34 kwh/m2.

Instalacja wewnatrz od reku ma miec dlugosc w sumie okolo 30mb (4 kanaly po 7mb).

Jakie miałby Pan dla nas propozycje/rady ?

Pozdrawiam,

Witam

proszę o podesłanie linka do projektu lub moze rzuty bo z tego opisu to dlamnie to nic nie wynika.

pozdrawiam

Rozpoczynam budowę domu ok. 130m2 z poddaszem użytkowym. Jestem zainteresowany na zainstalowanie GWC i reku. Prosiłbym o wycenę (materiały i robocizna) i wskazanie co należałoby uczynić na etapie stawiania fundamentów aby potem uniknąć kucia. Projekt GL311 Alex z firmy StudioAtrium. z zamianą polegająca na adaptacji pomieszczenia nad garażem (czytaj: poddasze wygląda tak samo jak w projekcie GL 173 Roxana).Jeśli trzaba to można podwyższyć sufit-parter do 185cm.

Proszę o info na e-mail [email protected]

Pozdrawiam

Wojtek

:) Wtam,mam kilka pytań

-czy centrala reku może stać np. w kotłowni,pom. gosp.,czy musi być na poddaszu?

-czy ocieplamy poddasze nieużytkowe(tam chyba biegną kanały),czy wystarczy tylko ocieplić poddasze użytkowe(ściany+strop)-z tym się wiążą mniejsze koszty ocieplenia

-jakie jest średnie zużycie prądu dla domu o pow.mieszkalnej 170m2

Jestem przed ostatecznym podjęciem decyzji dot. instalacji reku.

Pozdrawiam Bogusia

• 2 weeks później...
:) Wtam,mam kilka pytań

-czy centrala reku może stać np. w kotłowni,pom. gosp.,czy musi być na poddaszu?

-czy ocieplamy poddasze nieużytkowe(tam chyba biegną kanały),czy wystarczy tylko ocieplić poddasze użytkowe(ściany+strop)-z tym się wiążą mniejsze koszty ocieplenia

-jakie jest średnie zużycie prądu dla domu o pow.mieszkalnej 170m2

Jestem przed ostatecznym podjęciem decyzji dot. instalacji reku.

Pozdrawiam Bogusia

Witam

Jezeli chodzi o umieszczenie centrali to ja staram sie zawsze uciekac z poddasza, ciezko ja tam wstawic a pozatym zapobiega to ewentualnym szumom.

Mozna docieplic kanaly biegnace po poddaszu lub zastsowac juz przewody ocieplone.

pozdrawiam

• 3 weeks później...