Ntek 28.05.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Na początku przyszłego roku chcemy wystartować z budową domu (http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-304,333,66,opis.html). Poszedłem do jednej z czołowych firm i tu dowiedziałem się że: 1. koszt rekuperatora, instalacji i GWC to 30.000 PLN. 2. Oszczędności na ogrzewaniu w w ciągu roku to około 1.5 tys3. Roczny koszt serwisu (wymiana filtrów, czyszczenia wymiennika) to 700 PLN4. Koszt za prąd, dzięki któremu wentylacja chodzi - 300 PLN I co z tego wynika? Zatem rocznie oszczędności to 500 PLN, po 60 latach zwróci się koszt rekuperatora - to jakaś paranoja!Albo informacje których mi udzielono są do bani, albo daję sobie spokój. Nie stać mnie na dopłacanie do rekuperatora (załóżmy że padnie po 20 latach, po tym czasie jestem w plecy 20.000 pln). O co w tym chodzi? Mariano, wyprowadź mnie z (o)błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 - nie powinno to kosztować 30.000, tylko góra 15.000. - koszt serwisu wzięty jest z kosmosu - najśmieszniejsze jest "czyszczenie wymiennika" - policzyli Ci koszt wody i Ludwika? - wentylacja nawiewno-wywiewna nie służy jedynie do oszczędzania. Po prostu nalezy to zrobić z głową i wiedzieć, do czego to służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 28.05.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Depi, ja tylko przekazuje informacje jakie uzyskałem w pewnej warszawskiej firmie, która reklamuje się na prawo i lewo w Muratorze. Wiem, że rekuperator nie służy jedynie oszczędnościom, ale przy poziomie 30.000 PLN po prostu się odechciewa. 15.000 pln to inna gadka, zatem daj namiary na firmę, która za ludwika i wodę nie liczy sobie jak za złoto (fajne spostrzeżenie:) i daje gwarancję jakości wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.05.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Polecam wątek "rekuperator tymi ręcami robiony". Trza zakasać rękawy A serio - ja wezmę gotowy wymiennik od Bartosza, wentylatory EBM (energoszczędne) a rury położe sam lub z pomocą jakiegoś rozsądnego człowieka. To nie jest fizyka jądrowa Koszt ma sie zamknąć w 15 klockach. GWC możesz wykopać sam łopatą - jedyny koszt, to materiały. Da się. Jeśli nie masz czasu na takie p... to spróbuj w LinkAirze może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 28.05.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 No to światełko w tunelu. Zeby było ciekawiej, to w kwocie 30k pln robocizna miała zająć 4k pln, zatem reszta (26k pln) to materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.05.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Ja się poddaję. Megawypasiony i wszystkomający reku powinien kosztować około 10 tys. Materiały do GWC to 2 tys. Rury za 14 tys? Musisz mieć strasznie wielką chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 29.05.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Wielką? Powierzchnia użytkowa 160m2. OK. Mowa o firmie http://www.rekuperatory.pl , widzę że strasznie się cenią. Daję sobie z nimi spokój i próbuję coś zdziałać na własną rękę. Firm na rynku jest wiele, do kilku wysłałem zapytanie ofertowe - zobaczę czy odpiszą a jeżeli odpiszą, zobaczymy co zaproponują. Na budownictwie znam się niewiele i pewnie ten fakt skrzętnie próbują wykorzystać firmy. Na szczęście istnieje net i można ich zachcianki skonfrontować z opiniami osób obeznanych w temacie. Dziekuje Depi za Twoje uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.05.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Nie powinno to tyle kosztować. Powodzenia. PS. Kurcze- chyba się lekko podszkolę, przetrenuję na sobie i otworzę firme montującą to ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.05.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 1. koszt rekuperatora, instalacji i GWC to 30.000 PLN. 2. Oszczędności na ogrzewaniu w w ciągu roku to około 1.5 tys 3. Roczny koszt serwisu (wymiana filtrów, czyszczenia wymiennika) to 700 PLN 4. Koszt za prąd, dzięki któremu wentylacja chodzi - 300 PLN I co z tego wynika? Zatem rocznie oszczędności to 500 PLN, po 60 latach zwróci się koszt rekuperatora - to jakaś paranoja! Albo informacje których mi udzielono są do bani, albo daję sobie spokój. Nie stać mnie na dopłacanie do rekuperatora (załóżmy że padnie po 20 latach, po tym czasie jestem w plecy 20.000 pln). . A co ja mam powiedzieć jak u mnie wycena wynosi 55.000 PLN !!!!!!!!!!!!!!! Wycena z tej samej firmy co Twoja czyli http://www.rekuperatory.pl No i chyba moje plany budowy went. mech jeszcze sie nie zaczeły a już się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.05.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 nie no, odaro Ty to musisz mieć pałac! 55 tys to jest wycena dla zakładu produkcyjnego albo sporej restauracji! Ja na razie planuję, że zmieszcze się w 10.000. Może mi się nie udać, ale postaram się. 15.000 na pewno nie przekroczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 29.05.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 No i chyba moje plany budowy went. mech jeszcze sie nie zaczeły a już się skończyły. Wysłałem zapytania do kilku firm, tylko jedna pochyliła się nad moim problemem i wyraziła chęć współpracy. Cena ponad dwukrotnie niższa. Spróbuj zatem tutaj http://www.warebud.pl Nie wiem jeszcze co to za firma, ale widnieje na krótkiej liście producenta 'Pro-vent". Poza tym powałkuj temat http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1746734#1746734 Depi, Twój pomysł na założenie firmy pewnie byłby strzałem w 10-tkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.05.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 nie no, odaro Ty to musisz mieć pałac! 55 tys to jest wycena dla zakładu produkcyjnego albo sporej restauracji! Ja na razie planuję, że zmieszcze się w 10.000. Może mi się nie udać, ale postaram się. 15.000 na pewno nie przekroczę. Mój domek to 277mk o kubaturze ok. 1000m z tego 60mk to gabinet lekarski Zaproponowano mi dwie centrale jedna dla domu druga dla gabinetu podobno inaczej sie nie da (za mała moc jednej centrali) obydwie z pełnym sterowaniem automatycznym do tego GWC. Nietety wycena jaką otrzymałem jest dla mnie absolutnie nie do zakceptowania. W swoim projekcie ma gotowy projekt instalacji Dospel (był razem z projektem) i chyba do tego jeszcze wrócę ale mam obawy co do jakości centrali Dospel, chociaż ich pomysł na GWC glikolowy bardzo mie sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 29.05.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ja mam wycenę z rekuperatory.pl na ok. 20 000 pln, z Link Air (Bartosz) na ok. 14 000 pln. Ceny brutto. Dom ok. 220 mkw pow. ogrzewanej. W tym wszystko, z montażem, bez GWC (ten kawał rury to chyba sam sobie mogę zakopać, kwestia długości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.05.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ntek Widzisz? Jednak można taniej odaro I tak za drogo. Jesli chodzi o możliwości techniczne, to nie ma problemu, aby jedna centralka wymiotła 1000m3 (u Bartosza takie cudo kosztuje 7600 netto), a nawet wielokrotnie więcej. Fakt, że to podraża koszty, bo trzeba zastosować kanały o większym przekroju, ale to wycena jest wciąż 2x za wysoka. Mój dom ma 240m2 pow. uż. i ponad 600m3 kubatury więc różnica nie jest taka dramatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 29.05.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Zgadzam się z przedmówcą. Moje 220 mkw i do tego kubatura netto 584 m3 lub kubatura 1006 m3 (cokolwiek oznacza różnica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.05.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witajcie Przed ostatnimi targami budowlanymi we Wrocławiu też nie wiedziałem co wybrać. Po rozmowach oraz organoleptycznym zbadaniu różnych rekuperatorów zdecydowałem się na Żubra z GWC rurowym. Żubr to taka nowa wersja Bartosza w mniejszej obudowie, z ciekawymi wentylatorami o małym poborze prądu, dużymi filtrami i automatyką. Zaprojektował go ten sam konstruktor, który kilka lat temu stworzył Bartosza (rozmawiałem z nim na targach). Całość dostarcza i montuje mi Wentbud z Wrocławia (regionalny dystrybutor Żubra) - w moim przypadku koszt całkowity (projekt, materiały, robocizna, uruchomienie i regulacja) to niecałe 20 tys. przy domu o powierzchni 168 m2 i kubaturze 744 m3 (umowę podpisałem na początku roku). Dospela z wymiennikiem glikolowym obejrzałem - ładny, kolorowy itp. tylko, że prąd do pompy kosztuje i trochę niweluje zyski jakie daje jego zakup, poza tym jest dość drogi (na targach mówili o 13 tys, gdzie rurowy w Wentbud kosztuje niecałe 4 i nie zżera prądu). Porównując centrale brałem pod uwagę nie tylko sprawność (tu często podawane są wartości w idealnych warunkach), lecz też np. spręż dyspozycyjny, powierzchnię czynną wymiennika itp. Życzę dobrych wyborów - nie dajcie się naciągać na jakieś ceny z kosmosu. Pozdrawiam Grzegorz PS Link do Went-bud: http://www.wentbud.pl/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.05.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 . przy domu o powierzchni 168 m2 i kubaturze 744 m3 Czy Ty masz pomieszczenia o wysokości prawie 4,5 m, czy ja zapomniałem jak się liczy objętość bryły? A poza tym dzięki za ciekawy post. Masz jakieś szczegóły nt. tych energooszczędnych wentyli w Żubrze? To jest element, który w Bartoszach mi nie odpowiada (stąd te EBM w planie). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 30.05.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Bardzo proszę o fachowe sugestie dotyczące montażu rekuperatora w domu:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji=będzie ogrzewany gazem i - piec kondensacyjny + kominkiem z płaszczem wodnymna doke ogrzewanie podłogoweczy latem rekuperator też jest wykorzystywany ?jak sprawa z oknami, kominami ?podaję meila:[email protected]budowa ok. Legionowa.pozdrawiamk* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.05.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Bardzo proszę o fachowe sugestie dotyczące montażu rekuperatora w domu: czy latem rekuperator też jest wykorzystywany ? jak sprawa z oknami, kominami ? - Letem rekuperator jest wykorzystywany. Zależnie od ochoty może pracować bez wymiennika (lub z bypassem) i wtedy tylko wentyluje, albo z wymiennikiem i wtedy nawet co nieco może schłodzić. Najlepiej mieć bypass i automatyke, żeby dobierało tryb zależnie od temperatury (np. nocą z bypassem). - sprawa z oknami kominami OK. Zadawaj pytania nieco konkretniej, jeśli chcesz dostać użyteczną odpowiedź. Nie każdemu chce się pisać cały elaborat nt. okien i kominów np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Kubatura taka, bo jako pow. użytkową nie policzyli strychu i klatki schodowej i pewnie jeszcze skosów na poddaszu poniżej 120 cm. Co do wentylatorów to nie wiem jakie dokładnie zastosowali (pewnie prądu stałego), ale wraz ze sterowaniem tworzą tzw. układ constans tzn. mają zbilansowane przepływy. Podobno Bartosz to ogromna 2-metrowa rura - ile on kosztuje ? Nie lepiej będzie kupić sam reku Żubra i resztę instalacji zmontować samemu (jest mniejszy i kompletny) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts