Depi 30.05.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Bartosz jest faktycznie wielka rurą. Czy lepiej Żubra - nie wiem, nie mogę znaleźć nigdzie Żubra. To, że mniejszy ma wady oprócz zalet. Jest mniej sprawny. Ale jeśli cena byłaby dobra - może Ty wiesz, gdzie jest jakiś cennik? Bartosz zaczyna się od 4800 netto (przynajmniej w tym cenniku co dostałem pare miechów temu). Dla 1000m3 7680 netto. Można tez kupić sam wymiennik. Bartosz ma od razu by-pass i tym mnie kupił. PS. A strych będziesz ogrzewał? Bo ja nie. Wywal z kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 31.05.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Na temat Żubra można co nieco znaleźć tutaj. http://www.mek.pl/wentylacja-wentylacja_zubr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 31.05.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ej no porażka - ceny zabijają - prawie 2x tyle, co Bartosz! Nawet jak dodasz do Bartosza wszystkie opcje sterowania bypassem, GWC itd to nie zrównasz się z ceną. Ja dziękuję... Nie dziwne, że toto znika z rynku (już zniknęło?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.05.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Bartosz zaczyna się od 4800 netto (przynajmniej w tym cenniku co dostałem pare miechów temu). A Żubr dzisiaj od 5400 netto - czy to 2x więcej ? Dla 1000m3 przy 2 wymianach/godz. Bartosz 7680 (cena sprzed kilku miesięcy), a Żubr 10 000 - to też nie 2x tyle Nie liczyłem strychu, więc spokojnie wystarczy u mnie 320. Faktycznie są tam wentylatory EBM. Widziałem Bartosza i jest wieeeelki - jak planujesz go myć ? Czy nie lepiej kupić gotową centralę niż kombinować z doborem wentylatorów itp. ? Też myślałem nad Bartoszem, ale wybrałem gotową, zgrabną centralę o tych samych parametrach wraz z montażem i gwarancją na działanie całego systemu. Buduję dom dla siebie i planuję w nim mieszkać wiele lat, więc nie chcę ryzykować, że sam coś schrzanię i będę poprawiał, bo "zaoszczędziłem" kilkaset PLN. Poza tym Bartosz mało atrakcyjnie wygląda i mogą być problemy z jego czyszczeniem itp. Depi - pewnie Cię nie przekonałem, ale ważne, żeby inni wiedzieli, że warto wybierać między tymi dwoma i nie dali się naciągnąć na jakieś drogie i słabo działające centrale. Czyhają też takie miny jak: GWC glikolowe, rurowe Rehau itp. Przestrzegam też przed GWC żwirowym jeśli choć przez krótki okres w roku stan wody na działce mógłby grozić jego zalaniem (sam o mało takiego nie wykonałem). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 31.05.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 SUSPENSER nota bene ciekawy dobór nicka Jakoś inaczej patrzymy chyba. Żubr o wydajności 500m3/h kosztuje 10000 (dzisięć tysięcy) Bartosz o wydajności 500m3/h kosztuje 5220 (pięć dwieście) W moim wszechświecie jest to dwa razy tyle. Nie wiem co masz na myśli pisząc "Dla 1000m3 przy 2 wymianach/godz.". Jeśli chcesz przepchnąć tysiaka na godzinę, to Żubr będzie cie kosztował 18.000 (osiemnaście!), a Bartosz 7680. Ja posługuję się danymi od Bartosza dla Bartosza i danymi ze strony, którą podał Ntek. Ceny Bartosza wydają się zgadzać, tylko z Żubrem coś nie tak. Tak poza tym, to po co Ci 2x/h? Koke produkujesz? Co do składania z części, to nie robię tego po to, żeby zaoszczędzić, tylko po to, aby mieć DOKŁADNIE to, co chce. Wydaje mi się, ze lepiej dobiore sobie komponenty sam, niż zrobi to za mnie producent ustalając jakąś sztywną konfiguracje. Bartosz akurat do tego się nadaje super - producent jakby sam to przewiduje dając możliwość kupna samego wymiennika i całej masy różnych opcji, które można do centrlai zamówić, bądź nie. Czy mnie przekonałeś? Na razie nie, co nie znaczy, że mnie nie przekonasz. Jeśli masz inne (niższe) ceny Żubrów, to się chętnie im przyjrze. Szczególnie jeśli mają wentyle EBM, bo to właśnie wentyle mi przeszkadzają w gotowych centralach Bartosza. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 31.05.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 CD: Bartosz zaczyna się od 4800 netto (przynajmniej w tym cenniku co dostałem pare miechów temu). A Żubr dzisiaj od 5400 netto - czy to 2x więcej ? Przy takiej cenie Żubr ma wydajność 200m3/h a Bartosz 350m3/h - wciąż jest to 2x więcej. Widziałem Bartosza i jest wieeeelki - jak planujesz go myć ? Nie planuje zasadniczo. Może wpadnie mi kiedyś do głowy odłączyć króćce i chlusnąć do niego wodą? Ale pewnie nie będzie mi się chciało. Przestrzegam też przed GWC żwirowym jeśli choć przez krótki okres w roku stan wody na działce mógłby grozić jego zalaniem (sam o mało takiego nie wykonałem). Ja się wciąż waham. Czy wolę święty spokój czy lepszą wydajność i oczyszczanie powietrza? Zobacze po badaniach geotech i rozmowach z mieszkańcami mojej okolicy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 31.05.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Depi dostałem odpowiedzi tylko na dodatkowe odpowiedzi Mnie przede wszystkim interesują rozwiązania ogólnie opisowo- techniczne i cenowe dla mojego domu podałem link do projektuBardzo proszę o odpowiedźk*[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 31.05.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 konrado Użyj prosze opcji "Szukaj" oraz Google. Jak potem będziesz miał jakieś konkretne pytania, to pewnie chętnie kots odpowie. Nie możesz oczekiwac, jak juz pisałem poprzednio, że ktoś dla Ciebie wszystko opracuje, skoro Tobie sie nie chce poszukać i poczytać chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.05.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Depi - oczywiście chodziło mi o jedną wymianę na 2 godz. maksymalnie Co do wentylatorów to najlepiej byłoby podejrzeć jakie dokładnie zastosowali w Żubrze i na tej podstawie poszukać samemu podobnych u ich producenta. Faktycznie przy 500 m3 różnica w cenach spora. Nie sprawdziłem cen Bartosza i byłem pewny, że pisząc dla 1000 m3 chodziło Ci o kubaturę domu, a nie o wydajność wymiennika. Faktycznie przy większym budynku jest o co walczyć, bo różnice w cenach duże. Co do żwirowca to bałbym się też radonu z kamieni A jeśli chcesz zastosować otoczaki polne to popytaj ile kosztują - u mnie dość sporo - chyba, że sam nazbierasz (ja tak planowałem je zdobyć) Jak wykopałem wiosną dziurę na 1m i zobaczyłem w niej po kilku minutach wodę to od razu zmieniłem plany - znam brzydki zapach z wentylacji w aucie gdy wyłączy się klimę a wraz z nią osuszacz. Konrado - jak chcesz ofertę to napisz do producenta lub dystrybutora - w tym wątku nikogo od nich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.06.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Co do żwirowca to bałbym się też radonu z kamieni Jak wykopałem wiosną dziurę na 1m i zobaczyłem w niej po kilku minutach wodę to od razu zmieniłem plany - Konrado - jak chcesz ofertę to napisz do producenta lub dystrybutora - w tym wątku nikogo od nich nie ma. 1. Radonu się nie boję - troche promieniowania nikomu nie zaszkodzi 2. Dlatego mówię - sprawdzę warunki i podejmę decyzję. 3. Teoretycznie mariano jest - ale go nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.06.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 nie no, odaro Ty to musisz mieć pałac! 55 tys to jest wycena dla zakładu produkcyjnego albo sporej restauracji! Ja na razie planuję, że zmieszcze się w 10.000. Może mi się nie udać, ale postaram się. 15.000 na pewno nie przekroczę. Mój domek to 277mk o kubaturze ok. 1000m z tego 60mk to gabinet lekarski Zaproponowano mi dwie centrale jedna dla domu druga dla gabinetu podobno inaczej sie nie da (za mała moc jednej centrali) obydwie z pełnym sterowaniem automatycznym do tego GWC. Nietety wycena jaką otrzymałem jest dla mnie absolutnie nie do zakceptowania. W swoim projekcie ma gotowy projekt instalacji Dospel (był razem z projektem) i chyba do tego jeszcze wrócę ale mam obawy co do jakości centrali Dospel, chociaż ich pomysł na GWC glikolowy bardzo mie sie podoba. Ponieważ pierwsza wycena reku w wysokości 55.000 zwaliła mie z nóg zacząłem kombinować co by tu robić aby zapłacić mniej. Mam takie pytanie czy gabinecie lekarskim nie lepiej byłoby zainstalować centrale wentylacyjną bez rekuperacji. Bo chyba takie są co... Gabinet będzie używany 3x w tygodniu w godz. popołudniowych to w sumie nie będzie mi zależało na odzysku ciepła. W czasie kiedy będzie nie używany ustawie sobie niską temperaturę i moze nie bedzie tak źle bo mam gaz ziemnny na działce. Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.06.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 odaro Policz, czy bardziej opłaca Ci się kupić oddzielną jednostkę wentylacyjną, czy dorobić pare metrów rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.06.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 odaro Policz, czy bardziej opłaca Ci się kupić oddzielną jednostkę wentylacyjną, czy dorobić pare metrów rury. A co oprócz Bartosza wystarczy jako jeden rekuperator na mój domek. Bo ceny takiego dużego rekuperator to od 18.000 w górę. Do tego jeszcze muszę sprawdzić jakie są wymagania sanitarne dla wentylacji mech gabinetu. Jak na razie wszyscy proponują dwie oddzielne centrale wentyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano 04.06.2007 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam Widze ktoś podłączył sie pod moje forum bardzo mi miło. Ale proponuje własny nowy temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano 04.06.2007 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam Widze ktoś podłączył sie pod moje forum bardzo mi miło. Ale proponuje własny nowy temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano 04.06.2007 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam Widze ktoś podłączył sie pod moje forum bardzo mi miło. Ale proponuje własny nowy temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grotolaz 04.06.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Panie Robercie proszę pamiętać o swoich klientach i się z nimi kontaktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grotolaz 04.06.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Panie Robercie proszę pamiętać o swoich klientach i się z nimi kontaktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grotolaz 04.06.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Panie Robercie proszę pamiętać o swoich klientach i się z nimi kontaktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.06.2007 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam Widze ktoś podłączył sie pod moje forum bardzo mi miło. Ale proponuje własny nowy temat. pozdrawiam Tematem wątku jest "Rekuperatory - jeśli macie pytania piszcie" No to piszemy i pytamy. Bardzo miłe potraktowanie potencjalnego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts