Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[Witam

Akurat chodzilo mi tu o jedna firme ktora ostatnio wsadzała swoje teksty w ruznych forach

tzn? o firmę, która promowała Żubra?

to może czas na odpowiedz praktyka Żubr czy Bartosz dla domu o powierzchni 170m2. chociaż jeżeli cena całej instalacji rzeczywiscie jest dwukrotnie wyższa z Żubrem to odpowiedz sama sie nasuwa

Żubr stoi za rogiem ;)

• 4 weeks później...
Witam! Dziwne, ale nikt na forum muratora nie pisał nic o rekuperatorach Rylewskiego!!! wyszukiwarka nic nie znajduje. A może jest to ciekawe rozwiązanie wentylacji mech. z odzyskiem ciepła? Co sadzicie?

Już napisali :

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1913515#1913515 :).

Niestety niezbyt pochlebnie :(.

Witam,

chciałbym sie dowiedziec cos wiecej na temat reku, czy trzeba wprowadzac zmiany w projekcie jesli chce sie go miec?

Mój projekt to granat 120 m2 + garaz, jaki bylby orientacyjny koszt zamontowania takiegho urzadzenia?

Czy moze reku współgrać z kominkiem z plaszczem wodnym?

oto link do projektu:

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/granat/

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Kamil

[email protected]

Może ja podpowiem, bo temat rozpracowałem dokładnie gdy sam wybierałem centralę :wink:

Kominek jak najbardziej można podłączyć - takie cuś proponowali mi w Wentbud we Wrocławiu, tyle, że ja nie robię kominka :wink:

Z Żubra można się ponalewać, bo ma fajną nazwę, ale tak na poważnie to tylko jego dystrybutor wiedział o czym mówi i nie wciskał kitu (co u innych było nagminne) - dlatego osobiście go wybrałem.

Pozdrawiam

PS jak go już u mnie zmontują i uruchomią opiszę tu swoje wrażenia - jeśli będzie ok to mariano pewnie napisze, że mam jakieś konszachty z jego dystrybutorem z Wrocławia :lol:

no właśnie

ja się przymierzam do Bartosza

i tak sie składa, że Bartosz to taki stary Żubr - ten sam konstruktor

ale stary nie znaczy mniej jary, bo żubr kosztuje dwa razy więcej choć gabaryty ma dwa razy mniejsze i nie wiem jak tam kwestia szronienia

jestem ciekaw twoich opinii jak będzie działał

pamiętaj: Żubr podchodzi wieczorem

:D

Konmak - jak masz miejsce, czas i chęci to spokojnie montuj Bartosza (tylko pamiętaj o ekonomicznych wentylatorach prądu stałego) - ja w tej kwestii odpowiedzialność za dobór, wykonanie i działanie instalacji wolałem zrzucić na kogoś innego, z doświadczeniem praktycznym :wink:

Co do Żubra to będę uważał :lol:

Ja też proszę o PILNY !!! kontakt, bo w przeciwieństwie do Kirana nie widzę oznak życia, a miały być ponad tydzień temu.

możemy się licytować... u mnie miał być w pierwszym tygodniu lipca, co potwierdził 4 dni wcześniej, a potem zniknął...

może zajął się nim jakiś zdesperowany forumowicz???

Konmak - jak masz miejsce, czas i chęci to spokojnie montuj Bartosza (tylko pamiętaj o ekonomicznych wentylatorach prądu stałego) - ja w tej kwestii odpowiedzialność za dobór, wykonanie i działanie instalacji wolałem zrzucić na kogoś innego, z doświadczeniem praktycznym :wink:

Co do Żubra to będę uważał :lol:

my też budujemy dom w paprociach 2