SUSPENSER 21.08.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Co do tego z Allegro to: - krzyżowe mają mniejszą sprawność od przeciwprądowych i w te 90% nie wierzę (no chyba, że w jakichś ekstremalnych warunkach w laboratorium, ale normalnie mają duuużo niższą sprawność), - faktycznie jest tani, ale czy działa - no cóż z tym może być różnie, - aktualnie stosuje się wentylatory na prąd stały zużywające mniej prądu (210 W to dużo zwłaszcza, że działają ciągle), - system przeciwzamrożeniowy – oblodzeniowy wymiennika realizowany jest poprzez czasowe wyłączanie wentylatora nawiewnego – sterowanie jest układem elektronicznym - no super - czyli gdy przyjdzie mróz to przestanie działać - rewelacja, bo wtedy jest najbardziej potrzebny, Podsumowując - ja wiem, że dobre, firmowe rekuperatory są droższe, ale takiego bezimiennego cudaka na pewno bym nie kupił - kto wam go zainstaluje, podłączy i da gwarancję na działanie ? Przez ponad pół roku czytałem wszystko jak leci o reku, wymiennikach gruntowych itp., jeździłem na targi, rozmawiałem z różnymi przedstawicielami itp. i wg mnie najlepszy aktualnie wybór to: - rekuperator Żubr z projektem, instalacją, osprzętem (rury spiro, kratki, anemostaty itp.) i gwarancją działania - zamówiłem go we Wrocławiu w maju - wtedy taki system kosztował około 15 tys zł (dom z poddaszem użytkowym 144 m2+garaż) - proponuję poszukać lokalnego przedstawiciela tego producenta lub - rekuperator Bartosz - tańszy od Żubra (jego starsza wersja - sporo większy gabarytowo), ale trzeba zamontować odpowiednie wentylatory, automatykę itd. - dla tych, którzy lubią sami pomajsterkować - w tym temacie polecam kontakt z Depi - wymiennik gruntowy rurowy (zamówiłem we Wrocławiu razem z Żubrem - kosztował około 3 tys) - z prostych, karbowanych rur, a nie np. system Rehau, który jest drogi i skomplikowany - już prawie chciałem robić wymiennik żwirowy, ale okazał się sporo droższy, no i mam wiosną wysokie wody gruntowe (na głębokości około 1m), a to go dyskwalifikuje, poza tym nie chcę ryzykować wdychania radonu z kamieni. Ale napłodziłem Generalnie podobnie "zielonym" jak ja polecam zakup całego systemu z protokołem odbioru i gwarancją na całość, majsterkowiczom Bartosza i własną inwencję, a fachowcom nic nie polecę, bo wiedzą lepiej ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Roman77 - co do lata to mechaniczna też wsysa gorące powietrze (chyba, że planujesz zatykać kominy wentylacyjne, ale to da tyle co wyłączenie reku), więc tu jak najbardziej przyda się GWC. Z tego, co wiem to żadne życie w GWC się nie utrzyma, a dlaczego to już dokładnie opisał adam_mk w wątach o GWC, więc nie będę się powtarzał (chyba, że zrobisz żwirowca, zaleje ci go woda i stęchnie - i tu jest zaleta rurowca, bo jest robiony ze spadkiem i nawet gdyby wlotem np. podczas powodzi wlała się woda to wystarczy ją wypompować a resztę wysuszy przepływające powietrze). Co do pomysłów z gazem to wystarczy dobrze osłonić wlot powietrza w ogrodzie np. krzakami i nie będzie go widać, a poza tym złodzieje raczej okradają domy gdy nie ma w nich właścicieli, a nie gdy są, bo za napad, czy pobicie grożą dużo gorsze kary niż za włam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 21.08.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Przez ponad pół roku czytałem wszystko jak leci o reku, wymiennikach gruntowych itp., jeździłem na targi, rozmawiałem z różnymi przedstawicielami itp. i wg mnie najlepszy aktualnie wybór to: - rekuperator Żubr z projektem, instalacją, osprzętem (rury spiro, kratki, anemostaty itp.) i gwarancją działania - zamówiłem go we Wrocławiu w maju - wtedy taki system kosztował około 15 tys zł (dom z poddaszem użytkowym 144 m2+garaż) - proponuję poszukać lokalnego przedstawiciela tego producenta lub - rekuperator Bartosz - tańszy od Żubra (jego starsza wersja - sporo większy gabarytowo), ale trzeba zamontować odpowiednie wentylatory, automatykę itd. - dla tych, którzy lubią sami pomajsterkować - w tym temacie polecam kontakt z Depi - wymiennik gruntowy rurowy (zamówiłem we Wrocławiu razem z Żubrem - kosztował około 3 tys) - z prostych, karbowanych rur, a nie np. system Rehau, który jest drogi i skomplikowany - już prawie chciałem robić wymiennik żwirowy, ale okazał się sporo droższy, no i mam wiosną wysokie wody gruntowe (na głębokości około 1m), a to go dyskwalifikuje, poza tym nie chcę ryzykować wdychania radonu z kamieni. Ale napłodziłem Generalnie podobnie "zielonym" jak ja polecam zakup całego systemu z protokołem odbioru i gwarancją na całość, majsterkowiczom Bartosza i własną inwencję, a fachowcom nic nie polecę, bo wiedzą lepiej ode mnie czesc Trochę 'bogato' ten Zubr - ja mam Kossa 500 przeciwprądowo-krzyżowego (niby sprawność 96%), instalacja na 150m2 na jednym poziomie, proste sterowanie (nie ma potrzeby zabezpieczenia przeciw oblodzeniu) i całość kosztowała 10tys (na fakture, zrobione przez osobe reklamujaca sie na forum - kilka osob ma reku od niego) + GWC z rur 200mm za ok. 2k razem wyszlo (w 2006 i to w drogiej Warszawie) ok. 12k vs. Twoje 18k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 21.08.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 a czy ktoś mógłby wypowiedziec się na temat tego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=220861208 Przyłączam się do pytania. AKTUALNY LINK patrząc po danych technicznych, to mi wygląda na rekuperator firmy JAN-GAZ: http://www.jan-gaz.ipr.pl pzdr Pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 mlk - 2006 i ceny z tamtego okresu to już prehistoria - lepiej nie pisz po ile wtedy kupowałeś cegły, cement itp. Poza tym mam jeden poziom, więc tu też jest różnica w cenie. A tak na poważnie to jak jest w nim rozwiązany problem oblodzenia ? Jakie rury, ile i jak ułożyli w GWC ? Jakie masz wrażenia z użytkowania przez zimę i lato ? Napisz proszę bom bardzo ciekawy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 patrząc po danych technicznych, to mi wygląda na rekuperator firmy JAN-GAZ: http://www.jan-gaz.ipr.pl pzdr Pitt Na stronie producenta jest więcej informacji na temat tego rekuperatora. Miedzy innymi dane techniczne: http://www.ipr.pl/www/jan-gaz/5.jpg Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 21.08.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witajcie Przed ostatnimi targami budowlanymi we Wrocławiu też nie wiedziałem co wybrać. Po rozmowach oraz organoleptycznym zbadaniu różnych rekuperatorów zdecydowałem się na Żubra z GWC rurowym. Żubr to taka nowa wersja Bartosza w mniejszej obudowie, z ciekawymi wentylatorami o małym poborze prądu, dużymi filtrami i automatyką. Zaprojektował go ten sam konstruktor, który kilka lat temu stworzył Bartosza (rozmawiałem z nim na targach). Całość dostarcza i montuje mi Wentbud z Wrocławia (regionalny dystrybutor Żubra) - w moim przypadku koszt całkowity (projekt, materiały, robocizna, uruchomienie i regulacja) to niecałe 20 tys. przy domu o powierzchni 168 m2 i kubaturze 744 m3 (umowę podpisałem na początku roku). Dospela z wymiennikiem glikolowym obejrzałem - ładny, kolorowy itp. tylko, że prąd do pompy kosztuje i trochę niweluje zyski jakie daje jego zakup, poza tym jest dość drogi (na targach mówili o 13 tys, gdzie rurowy w Wentbud kosztuje niecałe 4 i nie zżera prądu). Porównując centrale brałem pod uwagę nie tylko sprawność (tu często podawane są wartości w idealnych warunkach), lecz też np. spręż dyspozycyjny, powierzchnię czynną wymiennika itp. Życzę dobrych wyborów - nie dajcie się naciągać na jakieś ceny z kosmosu. Pozdrawiam Grzegorz PS Link do Went-bud: http://www.wentbud.pl/index.html Idę dokładnie Twoją ścieżką. Czekam na wycenę Żubra z WentBudu. Byłem bliski Mistralowi, ale pojawiło się "ale" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Dospela z wymiennikiem glikolowym obejrzałem - ładny, kolorowy itp. tylko, że prąd do pompy kosztuje i trochę niweluje zyski jakie daje jego zakup, poza tym jest dość drogi (na targach mówili o 13 tys, gdzie rurowy w Wentbud kosztuje niecałe 4 i nie zżera prądu). Tak za darmo nic nie ma. W GWC rurowym musisz dać silniejszy wentylator, który zuzyje porównywalnie podobną ilość energii, co pompka w GWC glikolowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A właśnie, że nie muszę GWC rurowy ma bardzo dużą przepustowość i znikomy opór, i wentylatory z reku spokojnie sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.08.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A właśnie, że nie muszę GWC rurowy ma bardzo dużą przepustowość i znikomy opór, i wentylatory z reku spokojnie sobie poradzą. Równie dobrze możesz zbudować układ glikolowy o bardzo małych oporach (duży przekrój rur, układ Tichelmanna), a nawet tki, który bedzie pracował na zasadzie grawitacji, co nadal nie znaczy, że podłączenie GWC odbywa się "za darmo", tj. bez włożenia dodatkowej energii w napęd wentylatora lub pompy glikolowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 No tak to już byłyby mistrzowskie kombinacje - tylko po co ? Wg mnie rurowy jest najlepszy, bo: - najtańszy, - najprostszy w budowie (mniej może się popsuć, szybki i łatwy w wykonaniu), - ma dużą powierzchnię czynną, więc trudno go "zagotować". Napisz w czym jest lepszy glikolowy to podyskutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 22.08.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam wszystkich,potrzebuje opinii o rekuperatorze firmy Dospel. Nic nie znalazałam na ich temat. Każdy montuje albo Bartosza albo Mistral albo inne a o tym ani słowa. Jutro mam wizytę ich przedstawiciela i jestem ciekawa co mi zaproponuje.Będę wdzięczna za jakąkolwiek informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 22.08.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam wszystkich, potrzebuje opinii o rekuperatorze firmy Dospel. Nic nie znalazałam na ich temat. Każdy montuje albo Bartosza albo Mistral albo inne a o tym ani słowa. Jutro mam wizytę ich przedstawiciela i jestem ciekawa co mi zaproponuje. Będę wdzięczna za jakąkolwiek informacje. Pozdrawiam za...uważyłem że tutaj sie dobrze mówi tez o żubrze "najbardziej podchodzi wieczorem". No więc zaczynam podpytywać o to rozwiązanie u źródła. Z regionalnym z Dospela próbowałem sie umówić bo nic na emaila nie dostałem no ale jakoś nie wyszło bo albo jemu nie pasowało albo mi. Lekko mało elastyczni. no i trochę jak dla mnie szybko sobie mnie odpuscili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 22.08.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 W moim przypadku odpowiedź na maila dostałam tego samego to znaczy 20.08. kontakt telefoniczny - zgodnie z odpowiedzią miał nastapić szybko i tak też sie stało, bo kontakt był juz dzisiaj i umówliśmy sie na jutro rano.Zobaczę co mi zaproponują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Nad Dospelem myślałem na samym początku - nawet dostałem ich ofertę od mojego biura projektów - po w niknięciu w temat i rozmowach na targach z kilkoma przedstawicielami różnych producentów central zdecydowałem się na Żubra, bo: - ma dużą powierzchnię wymiany ciepła i dużą sprawność, - jego wentylatory biorą mało prądu, - jako jedyny nie musi być podgrzewany w zimie grzałką elektryczną lub wyłączany z obiegu (Bartosz też, ale to jego protoplasta), - ma konkretne filtry powietrza (niedrogie i o dużej powierzchni), - ma zwartą obudowę (to akurat ma większość poza Bartoszem, którego nazywają "wielką rurą" ), - ma przystępną cenę (Bartosz tańszy, ale trzeba go trochę przerobić - wentylatory i sterowanie, i nie ta estetyka wykonania), - jego konstruktor i sprzedawca wiedzą o czym mówią (inni np. z Dospela na targach taki kit mi cisnęli, że aż strach), - ich dystrybutor we Wrocławiu rzeczowo wyjaśnia co jak działa i dlaczego, nie wciskając kitu, i obsługuje kompleksowo włącznie z protokołem odbiorczym właściwego działania instalacji i gwarancją. Poza tym podobno dobrze posiedzieć przy Żubrze a ja będę go miał w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 PS Jeszcze trochę popolecam Żubra a ktoś mi zarzuci, że go sprzedaję lub produkuję, więc oświadczam - osobiście wolę ..... Piasta karmelowego z Piwnicy Świdnickiej we wrocławskim rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Daro_K - daj znać jak wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 23.08.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 mlk - 2006 i ceny z tamtego okresu to już prehistoria - lepiej nie pisz po ile wtedy kupowałeś cegły, cement itp. A ile rok temu kosztowały lodówki, pralki ??? Moje pytanie jest następujące. Rekuperator zamierzam umieścić w garażu. Planuję również instalację GWC (rurowy). W jaki sposób GWC jest połączone z REKU? Czy rura wchodzi do domu pod fundamentami (przez fundament?), czy też w jakiś inny sposób i na jakim etapie budowy należy takie przejście wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.08.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Ntec - niezła riposta ale, ale - niestety póki co Żubr i Bartosz nie mają za bardzo konkurencji, więc ich cena nie spada (nie wiem jak ceny innych reku). Jeśli reku ma być w garażu to super - najlepiej umieścić go w rogu od strony domu. Rury od GWC powinny przechodzić pod fundamentem. Można go zrobić nawet dopiero przed posadzkami pod warunkiem, że zostawisz kwadrat 1x1m niezalany chudziakiem, potem - najlepiej wykopać koparką dziurę zaczynającą się przy przejściu pod fundamentem, a z drugiej strony ile się da w tym kwadracie 1x1m. Gdy przejdziesz pod fundamentem od strony wykopanej przez koparkę łatwo podbierzesz piach z reszty "kwadratu" - sam się wsypie Gdy już zrobisz co trzeba zasypujesz, ubijasz i zalewasz chudziakiem ten kwadrat. GWC z reku łączy się rurą spiro i tyle. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 24.08.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Dzięki Suspenser za wyczerpujące wyjaśnienie Mam jeszcze pytanie dotyczące usuwanie skroplin z GWC. W sytuacji gdyby była pod budynkiem piwnica, można by do niej wprowadzić spływ z REKU, dzięki czemu można nie tylko usunąć skropliny ale nawet przepłukać GWC (wlewając jakiś środek przez wlot - dzięki spadkowi powinien wylać się przez spływ, potem powietrze zaciągane przez REKU powinno osuszyć GWC). Problem pojawia się gdy piwnicy nie ma, słyszałem coś o montowanych na końcy spadku GWC (już pod budynkiem?) syfonach, ale nie znalazłem informacji jak się je montuje i jak usuwa się z niego skropliny czy zanieczyszczenia. Może rozwiązaniem byłoby wykonanie studzienki rewizyjnej ze szczelnym i izolowanym zamknięciem? Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts