Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Nie ma sprawy - jak masz pytania pisz na priv.

Skroplin z GWC się nie wyciąga, bo przelatujące powietrze tak osusza, że hej :D

Co do spadku to wykonuje się go w GWC w stronę wlotu powietrza w ogrodzie - wtedy, żeby wyciągnąć wodę np. po jego zalaniu, czy płukaniu wystarczy zdjąć "czapkę" z siatką filtrującą, włożyć do rury przewód od pompki wysysającej i wypompować co trzeba - i tak 6-8 razy, bo tyle jest rurek.

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To powietrze to jest chyba jakieś dziwne...

Najpierw pozbawia się wilgoci (osiągając punkt rosy), żeby zaraz potem ją pochłonąć.

...a może tylko ja czegoś nie rozumiem...

"Z regionalnym z Dospela próbowałem sie umówić bo nic na emaila nie dostałem no ale jakoś nie wyszło bo albo jemu nie pasowało albo mi.

Lekko mało elastyczni. :wink:

no i trochę jak dla mnie szybko sobie mnie odpuscili."

Ja próbowałem kilka razy komunikować się z Dospelem, zawsze gdzieś mnie odsyłali, przedstawiciele także, ogólnie firma niegodna zaufania, nie zależy im.

Lepiej szukać innych firm, szkoda czasu i zachodu.

To powietrze to jest chyba jakieś dziwne...

Najpierw pozbawia się wilgoci (osiągając punkt rosy), żeby zaraz potem ją pochłonąć.

...a może tylko ja czegoś nie rozumiem...

a propo skroplin, ale w reku - mój reku działa już prawie jeden rok, mam wyprowadzoną z niego rurkę na skropliny, ale do tej pory nic nie spłynęło :o - czy to normalne???

dodam, ze gdy czyściłem filtry to nic nie kwitło w nim, nie było wilgoci

Przed chwilą dowiedziałem się, że firma Elmech już nie produkuję rekuperatora Zubr, robią teraz Nikole. słyszeliście coś o tym rekuperatorze.

Twierdzą, że jest o podobnych nie gorszych parametrach ????

Masz rację kolego - podobno Elmech zakończył produkcję Żubra z początkiem 2007 roku.

A czy Nikol (nazwa od właściciela Nikołajuk) jest godny polecenia ? czy ma podobną budowę jak Żubr ??? może ktoś ma jakieś informacje ???

Szukając na szybko w internecie na temat http://www.pf.pl/userimages/272101_nikol.gif znalazłem tylko to :

http://katalog.pf.pl/nikol-P0R10C-m11.html

Dzięki, czyli pewnie kontynuacja Żubra. :wink:

Rozmawiałem z właścicielem - podobno kontynuacja z ulepszeniem.

Sam badam delikatnie temat.

Jak się cos dowiecie to podzielcie sie informacjami. Ja tez zapytałem o zubra (bo nie wiedziałem, że jest jego nastepca) ale na razie nie dostałem emailem odpowiedzi.

Jakie centrale posiadają wentylatory EBMPAPST tzn. na prąd stały z płynną regulacją obrotów? Czy jest jakaś alternatywa dla tych wentylatorów? Wiem że KOSS stosuje te wentylatory lecz gdy wejdzie się na ich stronę to jest tam cennik z 2006 roku co od razu zniechęca :-?

Czy ktoś może odpowiedzieć, plizzzzz

Witam,

Czy jest ktoś komu Mariano zakładał reku i może go polecić ?

Jak wyglądała współpraca ?

Pozdrawiam

Montował ale nie zamontował-zatem nie polecam i w obecnej sytuacji w której się znalazłem za sprawą mariano radzę wszystkim unikać delikwenta.

Obiecuje ze przyjedzie i kontakt sie urywa. Nie odbiera tel. nie reaguje na poczte, smsy itp.

pozdr.

Mariusz

witam.

może zna ktoś z Was dobrą firme w zachodniopomorskim montującą wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepła która zna się na rzeczy ?

Przyłaczam się, mi pasuje bardziej pomorskie ale zach- tez może być.

A może jeszcze tak jeszcze instalatorzy Żubra (lub tego nastepcy)? To by było super.

witam.

może zna ktoś z Was dobrą firme w zachodniopomorskim montującą wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepła która zna się na rzeczy ?

Przyłaczam się, mi pasuje bardziej pomorskie ale zach- tez może być.

A może jeszcze tak jeszcze instalatorzy Żubra (lub tego nastepcy)? To by było super.

Zadzwońcie do ELMECHu - Jana Nikołajuka - on wskaże wykonawcę w regionie. Mi wskazał na dolnyśląśk.