boruta1 01.09.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 witam. może zna ktoś z Was dobrą firme w zachodniopomorskim montującą wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepła która zna się na rzeczy ? Nie wiem jak inne reku ale Elmech dopiero rozpoczyna rozkręcać współpracę z instalatorami więc jakbyś chciał instalować następców Żubra to niestety nie ma czego polecać. Wczoraj z nimi rozmawiałem. Na szczęście jeszcze mi się tak bardzo nie spieszy więc może do tego czasu będę miał kogoś z polecenia/przeszkolonego przez Elmech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cino 03.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Nad Dospelem myślałem na samym początku - nawet dostałem ich ofertę od mojego biura projektów - po w niknięciu w temat i rozmowach na targach z kilkoma przedstawicielami różnych producentów central zdecydowałem się na Żubra, bo: - ma dużą powierzchnię wymiany ciepła i dużą sprawność, - jego wentylatory biorą mało prądu, - jako jedyny nie musi być podgrzewany w zimie grzałką elektryczną lub wyłączany z obiegu (Bartosz też, ale to jego protoplasta), - ma konkretne filtry powietrza (niedrogie i o dużej powierzchni), - ma zwartą obudowę (to akurat ma większość poza Bartoszem, którego nazywają "wielką rurą" ), - ma przystępną cenę (Bartosz tańszy, ale trzeba go trochę przerobić - wentylatory i sterowanie, i nie ta estetyka wykonania), - jego konstruktor i sprzedawca wiedzą o czym mówią (inni np. z Dospela na targach taki kit mi cisnęli, że aż strach), - ich dystrybutor we Wrocławiu rzeczowo wyjaśnia co jak działa i dlaczego, nie wciskając kitu, i obsługuje kompleksowo włącznie z protokołem odbiorczym właściwego działania instalacji i gwarancją. Poza tym podobno dobrze posiedzieć przy Żubrze a ja będę go miał w garażu Witam. Jeżeli ktoś chce montować żubra, a potem szukać jego producenta to życzę powodzenia.Jak myślicie dlaczego wcześniej była firma Elmech, teraz Nikol?? Co będzie w następnym roku. Bartosz jest już kilkanaście lat na rynku i nie zamierza z niego zniknąć. Konstrukcja wymiennika żubra nie różni się zasadniczo od Bartosza ( nie znam szczegółów materiałowych ) - wymiennika żubra jest dużo krótszy, zatem ma mniejszą powierzchnię wymiany. Z tego co wiem, Bartosz też miał robić krótsze wymienniki i zabudowywać je w centrale, ale niestety przy krótszym wymienniku występowało szronienie i jak twierdzą długość wymiennika 1 350 mm jest optymalna, aby się nie szroniło. W krótszym żubrze niby się nie szroni i ma większą sprawność niż wymiennik Bartosza - ciekawe Kiedyś moi koledzy montowali żubra i sami się dziwili jak to działa - żadnego odwodnienia, konstrukcja ze skrzynek po mięsie, nie wiem jak to się skończyło. Pozatym żubr robił kiedyś badania swojego wymiennika na PB, ale niestety nie ujawniono wyników tych badań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 05.09.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam. Jeżeli ktoś chce montować żubra, a potem szukać jego producenta to życzę powodzenia.Jak myślicie dlaczego wcześniej była firma Elmech, teraz Nikol?? Co będzie w następnym roku. Bartosz jest już kilkanaście lat na rynku i nie zamierza z niego zniknąć. Konstrukcja wymiennika żubra nie różni się zasadniczo od Bartosza ( nie znam szczegółów materiałowych ) - wymiennika żubra jest dużo krótszy, zatem ma mniejszą powierzchnię wymiany. Z tego co wiem, Bartosz też miał robić krótsze wymienniki i zabudowywać je w centrale, ale niestety przy krótszym wymienniku występowało szronienie i jak twierdzą długość wymiennika 1 350 mm jest optymalna, aby się nie szroniło. W krótszym żubrze niby się nie szroni i ma większą sprawność niż wymiennik Bartosza - ciekawe Kiedyś moi koledzy montowali żubra i sami się dziwili jak to działa - żadnego odwodnienia, konstrukcja ze skrzynek po mięsie, nie wiem jak to się skończyło. Pozatym żubr robił kiedyś badania swojego wymiennika na PB, ale niestety nie ujawniono wyników tych badań Pozdrawiam Jak zrozumiałem to Nikol to nazwa nowego reku (tak się dowiedziałem przez telefon). Co do nazwy firmy to nadal chyba pozostaje Elmech ale nie daje gwarancji bo rzeczywiście nie sprawdzałem Jak się dowiedziałem Nikol to Żubr tylko ulepszony. Dlaczego zmienili nazwe? Nie potrafię odpowiedzieć ale rzeczywiście dziwne bo skoro Żubr ma takie dobre (jak wyczytałem na tym forum) rekomendacje to marketingowo trzebaby wykorzystać i n.p zrobić Żubr1. No ale nie znam szczególów więc nie muszę miec racji. Jak zrozumiałem nikt nie podważa tutaj dobrych parametrów Bartosza więc to kwestia indywidualnego wyboru. To że koledzy sie dziwili to jeszcze o niczym nie świadczy. Dobrze by było jednak wiedziec jak to sie skończyło. To czego poszukuje na tym forum to opinii merytorycznych a najlepiej od kogos kto ma juz doświadczenie w uzytkowaniu. Na razie nie znalazłem tutaj żadnych konkretnych negatywnych uwag o Żubrze/Nikolu więc gdybym miał wybierać między nimi a Bartoszem to pewnie wybrałbym Nikola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 05.09.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Zamówiłem Nikol - relacja za kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 05.09.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Zamówiłem Nikol - relacja za kilka miesięcy. Czekamy na opinię na temat "skrzynki po mięsie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 06.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Zamówiłem Nikol - relacja za kilka miesięcy. Czekamy na opinię na temat "skrzynki po mięsie" To jakaś uszczypliwość? Nawet jeśli byłaby to beczka po smole i spełniałaby warunki techniczne przekonujące mnie, to bym ją nabył. Nie musisz być złożliwy, przeznaczyłem na to pieniążki, przesłuchałem 4 dostawców i ten z Nikol mnie przekonał. Naprawdę nie musi być ładna, nie wstawię je do salonu;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.09.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Zamówiłem Nikol - relacja za kilka miesięcy. Czekamy na opinię na temat "skrzynki po mięsie" To jakaś uszczypliwość? Nawet jeśli byłaby to beczka po smole i spełniałaby warunki techniczne przekonujące mnie, to bym ją nabył. Nie musisz być złożliwy, przeznaczyłem na to pieniążki, przesłuchałem 4 dostawców i ten z Nikol mnie przekonał. Naprawdę nie musi być ładna, nie wstawię je do salonu;] Hehe dobrze mówisz - takie ładne, błyszczące cacko wystawiał na wiosnę na targach Dospel, a rurki od wymiennika glikolowego pełne były żaróweczek - normalnie "wieś tańczy i śpiewa" - szkoda, że to wszystko było drogie i mało skuteczne w działaniu. Jeśli jednak ktoś chce reku jako ozdobę salonu - polecam ten targowy, a kto chce efektywny i w dobrej cenie niech bierze Żubra lub Nikola i ustawi go w garażu - jak ma duży garaż i jest majsterkowiczem wtedy tańszy jest Bartosz. PS to nie skrzynka po mięsie, tylko po Żubrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 06.09.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 .......ciekawe Kiedyś moi koledzy montowali żubra i sami się dziwili jak to działa - żadnego odwodnienia, konstrukcja ze skrzynek po mięsie, nie wiem jak to się skończyło. Pozatym żubr robił kiedyś badania swojego wymiennika na PB, ale niestety nie ujawniono wyników tych badań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akonika 19.09.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam entuzjastów "żubrów". Napaliłem się i ja na to cudo. Kupiłem "320" na wiosnę 2006. Za 10!! tys. Pośrednio przez firmę ecohouse która min. instaluje reku i na moje specjalne zamówienie dorobiła automatyke do żubra. Długo i męcząco dyskutowałem najpierw z elmehc'em w tym z panem N. - wtedy dla nich by-pass był abstrakcją, ale ostatecznie zrobili mi to. Wg. mnie żle ale odebrałem pod naciskiem "fachowców". Eksploatację zacząłem wiosną 2007. Szok przeżyłem w czasie upałów: temp. zewn. = 27 st.; temp. po przejsciu powietrza przez GWC = 18 st. (chyba nieźle); temp. nawiewu = 25 st. czyli porażka zupełna. Zareklamowałem te namiastkę by-pass'u, to proponują mi to samo rozwiązanie tylko o większych przekrojach - czy nadal nie mają o tym pojęcia? Zaproponowałem swoje rozwiązanie (i wykonanie) tylko liczę, że dostarczą mi co trzeba. Czekam. Pomaga mi sympatyczny człowiek, który sprzedawał mi reku (chociaż już nie pracuje w ecohouse!). Zaglądająć do środka żubra: szok - na zewnątrz skrzyni króćce są fi 160 a otwory w skrzyni mniejsze i kwadratowe! - a opory, a zbędne turbulencje ... bez sensu. Skrzynia jest OK. Sam wymiennik - wygląd kosmiczny a o sprawności powiem na wiosnę. Teraz jak przeglądam oferty, by-pass'y wbudowane standardowo, sprawność też 90 % (a nawet 95), automatyka standardowo, ceny 6 -7 (a nawet niższe), to ... Z ostatniej chwili: Nikol ma jakiś by-pass - patent pana N. Brawo, szkoda, że tak późno to zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.09.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witaj akonika Niezły pierwszy post Napisz proszę jaki masz GWC i czy wymieniałeś już filtry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 24.09.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 proszę o pomoc przy wyborze dobrego rekuperatora ... chodzi mi konkretnty model . Podrzebuje 2 centralki jedna dla piwnicy ( pomieszczenia biurowe 120 m2 ) i druga dla częsci mieszkalnej parter + poddasze ( 160m2) . Jest tego na rynku ale sam nie wiem co wybrać Dospel, Pro-Vent, Viessmann itp. Chciałbym z GWC. Jeśli macie jakiś pomysł to czekam na radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.09.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Silkroad - proponuję spytać o takie rozwiązanie Truchanowicza w Wentbud we Wrocławiu - podczas jednej z moich z nii rozmów słyszałem, że dokładnie coś w tym stylu robił dla stomatologa - pewnie podpowie kto w Twojej okolicy może takie cuś zmontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akonika 27.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witaj SUSPENSER!Mam GWC żwirowy. Przybliżone wymiary 4 x 5 x 1 m, weszło około 26 t. żwiru. Umieszczony jest pod garażem, pomiędzy ścianami fundamentów. Ma dwie równoległe czerpnie, doprowadzajace powietrze wzdłóż dłuższych boków a odbiór powietrza przez kanał umieszczony pomiędzy nimi, na środku GWC /sam to wymysliłem/. Na dole geowłóknina, boki i góra - folia paroszczelna i 10 cm styropianu.Pytasz o filtry - rozumiem w rekuperatorze - nie wymieniałem, dopiero kilka miesiecy temu zacząłem eksploatację. Sprawdzałem, są czyste za wyjątkiem paru makroelementów pozostałych w kanałach po pracach montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.10.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A czy mozecie powiedziec cos nt reku Aldes. wentylator ma dwa biegi. Propozycja firmy Logano z Gdanska na Trakcie sw.Wojciecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 08.10.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 A czy mozecie powiedziec cos nt reku Aldes. wentylator ma dwa biegi. Propozycja firmy Logano z Gdanska na Trakcie sw.Wojciecha Pierwszy raz słyszę - nic nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 11.10.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Co sądzicie o minirekuperatorach : Minirekuperator Blue HR25 firmy EMKA lub rekuperator Mitsubishi Lossnay Witam też szukałem i znalazłem: http://www.ventilace.cz/eshop/rekuperacni-jednotky/nastenne/hr25/p-13-sk-7/ oraz producent: http://www.vent-axia.com/awwebstore/shopping/viewcategory.asp Angielski wynalazek (tam nie ma mrozów). Odpływ skroplin na zewnątrz. Zrezygnowałem z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Co sądzicie o nowej centrali wentylacyjnej Dospela DAYTONA 250:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=255936103http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=308Czy jakość tego wyrobu odpowiada cenie (nawet tej promocyjnej na Allegro) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 14.10.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Jakoś nie mogę znaleźć informacji na stronie Dospela, ale on jest przeciwprądowy (jak w innych modelach Dospela) czy krzyzowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Ładne cacko - ciekawe jak działa. Szkoda tylko, że wentylatory nadal pożerają 120W prądu co sugeruje brak zmian w technologii, więc pewnie nadal zimą jest ryzyko zamarznięcia (chyba, że włączy się prądożerczą grzałkę - osobiście mam pomysł na inne rozwiązanie tego problemu już na etapie konstrukcji centrali - może kiedyś go sprzedam producentowi , albo sam wymyśli). Na pewno jest przeciwprądowy jeśli ma taką sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Jakoś nie mogę znaleźć informacji na stronie Dospela, ale on jest przeciwprądowy (jak w innych modelach Dospela) czy krzyzowy? Krzyżowo przeciwprądowy (sprawność do 95%). Oszczędne wentylatory (max 120W). Podobno dodatkowo ma baypas - chociaż tego na stronach internetowych Dospela nie wyczytałem a dowiedziałem się od sprzedawcy na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts