Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SUSPENSER - to, że producent podaje odzysk "do" 95%, dla mnie nie oznacza, że jest krzyżowy.

Dzięki HenoK.

Wymiennik krzyżowy także może mieć sprawność rzędu 95% pod warunkiem małej prędkości przepływu i odzyskania ciepła utajonego (na podobnej zasadzie jak kocioł gazowy kondensacyjny na większą sprawność od kotła gazowego tradycyjnego). W normalnych warunkach eksploatacji osiąga do 70%.

Jakoś nie mogę znaleźć informacji na stronie Dospela, ale on jest przeciwprądowy (jak w innych modelach Dospela) czy krzyzowy?

Krzyżowo przeciwprądowy (sprawność do 95%). Oszczędne wentylatory (max 120W).

Podobno dodatkowo ma baypas - chociaż tego na stronach internetowych Dospela nie wyczytałem a dowiedziałem się od sprzedawcy na Allegro.

A wentylatory w Żubr mają maks 84W, cena centrali podobna i w zimie nie zamarza.

Nie pisałem, że ten Dospel ma krzyżowy :o

Kwestia kluczowa to praca centrali przy temperaturze na zewnątrz -10 i niższej, bo wtedy jest największy zysk z działania rekuperatora (chyba, że włączy się system odmrożeniowy, czyli grzałka elektryczna i cały zysk trafi szlag) - co w tej kwestii proponują w tym nowym modelu ?

Zastanawiacie się czemu tak polecam Żubra - nie, nie jestem jego sprzedawcą, tylko sporo central obejrzałem i poznałem podejście różnych dystrybutorów do klienta, a poza tym "każda pliszka swój ogonek chwali" a ja wybrałem Żubra :D

A wentylatory w Żubr mają maks 84W, cena centrali podobna i w zimie nie zamarza.

Ceny chyba nie do końca są podobne rekuperator Dospela Daytona 250 można dostać za 4300 zł brutto. Fakt, że ma mniej energooszczędne wentylatory (w skali roku przy pracy na najwyższym biegu różnica w koszcie zużytej energii nie przekroczy 130 zł - (0,120-0,083)*24*365*0,40=129,6 zł).

Co do tego braku zamarzania w zimie, to efekt ten jest uzyskany kosztem mniejszej sprawności (nie odzyskuje się ciepła utajonego).

Ciepłe skropliny spływają do kanalizacji.

Nie ma nic za darmo.

• 2 weeks później...

Wklejam pytanie i w tym wątku.

Potrzebuje porady. W obecnej chwili instalują mi rekuperator Dospela Economic 300. Panowie instalatorzy wpadli na pomysł zrobienia wyciągu w kominku tzn chcą mi przekuc sie przez sufit i spuścić rurę w miejscu gdzie bedzie zabudowa kominka. Mówią, że juz tak robili i w ten sposób powstaje dodatkowy kanał, który podczas mojego palenia w kominku zabiera ciepło i rozprowadza po całym domku na zasadzie dgp. Czy to będzie dobrze? Czy nie zakłócicałej pracy reku? Nie znam się na tym zupełnie a dzisiaj mam im powiedzieć czy tak chcę.Logicznie myśląc, to wydaje mi się, że można w ten sposób pozyskać ciepło tylko jak to się ma do obliczeń robionych przez Dospela?

Bardzo proszę o fachową pomoc. Dziękuję bardzo

Potrzebuje porady. W obecnej chwili instalują mi rekuperator Dospela Economic 300. Panowie instalatorzy wpadli na pomysł zrobienia wyciągu w kominku tzn chcą mi przekuc sie przez sufit i spuścić rurę w miejscu gdzie bedzie zabudowa kominka. Mówią, że juz tak robili i w ten sposób powstaje dodatkowy kanał, który podczas mojego palenia w kominku zabiera ciepło i rozprowadza po całym domku na zasadzie dgp. Czy to będzie dobrze? Czy nie zakłócicałej pracy reku? Nie znam się na tym zupełnie a dzisiaj mam im powiedzieć czy tak chcę.Logicznie myśląc, to wydaje mi się, że można w ten sposób pozyskać ciepło tylko jak to się ma do obliczeń robionych przez Dospela?

Ja tez będę miał zrobiony wyciąg z czopucha, ale moja Nikol podobno moze przyjąć tak wysoką temperaturę na siebie. NIe wiem czy Dospel jest na to przygotowany, to zależy od tego z czego są jego części :lol:

Witam kolegów .

Widzę , że poruszacie temat który mnie obecnie interesuje .

Ja sam buduję całą instalację i zanierzam właśnie ciepło z kominka zaczerpnąć do reku .

Opis w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2106928#2106928

Daro_K - napisz cioś więcej o tym twoim rozwiązaniu , a może mierzyłeś temperaturę na wlocie do kanału wyciągowego do kominka ?

Za wszelkie informacje będę wdzięczny .

Witam kolegów .

Ja sam buduję całą instalację i zanierzam właśnie ciepło z kominka zaczerpnąć do reku .

Daro_K - napisz cioś więcej o tym twoim rozwiązaniu , a może mierzyłeś temperaturę na wlocie do kanału wyciągowego do kominka ?

Kiedys korespondowałem z firmą Warebud i spytałem ich na ten temat. Odpowiedź była następująca:

"Odradzamy wpinanie do systemu wentylacji kominka i my nie instalujemy takich rozwiązań. Z doświadczeń serwisowych wiemy, iż takie rozwiązanie bardzo zanieczyszcza kanały". Oni Instalują Mistrala (provent). Nie ciągnąłem dalej wątku.

Witam kolegów .

Kiedys korespondowałem z firmą Warebud i spytałem ich na ten temat. Odpowiedź była następująca:

"Odradzamy wpinanie do systemu wentylacji kominka i my nie instalujemy takich rozwiązań. Z doświadczeń serwisowych wiemy, iż takie rozwiązanie bardzo zanieczyszcza kanały". Oni Instalują Mistrala (provent). Nie ciągnąłem dalej wątku.

Znam również te opinie .

Ja jednak , po wielu przemyśleniach postanowiłem być niekonwencjonalny ( i mam tylko nadzieję , że nie będę tego żałował ) .

I mało tego , że kominek wpinam do reku - okap kuchenny także ( oczywiscie w okapie będzie filtro przeciwtłuszczowy ) .

Witam kolegów .

Znam również te opinie .

Ja jednak , po wielu przemyśleniach postanowiłem być niekonwencjonalny ( i mam tylko nadzieję , że nie będę tego żałował ) .

I mało tego , że kominek wpinam do reku - okap kuchenny także ( oczywiscie w okapie będzie filtro przeciwtłuszczowy ) .

O ile kominek jestem w stanie zrozumiec, to okapu za zadne skarby, chyba ze chcecie czuc wszelkie zapachy.

Rekuperator to glownie sprawna wentylacja, a odzysk ciepla jest przy okazji i o tym nalezy pamietac.

Nie przejmuj się pracą reku : system nawiewno-wywiewny sam się zrówmoważy . Najwyżej mniej powietrza wyciągniesz kanałami kuchenno/łazienkowymi .

A jeżeli masz wątpliwości to zamontuj sobie na tym kanale w kominku kratkę z żaluzją i najwyżej ją zamkniesz . Pozostanie Ci tylko ciepło z kratek w salonie .

Wydaje mi się jednak , że nie będziesz jej zamykał i przy okazji palenia w kominku ( bez instalowania dodatkowegp rozprowadzenia ) roześlesz ciepełko po całym domu .

Inna sprawa to skuteczność takiego grzania ,

Nie zakładał bym raczej , że nagrzejesz w ten sposób cały dom .

Do tego chyba i kanały powinny mieć spore przekroje i prędkości przepływu cokolwiek większe niż te dla normalnej pracy wentylacji mechanicznej .

O ile kominek jestem w stanie zrozumiec, to okapu za zadne skarby, chyba ze chcecie czuc wszelkie zapachy.

Rekuperator to glownie sprawna wentylacja, a odzysk ciepla jest przy okazji i o tym nalezy pamietac.

A możesz mi łaskawie wytłumaczyć w jaki sposób chcesz czuć te zapachy ?

Czyżbyś miał zamiar wąchać powietrze z wyrzutni ?

A możesz mi łaskawie wytłumaczyć w jaki sposób chcesz czuć te zapachy ?

Czyżbyś miał zamiar wąchać powietrze z wyrzutni ?

Np w taki sposob ze czesc zapachow rozniesie sie po kanalach ktore biegna do rekuperatora. Wentylatory z reguly beda pracowac na niskim biegu stad czesc powietrza moze wrocic wywiewami po drodze.

Ponadto filtr napewno nie zatrzyma wszystkich zabrudzen.

Pozostaje kwestia przepisow, jezeli wyciag bedzie nad kuchenka gazowa.

W pomieszczeniu gdzie jest odbiornik gazu musi byc wentylacja grawitacyjna.