Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Np w taki sposob ze czesc zapachow rozniesie sie po kanalach ktore biegna do rekuperatora. Wentylatory z reguly beda pracowac na niskim biegu stad czesc powietrza moze wrocic wywiewami po drodze.

Zakładając , że wywiewami powietrze płynie do rekuperatora i że instalacja jest wykonana poprawnie nie ma takiej możliwości .

Ponadto filtr napewno nie zatrzyma wszystkich zabrudzen.

Równie dobrze można powiedzieć , że poprzez anemostaty wywiewne też się instalacja i rekuperator zabrudzi .

A nawet jeśli filtr w okapie i przed reku coś tam przepuszczą to zawsze można wymienniki umyć .

Ja np. kupiłem reku z odzysku , całość rozebrałem , wymyłem i jest jak nowe .

Pozostaje kwestia przepisow, jezeli wyciag bedzie nad kuchenka gazowa.

W pomieszczeniu gdzie jest odbiornik gazu musi byc wentylacja grawitacyjna.

A właśnie dziś był u mnie kominiarz i wydał mi pozytywną opinię ( mam kuchnię częściowo otwartą na salon i kratka przy kominku mu wystarczyła .

Ni i co do tych przepisów to jakaś niespójność jest .

Jeden mówi o kratce grawitacyjnej przy urządzeniach gazowych .

Inny z kolei nie dopuszcza mieszania wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej .

Czyżby więc w pomiieszczeniach z wentylacją mechaniczną nie mogło być urządzeń gazowych ?

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że temat robi się coraz ciekawszy. I ja dorzucę swoje parę groszy. W jednej firmie zaproponowano mi zrobienie wyrzutni nie na zewnątrz budynku, a bezpośrednio do garażu (garaż 2 stanowiskowy). Pomysł nie wydaje się taki durny - bądź co bądź powietrze z wyrzutni powinno jeszcze zawierać jakieś celsjusze powyżej 0 stopni i zimą byłoby to jakaś forma ogrzewania garażu (wystarczy 5 stopni C). Ponieważ brama garażowa nie jest idealnie szczelna (dodatkowo szczeliny w oknach) problem nadciśnienia nie powinien mieć miejsca.

Nie wiem co o tym sądzić - może ktoś z Was przerabiał takie nietypowe usytuowanie wyrzutni i mógłby podzielić się opinią. Bądż co bądz kilkaset m3 na godzinę byłoby wpompowane bezpośrednio do garażu o kubaurze około 100m3. Poza tym jaką temperaturę ma powietrze na wyrzutni zimą?

Pozostaje kwestia przepisow, jezeli wyciag bedzie nad kuchenka gazowa.

W pomieszczeniu gdzie jest odbiornik gazu musi byc wentylacja grawitacyjna.

Nie wiem na jakie przepisy się powołujesz.

W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest przepis (w rozdziale 7 - Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych):

§ 93 ust. 3

W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu.

Z przepisu tego nie wynika, że w pomieszczeniu, gdzie jest odbiornik gazu musi być wentylacja grawitacyjna.

Czy jest inny przepis, zgodnie z którym wentylacja grawitacyjna musi być w takim pomieszczeniu ?

Widzę, że temat robi się coraz ciekawszy. I ja dorzucę swoje parę groszy. W jednej firmie zaproponowano mi zrobienie wyrzutni nie na zewnątrz budynku, a bezpośrednio do garażu (garaż 2 stanowiskowy). Pomysł nie wydaje się taki durny - bądź co bądź powietrze z wyrzutni powinno jeszcze zawierać jakieś celsjusze powyżej 0 stopni i zimą byłoby to jakaś forma ogrzewania garażu (wystarczy 5 stopni C). Ponieważ brama garażowa nie jest idealnie szczelna (dodatkowo szczeliny w oknach) problem nadciśnienia nie powinien mieć miejsca.

Nie wiem co o tym sądzić - może ktoś z Was przerabiał takie nietypowe usytuowanie wyrzutni i mógłby podzielić się opinią. Bądż co bądz kilkaset m3 na godzinę byłoby wpompowane bezpośrednio do garażu o kubaurze około 100m3. Poza tym jaką temperaturę ma powietrze na wyrzutni zimą?

Poczytaj sobie ten wątek :

http://forum.muratordom.pl/post1935866.htm#1935866 :

Puściłem ,fajnie leci sobie lekko ciepłe powietrze z rury.Pojechałem do domu .Wracam następnego dnia patrzę na termometr temp. w garażu podniosła się o kilka stopni.Myślę fajnie bedzie garaż gratisowo ogrzany.Po kolejnych dwóch dniach patrzę ,a na ścianie woda.Myślę sobie wilgoć czy co ,chodzę zaglądam ,

patrzę na dechy ,a tam nie ma żadnej szczelinki.Postawiłem drabinę i dopiero z góry zobaczyłem ,że od poziomu wylotu ,na deskach i na więżbie widać wyrażną linię oddzielającą suche dechy od mokrych.

Wody było tyle jakby kto szlauchem polał po więżbie i deskach,aż z nich kapało.

Przełaczyłem wyrzut na zew i na drugi dzień przestało byc mokro ,a pozniej regularnie wysychało.

Co Ty na to ?

• 1 month później...

witam wszystkich !!

ja pierwszy raz się wypowiadam a że temat mnie dobitnie interesuje to przedstawie moje pomysły może ktoś skomentuje????????

mam juz kupiony reku dospela economic 120 II

teraz planuje samo poprowadzic rozprowadzenia

myślę wykorzystać kominy wentylacyjne do wyciągania zużytego powietrza oraz zrobić wyrzutnię w jednym z kanałów komina (będzie taniej )i mniej rur a na dachu zamontował bym do tego takie co sie kręci i wspomaga wentylację (dobry to pomysł?)

oczywiście w lecie całośc wyłączam otwieram kanały wentylacyjna (użuje jakiś przepustnic) i będe oddychał świerzym powietrzem.?

zrobiłem już projekt i teraz szukam jak mam czas jeszcze informacji czy to dobrze robię , dlatego pytam ?

proszę o parę słów komentarza

:D

Witam,

Mam do Was pytanie.

Wczoraj rozmawiałem z moim architektem, który adaptuje mój projekt. Dowiedziałem się, że jeśli zdecyduj się w domu na wentylację mechaniczną z rekuperatorem to muszę zapomnieć o kominku. Taka jest fizyka i takie są przepisy prawa :evil: :evil: :evil:

Spytałem czemu tak jest - ano temu, że rekuperator i kominek zabiorą mi tlen z domu???????

Ja jestem laikiem, ale wydaje mi się, że domów z reku i kominkami powstało już tysiące i ludzie się nie duszą. Poza tym mogę doprowadzić powietrze z zewnątrz do kominka a CO2 wydostanie się przez komin - kominek szczelny z zamkniętą komorą spalania.

Dobrze myślę? Powiedżcie proszę, że nie będę skazany na atrapę kominka :wink:

Witam,

Mam do Was pytanie.

Wczoraj rozmawiałem z moim architektem, który adaptuje mój projekt. Dowiedziałem się, że jeśli zdecyduj się w domu na wentylację mechaniczną z rekuperatorem to muszę zapomnieć o kominku. Taka jest fizyka i takie są przepisy prawa :evil: :evil: :evil:

Spytałem czemu tak jest - ano temu, że rekuperator i kominek zabiorą mi tlen z domu???????

Ja jestem laikiem, ale wydaje mi się, że domów z reku i kominkami powstało już tysiące i ludzie się nie duszą. Poza tym mogę doprowadzić powietrze z zewnątrz do kominka a CO2 wydostanie się przez komin - kominek szczelny z zamkniętą komorą spalania.

Dobrze myślę? Powiedżcie proszę, że nie będę skazany na atrapę kominka :wink:

Dobrze myslisz !! Niech architekt się dokształci.

Kolego IRENEUSZ KUBIK - kupiłeś tego dospela praktycznie w ciemno i teraz próbujesz go zastosować .

Tymczasem nalezwło sprawdzić jakie masz wymagania na wymianę , poczytać o różnych firmach , przestudiować kilka wątków forum o wentylacji i dopiero kupować reku .

Wyłączanie reku i przełączanie się na grawitację to chyba dublowanie kanałów - a reku latem też można wykorzystać ( chłodzenie ) , no i w lecie grawitacja działa najgorzej .

Przmyśl , poczytaj .............