boruta1 15.12.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o tej centrali ??? : http://www.rekuperatory.krakow.pl/index.php?id=wentylacja Centrali nie można wiele zarzucić. Sam się nad nią zastanawiałem . Jedyny mankament to cena , nawet z uwzględnieniem promocji . Dzięki, centrala/rekuperator nie posiada bypasu... W opisie jest napisane, że ma bypas. Ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 15.12.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Co sądzicie o tej centrali ??? : http://www.rekuperatory.krakow.pl/index.php?id=wentylacja Centrali nie można wiele zarzucić. Sam się nad nią zastanawiałem . Jedyny mankament to cena , nawet z uwzględnieniem promocji . Dzięki, centrala/rekuperator nie posiada bypasu... 5000zł http://www.allegro.pl/item277423220_rekuperator_renovent_hr_95_45_2w_projekt_gratis_.html w opisie napisali, że bypas jest jako dodatkowe wyposażenie pewnie za dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 15.12.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 cały czas czekam czy może ktoś kto ma NIKOL-a podzieli się swoimi uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 16.12.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 17.12.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Kolego IRENEUSZ KUBIK - kupiłeś tego dospela praktycznie w ciemno i teraz próbujesz go zastosować . Tymczasem nalezwło sprawdzić jakie masz wymagania na wymianę , poczytać o różnych firmach , przestudiować kilka wątków forum o wentylacji i dopiero kupować reku . Wyłączanie reku i przełączanie się na grawitację to chyba dublowanie kanałów - a reku latem też można wykorzystać ( chłodzenie ) , no i w lecie grawitacja działa najgorzej . Przmyśl , poczytaj ............. witam ! fakt kupiłem troszkę w ciemno ale parametry itp. sprawdzałem wcześniej inne firmy tez i cena zrobiła swoje kilka tys. zł zostało w kieszeni!!!!!!!!!!!!!! chłodzenie latem to fajna rzecz ale narazie odpada nie mam GWC niestety i teraz myśle jak zaprojektować kanały !!!!! macie jakieś wzory na średnice kanałów ? potrzeba obiętość pokoju prędkość powietrza (nie mam ) jaki to wzór ma ktoś ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 17.12.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Na początek policz kubaturę części mieszkalnej domu i tyle powietrza powinieneś zapewnić w ciągu godziny ( wszystkimi kanałami nawiewnymi) , dla tego przepływy trzeba policzyć kanały - prędkość powietrza do 5m/s .Daj swego maila to Ci wyślę kalkulator do liczenia przekrojów , przepływów itp .Tyle na początek .No i czytaj , czytaj ..W tym wątku liczona była wentylacjahttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2175657#2175657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 17.12.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 W moim projekcie wyliczono kubaturę 455Jakie stosujecie reku w swoich domach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 17.12.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 O ile mi wiadomo to w godzinę nie ma potrzeby wymiany całej kubatury, o ile się nie mylę to powinna być to 1/3 kubatury, czyli w Twoim przypadku wystarczy centrala 300 m3. Ale może się mylę, zapewne osoby bardziej wtajemniczone wypowiedzą się w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman77 17.12.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Trochę ta kubatura projektowa dziwna, jak pomnożę maksymalną powierzchnię przez wysokośc pomieszczeń to wychodzi około 400 m3, jak oni to liczą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 17.12.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Według mnie należy przewidzieć instalację na 1 wymianę na godzinę . W praktyce ( na codzień ) używamy 0,5 wymiany lub trochę mniej .A ta 1 wymiana ( niektórzy liczą nawet na 1,5 albo 2 ) to dla przewietrzenia ( np smażenie ryby , goscie ) i taką miożliwość trzeba mieć .Jeżeli damy reku policzone na 1/3 wymiany to jak zamierzacie zapewnić powietrze dla gości ( może nawet palących ) ?Poz atym , w codziennej pracy silniki powinny pracować " na luzie " - jak będą obciążone na maxa to prawdopodobnie szybko je trafi szlag . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 18.12.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam!wicekK ten link do liczenia kanałów to powinienem ściągnąć a jak inny wzór to proszę na mejla [email protected]pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akonika 24.12.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Witam! Mieszkam pierwszą zimę w domu z mentylacją nawiewno-wywiewną i powiem Wam Panowie, że te wysublimowane kalkulacje na nic się zdały, bo sąsiedzi palą weglem i duszący dym z ich kominów ściele się wokoło czerpni całymi dniami. Muszę wyłączać wentylację, bo grozi to ztruciem domowników! Obserwuję kominy i gdy wychwycę moment, kiedy przestają palić to wietrzę dom. ZAŁAMANIE. Sąsiedzi palą sobie weglem zgodnie z przepisami - jestem bezradny. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.12.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Witam! Mieszkam pierwszą zimę w domu z mentylacją nawiewno-wywiewną i powiem Wam Panowie, że te wysublimowane kalkulacje na nic się zdały, bo sąsiedzi palą weglem i duszący dym z ich kominów ściele się wokoło czerpni całymi dniami. Muszę wyłączać wentylację, bo grozi to ztruciem domowników! Obserwuję kominy i gdy wychwycę moment, kiedy przestają palić to wietrzę dom. ZAŁAMANIE. Sąsiedzi palą sobie weglem zgodnie z przepisami - jestem bezradny. Chyba. Proponuję pomyśleć nad zmianą lokalizacji czerpni ewentualnie jakiś filtr na czerpni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 24.12.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Z okazji nadchodzących ŚWIĄT wszystkiego naj , spełnienia marzeń i niech się mury pną do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 10.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 nowe wieśći o Nikoli:http://www.elmech-nikol.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkot 17.01.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Szukam godnej/sprawdzonej firmy która wykona wentylację mechaniczną w okolicach Warszawy, będę wdzięczny za informacje. dołączam się do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andik 18.01.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam, o ile mi wiadomo to firma Elmech Jana Nikołajuka istnieje od1983 roku. Centrale Żubra produkowali do 2007 roku. Obecnie produkują Nikola na bazie najnowszej technologii. Są naprawdę OK. Co do Żubra to mimo że już go nie produkują to nadal serwisują. pozdrawiam Andik Witam. Jeżeli ktoś chce montować żubra, a potem szukać jego producenta to życzę powodzenia.Jak myślicie dlaczego wcześniej była firma Elmech, teraz Nikol?? Co będzie w następnym roku. Bartosz jest już kilkanaście lat na rynku i nie zamierza z niego zniknąć. Konstrukcja wymiennika żubra nie różni się zasadniczo od Bartosza ( nie znam szczegółów materiałowych ) - wymiennika żubra jest dużo krótszy, zatem ma mniejszą powierzchnię wymiany. Z tego co wiem, Bartosz też miał robić krótsze wymienniki i zabudowywać je w centrale, ale niestety przy krótszym wymienniku występowało szronienie i jak twierdzą długość wymiennika 1 350 mm jest optymalna, aby się nie szroniło. W krótszym żubrze niby się nie szroni i ma większą sprawność niż wymiennik Bartosza - ciekawe Kiedyś moi koledzy montowali żubra i sami się dziwili jak to działa - żadnego odwodnienia, konstrukcja ze skrzynek po mięsie, nie wiem jak to się skończyło. Pozatym żubr robił kiedyś badania swojego wymiennika na PB, ale niestety nie ujawniono wyników tych badań Pozdrawiam Jak zrozumiałem to Nikol to nazwa nowego reku (tak się dowiedziałem przez telefon). Co do nazwy firmy to nadal chyba pozostaje Elmech ale nie daje gwarancji bo rzeczywiście nie sprawdzałem Jak się dowiedziałem Nikol to Żubr tylko ulepszony. Dlaczego zmienili nazwe? Nie potrafię odpowiedzieć ale rzeczywiście dziwne bo skoro Żubr ma takie dobre (jak wyczytałem na tym forum) rekomendacje to marketingowo trzebaby wykorzystać i n.p zrobić Żubr1. No ale nie znam szczególów więc nie muszę miec racji. Jak zrozumiałem nikt nie podważa tutaj dobrych parametrów Bartosza więc to kwestia indywidualnego wyboru. To że koledzy sie dziwili to jeszcze o niczym nie świadczy. Dobrze by było jednak wiedziec jak to sie skończyło. To czego poszukuje na tym forum to opinii merytorycznych a najlepiej od kogos kto ma juz doświadczenie w uzytkowaniu. Na razie nie znalazłem tutaj żadnych konkretnych negatywnych uwag o Żubrze/Nikolu więc gdybym miał wybierać między nimi a Bartoszem to pewnie wybrałbym Nikola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 19.01.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jeżeli damy reku policzone na 1/3 wymiany to jak zamierzacie zapewnić powietrze dla gości ( może nawet palących ) ? Gością palącym dziękujemy! Gość palący, to nie gość, to intruz. A tak na poważnie, to rekuperatory mają regulację co do wydajności, od 2 do 7 biegów (lub płynną) , jeżeli masz imprę to wentyl. dajesz na maxa i muzę też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Masz rację - gości palących na taras lub ... do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlik 25.01.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 mariano mam pytanie dotyczace praktycznej kwesti . dom będzie typu bliźniak (dostawiany do już isniejacej "połówki") o nastepujących kondygnacjach :-przyziemie ("wyniesiona" piwnica) ,- wysoki parter ,- piętro i niskie poddasze nieużytkowe . Aktualnie architekt myśli (na razie 2 miesiace - i nic) nad projektem i pojawił sie problem . Ja chcę wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła ale tylko na kondygnacjach mieszkalnych tj. parterze i piętrze . Co natomiast ma być (jaka wentylacja- czyżby oddzielna?) w przyziemiu (piwnicy- ma tam też być usytuowany garaż) skoro ta kondygnacja ma być nieogrzewana , a wentylacja jakaś musi być choćby ze względu na kotłownię , gdzie chyba będzie kocioł na paliwo stałe , a jeśli nawet byłby kocioł z zamkniętą komora spalania i zastosowano przewód spalinowo powietrzny to i tak te pomieszczenia (kotłownia , pralnia z sauną i garaż ) pewnie trzeba jakoś wentylować , a jeśli tak to czy robić w zwiążku z tym oddzielną wentylację grawitacyjną tylko dla tej kondygnacji , np. tzw. zetka w kotłowni i komin wentylacyjny - wyciągowy . Może masz jakiś pomysł na ten problem , bo chciałbym wiedzeć czy w projekcie w zwiazku z tym muszę przewidzieć budowę takiego komina wentylacyjnego (może zamiennie jakiś przewód wentylacyjny , wyprowadzony ponad dach) tylko dla tej kondygnacji , bo rozszerzanie instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacja na ten nieogrzewany poziom wydaje się bez sensu . Jakbyś mógł to oceń jeszcze gdzie praktyczniej ze wzgledów technicznych jak również kosztowych byłoby zamontowac rekuperator : w piwnicy czy też na poddaszu nieużytkowym ? Pozdrawiam Pawlik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts