Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

1 Czy ma sens robienie kominka z płaszczem wodnym w domu wyposazonym w went mech z reku?

2 Czy faktycznie musi być went grawitacyjna do okapu przy kuchence gazowej? Co na ten temat stanowia przepisy?

3 Czy GWC musi być doprowadzony pod ława fundamentową?

4 Co myslicie o rekuperatorach Bartosza

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mariano mam pytanie dotyczace praktycznej kwesti .

dom będzie typu bliźniak (dostawiany do już isniejacej "połówki") o nastepujących kondygnacjach :

-przyziemie ("wyniesiona" piwnica) ,

- wysoki parter ,

- piętro

i niskie poddasze nieużytkowe . Aktualnie architekt myśli (na razie 2 miesiace - i nic) nad projektem i pojawił sie problem . Ja chcę wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła ale tylko na kondygnacjach mieszkalnych tj. parterze i piętrze . Co natomiast ma być (jaka wentylacja- czyżby oddzielna?) w przyziemiu (piwnicy- ma tam też być usytuowany garaż) skoro ta kondygnacja ma być nieogrzewana , a wentylacja jakaś musi być choćby ze względu na kotłownię , gdzie chyba będzie kocioł na paliwo stałe , a jeśli nawet byłby kocioł z zamkniętą komora spalania i zastosowano przewód spalinowo powietrzny to i tak te pomieszczenia (kotłownia , pralnia z sauną i garaż ) pewnie trzeba jakoś wentylować , a jeśli tak to czy robić w zwiążku z tym oddzielną wentylację grawitacyjną tylko dla tej kondygnacji , np. tzw. zetka w kotłowni i komin wentylacyjny - wyciągowy . Może masz jakiś pomysł na ten problem , bo chciałbym wiedzeć czy w projekcie w zwiazku z tym muszę przewidzieć budowę takiego komina wentylacyjnego (może zamiennie jakiś przewód wentylacyjny , wyprowadzony ponad dach) tylko dla tej kondygnacji , bo rozszerzanie instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacja na ten nieogrzewany poziom wydaje się bez sensu . Jakbyś mógł to oceń jeszcze gdzie praktyczniej ze wzgledów technicznych jak również kosztowych byłoby zamontowac rekuperator : w piwnicy czy też na poddaszu nieużytkowym ?

Pozdrawiam Pawlik .

Mariano Ci nie odpowie, a jeżeli odpowie to miej się na baczności. A już na pewno nie próbuj robić z nim instalacji - jakiejkolwiek ! Bogu dzieki, że mnie oszukał i nie zrobił instalacji, miałbym dopiero problem.

Pozdrawiam i ostrzegam wszystkich potencjalnych klientów niejakiego Roberta Skotnickiego.

1 Czy ma sens robienie kominka z płaszczem wodnym w domu wyposazonym w went mech z reku?

Pozdrawiam

Ja uważam, że nie ma sensu, miałem ten sam dylemat, płaszcz wodny to gigantyczny koszt i brak możliwości używania kominka gdy nie ma prądu.Do płaszcza dochodzi wymiennik z pompami (2000zł), zasobnik z wężownicą.

Pozdrawiam

Ja uważam, że nie ma sensu, miałem ten sam dylemat, płaszcz wodny to gigantyczny koszt i brak możliwości używania kominka gdy nie ma prądu.Do płaszcza dochodzi wymiennik z pompami (2000zł), zasobnik z wężownicą.

A jaki to ma związek z reku ???

No pewnie podpiąć można. Tyle , że większość fachowców od wentylacji mechanicznej nie poleca łączenia tych instalacji w jedną. Piszą , że żeby dobrze to wszystko chodziło to powinny być zaprojektowane jako osobne instalacje. Tym bardziej , że przecież mają zupełnie inne zadania. Kominek ma grzać. Wentylacja...wentylować oczywiście. Rekuperator ma zmniejszać straty ciepła przy wentylacji ale nie jest do ogrzewania .

• 1 month później...
przy wentylacji mech. mamy rozprowadzony system rur po całym mieszkaniu, wystarczy tylko podpiąć do tego centralnie nawiew z kominka.Koszt niewielki. A płaszcz wodny z osprzętem i wymienikami to dodatkowy wydatek minimum 7000zł.

Wentylacja z odzyskiem ciepła ma "przewentylować" pomieszczenia nie dopuszczając do ich wychłodzenia. Powinna przy tym być cicha i nie powinna powodować wyczuwalnych ruchów powietrza. I nic ponadto.

I moim zdaniem nie powinno się jej porównywać z systemem ogrzewania opartym na kominku z płaszczem wodnym czy jakimkolwiek innym.

Natomiast na pytanie jakie korzyści daje umieszczenie kanału wywiewnego bezpośrednio nad kominkiem (czy wręcz znad wkładu kominkowego) to inna kwestia.

Dzień dobry, jesteśmy na etapie budowy fundamentów. Chcielibyśmy w przyszłośći mieć rekuperator, ale nie jesteśmy pewni czy będzie nas na niego od razu w trakcie budowy stać, więc mam pytanie. Co należy zrobić, jakie instalacje wykonać w trakcie budowy, aby później móc tylko dokupic rekuperator i nie kuć ścian.

Dzień dobry, jesteśmy na etapie budowy fundamentów. Chcielibyśmy w przyszłośći mieć rekuperator, ale nie jesteśmy pewni czy będzie nas na niego od razu w trakcie budowy stać, więc mam pytanie. Co należy zrobić, jakie instalacje wykonać w trakcie budowy, aby później móc tylko dokupic rekuperator i nie kuć ścian.

Poza rekuperatorem polecam też wykonanie GWC - jest niedrogi w porównaniu a sporo daje.

Robiąc instalację pod reku musisz zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej tzn. wykreślić sobie z projektu kanały wentylacyjne (oprócz kotłowni).

Wówczas przed zamieszkaniem koniecznie trzeba zamontować rekuperator.

Jeśli piszesz się na GWC wówczas wystarczy na etapie zalewania chudziaka zostawić sobie miejsce na rurę z GWC (u mnie było to np. 1mx1m w rogu garażu).

Następny etap jest dopiero po dachu przed wszelkimi innymi instalacjami - wtedy trzeba rozłożyć instalację.

Rekuperator możesz wstawić i uruchomić nawet przed samym zamieszkaniem.

U mnie np. wygląda to tak:

wybrany przeze mnie wykonawca zrobił GWC między zalaniem chudziaka a murowaniem ścian i wtedy zapłaciłem za GWC,

następnie po skończeniu dachu założyli u mnie instalację i zapłaciłem za ten etap,

elektryka poprosiłem o montaż dodatkowego gniazdka tam, gdzie będzie reku,

reszta kasy dopiero po uruchomieniu, wyregulowaniu i odbiorze instalacji.

Powodzenia :D

Robiąc instalację pod reku musisz zrezygnować z wentylacji grawitacyjnej tzn. wykreślić sobie z projektu kanały wentylacyjne (oprócz kotłowni).

Dlaczego musi? Ja nie zrezygnowałem. Gdy rekuperator nie działa, można uruchomić wentylację grawitacyjną. Gdy reku działa, wloty wentylacji grawitacyjnej są zamknięte.

Dlaczego musi? Ja nie zrezygnowałem. Gdy rekuperator nie działa, można uruchomić wentylację grawitacyjną. Gdy reku działa, wloty wentylacji grawitacyjnej są zamknięte.

Nitek spadłeś mi z nieba :lol:

Napisz więcej jak sprawuje się wentylacja mechaniczna w pomieszczeniach w których jest wentylacja grawitacyjna.

Z pewnych względów tak chciałem zrobić u siebie ale spotykam się z rozbieżnymi informacjami.

Np. że zakazują tego przepisy albo że nawet zasłonięta kratka wentylacyjna będzie zaburzać działanie mechanicznej inna to że nie będzie zaburzać działania wentylacji mechanicznej ale w zimie nawet jak zasuniemy kratkę wentylacyjną to przez kanał kratki wentylacyjnej będzie duża utrata ciepła.

Napisz jak najwięcej szczegółów jak masz zrobioną wentylację mechniczną

Napisz jak najwięcej szczegółów jak masz zrobioną wentylację mechniczną

Nie mam zrobionej - bo dopiero zacząłem budowę. Ale nie widzę nic złego w tym, że nie zlikwidowałem kanałów wentylacyjnych. Mało tego, mam zamiar z reku korzystać tak naprawdę tylko w sezonie grzewczym. Latem i w okresie poza grzewczym (to zapewne sześć miesięcy w roku) będę otwierał kanały wentylacyjne (wyłącze reku) i będę się cieszył widokiem na ogród przez szeroko otwarte okna.

Instalacja reku nie jest tania, dlatego likwidacja kanałów wentylacji grawitacyjnej pozwala obniżyć koszt reku o koszt właśnie tych kanałów. To jedyny tak naprawdę w moim przekonaniu argument za likwidacją kanałów wentylacyjnych - ekonomiczny.

Co do kratek i ich sprawności - no cóż. Należy zamontować takie, które będą szczelne - mogą być to żaluzje, mogą być i zasuwane. Na pewno znajdziesz porządne kratki, które pozwolą szczelnie zamknąć kanały wentylacyjne w okresie działania reku.

Ja z kanałów wentylacyjnych nie rezygnuje - reku to reku, może nie być prądu, może reku po prostu się zepsuć i wówczas wentylacja grawitacyjna znajdzie się w sam raz.

Pozdrawiam

Latem i w okresie poza grzewczym (to zapewne sześć miesięcy w roku) będę otwierał kanały wentylacyjne (wyłącze reku) i będę się cieszył widokiem na ogród przez szeroko otwarte okna.

Tylko po co Ci w takim razie kanały wentylacyjne ?

Latem wentylacja grawitacyjna nie działa :(.

Ale jeżeli masz taki kaprys i chcesz zainwestować w instalację, która nigdy nie będzie działała, to masz do tego prawo - żyjemy w wolnym kraju.

Tylko nie zapomnij jeszcze o jednym, jak już będziesz miał te kanały wentylacji grawitacyjnej, to masz obowiązek raz do roku zlecić ich wyczyszczenie kominiarzowi :(.

Latem wentylacja grawitacyjna nie działa

Masz rację w przypadku bezwietrznej pogody :)

Mylisz dwie rzeczy : wentylację grawitacyjną (działającą na zasadzie różnicy temperatur powietrza we wnętrzu i na zewnątrz) z wietrzeniem (wentylacja naturalną).

Napisałem, że latem nie działa wentylacja grawitacyjna.

Wietrzyć latem możesz do woli :).

• 4 weeks później...

Witam,

mam pytania odnośnie ustawień rekuperatora Brink Renovent HR Large.

Kupiłem ten rekuperator i już mam go podłączonego. Zaprogramowałem sobie wydatek na wszystkich biegach włączyłem i zabrałem się za regulację instalacji.

Po pomiarach okazało się, że suma wszystkich wydatków w instalacji jest zdecydowanie większa od ustawionej.??

Sprawdziłem to i rzeczywiście na czerpni z pomiaru mam 660 m^3/h a na rekuperatorze jest ustawione 400 m^3/h (max wartość jaką można ustawić)

Sprawdziłem nastawy i wszystko wygląda ok, równowaga jest utrzymana.

Na 3 biegu przy ok 660 m^3/h (ustawione 400 m^3/h) na wentylatorze nawiewnym mam 115 Pa, na wywiewnym 207 Pa

Na 2 biegu - ok 400 m^3/h (ustawionne 250 m^3/h) - nawiew 51 Pa, wywiew 96 Pa

Na 1 biegu - ok 160 m^3/h (ustawione 100 m^3/h) - nawiew 4 Pa, wywiew 12 Pa

Niby wszystko Ok tylko nie zgadza się wartość wydajności.

Przeglądałem instrukcje i zauważyłem, że Brink w zeszłym roku zmienił wentylatory w renoventach HR na bardziej wydajne. Zmieniły się też pewne ustawienia. W starej instrukcji przeprowadzało się inicjalizację urządzenia, w nowej tego nie ma? Są też inne drobne zmiany, ale dlaczego nie ma tej inicjalizacji? W parametrach ustawień wartość, która odpowida za inicjalizację w starej wersji w nowej jest opisana jako nie używana.

Co z tym zrobić? Czy może ktoś już instalował Renoventa HR w nowej wersji?