Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

witam!

:o

mój Dospelowski reku z GWC i rozprowadzaniem ciepła kominkowego kosztował :

22.000 brutto materiały

5500 brutto robocizna ( GWC, reku + kominkowe rozprowadzenie )

o jejku ale kosmos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja mam tez dospela kupiłem na allegro za 2400 zł nowego !!+ rozprowadzenie ok 1000zł (sam robię)+ gwc wodne wyjdzie ok 1700 zł (sam robię ) kominek mam wodny :lol:

wychodzi 5100 zł :D

ale 27500 !!!!!!!!!!!!!!!!! ja za takie pieniądze to bym tego nie zrobił mija się z sensem i celem :-?

witam!

:o

mój Dospelowski reku z GWC i rozprowadzaniem ciepła kominkowego kosztował :

22.000 brutto materiały

5500 brutto robocizna ( GWC, reku + kominkowe rozprowadzenie )

o jejku ale kosmos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja mam tez dospela kupiłem na allegro za 2400 zł nowego !!+ rozprowadzenie ok 1000zł (sam robię)+ gwc wodne wyjdzie ok 1700 zł (sam robię ) kominek mam wodny :lol:

wychodzi 5100 zł :D

ale 27500 !!!!!!!!!!!!!!!!! ja za takie pieniądze to bym tego nie zrobił mija się z sensem i celem :-?

A co z gwarancją na centralę wentylacyjną ?

Chociaż przy takiej róznicy, to możesz sobie kupić drugą centralę na zapas :).

• 5 months później...
  • 4 weeks później...
witam

mam do Was pytanie dot. zmiany wentylacji grawitaycjnej na mechaniczną. Czy do tego potrzebne jest jakies pozowlenie, żeby dokonać takiej zmiany - mam na myśli likwidację komina wentylacyjnego.

Dobrze porozmawiać i z projektantem i z kierownikiem. W naszym przypadku projektant powiedział, że w przypadku rezygnacji z komina wentylacyjnego wystarczy że kierownik opisze to w dzienniku budowy. Poza tym z kilku źródeł otrzymałam informację, że nie potrzeba żadnego pozwolenia, nie trzeba nigdzie zgłaszać.

witam

mam do Was pytanie dot. zmiany wentylacji grawitaycjnej na mechaniczną. Czy do tego potrzebne jest jakies pozowlenie, żeby dokonać takiej zmiany - mam na myśli likwidację komina wentylacyjnego.

Dobrze porozmawiać i z projektantem i z kierownikiem. W naszym przypadku projektant powiedział, że w przypadku rezygnacji z komina wentylacyjnego wystarczy że kierownik opisze to w dzienniku budowy. Poza tym z kilku źródeł otrzymałam informację, że nie potrzeba żadnego pozwolenia, nie trzeba nigdzie zgłaszać.

Dzięki, już wiem - mam zgodę od projektanta i kierownik też wpisze co trzeba :)

• 6 months później...
witam

Przy odbiorze budynku na liście dokumentów jakie należy przedłożyc w Inspektoracie Budowlanym jest protokół z badania efektywności wentylacji mechanicznej. Tak przynajmniej jest w Powiacie Warszawskim- Zachodnim.

Witam

Tak sie zastanawialem nad rekuperacja a dokladniej nad jej oplacalnościa. Mam nadzieje ze ktos moze mi to wytlumaczy. Na pewno ona jest fajna pod wzgledam wymiany powietrza na swieze, ale co do kosztów jej utrzymania to mam pewne watpliwosci. Wyczytalem na róznych stronach ze rekuperacja "wyrzuca" powietrze cieple domu (np 20 stopni) i wtlacza powietrze z dworu i je ociepla ( ponoc przy 0 stopniach do 16 stopni) oczywiscie ze wszystko idelanie dziala, nie ma zadnych strat ciepla oraz innych problemow technicznych. Rekuperator potrafi wymienic w ciagu godziny cale powitrze w domu. Pytanie moje jest nastepujace. Skoro w ciagu godziny wymieniam cale powietrze w domu i trace na temperaturze 4 stopnie to wedlug mnie jest to duzy koszt aby pozniej podgrzac powietrze o te 4 stopnie. do tego dochadza koszty filtrów, czysczenia itp. Oczywscie sam efekt ma same zalety - czyste i swieze powietrze w calym domu ale chyba jest to zbyt duzy koszt. Moze ktos moze to wytlumaczyc jak to jest z tymi kosztami przy rekuperacji??

pozdrawiam

ja

Tak sie zastanawialem nad rekuperacja a dokladniej nad jej oplacalnościa. (,,,)Wyczytalem na róznych stronach ze rekuperacja "wyrzuca" powietrze cieple domu (np 20 stopni) i wtlacza powietrze z dworu i je ociepla ( ponoc przy 0 stopniach do 16 stopni) (,,,) Pytanie moje jest nastepujace. Skoro w ciagu godziny wymieniam cale powietrze w domu i trace na temperaturze 4 stopnie to wedlug mnie jest to duzy koszt aby pozniej podgrzac powietrze o te 4 stopnie.

A teraz wyobraź sobie sytuację "normalną": nie masz rekuperatora. Jest 0stC i trzeba chatkę przewietrzyć, bo smrodek już czuć. Prawda? dopiero wtedy się o tym myśli? Otwierasz okno i wpada ci powietrze o temp 0stC, czyli tracisz na temperaturze 20st, które musisz ogrzać. Wolisz grzać 4st czy 20??? Wiem, wiem po co cały czas wietrzyć??? przeciez można raz dziennie. Widzisz są tacy co wolą częściej. I wtedy częściej muszą ogrzewać to ulecone oknem powietrze.

Dlaczego więc rekuperator jest "nieopłacalny"? Bo wymienia ciągle te powietrze i ciągle trzeba grzać te 4st...

A "normalnie" (czyli bez reku)?? Normalnie, to:

okna się szczelnie zamyka żeby nie wiało zimnym przez rozszczelnienia;

kratki wentylacyjne się zatyka papierem bo z nich też dmucha;

siedzi się w zatęchlonym pomieszczeniu;

grzybki na obiad hoduje sie na ścianach;

okna broń boże nie otwiera żeby zimno z zewnątrz nie wleciało;

przewietrza sie pomieszczenia wtedy jak w powietrzu jest tak gęsto że siekierę można powiesić.

Z powodu niedotlenienia mózg ma problemy z normalnym funkcjonowaniem, co prowadzi do chorób i braku logicznego myślenia.

Więc jak chcesz porównać, to porównuj podobne sytuacje....

Powietrze jest dla ludzi... Ci którzy chcą w zimie mieć niedrogo świeże powietrze inwestują w rekuperator. Ci którym świeże powietrze wystarcza jedynie od czasu do czasu (bądź są gotowe za nie sporo płacić) go nie kupują.

To tak jak z instalacją ciepłej wody. Jak ją zrobisz odkręcasz kurek i leci. Ale możesz wybrać sytuację "ciepła woda na żądanie" i wtedy kiedy ci potrzebna grzejesz w garnku.

PS jak okna szczelnie zamknięte to wentylacja grawitacyjna też nie działa (chyba że masz ciągi wsteczne).

PS 2 Usłyszałem kiedyś że żeby mieć świeże powietrze wystarczy popsikać Air-Wickiem czy Brisem, bo "zapamiętał zapachy natury". Można więc świeże powietrze kupić w hipermarkecie, będzie taniej niż przez reku i przez otwieranie okien.

PS 3 Spójrz na swoje okna i zobacz w jakiej są teraz pozycji. Człowiek potrzebuje minimum 20m3 utlenionego powietrza na godzinę. CIĄAAGLEEE!!!! Dostarczasz sobie, rodzinie tyle? Więc już wiesz po co jest wentylacja. I teraz pomyśl: Po jakim koszcie chcesz ją w sposób ciągły zapewnić. Aha. i otwórz okno - LEPIEJ SIĘ MYŚLI.

Witam

Dziekuje za odp, jednak mi chodzilo o cos innego a nie do czego sluzy reku i co za tym idzie.

Moze jest ktos na forum co potrafi obliczyc zuzycie energii do ogrzania domu(np pow okolo 150 m2) w okresie zimowym przy zastosowaniu reku oraz przy tradycyjnym(oczywiscie nie zatykamy wentylacji wrecz przeciwnie mamy rozczelnione okna). dobrze bylyby wziac pod uwage ilosc wymienionego powietrza przy reku oraz przy wentylacji grawitacyjnej.(jesli trzeba uwzglednic inne parametry to prosze to zrobic. Jesli to mozliwe pokazac na roznych typach ogrzewania oraz przeliczyc to na PLN.

Mam tez inne pytania.

1. Jezli dom oryginalnie ma zaprojektowana wentylacje grawitacyja to jezeli chcemy uzyc reku musimy:

a. zlikwidowac kominy wentylacyjne

b. wystarczy ze je zatkamy

c. jakies inne rozwiazanie.(jesli tak to co by bylo najlepsze i dlaczego)

2. w jakich sezonach/miesiacach powinno sie uzywac reku

mam nadzieje ze jasno napisalem - bardzo prosze o odp.

pozdrawiam

ja

Witam

1. Jezli dom oryginalnie ma zaprojektowana wentylacje grawitacyja to jezeli chcemy uzyc reku musimy:

a. zlikwidowac kominy wentylacyjne

b. wystarczy ze je zatkamy

c. jakies inne rozwiazanie.(jesli tak to co by bylo najlepsze i dlaczego)

2. w jakich sezonach/miesiacach powinno sie uzywac reku

mam nadzieje ze jasno napisalem - bardzo prosze o odp.

pozdrawiam

ja

Mam rekuperator przy istniejących kanałach wentylacyjnych - są po prostu zatkane.

Reku chodzi przez cały rok, latem gdy przez kilka miesięcy atakowała nas plaga komarów reku było prawdziwym zbawieniem - na noc pozamykane okna i świeże, przefiltrowane (czytaj bez komarów) powietrze w sypialniach. Nawet nie sądziłem, że reku może mieć i takie zastosowanie :lol:

Dzieki za opd.

mam dodatkowe pytanie. Ntek czy jezeli reku chodzi caly rok to oznacza to ze przez caly rok masz zamkniete okna i uzywasz tylko reku??

prosze jeszcze innych uzytkowników o info w jakich okresach/miesiacach uzywaja reku.

no i czekam na odp na pytania z mojego ostatniego posta

pzdr

ja