Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Ja używam wentylacji przez cały rok - choć czasem chodzi na 30% wydajności i otwieram okna na noc - nie zatrzymuję jej do zera, żeby mi się jakieś życie w GWC nie pojawiło (tak na wszelki wypadek).

Okna otwieram latem gdy mam ochotę (np. rano gdy na zwenątrz jest chłodniej niż w domu).

Co do wyliczeń to zmolestuj tym sprzedawcę central (w końcu za to biorą pieniądze) i podaj kalkulację na forum to sprawdzę czy głupot nie popisali.

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam pytanko Suspenesr napiusal:

"choć czasem chodzi na 30% wydajności i otwieram okna na noc - nie zatrzymuję jej do zera, żeby mi się jakieś życie w GWC nie pojawiło (tak na wszelki wypadek). "

czy to oznacza ze przy wylaczonym reku jest duze prawdopodobienstwo zajscia takiej sytuacji??. Czyli reku musi chodzic caly rok??

pzdr

ja

Witam proszę zerknąc na tę wycenę.

Rekuperator RK 500 SPE 1,8 7500 netto

Sterownik Digital 900netto

Automatyczne obejście wymiennika 1200 netto

Instalacja nawiewno wywiewna 4800 netto

Materiały montażowe 800 netto

Dostaw i montaż 2400 netto

Zapotrzebowanie wentylacyjne :

- nawiew 315 m3/h

- wywiew 335m3/h.

- spręż dyspozycyjny 270 Pa.

dom 200 m2

Zastanawiam się nad taką inwestycją tylko cena mnie troszkę powaliła.

Parę lat temu kupowałem rekuperator do firmy i pamiętam ze cena niebyła duzo wyższa a tam jest duza jednostka i due odległosci między .pomieszczeniami

• 3 weeks później...

Witajcie, mam prośbę o opinie na temat rekuperatorów Nikol - dawniej Żubr. swego czasu dyskusja była dość ożywiona :lol:

No i powiedzcie jaki procent wymienianego powietrza powinnam ustawić? Jak miałam 75% to mój małżonek wyłączył reku bo zmarzł w nocy :evil:

Jeszcze jedno - jaka grubością wełny ocieplić kanały flexi, tak, żeby mi to ciepełko domowe docierało do rekuperatora a nie ochładzało się po drodze. pozdrawiam Kaśka

Witajcie, mam prośbę o opinie na temat rekuperatorów Nikol - dawniej Żubr. swego czasu dyskusja była dość ożywiona :lol:

No i powiedzcie jaki procent wymienianego powietrza powinnam ustawić? Jak miałam 75% to mój małżonek wyłączył reku bo zmarzł w nocy :evil:

Jeszcze jedno - jaka grubością wełny ocieplić kanały flexi, tak, żeby mi to ciepełko domowe docierało do rekuperatora a nie ochładzało się po drodze. pozdrawiam Kaśka

Witaj Kasiu ;-)

Mam Nikola 320 i ustawiłem go tak, że w tygodniu w godzinach 23-5 chodzi na 50%, potem od 5 do 7 na 75% (wstajemy rano o 5.40 i wychodzimy przed 7), od 7 do 16 na 30% (wtedy nas nie ma), i od 16 do 23 na 75%.

W łykendy przez cały dzień tzn. 6-23 na 75%.

Skoro małżonek zmarzł to coś jest nie tak - może bypass jest otwarty i wlatuje powietrze z zewnątrz bez przechodzenia przez wymiennik - temp. załączenia bypassu mam ustawioną na 16 stopni.

Czy instalację masz zrobioną z kanałów flexi ocieplonych wełną ?

Jeśli tak to nie ma sensu ich ocieplać (chyba, że są miejsca w których są wystawione na działanie temp. z zewnątrz domu - np. u mnie przez 4 metry są tuż pod membraną dachową - wtedy lepiej wrzucić 5-10 cm wełny).

Jeśli wszędzie są wewnątrz domu (nawet na nieogrzewanym, ale ocieplonym strychu wtedy nie ma sensu ocieplać - sprawdziłem u siebie - owinięcie kanałów na strychu 5 cm wełny nic nie dało).

W razie pytań pisz na priv.

Powodzenia :wink:

• 3 weeks później...

Witaj Kasiu ;-)

Mam Nikola 320 i ustawiłem go tak, że w tygodniu w godzinach 23-5 chodzi na 50%, potem od 5 do 7 na 75% (wstajemy rano o 5.40 i wychodzimy przed 7), od 7 do 16 na 30% (wtedy nas nie ma), i od 16 do 23 na 75%.

W łykendy przez cały dzień tzn. 6-23 na 75%.

Skoro małżonek zmarzł to coś jest nie tak - może bypass jest otwarty i wlatuje powietrze z zewnątrz bez przechodzenia przez wymiennik - temp. załączenia bypassu mam ustawioną na 16 stopni.

Czy instalację masz zrobioną z kanałów flexi ocieplonych wełną ?

Jeśli tak to nie ma sensu ich ocieplać (chyba, że są miejsca w których są wystawione na działanie temp. z zewnątrz domu - np. u mnie przez 4 metry są tuż pod membraną dachową - wtedy lepiej wrzucić 5-10 cm wełny).

Jeśli wszędzie są wewnątrz domu (nawet na nieogrzewanym, ale ocieplonym strychu wtedy nie ma sensu ocieplać - sprawdziłem u siebie - owinięcie kanałów na strychu 5 cm wełny nic nie dało).

W razie pytań pisz na priv.

Powodzenia :wink:

Również mam NIKOL'a i jestem bardzo zadowolony.

Należy pamiętać, że nawet najlepszy na świecie rekuperator nic nie zdziała jak będziesz traciła ciepło przez kanały. Zdecydowanie jeżeli masz kanały typu FLEX a nie np. SONODUCT np. na poddaszu nieogrzewanym radziłbym je docieplić, to są najzwyklejsze mostki termiczne i nie dość że tracisz ciepło to jeszcze ryzykujesz skraplanie się wody w tych kanałach.

'SUSPENSER' - mam prawie identyczne ustawienia 8)

P.S. Widzę ciutkę się zmieniło na forum od mojej ostatniej wizyty... ktoś jeszcze ma NIKOL 'a?

Heross i SUSPENSER dzięki za rady, nasz instalator wentylacji radził nam żeby wybrać reku z grzałką lub nagrzewnicą wodną, żeby nie było tego "zimnego powietrza", stąd do tej pory nie ocieplaliśmy poddasza. A z Rekuperatora ja jestem bardzo zadowolona - idealnie ściąga wilgoć z domku. I nawet nie jest bardzo głośny :wink:

POzdrawiam K

• 1 month później...

Napisz jak najwięcej szczegółów jak masz zrobioną wentylację mechniczną

Nie mam zrobionej - bo dopiero zacząłem budowę. Ale nie widzę nic złego w tym, że nie zlikwidowałem kanałów wentylacyjnych. Mało tego, mam zamiar z reku korzystać tak naprawdę tylko w sezonie grzewczym. Latem i w okresie poza grzewczym (to zapewne sześć miesięcy w roku) będę otwierał kanały wentylacyjne (wyłącze reku) i będę się cieszył widokiem na ogród przez szeroko otwarte okna.

Instalacja reku nie jest tania, dlatego likwidacja kanałów wentylacji grawitacyjnej pozwala obniżyć koszt reku o koszt właśnie tych kanałów. To jedyny tak naprawdę w moim przekonaniu argument za likwidacją kanałów wentylacyjnych - ekonomiczny.

Co do kratek i ich sprawności - no cóż. Należy zamontować takie, które będą szczelne - mogą być to żaluzje, mogą być i zasuwane. Na pewno znajdziesz porządne kratki, które pozwolą szczelnie zamknąć kanały wentylacyjne w okresie działania reku.

Ja z kanałów wentylacyjnych nie rezygnuje - reku to reku, może nie być prądu, może reku po prostu się zepsuć i wówczas wentylacja grawitacyjna znajdzie się w sam raz.

Pozdrawiam

Ponieważ minęło już trochę czasu zastanawiam się czy dalej korzystasz zamiennie z wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej i czy nie jest to uciążliwe

Obecnie jestem po PNB i w przypadku zastosowania WM do likwidacji będzie jeden komin a koszt jego wybudowania nie jest duży. Tak się zastanawiam czy jak ktoś obecnie ma WM to ma chwile zwątpienia i chęć powrotu do wentylacji grawitacyjnej (choćby przez pewien okres w roku) :)

Mamy niezłą zimę i możliwość sprawdzenia, jak radzą sobie rekuperatory w skrajnych zimowych warunkach. Moje doświadczenia są niestety kiepskie.

Mam rekuperator Bartosza i przy temperaturach zbliżających się do -10C najzwyczajniej w świecie zamarza. Do domu wali powietrze o temperaturze poniżej 0C. Jedynym wyjściem jest wówczas wyłączenie reku na kilka godzin, potem ponowne włączenia, po około 12 godzinach znów zaczyna zamarzać.

Reku stoi w garażu (7-10C), kanały w 80% biegną przez dom, parę metrów idzie przez strych, gdzie też jest około 7-8C. Aha, nie mam GWC.

Czy ktoś, kto ma Bartosza również spotkał się z problemem zamarzania??

Jeśli nie masz GWC to niestety musi zamarzać.

Woda wyciągana z domu z powietrzem po przekroczeniu punktu rosy skrapla się, a potem zamarza, bo do reku wpada powietrze poniżej 0 stopni - czysta fizyka.

Rozwiązania są 4: zrobić GWC, grzałka elektryczna, nagrzewnica wodna podpięta do CO, czasowo wyłączyć wentylację lub włączać rotacyjnie.

Ja mam Nikol z GWC i zero problemów - w środku sucho, a działa ciągle.

Jeśli nie masz GWC to niestety musi zamarzać.

Woda wyciągana z domu z powietrzem po przekroczeniu punktu rosy skrapla się, a potem zamarza, bo do reku wpada powietrze poniżej 0 stopni - czysta fizyka.

Rozwiązania są 4: zrobić GWC, grzałka elektryczna, nagrzewnica wodna podpięta do CO, czasowo wyłączyć wentylację lub włączać rotacyjnie.

Ja mam Nikol z GWC i zero problemów - w środku sucho, a działa ciągle.

Potwierdzam zdanie Suspenser. Mam to samo rozwiązanie.

Witam - jestem na początku budowy przymierzam sie do instalacji reku - wraz z GWC ( na razie mam przełożoną rure pod fundamentem) i mam pytanie do tych co użytkują reku w aktualnych mocno ujemnych temp - czy GWC wystarcza w takich warunkach i czy wentylacja za bardzo nie wychładza domu???