SUSPENSER 24.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ja używam wentylacji przez cały rok - choć czasem chodzi na 30% wydajności i otwieram okna na noc - nie zatrzymuję jej do zera, żeby mi się jakieś życie w GWC nie pojawiło (tak na wszelki wypadek). Okna otwieram latem gdy mam ochotę (np. rano gdy na zwenątrz jest chłodniej niż w domu). Co do wyliczeń to zmolestuj tym sprzedawcę central (w końcu za to biorą pieniądze) i podaj kalkulację na forum to sprawdzę czy głupot nie popisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamowicz 27.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam mam pytanko Suspenesr napiusal:"choć czasem chodzi na 30% wydajności i otwieram okna na noc - nie zatrzymuję jej do zera, żeby mi się jakieś życie w GWC nie pojawiło (tak na wszelki wypadek). " czy to oznacza ze przy wylaczonym reku jest duze prawdopodobienstwo zajscia takiej sytuacji??. Czyli reku musi chodzic caly rok?? pzdrja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.10.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam proszę zerknąc na tę wycenę. Rekuperator RK 500 SPE 1,8 7500 nettoSterownik Digital 900nettoAutomatyczne obejście wymiennika 1200 nettoInstalacja nawiewno wywiewna 4800 nettoMateriały montażowe 800 nettoDostaw i montaż 2400 netto Zapotrzebowanie wentylacyjne :- nawiew 315 m3/h- wywiew 335m3/h.- spręż dyspozycyjny 270 Pa.dom 200 m2Zastanawiam się nad taką inwestycją tylko cena mnie troszkę powaliła.Parę lat temu kupowałem rekuperator do firmy i pamiętam ze cena niebyła duzo wyższa a tam jest duza jednostka i due odległosci między .pomieszczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 18.10.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witajcie, mam prośbę o opinie na temat rekuperatorów Nikol - dawniej Żubr. swego czasu dyskusja była dość ożywiona No i powiedzcie jaki procent wymienianego powietrza powinnam ustawić? Jak miałam 75% to mój małżonek wyłączył reku bo zmarzł w nocy Jeszcze jedno - jaka grubością wełny ocieplić kanały flexi, tak, żeby mi to ciepełko domowe docierało do rekuperatora a nie ochładzało się po drodze. pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.10.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witajcie, mam prośbę o opinie na temat rekuperatorów Nikol - dawniej Żubr. swego czasu dyskusja była dość ożywiona No i powiedzcie jaki procent wymienianego powietrza powinnam ustawić? Jak miałam 75% to mój małżonek wyłączył reku bo zmarzł w nocy Jeszcze jedno - jaka grubością wełny ocieplić kanały flexi, tak, żeby mi to ciepełko domowe docierało do rekuperatora a nie ochładzało się po drodze. pozdrawiam Kaśka Witaj Kasiu Mam Nikola 320 i ustawiłem go tak, że w tygodniu w godzinach 23-5 chodzi na 50%, potem od 5 do 7 na 75% (wstajemy rano o 5.40 i wychodzimy przed 7), od 7 do 16 na 30% (wtedy nas nie ma), i od 16 do 23 na 75%. W łykendy przez cały dzień tzn. 6-23 na 75%. Skoro małżonek zmarzł to coś jest nie tak - może bypass jest otwarty i wlatuje powietrze z zewnątrz bez przechodzenia przez wymiennik - temp. załączenia bypassu mam ustawioną na 16 stopni. Czy instalację masz zrobioną z kanałów flexi ocieplonych wełną ? Jeśli tak to nie ma sensu ich ocieplać (chyba, że są miejsca w których są wystawione na działanie temp. z zewnątrz domu - np. u mnie przez 4 metry są tuż pod membraną dachową - wtedy lepiej wrzucić 5-10 cm wełny). Jeśli wszędzie są wewnątrz domu (nawet na nieogrzewanym, ale ocieplonym strychu wtedy nie ma sensu ocieplać - sprawdziłem u siebie - owinięcie kanałów na strychu 5 cm wełny nic nie dało). W razie pytań pisz na priv. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heross 10.11.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witajcie, mam prośbę o opinie na temat rekuperatorów Nikol - dawniej Żubr. swego czasu dyskusja była dość ożywiona No i powiedzcie jaki procent wymienianego powietrza powinnam ustawić? Jak miałam 75% to mój małżonek wyłączył reku bo zmarzł w nocy Jeszcze jedno - jaka grubością wełny ocieplić kanały flexi, tak, żeby mi to ciepełko domowe docierało do rekuperatora a nie ochładzało się po drodze. pozdrawiam Kaśka Witaj Kasiu Mam Nikola 320 i ustawiłem go tak, że w tygodniu w godzinach 23-5 chodzi na 50%, potem od 5 do 7 na 75% (wstajemy rano o 5.40 i wychodzimy przed 7), od 7 do 16 na 30% (wtedy nas nie ma), i od 16 do 23 na 75%. W łykendy przez cały dzień tzn. 6-23 na 75%. Skoro małżonek zmarzł to coś jest nie tak - może bypass jest otwarty i wlatuje powietrze z zewnątrz bez przechodzenia przez wymiennik - temp. załączenia bypassu mam ustawioną na 16 stopni. Czy instalację masz zrobioną z kanałów flexi ocieplonych wełną ? Jeśli tak to nie ma sensu ich ocieplać (chyba, że są miejsca w których są wystawione na działanie temp. z zewnątrz domu - np. u mnie przez 4 metry są tuż pod membraną dachową - wtedy lepiej wrzucić 5-10 cm wełny). Jeśli wszędzie są wewnątrz domu (nawet na nieogrzewanym, ale ocieplonym strychu wtedy nie ma sensu ocieplać - sprawdziłem u siebie - owinięcie kanałów na strychu 5 cm wełny nic nie dało). W razie pytań pisz na priv. Powodzenia Również mam NIKOL'a i jestem bardzo zadowolony. Należy pamiętać, że nawet najlepszy na świecie rekuperator nic nie zdziała jak będziesz traciła ciepło przez kanały. Zdecydowanie jeżeli masz kanały typu FLEX a nie np. SONODUCT np. na poddaszu nieogrzewanym radziłbym je docieplić, to są najzwyklejsze mostki termiczne i nie dość że tracisz ciepło to jeszcze ryzykujesz skraplanie się wody w tych kanałach. 'SUSPENSER' - mam prawie identyczne ustawienia P.S. Widzę ciutkę się zmieniło na forum od mojej ostatniej wizyty... ktoś jeszcze ma NIKOL 'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 11.11.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Oczywiście Niebawem zrobię zdjęcia. Ja mam 400 z najnowszym sterowaniem (GWC lub Czerpnia ścienna). Wczoraj zmieniałem sterowanie. Macie GWC, jeśli tak to jakie i jaką macie temp. pow. na wlocie do REKU Z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 15.11.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Heross i SUSPENSER dzięki za rady, nasz instalator wentylacji radził nam żeby wybrać reku z grzałką lub nagrzewnicą wodną, żeby nie było tego "zimnego powietrza", stąd do tej pory nie ocieplaliśmy poddasza. A z Rekuperatora ja jestem bardzo zadowolona - idealnie ściąga wilgoć z domku. I nawet nie jest bardzo głośny POzdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artin123 10.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Napisz jak najwięcej szczegółów jak masz zrobioną wentylację mechniczną Nie mam zrobionej - bo dopiero zacząłem budowę. Ale nie widzę nic złego w tym, że nie zlikwidowałem kanałów wentylacyjnych. Mało tego, mam zamiar z reku korzystać tak naprawdę tylko w sezonie grzewczym. Latem i w okresie poza grzewczym (to zapewne sześć miesięcy w roku) będę otwierał kanały wentylacyjne (wyłącze reku) i będę się cieszył widokiem na ogród przez szeroko otwarte okna. Instalacja reku nie jest tania, dlatego likwidacja kanałów wentylacji grawitacyjnej pozwala obniżyć koszt reku o koszt właśnie tych kanałów. To jedyny tak naprawdę w moim przekonaniu argument za likwidacją kanałów wentylacyjnych - ekonomiczny. Co do kratek i ich sprawności - no cóż. Należy zamontować takie, które będą szczelne - mogą być to żaluzje, mogą być i zasuwane. Na pewno znajdziesz porządne kratki, które pozwolą szczelnie zamknąć kanały wentylacyjne w okresie działania reku. Ja z kanałów wentylacyjnych nie rezygnuje - reku to reku, może nie być prądu, może reku po prostu się zepsuć i wówczas wentylacja grawitacyjna znajdzie się w sam raz. Pozdrawiam Ponieważ minęło już trochę czasu zastanawiam się czy dalej korzystasz zamiennie z wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej i czy nie jest to uciążliwe Obecnie jestem po PNB i w przypadku zastosowania WM do likwidacji będzie jeden komin a koszt jego wybudowania nie jest duży. Tak się zastanawiam czy jak ktoś obecnie ma WM to ma chwile zwątpienia i chęć powrotu do wentylacji grawitacyjnej (choćby przez pewien okres w roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuviste 15.01.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, czy ktoś słyszał o reku firmy Enervent? Podobno firma skandynawska z tradycjami. Wykonawca z okolic Mielca firma Salklim http://www.salklim.pl proponuje centralke z wymiennikiem obrotowym LTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 22.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mamy niezłą zimę i możliwość sprawdzenia, jak radzą sobie rekuperatory w skrajnych zimowych warunkach. Moje doświadczenia są niestety kiepskie.Mam rekuperator Bartosza i przy temperaturach zbliżających się do -10C najzwyczajniej w świecie zamarza. Do domu wali powietrze o temperaturze poniżej 0C. Jedynym wyjściem jest wówczas wyłączenie reku na kilka godzin, potem ponowne włączenia, po około 12 godzinach znów zaczyna zamarzać.Reku stoi w garażu (7-10C), kanały w 80% biegną przez dom, parę metrów idzie przez strych, gdzie też jest około 7-8C. Aha, nie mam GWC. Czy ktoś, kto ma Bartosza również spotkał się z problemem zamarzania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.01.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Jeśli nie masz GWC to niestety musi zamarzać. Woda wyciągana z domu z powietrzem po przekroczeniu punktu rosy skrapla się, a potem zamarza, bo do reku wpada powietrze poniżej 0 stopni - czysta fizyka. Rozwiązania są 4: zrobić GWC, grzałka elektryczna, nagrzewnica wodna podpięta do CO, czasowo wyłączyć wentylację lub włączać rotacyjnie. Ja mam Nikol z GWC i zero problemów - w środku sucho, a działa ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 23.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Jeśli nie masz GWC to niestety musi zamarzać. Woda wyciągana z domu z powietrzem po przekroczeniu punktu rosy skrapla się, a potem zamarza, bo do reku wpada powietrze poniżej 0 stopni - czysta fizyka. Rozwiązania są 4: zrobić GWC, grzałka elektryczna, nagrzewnica wodna podpięta do CO, czasowo wyłączyć wentylację lub włączać rotacyjnie. Ja mam Nikol z GWC i zero problemów - w środku sucho, a działa ciągle. Potwierdzam zdanie Suspenser. Mam to samo rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.ha 24.01.2010 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 A jak teraz wam wychodzą pomiary?U mnie spadło wilgotność do 35-38%reszta:na zew -16w domu 20,5nawiew 15,3 Przy temp. zew. -7 nawiewało mi ok. 17,2- 18 stopni - skąd taka różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 24.01.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 A jak teraz wam wychodzą pomiary? U mnie spadło wilgotność do 35-38% reszta: na zew -16 w domu 20,5 nawiew 15,3 Przy temp. zew. -7 nawiewało mi ok. 17,2- 18 stopni - skąd taka różnica? U mnie; nawiew 17 a wywiew 18,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 24.01.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Podajcie jeszcze, jaki to reku i czy pracuje z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 25.01.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Podajcie jeszcze, jaki to reku i czy pracuje z GWC. Nikol 400 z GWC rurowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoby 25.01.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Potrzebuje pomocy - za kanałem wylotowym powietrza z domu oszrania mi się maszynka. Właściewie to jest cały wylot w lodzie.Co zrobić żeby tego nie było? Mogę w takie mrozuy wyłączyć rekuperator i się nie zepsuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.ha 25.01.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Podajcie jeszcze, jaki to reku i czy pracuje z GWC. Bartosz Vena 3 z GWC żwirowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 26.01.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam - jestem na początku budowy przymierzam sie do instalacji reku - wraz z GWC ( na razie mam przełożoną rure pod fundamentem) i mam pytanie do tych co użytkują reku w aktualnych mocno ujemnych temp - czy GWC wystarcza w takich warunkach i czy wentylacja za bardzo nie wychładza domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts