SUSPENSER 26.01.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam - jestem na początku budowy przymierzam sie do instalacji reku - wraz z GWC ( na razie mam przełożoną rure pod fundamentem) i mam pytanie do tych co użytkują reku w aktualnych mocno ujemnych temp - czy GWC wystarcza w takich warunkach i czy wentylacja za bardzo nie wychładza domu??? Dobrze wykonany wystarcza. Moje ostatnie pomiary: T w domu +22-23 C, w garażu gdzie jest centrala +16,3 C, na strychu gdzie są zaizolowane dodatkowo kanały +7,1 C Nawiew na parterze +15,0 C, na piętrze +17,0 C Na zewnątrz -18,8 C Wlot do centrali z GWC +5,2 C, powietrze wyrzucane z centrali na zewnątrz +7,1 C, powietrze wlatujące do centrali z domu +21,1 C, wylatujące do domu +18,3 C. Przy mniejszym mrozie (-11,1 C) wyglądało to tak: Wlot do centrali z GWC +5,3 C, powietrze wyrzucane z centrali na zewnątrz +7,2 C, powietrze wlatujące do centrali z domu +21,1 C, wylatujące do domu +18,9 C. Wentylacja mniej wychładza dom niż kanały grawitacyjnej co widać po spalaniu ekogroszku - przy 185 m2 podłóg w ciągu ostatnich dni na CO+CWU szło średnio 30 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 27.01.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 dzieki Suspenser za info... a czy mogę jeszcze dopytać czy ktoś oprócz wentylacji korzysta z samego ogrzewania podłogowego- czy w takie mrozy daje radę takie ogrzewanie - ja na razie jestem na etapie murów ale instalator zapewnia mnie że podłogówka sama da sobie radę jak będe mial dobrze ocieplony dom z rekuperacją - boję się nie położyć grzejników tym bardziej ze żona ciepłolubna... co myślicie o tym - w planach mam kominek którym mógłbym sie ew. ratować ale niedogrzany nowy dom to by była porażka...A jeśli sama podłogówka to inaczej musiałbym przygotowac posadzki , stropy....poradźcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 27.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 dzieki Suspenser za info... a czy mogę jeszcze dopytać czy ktoś oprócz wentylacji korzysta z samego ogrzewania podłogowego- czy w takie mrozy daje radę takie ogrzewanie - ja na razie jestem na etapie murów ale instalator zapewnia mnie że podłogówka sama da sobie radę jak będe mial dobrze ocieplony dom z rekuperacją - boję się nie położyć grzejników tym bardziej ze żona ciepłolubna... co myślicie o tym - w planach mam kominek którym mógłbym sie ew. ratować ale niedogrzany nowy dom to by była porażka... A jeśli sama podłogówka to inaczej musiałbym przygotowac posadzki , stropy.... poradźcie.... Większość użytkowników pomp ciepła korzysta z samej podłogówki. Przypadków zamarznięć raczej nie stwierdzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 27.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 dzieki Suspenser za info... a czy mogę jeszcze dopytać czy ktoś oprócz wentylacji korzysta z samego ogrzewania podłogowego- czy w takie mrozy daje radę takie ogrzewanie - ja na razie jestem na etapie murów ale instalator zapewnia mnie że podłogówka sama da sobie radę jak będe mial dobrze ocieplony dom z rekuperacją - boję się nie położyć grzejników tym bardziej ze żona ciepłolubna... co myślicie o tym - w planach mam kominek którym mógłbym sie ew. ratować ale niedogrzany nowy dom to by była porażka... A jeśli sama podłogówka to inaczej musiałbym przygotowac posadzki , stropy.... poradźcie.... Podłogówka daje radę bez problemu - cały parter mam w podłogówce i lubię ciepło ( temp w domu 22,5-23) - tym bardziej zimą jest super jak się wejdzie do wiatrołapu i się buty zdejmie ... aż się nie chce kapci zakładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 27.01.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Reku rozmrożony i ponownie skalibrowany Temp zewn -10CTemp nawiewu 17,4CTemp wywiewu z domu 20,5C Bartosz, brak GWC Niestety przy brakującym GWC potrzebna jest stała kontrola Reku. Na szczęście Bartosz zamontował nowe oprogramowanie, które w przypadku szronienia wyłącza na jakiś czas nawiew - sam wywiew dosyć szybko nagrzewa reku i sytuacja wraca do normy.Nowe oprogramowanie wprowadził ponoć w tym roku - jeżeli ktoś ma kłopoty z Bartoszem powinien zainteresować się nowym "softem" do reku. Zaś w temacie podłogówki, mam ją położoną w całym domu (parter i piętro).Spokojnie utrzymywana jest w całym domu temperatura na poziomie 21-23C.Inna sprawa to zabawa z jej ustawieniem - zajęło mi to parę tygodni, zanim na tyle ją poznałem, by bez problemu móc ją skalibrować (krzywe grzania, przepływy na pętlach, ustawienia termostatów na poszczególnych pomieszczeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.01.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Mam pytanie do fachowców. Czy jest możliwe połączenie wentylacji mechanicznej z reku z klimatyzacją i ogrzewaniem powietrznym ? Tzn wiem , że są na rynku zestawy reku + urządzenie chłodzące, działające na zasadzie pompy ciepła. Ale czy można do tego podpiąć np. piec nadmuchowy zasilany gazem ? No i nie chodzi mi o "samoróbkę" tylko o profesjonalną instalację. PS. Temat jest do zrealizowania na wiosnę więc jeśli ktoś jest chętny podjąć się wykonania ... to zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 31.01.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam, Mam 2 oferty:- Bartosz Vena 4 lub,- Berluf Selen 500. Który z nich polecacie i dlaczego? Pozdrawiam, Cooba16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.02.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A może kogoś zainteresuje taki rodzaj rekuperacji http://www.isomax.com.pl/index2.php?id=13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A może kogoś zainteresuje taki rodzaj rekuperacji http://www.isomax.com.pl/index2.php?id=13Masz taki u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.02.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A może kogoś zainteresuje taki rodzaj rekuperacji http://www.isomax.com.pl/index2.php?id=13Masz taki u siebie? Nie ale wczoraj przypadkowo trafiłem na ich stronę i pomyślałem że może kogoś zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.02.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Nie ale wczoraj przypadkowo trafiłem na ich stronę i pomyślałem że może kogoś zainteresuje.3 lata temu było o tym głośno na tym Forum. Ciekawe, czemu potem ucichło? Niektórzy się nawet chwalili, że w tym systemie budują, ale też szybko przestali pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 05.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Hej Mam pytanko ile może kosztować rekuperator + GWC na dom 100-110m2 oraz ile montaż ? Czy ktoś może mi polecić jakąś firmę z woj.pomorskiego która zna się dobrze na temacie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_stg 05.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Hej Mam pytanko ile może kosztować rekuperator + GWC na dom 100-110m2 oraz ile montaż ? Czy ktoś może mi polecić jakąś firmę z woj.pomorskiego która zna się dobrze na temacie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.02.2010 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 A może kogoś zainteresuje taki rodzaj rekuperacji http://www.isomax.com.pl/index2.php?id=13 Większe zainteresowanie budzi inne ich rozwiązanie, a mianowicie kolektor dachowy układany pod dachówką. Nie słyszałem żeby ktoś się zdecydował na taki typ rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.02.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Hej Mam pytanko ile może kosztować rekuperator + GWC na dom 100-110m2 oraz ile montaż ? Czy ktoś może mi polecić jakąś firmę z woj.pomorskiego która zna się dobrze na temacie? pozdrawiam Uczciwa cena za zestaw z porządną centralą i montażem to około 15-20 tys zł. Polecam centrale Bartosz lub Nikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter.Gd 06.02.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ja tak z innej beczki. Bede mial wentylacje mechaniczna i planowalem GWC rurowy. Problem pojawil sie przy kopaniu pod pwinice. okazuje sie, ze gleba to piasek prawie jak mąka. Z tego co wiem przenikanie ciepla w takim gruncie jest fatalne. Wody tez u mnie nie uswiadczysz chyba nawet na 5 metrach. NIe bardzo widze mozliwosci dla gwc. Moze zwirowe ale za małow wiem zeby samemu sie tego podjąć. Myslalem o nagrzewnicy wodnej ale takiej wlasnej roboty tzn podłaczylbym wymiennik do nawiewu, w któym przechodzilaby kilkoma rurakami nagrzana woda ---> nastepnie do zaworu mieszajacego ---> podłogowka. Czy jest to w ogole pomysl warty rozwazenia, czy straty ciepla w obiegu wody beda za duze, zeby to jeszcze wykorzystac do podłogowki. Bede wdzieczny za jakiekolwiek porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.02.2010 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Twój pomysł aby wykorzystać ciepło już wytworzone do podgrzewania strumienia powietrza nawiewanego jest trochę chybiony. Ideą GWC jest korzystanie z darmowej energii gruntu. Robienie glikolowego GWC w Twoim przypadku jest pozbawione całkowicie sensu. Glikolowe wymaga gruntu zawodnionego, a przynajmniej silnie zawilgoconego. Ty takiego nie masz. Masz za to idealne warunki dla wymiennika rurowego lub żwirowego. Na który się zdecydujesz to już Twoja sprawa. Oba rodzaje GWC lubią niski poziom wód gruntowych. W przypadku rurowca będziesz musiał po prostu ułożyć większą ilość rury żeby długością wyrównać mały strumień oddawania ciepła. Jeśli czas Cię nie goni to weź się za czytanie choćby tych wątków: http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm http://forum.muratordom.pl/gwc-rurowy-czy-zwirowy,t62094.htm http://forum.muratordom.pl/gruntowy-wymiennik-ciepla,t5454.htm Zdobędziesz w nim trochę informacji o typach GWC, warunkach w jakich poszczególne typy najlepiej się sprawdzają, a także opisy wykonania żwirowca. Przy pomocy googlarki znajdziesz jeszcze mnóstwo innych opisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter.Gd 07.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dzieki za odpowiedz. Z GWC tak naprawde pozostaje mi tylko zwirowy, troche mam za mala dzialke na 60m rury. Przenikanie w takim gruncie znikome, wydajnosc niska a jeszcze moze byc problem z wentylatorem. Do żwirowego, tez bym pewnie musial dolozyc jakis wentylator bo centrala 400 moze miec problem zaciagnac powietrze, poza tym pozostaja problem regeneracji zwirowca. Tematy o gwc juz przerobilem dzieki Ten pomysl z nagrzewnica wodna juz odbiega od idei GWC. Chcialbym po prostu wstepnie ogrzac powietrze wchodzace i zapobiec zamarzaniu wymiennika. Nie mialem tu na mysli wykorzystania gwc glikolowego, tylko obiegu goracej wody. Mam jednak obawy, ze zamiast ogrzac wlatujace powietrze, moge przy powiedzmy -20 st. zamrozic wode w rurkach. Ewentualnie pomysle o buforze ciepla i przeprowadzeniu odrebnego obiegu dla wlotu powietrza. Ale znowu nie wiem jak wielki wpływ bedzie to mialo na temperature w buforze. chyba za bardzo kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Z GWC tak naprawde pozostaje mi tylko zwirowy, troche mam za mala dzialke na 60m rury. Przenikanie w takim gruncie znikome, wydajnosc niska a jeszcze moze byc problem z wentylatorem. Do żwirowego, tez bym pewnie musial dolozyc jakis wentylator bo centrala 400 moze miec problem zaciagnac powietrze, poza tym pozostaja problem regeneracji zwirowca. Tematy o gwc juz przerobilem dzieki chyba za bardzo kombinuje Wg mnie źle kombinujesz ! Ja mam glebę piaszczystą (5 klasa) i GWC rurowy - 6 x 25 mb i działa świetnie przy centrali 320 m3/h. Po co Ci dłuższe rury ? Przy krótszym odcinku rur połączonych równolegle jaki widzisz problem ze standardowym wentylem ? Kompletnie nie wiem dlaczego bronisz się tak przed prostym, skutecznym rozwiązaniem (czyli GWC rurowym) ? Jak chcesz wydać sporo pieniędzy i mieć gwarancję zamów sobie bezprzeponowy, płytowy GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Do żwirowego, tez bym pewnie musial dolozyc jakis wentylator bo centrala 400 moze miec problem zaciagnac powietrze, poza tym pozostaja problem regeneracji zwirowca. Dobrze zrobiony żwirowiec generuje tak małe opory przepływu, że każda centrala to pociągnie. Żadne dodatkowe wentylatory nie są potrzebne. Warunek - odpowiednio dobrana wielkość żwiru i co najważniejsze odpowiedni przekrój złoża. Jeśli te warunki będą spełnione to powietrze będzie sobie płynąc powolutku, a Ty po jakimś czasie zapomnisz że tam pod ziemia cokolwiek jest co pracuje dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts