Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Może Niemcy wymyślili jak myć tego "Bartosza"?

A może go poprostu po roku wymieniają na nowy, czysty i dlatego tak tam schodzi? :wink:

Witam...

Widzę, że macie Państwo problem... Jak umyć Bartosza?? :-? Nic prostszego, no może troszkę bardziej skomplikowana sprawa niż z jakimś krzyżowcem, ale nie ma problemu z myciem. Odłączamy górne króćce (czerpnia i wyrzutnia ) i spłukujemy pod niewielkim ciśnieniem z dodatkiem detergentu, odpływ skroplin jest na dole i wszystko spływa do kanaizacji.Proste jak drut 8) Można również zamówić w Bartoszu na spcjalne życzenie dodatkowe otwory rewizyjne, co na pewno ułatwi sprawę..

Pozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Problemu nie ma zadnego tylko trzeba troche pomyślec dla chcącego nic trudnego.:)

Pozdrawiam

Tu nie trzeba trochę pomyśleć :roll: , tylko trochę się narobić, :evil: trzeba najpierw wziąść Bartosza pod pachę :p i zejść z nim ze strychu, bo raczej tam nie da się tego zrobić, a wiadomo, że gabaryty jego nie są małe :wink:

Witam

Można jescze go przeplukac specjalnym srodkiem do czyszczenia wentylacji i klimatyzacji zabija wszystkie bakterie.

Od Września ruszam z nowym urządzeniem do czyszczenia wentylacji mechanicznej w domach jednorodzinnych szczególnie kanałow do rozprowadzania i zasynia powietrza:)

Pozdrawiam

Witam

Problemu nie ma zadnego tylko trzeba troche pomyślec dla chcącego nic trudnego.:)

Pozdrawiam

Tu nie trzeba trochę pomyśleć :roll: , tylko trochę się narobić, :evil: trzeba najpierw wziąść Bartosza pod pachę :p i zejść z nim ze strychu, bo raczej tam nie da się tego zrobić, a wiadomo, że gabaryty jego nie są małe :wink:

Dla chcącego nic trudnego i wszystko się da :lol: Nie ma co tu myśleć, a tym bardziej nosić go pod pachą.Widzę że kolega najchętniej wykąpałby się z Bartoszem. Można i tak :wink:

Gabaryty są duże wiadomo z jakiego powodu, chyba nie trzeba tłumaczyć nikomu??

Pozdro

HELLO

Od lipca ruszam z nowa maszyna do czyszczenia wentylacji w domach z tego co ja wiem nikt tego nie robi:)!!

Urzadzenie czysci kanały okragłe rożnej srednicy takze wynalazki typu kanał płaski w podłodze. Podczas czyszczenia dopinany jest odkurzacz przemysłowy który jednocześnie wysysa brud z odcinka czyszczonego.

Każdy rekuperator dodatkowo jest myty z użyciem specjalnego płynu antybakteryjnego

Możemy czyscic także DGP

Pozdrawiam i czekam na Wasze sugestie

:)

Witam, zadałem kilka dni temu pytanie, ale odpowiedzi za bardzo mnie nie satysfakcjonują. Rozumiem, że są jakieś problemy ze wspólną kompielą z rekuperatorem BARTOSZA. Ale moi znajomi mają zamontowane już od kilku lat takie urzadzenie i ciągle je chwalą, a o atrakcjach kompielowych nic nie wspominali.

Dlatego chciałbym poznać jeszcze od kogoś obiektywną opinię o tym urządzeniu i nie wstylu, że jest duży czy nie poręczny, bo nigdzie z nim po zamontowaniu nie będę chodził. Po prostu jest to dobre urządzenie czy nie, czy osiąga deklarowane przez producenta parametry? Bardzo proszę o fakty, a nie jakieś sflustrowane komentarze ich konkurencji.

Pozdrawiam

Witam, zadałem kilka dni temu pytanie, ale odpowiedzi za bardzo mnie nie satysfakcjonują. Rozumiem, że są jakieś problemy ze wspólną kompielą z rekuperatorem BARTOSZA. Ale moi znajomi mają zamontowane już od kilku lat takie urzadzenie i ciągle je chwalą, a o atrakcjach kompielowych nic nie wspominali.

Dlatego chciałbym poznać jeszcze od kogoś obiektywną opinię o tym urządzeniu i nie wstylu, że jest duży czy nie poręczny, bo nigdzie z nim po zamontowaniu nie będę chodził. Po prostu jest to dobre urządzenie czy nie, czy osiąga deklarowane przez producenta parametry? Bardzo proszę o fakty, a nie jakieś sflustrowane komentarze ich konkurencji.

Pozdrawiam

WItam

Moja opinia jest bardzo pozytywna mimo duzych gabarytów i dłuzszych prac montażowych działa bez zarzutu

Podawane parametry przez producenta sa zbliżone podczas pracy.

Napisz jaki model potrzebujesz ja podam ci cene

Pozdrawiam

Wszystkie sztywne i flex także przewody w podłodze.

Możesz coś więcej powiedzieć o tej technologii?

Zdecydowałem się na Bartosza, ale chciałem dopłacać z flex do sztywnych właśnie z powodu "niemożności" ich wyczyszenia. Czyli jednak nie trzeba?

Witam

opisze ci chetnie metode jak mi powiesz w jaki sposób czysci sie według twojej wiedzy te sztywne przewody.

Pozdrawiam

Nie mam żadnej wiedzy na ten temat, ale łatwiej sobie wyobrazić czyszczenie okrągłej rury z PCV (wyciorem? ;) niż tej rury flexi która ma tysiące zakamarków.

Więc jak to jest?

Hello

Po pierwsze to nie rury PCV tylko ocynk. Jest to urzadzenie wprowadzane do przewodu np od strony anemostatu z drugiej strony podlaczany jest odkurzacz przemysłowy . To urzadzenie wprowadzane do przewodu ma zamontowana szczotke ktora wiruje i czysci przewody.

Czyszczenie takiego domu to ok jednego dnia pracy.

Wiecej info ni emoge zdradzic.\

Pozzdrawiam

Jak pisałem, jestem w stanie sobie wyobrazić czyszczenie sztywnego przewodu (w sposób jaki opisujesz). I tu nie widzę żadnego problemu.

Ale jak chcesz wyczyścić "miękkie" (takie przypominające rurę od odkurzacza) przewody flexi gdzie brud/kurz/bakterie gnieździ się w zakamarkach? Wg mnie żadne pod/nadciśnienie tego nie załatwi.

Jak pisałem, jestem w stanie sobie wyobrazić czyszczenie sztywnego przewodu (w sposób jaki opisujesz). I tu nie widzę żadnego problemu.

Ale jak chcesz wyczyścić "miękkie" (takie przypominające rurę od odkurzacza) przewody flexi gdzie brud/kurz/bakterie gnieździ się w zakamarkach? Wg mnie żadne pod/nadciśnienie tego nie załatwi.

Hello

Do srodka kanału jest wprowadzana wirujaca szczotka. Wiadomo 100 % czystosci nie osiagniemy ale napewno niebedziemy mieli czarnych scian od kurzu z wentylacji lub z DGP.

Pozdrawiam

Do srodka kanału jest wprowadzana wirujaca szczotka. Wiadomo 100 % czystosci nie osiagniemy ale napewno niebedziemy mieli czarnych scian od kurzu z wentylacji lub z DGP.

Pozdrawiam

Bedę zlecał projekt instalacji Bartosza i pytanie - czy warto robić (właśnie w kontekście ew. czyszczenia) otwory rewizyjne i jak gęsto?