Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Jeżeli jest taka możliwość to wyslij mi na e-maila informację o systemie

Oczywiście wiem co nieco ale chciałby spokojnie się nad tym zastanowić .

Mój dom jest parterowy 180 mkw. bez użytkowego poddasza. Ściana trójwarstowa ceramika 25/ wełna 12(15) i cegła 11,5, dach ceramika

Czy można połączyć ten sy :lol: stem z Gruntowym wymiennikiem ciepła.

:lol:

Dzięki za pomoc

:lol:

[email protected]

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może Niemcy wymyślili jak myć tego "Bartosza"?

A może go poprostu po roku wymieniają na nowy, czysty i dlatego tak tam schodzi? :wink:

Witam

Przedstawiciel firmy Bartosz powiedział " żę sie go nie czysći bo sa filtry i nie ma prawa tam sie dostac jakis kurz itp"

No ja już raz czyscilem i zabawy troche jest przy tym:)

Pozdrawiam

Mariano - jak wygladało czyszczenie Bartosza? - czym ? Czy Twoim zdaniem jest to wyrób godny polecenia, sprawdzony, wydajny - nie teoretycznie, ale praktycznie?

Przepraszam mariano, dopiero teraz doczytałem drugą stronę wątku o czyszczeniu, więc może odpowiedz na drugą część pytania (opinia o Bartoszu). Jaki reku Bartosza polecałbyś do parterowego domu ok. 110mkw. x 2,65m wys. Jeśli nie Bartosza to jaki reku polecałbyś (chyba z przeciwprądowych, jeśli dobrze zapamietałem, to są najwydajniejsze)? Pozdrawiam.

Witam MARIANO!

Jestem przyszłym inwestorem. Projektu jeszcze nie kupiłem, ale stanie się to chyba na dniach. Jestem zainteresowany projektem „Wierzba II” pracowni Horyzont. Trochę czytałem o rekuperatorach, ale tylko czytałem. Jak pytam się ludzi którzy zamierzają budować to robią wielkie oczy a i niewielu budowlańców o tym słyszało. Dom ma około 150 m2 pow. uż. i jest z użytkowym poddaszem. Chciałbym by zasysanie powietrza odbywało się w ogrodzie i powietrze ogrzewało już w gruncie. Myślę, że to najlepszy okres na decydowanie, jaką chcę mieć wentylację, ale chciałbym coś wiedzieć o cenach przyzwoitej instalacji, ale też jak najtańszej. Zaznaczam, że chodzi mi o taką właśnie kolejność: przyzwoita i tania a nie odwrotnie. Będę budował w okolicach Wrocławia więc jeśli pana firma jest w jakiejś odległości do zniesienia to może w przyszłości podjął by się Pan instalacji. Bardzo bym chciał uzyskać następujące informacje:

– koszty,

– czy, jeżeli mam do czynienia ze stropem Teriva to mimo to trzeba opuszczać sufit, czy przewody nie zmieszczą się w kanałach stropu?

– proszę mi podpowiedzieć kolejność: wydaje mi się, że powinieniem zrobić tak:

1. kupić projekt,

2. zlecić projekt instalacji mechanicznej wyspecjalizowanej firmie,

3. dać projekt do adaptacji, razem z wykonanym już z projektem instalacji by architekt dostosował projekt budynku do instalacji np. zrezygnował z kominów wentylacyjnych.

Pozdrawiam.

Piotr

Przepraszam mariano, dopiero teraz doczytałem drugą stronę wątku o czyszczeniu, więc może odpowiedz na drugą część pytania (opinia o Bartoszu). Jaki reku Bartosza polecałbyś do parterowego domu ok. 110mkw. x 2,65m wys. Jeśli nie Bartosza to jaki reku polecałbyś (chyba z przeciwprądowych, jeśli dobrze zapamietałem, to są najwydajniejsze)? Pozdrawiam.

Witam

Jeżeli chodzi o Bartosza to model WS 300 cena zestawu ok (3700 netto)

spokojnie cały zestaw mozna umiesicic na poddaszu a prace instalacyjne trwały by moze 2 dni jezeli chodzi o rozprowadzenie instalacji.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Chciałabym w moim przyszłym domku mieć mechaniczną wentylację i wentualnie reku.

Jestem na etapie projektowania. Projekt indywidualny więc mogłabym już conieco założyć - co ewentualnie przydałoby się do przyszłego systemu.

Jak się do tego zabrać? Jakie decyzje powinnam podjąć na tym etapie?

Jeśli mogłabym prosić to wolałabym odpowiedź na forum - czytając cały wątek nie mogłam się oprzeć wrażeniu że niesamowicie dużo straciłam przez to że większość odpowiedzi szła na priva... Odpowiedź na forum byłaby informacją dla innych poszukujących.

Jeżeli jednak byłby to problem to wolę oczywiście na priv niż wcale.

Mariano na jakim terenie działasz? Myślę że nie ja jedna chciałabym wiedzieć...