Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracam do pierwszego wyboru jakim było zastosowanie Bartosza, po przespaniu się z tematem pt. Dospel Ekonomic 120, Mistral 300 Duo i wiele innych.

Na polu walki zostały Bartosz i Siwicki

mariano jakie ceny masz na Bartosza kubatura 300m3

Witam

Jeżeli chodzi o ten zestaw to ok 4000 netto.

Pozdrawiam

Witam

A co myslicie o takim wynalazku??????

http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=96589636

Pozdrawiam

Centrala wentylacyjne z tego co się orientuję, posiada oprócz wymiennika, wentylatory oraz filtry, a tu widzę sam wymiennik??Dlaczego nazywa się to coś centralą??(chyba że coś przeoczyłem) Poza tym jeżeli chodzi o sprawność to jest przyzwoicie, ale nie rewelacyjnie i nie ma się czym chwalić.Są lepsze i sprawdzone. Na ilu obiektach to coś pracuje?? Z tego co przeczytałem o tym wymienniku to na pewno ulega szronieniu. Żadnych konkretnych danych.

Pozdrawiam

:wink:

Witam

Pozdrawiam

Jakieś takie BLE-BLE-BLE

nie przekonuje mnie to,

bardziej widzę to jako chwyt reklamowy,

do naciągnięcia, nabicia klienta w butelkę,

na zasadzie,; trzymaj Franek ścianę, ja lecę do inwestora po kasę.

Witam

Pozdrawiam

Centrala wentylacyjne z tego co się orientuję, posiada oprócz wymiennika, wentylatory oraz filtry, a tu widzę sam wymiennik??Dlaczego nazywa się to coś centralą??(chyba że coś przeoczyłem) Poza tym jeżeli chodzi o sprawność to jest przyzwoicie, ale nie rewelacyjnie i nie ma się czym chwalić.Są lepsze i sprawdzone. Na ilu obiektach to coś pracuje?? Z tego co przeczytałem o tym wymienniku to na pewno ulega szronieniu. Żadnych konkretnych danych.

Pozdrawiam

:wink:

Witam

Dzieki za odpowiedz, tez mi to kiepsko wygladało

Dlatego pytałem i widze nie myliłem sie

Pozdrawiam :D

Witam .

A co myślicie o takim rekuperatorze?http://www.rekuperatory.pl/stork/modeleg90.shtml

Model Storkair G90BE kosztuje ok 5270 zł netto.

pozdrawiam

Piotrek

Witam.

Moim zdaniem sam wymiennik jest zbyt mały żeby osiągał taką sprawność jaką podaje producent - bzdura, przy jakich parametrach jest te 95,9% ehehe, nawet nie napisali, może wywiew/nawiew = 2/1 , cena też nie jest rewelacyjna, chociaż nie ukrywam,że cała centralka wygląda przyzwoicie i robi wrażenie. Jak zdarzy mi się okazja, to postaram się to coś przebadać i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam :wink:

Cześc Mariano,

Czy slyszalem o firmie Antares z Rzeszowa? Dali mi dobra wycene na cala instalacje, wentylatory i wymiennik jakies Szwedzkie i holenderskie, reku własnej roboty (firma Jangas) czy jakos tak. Slyszles o tym moze?

Mam jeszcze pytanie odnosnie halasu, najbardziej mnie to niepokoi, jak to halasuje. Czy moze lepiej zrobic reku w piwnicy?

Pozdr

Mądrale. Odpowiedzcie na proste pytanie: czy na etapie kładzenia stropu nalezy zrobić coś w związku z wentylacją połączoną z odzyskiwaniem ciepła. Myślę o rozprowadzeniu przewodów z w stropie Teriva pomiędzy parterem a piętrem użytkowym. Rekuperator ma być powyżej poddasza użytkowego.

Mądrale. Odpowiedzcie na proste pytanie: czy na etapie kładzenia stropu nalezy zrobić coś w związku z wentylacją połączoną z odzyskiwaniem ciepła. Myślę o rozprowadzeniu przewodów z w stropie Teriva pomiędzy parterem a piętrem użytkowym. Rekuperator ma być powyżej poddasza użytkowego.

Tak, projekt instalacji wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

:p

PS :roll: Ale jestem Mądrala :wink:

Wszyscy są mądrale, ale po co się tak gorączkować. Można zostawić w odpowiednich miejscach otwory, albo potem sobie pokuć.Wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam

Wszyscy są mądrale, ale po co się tak gorączkować. Można zostawić w odpowiednich miejscach otwory, albo potem sobie pokuć.Wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam

Lepiej trzy dni pomyśleć niż jeden dzień kuć bez sensu.

Tak to możesz w parterowym domu robić.

Są tacy, którzy najpierw potną materiał, a potem myślą co z niego wyjdzie i białej gorączki dostają ze złości.

1.Ja zadałem to pytanie firmię która ma mi założyć system rekup+GVC i zaprojektowałem w stropie zostawienie wypustów w miejscach wskazanych przez nich.

2. Także myślałem o tym aby puścić rury wentylacyjne wewnąrz bloczkó terrivy ale odradzono mi - ponoć w przypadku jakiegoś uszkodzenia instalacji podczas robót - będzie się wykroplać woda i będzie mokra plama na suficie.

O tej instalacji myśleliśmy już w trakcie "obrabiania" projektu i wyszedł nam dom bez żadnych kominów murowanych. Teraz za to zastanawiamy się na rozwiązaniem problemu wentylacji poddasza nieużytkowego - które w przyszłości miałoby być użytkowe ( jakby mi się dzieciaki pożeniły bez mieszkań :lol: ). Problem jest taki - czy od razu wstawić większą central i ją " przykręćić? czy zostawić tak jak jest a pózniej sie martwić i dokupić drugi...

Ma ktoś takie problemy?? Lub ich rozwiązanie?

AHA i jeszcze jedno - jak rozwiązać w takim razie ogólną wentylację poddasza nieużytkowego? Bo chyba jakaś powinna tam być....?

Witam!

Mam projekt http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=368 ok 500m3. Niebawem będą zalewać fundamenty. Dom będzie stawiany w szkielecie więc prace będą szły szybko (mam nadzieję). Jaki wybrać reku i gdzie kupić, a najlepiej gdyby ktoś polecił od razu wykonawcę.

pozdr

Robert