Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Witam!

Mam projekt http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=368 ok 500m3. Niebawem będą zalewać fundamenty. Dom będzie stawiany w szkielecie więc prace będą szły szybko (mam nadzieję). Jaki wybrać reku i gdzie kupić, a najlepiej gdyby ktoś polecił od razu wykonawcę.

pozdr

Robert

Hej

Moge prosic o meila na priva to podesle kalkulacje i materiały.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Mam projekt http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=368 ok 500m3. Niebawem będą zalewać fundamenty. Dom będzie stawiany w szkielecie więc prace będą szły szybko (mam nadzieję). Jaki wybrać reku i gdzie kupić, a najlepiej gdyby ktoś polecił od razu wykonawcę.

pozdr

Robert

Hej

Moge prosic o meila na priva to podesle kalkulacje i materiały.

Pozdrawiam

hej

Sorki ostro zapracowany jestem zaraz jak znajde chwile to odpisze.

• 2 weeks później...

Witam - wkrótce zamierzam się budować i tak czytam różne tematy - a pomysł ogrzanego powietrza wydaje się fajny - szczególnie że latem można pewnie ten obieg odwrócić i mieć przyjemny chłodek - proszę o więcej info (aha czy jest gdziś przewodnik po skrótach bo ja jestem jeszcze "zielony " i mam problem z odszyfrowaniem niektórych)

:o

• 2 weeks później...
Witam - wkrótce zamierzam się budować i tak czytam różne tematy - a pomysł ogrzanego powietrza wydaje się fajny - szczególnie że latem można pewnie ten obieg odwrócić i mieć przyjemny chłodek - proszę o więcej info (aha czy jest gdziś przewodnik po skrótach bo ja jestem jeszcze "zielony " i mam problem z odszyfrowaniem niektórych)

:o

Pomysł fajany ale juz słyszałem sporo negatywnych opini na ten temat

Pozdrawiam

Witaj mariano, kupiłem M-02 Konkursowy z kolekcji MURATORA http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=279&IdKolekcji=41 i chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zaprojektować instalację reku z GWC w tym projekcje jaką centralkę polecasz i ile to by u Ciebie kosztowało i czy możesz przesłać wstępny kosztorys? Zastanawiam się nad DGP, pompą ciepła jako podstawowe źródło ciepła?

mój e-mail: [email protected]

Witaj mariano, kupiłem M-02 Konkursowy z kolekcji MURATORA http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=279&IdKolekcji=41 i chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zaprojektować instalację reku z GWC w tym projekcje jaką centralkę polecasz i ile to by u Ciebie kosztowało i czy możesz przesłać wstępny kosztorys? Zastanawiam się nad DGP, pompą ciepła jako podstawowe źródło ciepła?

mój e-mail: [email protected]

Witam

Jeżeli chodzi o pierwszy etap ptac czyli rozprowadzenie przewodów w budynku ( materiały i robocizna ) - 4800 + 7% vat

GWC tu też mamy dwie opcje

- GWC zwirowy koszt ok 7200 +7% vat

- GWC rurowy koszt ok 2700 + 7 % vat

Koszt rekuperatora zależy od modelu i firmy ok 4800 + 7% vat

pozdrawiam

mariano

• 2 weeks później...

Mariano, interesuje mnie nowoczesne ( w miarę bezobsługowe) rozwiązanie problemu ogrzewania, wentylacji i podgrzania wody. Dom parterowy z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczony - 120 m2 do remontu i dobudowa około 150 m2 parter z użytkowym poddaszem - w fazie projektu - więc wszystko jest możliwe.

Masz jakieś ciekawe rozwiązania - propozycje?

• 3 weeks później...

Witam ponownie - ostatnio gościłem tu jako nowicjusz.

Obecnie po spędzeniu wielu godzin na forum wiem trochę więcej .

W zasadzie jestem zdecydowany na went mechaniczną , reku i GWC .

Dysponuję już przymiarką projektu - niestety mój projektant nie bardzo łapie w temacie .

Moje pytanie - czy jak prześlę rzuty jesteś mi w stanie zaproponować miejsca prowadzenia kanałów , ewentualne sugestie co mam przewidzieć w projekcie aby potem uniknąć kucia ścian i stropów ?

Dom około 135 m2 pow użytkowej (plus piwnice , garaż , strych i pom gosp )

Rekuperator mogę postawić w piwnicy lub na strychu .

Jaką centralę proponujesz i jakie koszty wykonania . (raczej nie z najwyższej półki )