Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam pare pytań:

Jak by wygladała tak instalacja w domku z podaszem uzytkowym ok 170m2-?

Czy mozliwe jest połaczenie reku z ogrzewaniem kominkowym tz. chce dogrzewac pomieszczenia kominkiem z rozprowadzeniem ciepłego powietrza ! Zasadnicze ogrzewanie gazem

Czy taka kombinacja jest mozliwa?

Jaki jest orientacyjny koszt takiej instalacji dla takiej powierzchni?

Pozdrawiam

Hej

Ze swojego doswiadczenia wiem że canrale Mistral sa dosyć drogie.

Nie mają też za dużo funkcji poza właczeniem i ustawieniem predkości wentylatorów. Jeżeli szukasz juz czegoś prostego to jest jeszcze kilka innych firm bardziej godne polecenia.

Np centrala firmy Amalva recu 400 lub rego 400

recu ok 4500zł brutto - 60% odzysku

rego ok 5500zł brutto - 90% odzysku

Witam

1. Jest możliwe takie połączenie choć nie jestem jego zwolennikiem trzeba zastosowac zawór zwrotny na głównej rurze dostarczającej powietrze do pomieszczeń.

2. Koszt instalacji to ok 10 000 orientacyjnie podaje jeżeli chcesz podeślij mi na priv swojego meila wyśle ci taki kosztorys materiałowy bedziesz wiedział z czego składa sie instalacja.

Pozdrawiam

Witam

1. Jest możliwe takie połączenie choć nie jestem jego zwolennikiem trzeba zastosowac zawór zwrotny na głównej rurze dostarczającej powietrze do pomieszczeń.

2. Koszt instalacji to ok 10 000 orientacyjnie podaje jeżeli chcesz podeślij mi na priv swojego meila wyśle ci taki kosztorys materiałowy bedziesz wiedział z czego składa sie instalacja.

Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz.

To jakie połączenie proponujesz?

Dla mnie to nie musi byc połaczone wazne zeby te dwa systemy funkcjonowały prawidłowo i zebym miał korzysci a nie problemy!!!!!!!!

Oto mój mail

[email protected]

Pozdrawiam

Hejka :)

Mam pytanko dot montażu reku w specyficznej sytuacji:

Otóż:

Mam budynek 2 piętra + nieużytkowe poddasze ( zamieszkany ) i nie mam pociągniętych rur do rekuperatora.

I teraz :

Czy mogę wykorzystać kanały wentylacyjne komina ( zaślepić na górze ) i zainstalować rekuperator na poddaszu i powietrze zasysane z parteru + łazienki na piętrze, po wymieszaniu w reku dostarczać do pokoi na piętrze ?

Nie mam fizycznie możliwości położyć rur, tak aby dostarczać powietrze po wymianie na parter ( na piętro mogę sie przebić z poddasza ) a jednocześnie mogę tylko skorzystać z kanałów wentylacyjnych komina ( do zasysania z parteru ) tak aby zużyte powietrze zassać z parteru do reku..

Czy takie rozwiązanie ma sens?

Ogrzewam gazem i kominkiem bez rozprowadzenia ..

Wydaje mi się że jeżeli odzysk będzie na poziomie 40 % to już jest dobrze, poza tym reku pomógł by w dystrybucji powietrza z parteru ( ogrzanego przez kominek ) na piętro..

proszę o info na @ z sugestią jaki rekuperator ( dom 190 m2, kubatura 560 m3 )

[email protected]

Pozdrawiam

RObert

Hejka :)

Mam pytanko dot montażu reku w specyficznej sytuacji:

Otóż:

Mam budynek 2 piętra + nieużytkowe poddasze ( zamieszkany ) i nie mam pociągniętych rur do rekuperatora.

I teraz :

Czy mogę wykorzystać kanały wentylacyjne komina ( zaślepić na górze ) i zainstalować rekuperator na poddaszu i powietrze zasysane z parteru + łazienki na piętrze, po wymieszaniu w reku dostarczać do pokoi na piętrze ?

Nie mam fizycznie możliwości położyć rur, tak aby dostarczać powietrze po wymianie na parter ( na piętro mogę sie przebić z poddasza ) a jednocześnie mogę tylko skorzystać z kanałów wentylacyjnych komina ( do zasysania z parteru ) tak aby zużyte powietrze zassać z parteru do reku..

Czy takie rozwiązanie ma sens?

Ogrzewam gazem i kominkiem bez rozprowadzenia ..

Wydaje mi się że jeżeli odzysk będzie na poziomie 40 % to już jest dobrze, poza tym reku pomógł by w dystrybucji powietrza z parteru ( ogrzanego przez kominek ) na piętro..

proszę o info na @ z sugestią jaki rekuperator ( dom 190 m2, kubatura 560 m3 )

[email protected]

Pozdrawiam

RObert

witam

Wysłałem meila do Pana.

Pozdrawiam

A ja też z pytaniami :)

Dom w stanie istniejącego projektu funkcjonalnego (projekt indywidualny, przed obliczeniami konstrukcyjnymi), 140 pow uz, kominek bez płaszcza i dgp:

1. jeżeli będzie reku + gwc, to co z zaprojektowaną do tej pory wentylacją grawitacyjna? Zostawiać, zatykać, likwidowac? Nie bede ukrywał, ze usunięcie komina byłoby miłe ze względów oszczędnościowo funkcjonalnych.

2. Co zrobic na etapie projektu, żeby potem było łatwiej/prościej/taniej wkomponować w to reku. Mój architekt nie ma doświadczenia z instalacjami wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

A ja też z pytaniami :)

Dom w stanie istniejącego projektu funkcjonalnego (projekt indywidualny, przed obliczeniami konstrukcyjnymi), 140 pow uz, kominek bez płaszcza i dgp:

1. jeżeli będzie reku + gwc, to co z zaprojektowaną do tej pory wentylacją grawitacyjna? Zostawiać, zatykać, likwidowac? Nie bede ukrywał, ze usunięcie komina byłoby miłe ze względów oszczędnościowo funkcjonalnych.

2. Co zrobic na etapie projektu, żeby potem było łatwiej/prościej/taniej wkomponować w to reku. Mój architekt nie ma doświadczenia z instalacjami wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Witam

1. Jeżeli jest to mozliwe to proponuje zostawić tylko komin do pieca C.O> przynajmniej z dwoma kanałami wentylacyjnymi.

Reszta nie jest potrzebna kiedy mamy rekuperator.

2. Jeżeli jest to domek parterowy to sprawa jest prosta. Jeżeli bedzie to domek z uzytkowym poddaszem. Trzeba sie liczyc z dodatkowš zabudowa lub troche niższym sufitem podwieszanym wszystko zależy od rozkładu pomieszczeń i mozliwoœci poprowadzenia rur. jJa nie stosuje prewodów płaskich, wszystkie przewody i połšczenia sa ocieplone.

Jak bedzie Pan miał juz jakis proejkt albo zarys budynku w raz z rozkładem pomieszczeń prosze podesłać.

Pozdrawiam

Mam domek 130m2 w parterze. Na górze mam strych, który kiedyś chce wykończyć. Szukam w miare najlepszego rozwiązania, a mianowicie. Dość dobra centrala (ale jeszcze za rozsądną cenę) przewody i jak to wszystko połączyć z kominkiem? Chciałbym tez w przyszłości dołączyć do kompletu GWC. Myślałem, żeby poprosty jeden wlot (oprócz z zewnątrz) dołozyć z czopucha kominka, coby mi ogrzewał. Lub ideałem było by, alby to powietrze z kominka mieszało sie ze świeżym powietrzem z zewnatrz i tak ogrzane przez rekuperator i kominek dystrybuowało sie do pokoi. Rzut parteru moge Ci przesłać na mejla, żebyś miał pogląd jak to wszystko wygląda. bardzo prosze o pomoc i radę.

No i oczywiście pytanie...czy pomagasz w zdobyciu materiałów? Może też montujesz te urządzenia? Byłbym zaionteresowany...