Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technologia kanadyjska - prosba o rade

rgb

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanko do znawacow technologii szkieletowej. Znalazlem ciekawa oferte firmy kanadyjskiej INDRA budujacej segmenty pod Warszawa. Mam jednak watpliwosci co do konstrukcji ich segmentow. Oferowane przez INDRe segmenty skladaja sie z dwoch dwupoziomowych apartamentow (jeden nad drugim - 4 kondygnacje)

Na ich stronie znalazlem opis konstrukcji i zastanawiam sie czy proponowane rozwiazania w zakresie scian dzialowych sa wystarczajaco dzwiekoszczelne (2x plyta gipsowa 12,5 mm bez wypelnienia welna) oraz czy podloga pomiedzy poziomami (w ramach jednego apartamentu - sklejka lanczona na wpust (15.9mm), belki prefabrykowane oraz plyta gipsowa 12,5mm ) nie bedzie sie uginac i czy nie jest za cienka.

Bardzo prosze o komentarz - stoje przed zyciowa decyzja.

Strona INDRY: http://www.indra.pl - link Technologia

Pozdrawiam serdecznie

Radoslaw Grabiec

Obejrzałem stronę. To jest substandard budownictwa, do zaakceptowania w 2 przypadkach:

- z góry zakładasz, że spędzisz tam góra np. 5 lat

- cena tego oscyluje w granicach ca 60% ceny podobnego budynku w technologiach "masywnych"

Spotykałem się z cenami "kanadyjczyków" i wcale nie odbiegały od cen rozwiązań tradycyjnych. Tym samym -dla mnie- nie było uzasadnienia dla ich stosowania u nas.

Ścianki działowe nie spełniają wymagań normowych. Szczególnie ścianki pomiędzy sypailniami, pomiędzy sypialniami a łazienką. Te ścianki winne wyglądać następująco:

- podwójna płyta gipsowa grub. 12 mm,

- wełna mineralna o gęstości min. 80 kg/m3,

- podwójna płyta gipsowa grub. 12 mm.

W takim układzie masz pewność, że ściany będą wygłuszone.

Co do stropu to napewno się nie ugnie; na belki stropowe stosują prefabrykowane belki dwuteowe. Gorzej co do izolacyjności akustycznej. Między belki dołożyłbym przynajmniej 10 cm wełny, a od spodu belek zamontowałbym metalowe listwy kapeluszowe do których montowana byłaby płyta g/k.

Więcej o izolacyjności akustycznej przegród w szkielecie - http://szkielet.com.pl/technologia/wlasciwosci_akustyczne.html