qweer 27.12.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Myślę o wybudowaniu ok. 150 m/2 domu. podobają mi się domy parterowe ale ktoś powiedział, że są droższe w budowie (większa powierzchnia dachu, więcej fundamentów) ale mim zdaniem są też rzeczy mniej kosztowne (brak schodów, okien połaciowych, brak wykańczania poddasza w karton-gipsach) - czy to się jednak jakoś nie wyrównuje jeśli chodzi o koszt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 27.12.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Witam.Miałem ten sam problem z wyborem między parterówką a domem z poddaszem użytkowym ale zdecydowałem się na parterówkę(bardziej mi się podobają) zaczynam na wiosnę 150m2 http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=291&IdKolekcji=20&action=showProject Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 28.12.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Ja myślę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zapłacisz mniej za ściany (i może strop), ale więcej będą kosztować dachówki (tudzież inne pokrycie). Zaoszczędzisz na schodach, a cała reszta będzie kosztowała tyle samo (niezależnie od tego, czy parterówka czy piętrowy - 150m2 to zawsze ta sama powierzchnia). Jeżeli więc zrobisz dach ktatownicowy (bez stropu) to wybudowanie parterówki pewnie będzie tańsze, ale tracisz w tym momencie strych, który czasem bardzo się przydaje. Parterówkę na pewno trudniej jest ogrzać (koszty ogrzewania są najniższe w kuli , a dom z poddaszem jest bliżej tego kształtu). Poza tym, kiedyś na tak zadane pytanie mój znajomy odpowiedział, że w parterówce dzwięki łatwiej się rozchodzą, i np. trudniej zasnąć, bo ktoś w pokoju obok słucha muzyki. W domu z poddaszem dźwięki faktycznie sa bardziej tłumione, bo ilość przegród jest jakby większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qweer 28.12.2005 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 ale czy liczyłeś różnicę w kosztach bodowy? jakk to się rzeczywiście kształtuje? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 28.12.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Nie liczyłem, ale sądzę, że koszt robocizny jest zbliżony (co zaoszczędzisz na murach wydasz na dach), i to samo będzie dotyczyło kosztów materiału. Ale warto też zauważyć, że projekty są bardzo zróżnicowane, więc szala może się przechylać na obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 31.12.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 ale czy liczyłeś różnicę w kosztach bodowy? jakk to się rzeczywiście kształtuje? Pozdrawiam, Witam! Podobają mi się parterówki. Cena zależy od bryły budynku najlepiej kwadrat i prostokąt. Dach jak najmniej skomplikowany. Przy tak dużej powierzchni 150 m2 budynek z góry będzie miał kształt litery L,T,H. Tańszym rozwiązaniem przy powierzchni 150 m2 ,może być budynek z poddaszem użytkowym , wszystko zależy od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raven 03.01.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Szczerze mówiąc obstaję przy domku z poddaszem użytkowym. Kiedy już będę gotów wynieść się z bloku, to właśnie w taki domek zamierzam zainwestować. Całość - max 100m2 (po obecnym mieszkaniu 33m2 będzie to dla nas i tak pałac, do tego nie mam zamiary ogrzewać kubatury dla 160m2 powierzchni, a i sprzątać tego mogę nie mieć czasu). Uzasadnienie poddasza: 1) bardzo lubię skosy i widoczne belkowania 2) zamierzam na poddaszu zorganizować miejsce pracy dla siebie i żonki - takie dwa lokalne bałaganiki, których nie trzeba będzie sprzątać na noc, i w których pozostawione papierzyska, dokumenty, lutownice, elektroniczne drobiazgi nie będą nikomu przeszkadzały. 3) tak to sobie wymarzyłem. I kropka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 04.01.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 2) zamierzam na poddaszu zorganizować miejsce pracy dla siebie i żonki - takie dwa lokalne bałaganiki, których nie trzeba będzie sprzątać na noc, i w których pozostawione papierzyska, dokumenty, lutownice, elektroniczne drobiazgi nie będą nikomu przeszkadzały. No to jak będziesz chciał mieć jeszcze sypialnię i pokój dla dziecka, to możesz mieć problem ze zmieszczeniem się w 100m2. Pod tym względem parterówki są lepsze - potrzeba mniej miejsca na komunikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 04.01.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Przy parterówce brak schodów wydaje mi się najważniejszy. Po prostu bieganie po nich parę razy dziennie to nie frajda . Jakbym teraz szukał projektu, to na pewno parterówka "bez stropu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 04.01.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Przy parterówce brak schodów wydaje mi się najważniejszy. Po prostu bieganie po nich parę razy dziennie to nie frajda . Jakbym teraz szukał projektu, to na pewno parterówka "bez stropu". Pomyśl o tym inaczej: każdy stopień przedłuża tobie życie o kilka sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 04.01.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Przed przystąpieniem do budowy domu przejrzałem Muratory z 3 lub 4 lat i w jednym z nich blo naoisane, że koszt budowy parterówki jest droższy chyba o 20 lub 30 % w stosunku do domu z poddaszem użytkowym o tej samej powierzchni. Ale chyba to nie jest tak do końca prawdą. Według mojej oceny są to koszty porównywalne. Jeśli chodzi o koszty ogrzewania to przy średniej wielkości domu nie powinny być one znacząco wyższe. Ja wybudowałem dom parterowy z poddaszem użytkowym. Teraz bym się bardziej zastanowił nad domem parterowym (więcej biegam po schodach -podobno dla zdrowia, niż kiedyś jak mieszkałem na trzecim piętrze w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.01.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Jakieś 3 lata temu robiłem takie porównania. Domy podobne powierzchniowo i maksymalnie proste. Taniej wychodziły mi domy z poddaszem, chociaż nie były to duże róznice.PS. Ponieważ najwiekszą objetość w stosunku do powierzchni ma kula, więc najtaniej w budowie wyjdzie dom który by się w nią wpisał, a więc taki który ma wszystkie 3 wymiary podobne. Tak mi wyszło z obliczeń, taki projekt dla siebie znalazłem i teraz go buduje.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 04.01.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Moim zdaniem tańszy jest dom parterowy. By wybudować domek piętrowy zabierasz miejsce na schody. Parterowy w takim wypadku może być mniejszy. Nie musi mieć dużych pokoi, chodzi mi o 20metrowe, a część rzeczy można przechowywać na strychu. W moim wypadku gdy mam domek piętrowy dzieci mają garderoby, a w nich wszystkie rzeczy. Schody czy wylewane czy gotowe podrażają inwestycje. Strop też jest drogi. Drewniany znacznie obniża koszty. No i moim zdaniem najdroższa rzecz to ocieplenie poddasza i zabudowa płytami gk. Wiem, że w parterowym też to się robi, ale wcale nie trzeba tego wykonać na samym początku budowy i jednak płyty gk odpadają. Dach wcale nie jest wiele droższy. Dachy domów parterowych wcale nie mają tak dużej powierzchni jak piętrowe, są rozłożyste, ale mają mały kąt i dachówki idzie podobnie. Zresztą cena dachówki podstawowej nie jest taka wysoka. Reasumując jeszcze raz budując zastanawiałabym się nad parterówką, no ale trzeba mieć dużą działkę. W parterówce można łatwo zrobić rekuperacje i fajnie zagospodarowac góre. Jest tylko mały szkopuł, nie jestem pewna czy nie bałabym się spać na parterze przy otwartym oknie hmm i to sama w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.01.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Parterówka o tych samych parametrach co dom z poddaszem (ta sama powierzchnia, prosta bryła, prosty dach) jest droższa ponieważ przede wszystkim ma wiekszą powierzchnie fundamentu (a 1 m2 jest droższy w budowie niż 1 m2 stropu) i dachu. Parterówka potrzebuje wiekszej powierzchni na komunikacje, za to dom z poddaszem ma schody, więc akurat te argumenty się równoważą. Pozostałe koszty (w tym instalacji) są podobne. Dodatkowo parterówka zabiera wiecej miejsca na działce, co czasem moze mieć znaczenie (np. droga działka w mieście).PS. Ocieplenie poddasza bedzie mniej wiecej kosztować tyle samo co ocieplenie stropu w parterówce (poniewaz w parterówce będzie wieksza powierzchnia do ocieplenia, a w domu z poddaszem bedzie to bardziej skomplikowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 10.01.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Koszty przy tej samej powierzchni CAŁKOWITEJ są porównywalne,przy braniu pod uwagę powierzchnię użytkową,domy z użytkowym poddaszem wychodzą drożej.Nie zapominajmy,że ciut nam odchodzi metrów na "skosach" poddasza- użytkową liczy się w końcu od 1,40m wys. pomieszczenia. A tak poza tym, to każdy buduje co Mu pasuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 10.01.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Zeby było jasne, to ja pisałem o porównywaniu powierzchni uzytkowej a nie całkowitej.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 10.01.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 To ja jeszcze trzy grosze wrzucę Uważam,że można porównywać różnice do stanu,powiedzmy tzw. deweloperskiego. Przy podobnych-nieskomplikowanych projektach, różnica pomiedzy parterem a "z poddaszem" nie powinna przekroczyć 10% przy założeniu podobnej powierzchni całkowitej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 10.01.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Zgadzam się, przy podobnej powierzchni całkowitej różnice są znikome.Ja bardzo chciałam mieć parterówkę, ale bałam się że zajmie mi całą działkę. Teraz po wybudowaniu piętrowego zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zrobić parterówkę. Wybrałabym projekt mniejszy, bo dochodzą skosy, schody itd. no i mniejsza działka do koszenia (ale to argument męża).Jednak wybór sprawa indywidualna. Niech każdy przemyśli swoją decyzję i wybierze najlepszy wariant. Jeszcze jedno. Ważne jest też gdzie budujemy nasze domki i czy boimy się w nich zostawać sami. Moja znajoma przez rok zapraszała swoje koleżanki dla towarzystwa, bo bała się zostac sama (plus owczarek) w domu, teraz buduje następny i nadal woli spać na piętrze. co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 11.01.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Moim zdaniem taki detal jak strop ma duże znaczenie. W domku parterowym nie musimy mieć stropu typu teriva czy monolitycznego, gdzie betonu idzie sporo i robocizny też. Coraz bardziej podobają mi się parterowe . Pasco "przedłużać życie" to ja wolę w sypialni z żoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 11.01.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Peterk napisał, że "w domu parterowym nie musimy mieć stropu typu teriva czy monolitycznego" czyli pozostaje drewniany oklejany gips kartonem a to grozi spoglądaniem na pęknięcia sufitu. Tak się skałda, że właśnie zastanawiam się jaki strop zrobić w mojej parterówce. Chcę mieć koniecznie strych (nie mylić z poddaszem użytkowym) i nie mogę się zdecydować. Po za tym, który jest tańszy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts