Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowy czy z poddaszem - podpowiedzcie co jest droższe?

qweer

Recommended Posts

rammzes1 z tego co pamiętam interesowałeś się Irmą budujesz ten dom? Ja mam Irmę i robię strop drewniany. Nie wiem jak cenowo wyjdzie ale podejrzewam, że nie będzie dużej różnicy niż gdybym robiła monolityczny czy terivy.

Na belki wydaliśmy ok 4 tyś. Do tego ocieplenie stropu to jakieś 3 tyś. płyty OSB na strych- 2 tyś no i płyty k-g na sufit to kolejne 3-4 tyś. W sumie strop o pow ok 150 m2 wyniesie 12-13 tyś na gotowo. Jak ma się do tego strop betonowy? Liczyłam ok 10 tyś plus tynkowanie.

Na pewno odpadnie nam ocieplanie dachu - to jakieś 270 m2, więc oszczędzimy tutaj.

Najgorzej przy wyborze podjąć decyzję - potem każde rozwiązane jest dobre bo Twoje :) Nam przy wyborze parterówki przyświecała myśl- nie chcemy biegać po schodach! Dodatkowo ja nie lubię skosów w pokojach ponieważ mam klaustrofobię więc wybór był niemal oczywisty.

Ważne jest też otoczenie gdzie się budujesz. Jeśli dookoła stoją parterówki (tak jak u mnie) to raczej dziwnie wyglądałoby gdyby ktoś wystrzelił z piętrowym domkiem.

Mój dom teraz stoi sezon i się kształtuje :) Obecnie płyty k-g kładzie się na stelażach a w miejscach ruchomych spoinuje się czymś eleastycznym np. silikonem. Tak mi tłumaczono i tak zrobię. Nie ma teraz innego wyjścia :) będzie dobrze.

Apollo też mi się podobał ale mój mąż nie lubi domów z dachem dwuspadowym bo mu się kojarzy ze stodołą :) Nie rozumiem go :) i stanęło na czterospadowym dachu. Najwięcej takich widziałam w okolicy Katowic, budowanych jeszcze w "tradycyjnej" technologii i przykrytych papą. Moje tłumaczenie nie trafiło do niego :)