Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam przepiękną szafę sosnową. Naturalną, nie bejcowaną tylko olejowaną. Szafa ma odcień sosny skandynawskiej, czyli taki nie bialy, nie żółty tylko ciepły beżyk zmieszany z szarością czy jak to inaczej nazwać.

Rzuciłam się z motyką na słońce i dorobiłam do szafy u stolarza łóżko sosnowe. W swojej naiwności myślałam, że zaolejuję je i będzie miało kolor zbliżony jeśli nie identyczny do szafy.

No i gucio :(. Łóżko zaolejowane ma kolor zwykłej sosny, lekko zmiodowało ale daleko mu do sosny skandynawskiej.

Ponieważ jest zaolejowane to wszelkie dorabianie koloru za pomocą bejcy już chyba odpada. A łóżko mi "wyje" kolorystycznie :(

Moze macie jakiś pomysł jak to zmienić, poszarzyć? Szukałam oleju koloryzującego, ale znalazłam tylko bardzo konkretne odcienie jak np modrzew itp. Sosny skandynawskiej niet :( jestem w kropce, bo zamierzałam kupić następne meble z sosny surowej i olejować, ale taka żółta sosna mi się poprostu nie podoba :(.

https://forum.murator.pl/topic/45681-sosna-skandynawska-czyli-niech-si%C4%99-kto%C5%9B-zlituje/

Jacobina - takie cos znalazlam w Nomi - moze maja tez wosk albo olej w takim kolorze :roll:

Bo lazura to taki bardziej lakier chyba jest :-?

LAZURA SOS.SKAN.2.5L

nr 21820403

LAZURA SOS.SKAN.2.5L

poj. 2,5 l., kolor sosna skandynawska, przeznaczona do powierzchni drewnianych wewnętrznych i zewnętrznych, efekt satynowy (2 warstwy), owadobójcza, grzybobójcza, impregnująca, łatwa renowacja: wystarczy nałożyć nową warstwę, chroni przed promieniowaniem UV

cena: 92.95zł

https://forum.murator.pl/topic/45681-sosna-skandynawska-czyli-niech-si%C4%99-kto%C5%9B-zlituje/#findComment-946196