Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam takiego pomysła sobie zainstalować, ile to kosztuje, która firma jest dobra, które chronią przed włamaniem, jakie są plusy takich rolet????

Koszty zależą od ilości okien. Przelicznik na m2 nie ma sensu bo istotną pozycją jest skrzynka na roletę. I tak np. roleta na okno typowe o wymiarach 1465*1435 to koszt 530 PLN + VAT a na okno 865*835 to koszt 280,- PLN + VAT... (ceny ze stycznia 2005r.)

Większość rolet nie ma charakteru antywałamaniowego, lecz mimo wszystko jest to jakieś zabezpieczenie - alarm uruchomi się w momencie podnoszenia, wyważania rolety a nie okna (jest to też istotne gdyż roleta jest zwykle tańsza niż okno).

Polecam rolety aluminiowe z wypełnieniem w postaci pianki poliuretanowej - niby standard ale może jeszcze ktoś oferuje coś innego...

Podstawowa zaleta to dodatkowa izolacja cieplna okna...

Jeżeli jesteś na etapie budowy stanu surowego rozważ powiększenie otworów okiennych poprzez ich podwyższenie o ok.20 cm. W ten sposób będziem mógł zainstalować rolety zintegrowane z oknem. Przy takim rozwiązaniu puszka jest dostępna wyłącznie od wewnątrz, nie psuje widoku elewacji itd.

Przy takim rozwiązaniu puszka jest dostępna wyłącznie od wewnątrz, nie psuje widoku elewacji itd.

Hm.. ja mam takie rozwiazanie i puszke mam dostepna wylacznie od zewnatrz (w domku mam prznajmniej ladnie obrobione okna) a elewacja przykrya ladnie puszke ze tez jej nie widac :)

Do rolet polecam moskitiery, latem rewelacja.

Typowe antywlamaniowe rolety kosztuja kilkanascie tysiecy...

nie masz takiego rozwiazania masz rolety zewnetrzne zamontowane do ramy okna -rolety zintegrowane tzw nadstawne sa z rewizja od wewnatrz i montuje sie je wraz z oknem a nie na okno.......

PLUSY zima cieplej(oszczednosc energii-przez okna najwiecej ucieka ciepelka z domu)

latem zimniej(nie dopuszczaja do domu ciepla slonecznego i mozna wietrzyc pomieszczenia majac zamknieta rolete-perforacja pancerza)

nie trzeba stosowac rolet wewnetrznych ktore nie sa najtansze(dobry system wewnetrzny kosztuje) ,

zabezpieczaja przed uszkodzeniem okna -wymiana pancerza jest tansza niz okna

MINUSY tylko rolet z atestem antywlamaniowym daja podstawe do ubiegania sie o ewentualne odszkodowanie z tytulu wlamania-taki atest jest tez wymagany przy ustalaniu stawki za skladke ubezpieczenia

rolety z atestem sa duzo drozsze od ZABEZPIECZAJACYCH -jesli jadnak zastosujemy rolety nadstawne bez atestu mozemy byc spokojni poniewaz dostepu do tych rolet w zasadzie od zewnatrz juz nie ma w przeciwienstwie do rolety zewnetrznej montowanej do okna lub muru-JAK KTOS SIE ZNA TO BEZ PROBLEMU WEJDZIE...

jesli masz skrzynki zapaprane elewacja to zycze powodzenia jak sie cos wydarzy z roleta... 0 dostepu.

PANIe JABLKO CHYBA SAM W TO nie wieRZYSZ ... to niemozliwe-zastosowanie mechanizmu pozniej i to samemu......

CENA OKOLO 200 PLN ZA M2 PLUS MONTAZ PLUS VAT

zapraszam na http://www.roletyhoryzont.pl

nie masz takiego rozwiazania masz rolety zewnetrzne zamontowane do ramy okna -rolety zintegrowane tzw nadstawne sa z rewizja od wewnatrz

zapraszam na http://www.roletyhoryzont.pl

A to dziwne. Oswiadczam jeszcze raz:

MAM ROLETY ZINTEGROWANE Z OKNEM KTORE POSIADAJA REWIZJE OD ZEWNATRZ I NIE WYSTAJA POZA PLASZCZYZNE TYNKU.

Posiadam tylko jedna rolete montowana NA scianie i wystajaca poza plaszczyzne sciany.

Zapraszam do linku nizej ogladnac sobie zdjecia.

CZYZBY KTOS ZALOZYL CI ROLETE ODWROTNIE? PISALES ZE JEST OTYNKOWANA I MA DOSTEP OD ZEWNATRZ A RACZEJ NIE MA.... na pewno nie jest to roleta nadstawna -zintegrowana...

Powiem tak: nie wiem czy jest nadstawna czy zintegrowana ale:

Wstawili okno w otwor okienny (ktory byl wyzszy wlasnie o zamowiona rolete). Na okno (ale u gory na okno pomiedzy koncem okna a nadprozem) zamontowali rolete z rewizja od dolu i od zewnatrz (zamawiajac rolety tak wlasnie chcialem). Roleta nie jest zamontowana do zadnego muru tylko jest na oknie.

Widac wyraznie na zdjeciach.

Reasumujac:

Jaka w koncu mam rolete bo sam juz nie wiem? :D

czy skrzynka jest plastikowa? na jakim zdjeciu je widac? jutro sie odezwe bo zamykam sklep... chce cie zapytac o ten drewniany strop napisz jak najwiecej o nom pozdrowka :D

Skrzynka jest aluminiowa.

Wejdz na ten link: http://maciek-lech.magix.net// kliknij na "okna" i bedziesz widziec wszystko :)

Strop jak strop, musial byc drewniany bo stara czesc domu by nie wytrzymala betonowego.

Pytaj konkretnie bo nie wiem o czym pisac :D

...PANIe JABLKO CHYBA SAM W TO nie wieRZYSZ ... to niemozliwe-zastosowanie mechanizmu pozniej i to samemu......

Ano panie holusio wierzę.

Tak sie składa że jestem konstruktorem mechanizmów elektrycznych do wycieraczek, bram przesuwnych, bram garażowych, podajników drutu w MIGomatach itp.

Robimy te silniczki w zakładzie od zera czyli pręta i taśmy z Huty itd.

Mamy własną narzędziownię, robimy prototypy itp.

Zgadnij czyje mechanizmy są w Wiśniowskim (i fiatach CC, SC, polonezach, oplu Agilli itp) :lol:

W innych warunkach rzeczywiście ani do głowy by mi nie przyszło samodzielnie kombinować i robić badziewia.

A tak napędy będą profesjonalne i do rolet i bramy garazowej i wjazdowej.

pozdrawiam

jabko

czesc Maciek- to roleta nadstawna i tak jak mowiles rewizja od zewnatrz tylko DLACZEGO -10 minut i rolety nie ma a aluminium niezle placa...

MACIEK CO Z TYM STROPEM BARDZO MNIE TO INTERESUJE...

panie jablko skoro tak to chyba powinienes wiedziec ze to soe nie oplaca...

Wszystko moga ci ukrasc. Ja wole jednak miec ladnie w domu. A skrzynki nie wyrwa tak latwo :)

Co konkretnie chcesz wiedziec o stropie??

NIE CHODZI O SKRZYNKE ZDEJMA REWI... ALBO NIE POWIEM JAK TO SIE ROBI W KAZDYM RAZIE WYJAC PANCERZ to dla mnie 10 minut i nawet nie uslyszysz...

jak wykonczyles strop od dolu i od gory czy wykorzystales krokwie jako element ozdobny? i czym wygluszales. czy wszedzie na gore dales OSB czy tylko pod lazienke?

NIE CHODZI O SKRZYNKE ZDEJMA REWI... ALBO NIE POWIEM JAK TO SIE ROBI W KAZDYM RAZIE WYJAC PANCERZ to dla mnie 10 minut i nawet nie uslyszysz...

Gorzej jest jak ma sie rolety calkiem na zewnatrz. Mozna cale ze skrzynka wziasc :)

jak wykonczyles strop od dolu i od gory czy wykorzystales krokwie jako element ozdobny? i czym wygluszales. czy wszedzie na gore dales OSB czy tylko pod lazienke?

Na krokwiach od gory sa laty na podkladkach, na latach plyta OSB 22mm (wszedzie) na to folia, korek i deska barlinecka.

Od spodu. Welna 20 cm, rusztowanie, welna 5 cm, folia i plyty g-k. W salonie mam tylko widoczne belki (byly specjalnie przestruganie i nie zaimpregnowane). Dalem tylko mniej welny a na to folia i plyta G-K

Uzywalem welny Unimata z Isovera.