Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z czego podkladki pod laty i jak sie zachowuje plyta w laczeniu z belkami ozdobnymi bo rozumiem ze masz plyte pomiedzy belkami czy masz jeszcze jakas ozdobna, i zarazem zabezpieczajaca od dolu plyty, listwe rogowa (cos takiego jak sie daje na podlogi przy scianie) A MOZE MASZ ZDJECIE SALONU?

Wszystkie zdjecia z budowy mam w linku ponizej "zobacz zdjecia z budowy"

Podkladki dawalem z pianki albo miekkiej papy, nie mam zadnych listw tylko szpary wykonczone silikonem.

NIE wiem ile on u ciebie wystaje ale jesli wiecej jak 5 mm od plaszczyzny okna to bedzie klopot wowczas montaz na mur badz do scianek osciezy na prowadnicy bocznej

jesli na tej rolecie pancerz sie ugina to ktos wiecej na tobie zarobil stosujac nieodpowiedni profil pancerz czyli ZLE DOBRANY RODZAJ PROFILU PANCERZ DO WAGI CALEGO PLASZCZA ROLETY...przykro mi ze cie oszukali

Z nawietrzakami to jeszcze ich nie mam ale sobie wymyśliłem że mogą być tylko właśnie się zastanawiam czy wtedy będę mógł dać rolety. A Rolet też jeszcze nie mam ale widziałem takie coś na innej budowie na małych oknach wygląda oki ale na dużym była fala. No i okien jeszcze nie mam ;)))

LADNIE MASZ gratuluje i ten znajomy element naschodach aby stworek nie wlazl i nie spadl :lol:

czy teraz jak sie napatrzyles zostawilbys te belki na suficie odkryte

Stworek chetnie by wlazil na te schody i wszedzie tam gdzie nie moze :)

Co do belek.

Zdecydowanie tak. Sufit jest fajny ciekawy, a nie taka gladka klatka. Lubie sobie usiasc w fotelu kolo kominka i popatrzec na nie. Pamietam jakie byly ladne rowne, teraz jak troche pekaja, ciemnieja..

od razu sie przyznaje ze nie przeczytalem wszytskich wczesniejszych postow :) 8)

ale bylo pytanie na poczatku o opinie o roletach zew.

a ze moja opinia jest taka: (musialem ja napisac) :wink:

Ostatnia rzeczą (lacznie ze zburzeniem domu) byl by montaz rolet zew. :-? a w szczegulnosci z kaseta zewnatrzna. Toz to dom jak bunkier wyglada po zamknieciu rolet ... :roll: a w srodku jak w norze ... ciemno, zimo. Jak widze gdzies rolety to az mi sie zal robi domownikow :wink:

Ostatnia rzeczą (lacznie ze zburzeniem domu) byl by montaz rolet zew. :-? a w szczegulnosci z kaseta zewnatrzna. Toz to dom jak bunkier wyglada po zamknieciu rolet ... :roll: a w srodku jak w norze ... ciemno, zimo. Jak widze gdzies rolety to az mi sie zal robi domownikow :wink:

Jeden lubi robić sobie z domu bunkier, a drugi Big Brothera. Jeśli chodzi o mnie to bardziej skłaniałbym się do tej pierwszej wersji.

Pozdrawiam

niewszyscy maja automatyke (i co dziennie chodzic do 12 okien i krecic korbka ...:-? ), nie raz widzialem o 12 w poludnie, jak rolety, robia za zaluzje przeciwsloneczne - opuszczone na 3/4 okna.

ale ok, mamy automatyke, i co w nocy chce wyjzec przez okno, zobaczyc sobie czy snieg pada, a tu kawal zelastwa widze :) (tak tak, zawsze mozna podniesc ...:roll: )

ja jednak mowie roleta zdecydowanie: nie :wink: :p

Ja planuje tak (do realizacji jeszcze daleeeeeko)

Sterowanie do zamykania i otwierania przy kazdym oknie osobno.

Dodatkowo jeden przycisk w salonie który zamyka i otwiera wszystkie naraz.

Mogę sobie nawinąć wirniki jak zechce i uzyskać dowolną prędkość.

U mnie głównym i jedynym w asadzie powodem rolet jest zatrzymanie ciepełka w nocy i chyba tylko to.

I jakbym miał kupować elektryczne to szkoda by mi było kasy.

Ale jak mogę sobie ją zrobić to zakup ręcznych rolet po 150zł to nieduży koszt.

Włamań nie biore pod uwagę.

wszystko jest lepsze od zew. rolet

Wszystko jest lepsze od rolet zewnętrznych, jeżeli nie stać nas na nie.

Jest tak ze wszystkim, jeżeli mamy na coś many many, to nie zastanawiamy się nad tym czy lepsze rolety zewn. czy wewn., czy lepsza wanna z hydromasażem, czy stalowa balia ;), itd. itd.

Każdy musi podejmować decyzje wg swojego uznania.

Ja np. mając rolety i tak nie zasłaniałem ich w nocy, ponieważ ciemność która wtedy jest w domu nam z żoną nie odpowiada, niemniej jednak buduję drugi dom i tutaj będę również miał rolety, spełniaja one u mnie głównie rolę przysłaniania okien w czasie oglądania telewizji lub zasłony przed słońcem latem.

Tak więc wydaje mi się, że wszystko wg gustu i indywidualnych preferencji.

pzdrw

P.S.

Bardzo ciekawe wydaje się rozwiązanie o którym wspominał Jabko z tym sterownikiem, ponieważ jak wyjeżdżałem na dłużej to i tak nie zasłanialismy rolet, bo to byłoby zaproszenie dla pewnych osób;)

Jabko jak sobie wyobrażasz taki sterownik, jak to w ogóle wygląda???

Mam rolety sterowane zdalnie, tzn. mogę wyłącznik nosic ze sobą gdzie chcę (np. na kanapę podczas oglądania TV) i do wszystkich rolet gdybym chciał je zamknąć jednocześnie mam także wspólny osobny wyłącznik, którego także mogę go przemieszczać w rózne miejsce (np: przy drzwiach wejściowych).

Jak widziałbys rozwiązanie tego włączania czasowego, wiedząc, że nie mam połączenia kablem między silnikami a wyłącznikami?

2 metody:

1) Musiałbyś zaingerować w sterownik który masz.

Ty włączając przyciskiem włącznik powodujesz styk dwóch kabelków.

Czyli potrzebujesz układu elektronicznego z zegarem który zrobi to za

Ciebie.

2) Ingerencja w centralkę (na pewno jest gdzieś w domu - tym pilotem z

ręki wysyłasz sygnał do centralki do której już podłaczone są kable z

silników. I to jest lepsze rozwiazanie.

Tutaj to samo czyli elektronika za ciebie włącza co trzeba.

To powinno działać dokłądnie jak zwykły sterownik do kotła (tylko o wiele mniej skomplikowany.

Ty naciskasz, pilot wysyła sygnał (pewnie radiowy jak mozesz się przemieszczać) do centralki. W centralce zwiera się układ i prąd płynie strumieniem na silniczki he h e.

Najprostszy sterowniczek za 50zł i rónolegle z czymś co włacza te silniki (pewnie jakiś przekażnik bo kilka silników ssa już niezły prąd) go włączasz. O odpowiedniej nastawionej godzinie sterownik zwiera obwód i roletki w dół. Rano to samo tylko drugi obwód.

Jak to dokłądnie zagrzebać przy centralce i jaki układ dołozyć (czy to zwykłe NE555 po 2 zł czy jakiś na mikroprocesorze ) to juz nie wiem

Nie jestem elektronikiem ale to jest proste.

Musisz pogadać z elektronikiem albo specem od tych rolet.

Witam

Jabko sytuacja wygląda w ten sposób, że przy każdym silniku jest takie małe cos, które trzeba "nauczyc" do obojetnie jakiego wyłącznika. Nie mam żadnej wspólnej centralki do tych rolet. Prąd wbrew pozorom nie jest duzy, wszystkie silniki to jakieś (nie policzyłem dokładnie)1500-2000watt.

Ten wspólny wyłącznik po prostu "nauczyłem" współpracować z każdą roletą. Na mój rozum to albo jest cos co mechanicznie nacisnie ten przycisk w określonym wcześniej czasie (może sasiad :)), albo istnieje wyłącznik który można "nauczyć" z każdym silnikiem i ma wbudowany jakiś timer, nie wiem, mogę sie dopiero w przyszłym roku zapytać moich roleciarzy. A co Ty myslisz w takim wypadku? Może żeby nie zaśmiecać wątku to na priv?

Pozdrawiam wszystkich i życzę szczęśliwego Nowego Roku.