Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja przy ścianie 2-warstwowej w zależności od wysokości okna mam od 18 do 20 cm wyższy otwór okienny. Z powodu tego, że chciałem sterować roletami centralnie od każdej rolety i od każdego wyłącznika mam wyprowadzony trzyżyłowy kabel do centralnego miejsca gdzie znajduje się sterownik.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...I jeszcze jedna ciekawa informacja: ostatnio sprawdziłem że roleta poprawia współczynnik cieplny okna o około 20%.

Dla zainteresowanych wytłumaczę jak to zrobiłem :p

FREDY to ja bardzo poproszę o wyjaśnienie jak to zmierzyłeś.

To wątek o roletach więc pisz tu na ogóle.

Ja jeszcze nie mam wybudowanego domu więc pociagnę sobie wiazki pod każde okno (dla przyszłościowych celów alarmowo roletowych)

Nawet jeśli później okaża się nie potrzebne bo zrobi sterowanie radiowo to 100m przewodu więcej to żaden wydatek i nie szkodzi je położyc

Zmierzyłem temperaturę pomiędzy zamkniętymi roletami a oknem. Otrzymałem następujące wyniki:

-na zewnątrz -10C

-pomiędzy oknem a roletami -3C

-wewnątrz +21C

Zatem na rolety przypadało 7/31 różnicy temperatury czyli 22,5%

:wink:

Gość JACKIE P
odpowiadam martarowi: mam ścianę jednowarstwową z PTH 44 P+W, skrzynki rolet na zewnątrz, żadnych mostków termicznych, raz, że dostęp serwisowy jest znacznie ułatwiony, nie ma potrzeby robić demolki ścian, poza tym odpada problem przemarzalności skrzynki, a faktycznie rolety dają bardzo dużo i znacznie pomagają oszczędzić koszty ogrzewania.

Chcialabym w budowanym domu miec rolety nadstawne opuszczane silniczkiem, na jaka wysokośc należy wymurowac okno - o ile wyzej i co z elektryka do takich okien-jakis kabelek?.Jestem laikiem ale musze wiedziec o czym rozmawiac z elektrykiem. Moze podpowiecie.

Wszystko zalezy jakiw wysokie masz to okno, i jaka grubosc rolety. Od tego zalezy wielkosc skrzynki. Prad ciagniesz sobie do puszki kolo okna, a od puszki do wylacznika kabelek do sterowania.

Rolety zewnetrzne moim zdaniem to fajna rzecz. Zastanawiai mnie tylko sposób montowania kasety w nadprożu, a mianowicie czy nie bedzie to słaby termicznie punkt ściany. Poza tym o wyborze i sposobie montarzu kaset należy zadecydować na etapie budowy nadproży wiec praktycznie na samym początku. Podsumowujac, myślę że warto mieć rolety w swoich oknach. Wszystko sprowadza się do kosztów jakie jesteś w stanie ponieść.

Wszystko sprowadza się do kosztów jakie jesteś w stanie ponieść.

No wlasnie moze warto poczekac na promocje. Ja w zeszlym roku w Krispolu kupilem wszystkie silniki za 50% ceny (cos okolo 180 zlotych za sztuke). Dzieki temu zdecydowalem sie na wszystkie rolety z silnikiem. Moze w tym roku tez tak bedzie? W koncu musza wypchnac ten towar co naprodukowali zima :D

• 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich - zastanawiam się dość poważnie na montażem w przyszłości żaluzji zewnętrznych.

Chciałabym aby chowały się one w ścianie (czyli żeby nie mieć tej "ozdobnej"skrzynki nad oknem) i w związku z tym wdaje mi się, że powinnam wziąść to pod uwagę już w momencia murowania.

Czy może mi ktoś napisać czy muszę zostawić nad oknem więcej miejsca czy może potrzebe są jakieś specjalne nadproża?

Druga sprawa czy już po wymurowaniu musze tam wstawić jakis element -skrzynkę?

Z góry dziękuje za info