Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witajcie,

poszukuję rolet zewnętrznych, których lamelki są dwukolorowe (chodzi o to aby roleta po opuszczeniu od wewnątrz była jasna a od zewnątrz ciemniejsza- dopasowana w miare możliwości do koloru elewacji). czy znacie takiego producenta?Ja widziałam u znajomej takei rozwiązanie- jednak producent takich rolet już nie istnieje na rynku :-(

Tak się zastanawiam. A jaki problem zamontować skrzynkę rolety w murze ponad oknem, licujęc jej dolną płaszczyznę z górną krawędzą otworu okiennego lub minimalnie ją opóścić , a płaszczyznę czołową zasłonić elewacją (steroian, tynk, wełna) przy czym skrzynkę dać od strony okna tak aby płaszczyzna opószczającej się rolety odcianała dostęp do skrzynki z zewnątrz. Zalety:

1) brak ewentualnego mostka termicznego nad oknem

2) brak dewastacji nadproża przy montazu

3) poziom bezpieczenstwa taki taki sam jak przy montazu nad oknem i dostępie do skrzynki od wewnętrz pomieszczenia

Wada jeżeli to wada: zwiększa się przestrzeń pomiędzy oknem a płaszczyzną rolety od szerokość skrzynki. Rozwiązanie występuje u pewnego prducenta. Dopstęp do skrzynki od spodu.

Pozdrawiam

Tres34- mam świadomość, że kwiatki mogą mieć "krucho"ale jest jeszcze poddasze użytkowe :-) więc jeśli na dłużej opuszczone rolety to kwiatki wędrują na górę :-). A jesli chodzi o rolety dwukolorowe, to pisałam już do wielu montażystów i producentów- wszyscy zgodnie powtarzają że nie ma....:-( katastrofa.........

pablo_warszawa a o jakim producencie mówisz?

nie wyobrażam juz sobie "niemania" rolet z napędem

-w sypialniach-po nocce człowiek chce sie wyspac a tylko roleta zew da namiastke nocy (badziewie montowane w oknach doprowadzało mnie do szału latem- wiekszość materiałów swiatło przepuszcza)

-w salonie-często mamy ocotę obejrzec dobre kino, bywa ze ten czas jest miedzy np 14.00 a 16.00 -konieczne jest zaciemnienie, z czego skwapliwie skorzystamy

zwolennikom rolet bez silniczka na dużych oknach mówię z pełnym przekonaniem, ze nie beda po jakims czasie korzystac z rolet-z lenistwa zrozumiałego zresztą. Ciaganie rolet, zwłaszcza duzych jest upierdliwe...mi by sie nie chcialo co rano meczyc sie z ustrojstwem

ja mieszkam od 7 lat z roletami - i jestem bardzo zadowolona - tak wiec i w domku bylo oczywiste ze beda rolety

z zalet dodam jeszcze ochrone przed uszkodzeniami - w naszym przypadku mamy bardzo duze okna i poki co - brak ogrodzenia - a nasz klimat ostatnio potrafi zaskoczyc - mam na mysli wichury i silne wiatry - kiedy po "ogrodzie" lataja rozne rzeczy - nie zastanawiam sie czy wlasnie cos nie wpadlo mi przez zamkniete okno..

ale natknelam sie watek z innego powodu.

Chcialabym sie dowiedziec od uzytkownikow rolet podtynkowych otwieranych od wewnatrz - jak wykonczono u Was kasete na etapie tynkowania??

1. Mozna otynkowac calosc i w razie awarii srupac tynk - tego bym nie chciala

2. Mozna otynkowac sciane tylko od frontu, a spod kasetki zostawic - ale nie wiem jak to estetycznie wyglada - czy ma ktos zdjecie??

3. Mozna zamiast tynku od frontu kasetki przykleic plyte KG dluzsza o ok 3 cm ktora zasloni widok kasetki od spodu...ale czy calkowicie??

Dwa ostatnie rozwiazania to akies rozwiazania - ale czy to dobrze wyglada??

A moze akies inne rozwiazania???

Cos tam w sumie daja, ale dla chcacego nic trudnego sobie z nimi poradzic. Ale tu zagwostka: przewidzialas ze ci kwiatki padna w ciemnosci przy roletach?

To prawda - w domu znajomej przez to nie ma żadnych roślinek. :cry:

IMO. Jestem zdecydowanie przeciw, bo według mnie:

- zabezpieczenie przed włamaniem iluzoryczne

- ocieplenie i ochrona przed chłodem takie sobie (są inne tańsze i bardziej estetyczne sposoby - rolety, markizy, zadaszenie od strony slonecznej)

- efekt estetyczny fatalny ("ślepy" dom od zewnątrz o wyglądzie zamkniętych sklepów osiedlowych, klaustrofobiczny od wewnątrz - ja tam wolę widzieć nawet w nocy co sie dzieje na zewnątrz, życie w łodzi podwodnej lub bunkrze mnie nie kręci)

- kasa spora, a z napędem bardzo spora - bez sterowania elektrycznego natomiast niewygoda

- jak już bym miała większą kasę, to zrobiłabym okiennice, przynajmniej są piękne

Cos tam w sumie daja, ale dla chcacego nic trudnego sobie z nimi poradzic. Ale tu zagwostka: przewidzialas ze ci kwiatki padna w ciemnosci przy roletach?

To prawda - w domu znajomej przez to nie ma żadnych roślinek. :cry:

IMO. Jestem zdecydowanie przeciw, bo według mnie:

- zabezpieczenie przed włamaniem iluzoryczne

- ocieplenie i ochrona przed chłodem takie sobie (są inne tańsze i bardziej estetyczne sposoby - rolety, markizy, zadaszenie od strony slonecznej)

- efekt estetyczny fatalny ("ślepy" dom od zewnątrz o wyglądzie zamkniętych sklepów osiedlowych, klaustrofobiczny od wewnątrz - ja tam wolę widzieć nawet w nocy co sie dzieje na zewnątrz, życie w łodzi podwodnej lub bunkrze mnie nie kręci)

- kasa spora, a z napędem bardzo spora - bez sterowania elektrycznego natomiast niewygoda

- jak już bym miała większą kasę, to zrobiłabym okiennice, przynajmniej są piękne

el-ka !

Ciekaweposty piszesz! Tak sobie czytam i kiedy się z czymś zgadzam, patrzę, a tu sie okazuje, że to znowu ta el-ka :D

Jeżeli budujesz dom to daj jakieś namiarki. Straszniem ciekaw, bo chyba mamy podobne gusta :D

A ja mam takie pytanie, które rolety częsciej wybieracie: pełne czy te "ażurkowe" (przepuszczają trochę światła). Chyba nie potrafię znależć jakiegoś sensownego wątku o roletach, pozostaję niezdecydowana: jedne całkowicie zaciemniają a drugie - no właśnie - czy te ażurowe chronią skutecznie choćby przed wiatrem?

aka