Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzieki Slawas7 za pomysl. Wyglada ciekawie, tylko patrzac na rozmiar wyglada ze jest to glebsze niz 15 cm wiec raczej nie dla mnie (chyba ze to zludzenie optyczne :).

Mam juz zalozone okna i teraz przymierzam sie do polozenia styropianu 15cm, dlatego poszukuje rozwiazania, ktore zapewnia ochrone przed sloncem/cieplem w lato i ktore mozna zlicowac ze styropianem.

A co myslisz o takim rozwiazaniu:

Zalozyc kasete na zaluzje od kompletu - taka jak w tym dokumencie http://www.anwis.home.pl/images/pdf/ZALUZJEFASADOWE.pdf, pozniej zlicowac ja ze styropianem. Ma to sens? Bedzie mozliwosc dojscia do mechanizmu jesli cos sie popsuje?

• Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głębokość skrzynki integro na okno 1.5x1.5m to 16cm, na drzwi tarasowe 2x2.3m to 18cm (podaję na moim przykładzie). Więc jeżeli planujesz 15cm ocieplenia, to w przypadku rolet nad oknami wystarczy, że cofniesz nadproże o 3cm, a będzie można przykryć skrzynkę rolety 2cm styropianu. Nie wiem jednak z czego masz zrobione te nadproża i jaka jest techniczna możliwość ich pocienienia.

no nie do końca dobre jest to wyliczenie

Skrzynki styropianem przykrywać nie musisz - po co? By zachować linie elewacji naciągasz bezpośrednio skrzynkę klejem dając dwa razy siatkę dla wzmocnienia

Najważniejsze by POD skrzynkę dodał styropian - skrzynka nie jest ocieplana. POD oznacza nie od spodu tylko miedzy skrzynkę a nadproże

Dzieki Slawas7 za pomysl. Wyglada ciekawie, tylko patrzac na rozmiar wyglada ze jest to glebsze niz 15 cm wiec raczej nie dla mnie (chyba ze to zludzenie optyczne :).

Mam juz zalozone okna i teraz przymierzam sie do polozenia styropianu 15cm, dlatego poszukuje rozwiazania, ktore zapewnia ochrone przed sloncem/cieplem w lato i ktore mozna zlicowac ze styropianem.

A co myslisz o takim rozwiazaniu:

Zalozyc kasete na zaluzje od kompletu - taka jak w tym dokumencie http://www.anwis.home.pl/images/pdf/ZALUZJEFASADOWE.pdf, pozniej zlicowac ja ze styropianem. Ma to sens? Bedzie mozliwosc dojscia do mechanizmu jesli cos sie popsuje?

Jaspisek - o rozwiązaniach które proponuje należy myśleć na etapie wznoszenia murów...

Rozwiązanie Anwisu nie jest złe, dostęp do mechanizmu będzie możliwy,należy tylko zadbać aby nie zrobić mostka termicznego ( pokazana na zdjęciu powyżej skrzynka żaluzjowa typu ZFE zapobiega temu ) W Twoim przypadku między puszką w którą wchodzi żaluzja a murem należy dać kilka cm styroduru

• 4 weeks później...

A powiedzcie mi czy przy roletach integro jest taka opcja, by podczas montażu okien (lub trochę później, ale przed ociepleniem i tynkiem) zamontować same skrzynki + prowadnice na oknach, a później sukcesywnie w miarę przypływu gotówki uzupełniać skrzynki o pancerz z silnikiem??

Da się tak czy za mocno kombinuje ?? :-)

A powiedzcie mi czy przy roletach integro jest taka opcja, by podczas montażu okien (lub trochę później, ale przed ociepleniem i tynkiem) zamontować same skrzynki + prowadnice na oknach, a później sukcesywnie w miarę przypływu gotówki uzupełniać skrzynki o pancerz z silnikiem??

za mocno kombinujesz

za mocno kombinujesz

No cóż, szkoda :-) Chciałbym wszystkie rolety z napędem i stąd pomysł na wieloetapowość.

Czyli jedyne co można zrobić to opóźnić montaż rolet na "tuż" przed ociepleniem.

i ciągle chcesz przekombinować i per saldo koszty ponieść większe.

Rolety BeClewer zawsze montuje się wraz z oknami.

Rolety Integro najlepiej montuje się wraz z oknami.

Tylko RKS dają ci możliwość podziału prac na etapy choć i tak prowadnice trzeba zamontować przed elewacja - jeśli chcesz by ładnie to wszystko wyglądało i by prowadnice były w dużej części zakryte ociepleniem by zminimalizować wspolczynnik liniowy strat ciepła

i ciągle chcesz przekombinować i per saldo koszty ponieść większe.

Rolety BeClewer zawsze montuje się wraz z oknami.

Rolety Integro najlepiej montuje się wraz z oknami.

Hmmm, trochę mnie zmartwiłeś teraz. Masz na myśli, że za montaż na wstawionym oknie firma weźmie większe pieniądze, niż za montaż razem z oknem? No a co jeśli rolety zamówię w innej firmie niż okna - zgrać obie ekipy będzie ciężko raczej.

Ja to chcę tak zrobić, że teraz montuję okna, leci wykończeniówka i mniej więcej za rok montuję rolety, potem przychodzi ekipa od ocieplenia.

Ponieważ znaczna część wykończeniówki będzie gotowa, będę wiedział, czy mogę pozwolić sobie na rolety z silnikami.

• 1 month później...
jak to mówią? Nie mój cyrk nie moje małpy :lol:

Nie namawiam ale jak nie chcesz rolet przeklinać za jakiś czas pomyśl już teraz o silnikach :)

Ja mam silniki na parterze, z myślą o automatyce...

Ale tak na dobrą sprawę silniki potrzebne są tylko na duże okna. Czekanie aż silnik podniesie roletę okana "60" - może wykończyć :-?

bierze integro - zbadaj jakie wielkości skrzynek, o tyle cofnij nadproża i cześć,

potem jak będziesz ciągnąć elektrykę, to do każdej rolety sobie wyciągnij oddzielne zasilanie ze skrzynki - kupisz jeden sterownik radiowy i wyjdzie dużo taniej, niż każda roleta osobno ze sterownikiem radiowym.

bierze integro - zbadaj jakie wielkości skrzynek, o tyle cofnij nadproża i cześć,

potem jak będziesz ciągnąć elektrykę, to do każdej rolety sobie wyciągnij oddzielne zasilanie ze skrzynki - kupisz jeden sterownik radiowy i wyjdzie dużo taniej, niż każda roleta osobno ze sterownikiem radiowym.

i złap się później za głowę jak będziesz chciał podnieść rolety a one tańczyć zaczną - góra - dół - góra - dół.....

Silniki MUSZA być od siebie odseparowane i do tego służą wszelkiej maści sterowniki

Poza tym nie jest tak prosto cofnąć nadproże - ciekawe jak to uczynisz przy skrzynce 24 cm gdzie między skrzynką a nadprożem trzeba dać minimum 2 cm sytroduru - mamy już 26 cm cofnięcia - wiec gdzie ma być to nadproże skoro ściany nośne maja przeważnie 24 cm ? :lol:

Tylko jeden, jedyny raz miałem przyjemność z klientem, który na etapie projektu już wiedział, że chce mieć rolety i cała konstrukcję nadproży zrobiono pod moje dyktando - kiedyś zamieszczę zdjęcia

Większość dochodzi do wniosku ze chce posiadać rolety jak już cala chałupa stoi :(

Witam

Jestem przekonany co do potrzeby rolet. Obecnie jestem w trakcie budowy na tak zwanym poziomie 0, więc mam możliwość manewru z oknami i nadprożami. Mają powyższe na uwadze jaki system doradzili by profesjonaliści??

Rzeczywiście poziom zerowy daje możliwość wyboru systemu roletowego.

Na tym forum bylo już wiele burzliwych dyskusji na temat ktory system lepszy.

pewnie teraz tez nie będzie inaczej... :D Wiele czynnikow ma wpływ na dobór odpowiedniego systemu roletowego- między innymi w jakiej technologii będzie stawiany domek ( mur jedno, dwu, czy trójwarstwowy ) jakie są nasze oczekiwania dotyczące systemu roletowego ( funkcjonalność,estetyka, izolacyjność ...) Trudno cokolwiek doradzić nie znając odpowiedzi na powyższe pytania....

i złap się później za głowę jak będziesz chciał podnieść rolety a one tańczyć zaczną - góra - dół - góra - dół.....

Silniki MUSZA być od siebie odseparowane i do tego służą wszelkiej maści sterowniki

nie rozumiem - czemu według Ciebie sterowanie centralne jest gorsze od rozproszonego? OK, jak mi nawali to wszystko, a nie pojedyncza roleta - wytłumacz to tym od inteligentnych domów ;P, /mój mogę nazwać co najwyżej "bystrym"/

tak czy siak wszystkie silniki są od siebie odseparowane - każdy z osobno podłączony jest do "swojego" wtyku w sterowniku rolet - nie sądzę, aby sprawiało to większe kłopoty niż odbiornik radiowy w każdej rolecie.

z plusów mojego rozwiązania jest jeszcze to, że jednym pilotem obsługuję rolety i światło :),

Poza tym nie jest tak prosto cofnąć nadproże - ciekawe jak to uczynisz przy skrzynce 24 cm gdzie między skrzynką a nadprożem trzeba dać minimum 2 cm sytroduru - mamy już 26 cm cofnięcia - wiec gdzie ma być to nadproże skoro ściany nośne maja przeważnie 24 cm ? :lol:

akurat u mnie było to maks 21cm, a więc jeszcze raz przeliczmy:

ściana 24cm + wełna 12cm daje nam do dyspozycji 36cm.

skrzynka 21cm + 2cm styroduru (akurat ja dałem styropian - zalany razem z nadprożami) = 23cm. 36-23 = 13cm, czyli ponad połowa grubości muru - wystarczy?

nie wiem jak robili inni, ale ja po prostu dałem zamiast 2 eLek skierowanych do siebie i wypełnionych betonem, dałem tylko jedną (wewnętrzną), dalej szalunek i w środku dodatkowe zbrojenia.

Tylko jeden, jedyny raz miałem przyjemność z klientem, który na etapie projektu już wiedział, że chce mieć rolety i cała konstrukcję nadproży zrobiono pod moje dyktando - kiedyś zamieszczę zdjęcia

Większość dochodzi do wniosku ze chce posiadać rolety jak już cala chałupa stoi :(

chcesz mnie poznać? będziesz znał już dwóch :),

zakręciłem się koło rolet, wyniuchałem jakie grubości skrzynek do moich okien będą, gdzie ile trzeba cofnąłem nadproża, a potem elektryk każdą roletę "wyciągnął" do rozdzielni. co prawda teraz rozdzielnie mam jak w bloku mieszkalnym, ale co tam - mi się podoba - lubię fajne zabawki.

No to ja cię rozczaruje. Wiedziałem że rolety bede mieć jeszcze zanim zaczałem budowę domu. Zostawiłem miejsce w nadprozach (dbając o to żeby za kasetą było 3cm miejsca na styropian (wyszło w sumie 4cm).

A nie mozna do jednego włącznika radiowego podpiac wszystkich silników ? Ja tak mam.. (napedy Somfa).

Ja także pamiętałem o roletach :)

Zrobiłem to w ten sposób, że w nadprożu umieściłem 4 cm styroduru, na którym w przyszłości znajdzie się skrzynka roletowa typu INTEGRO. Ściana będzie dwuwarstwowa (beton komórkowy plus styropian o grubości 20 cm) więc skrzynka zostanie z powodzeniem przykryta warstwą ocieplenia.

Tak to wygląda w praktyce:

http://www.powanna.com.pl/photos/dom/nadproze_pod_integro.jpg