Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !!!

W jaki sposób obliczyć współczynnik przenikania ciepła U, Opór przenikania ciepła R, dla stropu i ściany, zapoczebowanie na energie cieplną E, wiedząc o :

- ściana od wewnątrz : tynk wapienno - cementowy 1,5 cm , pustak

żużlowy 25 cm , póstka powieczna 6,5 cm , pustak żużlowy 12,5 cm ,tynk wapienno-cement 1,5 cm.

- strop Teriva wysokość 24 cm. , bloczki wysokość 24 cm puste w środku.

http://www.faelbet.com.pl/teriva_main.php

- okna plastikowe dwu komorowe : 3 szt. - 160cm-150cm , 1 szt.-220cm-150 cm , 1 szt. 120 cm-70cm.

Mieszkanie na parterze 57 m2 wysokość 250cm. piwnica pod mieszkaniem nie ogrzewana .

Pomieszczenia wentylowane : kuchnia-6m2 ogrzewana, ubikacja-1m2 nieogrzewana tam przez zime jest zimno lodówka,łazienka-3,5m2 ogrzewana.

Jeśli jakiś danych brakuje to pisać to uzupełnie.

https://forum.murator.pl/topic/45700-wsp%C3%B3%C5%82czynnik-przenikania-ciep%C5%82a-prosz%C4%99-o-podpowied%C5%BA/

:-?

ano, poklikaj może trochę po stronie ...

napisałem, że program darmowy można pobrać jako sponsorowany przez jedną z firm dostarczajacej cośtam do domu.

Niemniej jest na tyle funkcjonalny, że można sobie zrobić obliczenia.

Dzisiaj sprawdziłem, wszystko można ściagnąć i uruchomić.

wrzuciłem na googlarke nazwę programu i pobralem z innej strony!!!

Pochwalic Cie wypada za dotrzymywanie tajemnic:)))

ps mam tylko klopot ;jak w tym programie zmieniać kolejność warstw-jesli omylkowo wpisalo się nie po kolei.Trzeba wszystko od nowa??

ps mam tylko klopot ;jak w tym programie zmieniać kolejność warstw-jesli omylkowo wpisalo się nie po kolei.Trzeba wszystko od nowa??

Nie trzeba - zanaczasz daną warstwę i kasujesz.

Następnie zanaczasz warstwę przed którą ma być właściwa i prawym klawiszem myszki wywołujesz menu, z którego wybierasz " wstaw warstwę " - otrzymujesz pustą warstwę, którą wypełniasz zgodnie ze stanem faktycznym.

Możliwe, że można je również przenosić, ale tego nie jestem pewien, bo już dawno nie używałem AudytoraOZC, a teraz jestem w pracy i nie mogę tego sprawdzić.

Pokombinuj z myszką i zobacz, co tam się wyświetla ?