Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do nieśmiałych decyzji Pauli i Jacka

anSi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 457
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czyli dobrze kombinujesz....( z tym pokojem, znaczy się !) My, baby , jak zaczynamy, podejmujemy decyzję o budowie to mamy taką przedziwną wizualizację wnętrz??? :o :o Tam kwiatek, tam lusterko, a tutaj krzesełko.... I tak ma być!! Tak trzymaj , to nas napędza, motywuje,a wszystko ( prozaiczne ,jakieś tam budowanie! Hmm...) i tak powstanie!!! :D ( ale mi rymy się walnęły, chyba częstochwskie?)

Jestem z Tobą!!! Bardzo mi się Twoja postawa podoba......

Paulka, od razu widać, że Ty pisać lubisz. I tak ładnie Ci to wychodzi. I czytać się chce.

No, ale przecież Ty zawodowcem jesteś , to nie ma się czemu dziwić, tylko uczyć od Ciebie :D

...jejku, zaczynają mi drżeć ręce :o .....gdybyś widziała jakieś błędy, to nie moja wina... to wina komputera :wink: :lol:

Ta cisza (w sprawach budowlanych), to cisza przed burzą. Trzeba się do niej odpowiednio przygotować. Ten obecny czas na pewno nie będzie przez Ciebie stracony.

Trzymam kciuki ! I pisz, pisz , bo jak wszystko się zacznie, to możesz nie mieć już sił na wpisy 8) ...nie, tylko żartowałam, Tobie przecież pisanie idzie lekką ręką (a nie ciężką) :D

Serdecznie pozdrawiam

-------------------------------

Agnieszka

Jeżeli chodzi o to, czy nie za duży i nie za drogi, to... też się nad tym zastanawiamy. Nasz dom będzie podobny do Waszego, przynajmniej z opisu tak wynika. Ale dodatkowo dach czterospadowy i wykusze, czyli pewnie większe koszty.

Wiemy, że za 25 lat, kiedy dzieci pójdą na swoje, 160-170 m kw. to będzie za dużo, ale przez te lata będziemy przynajmniej żyli wygodnie. A potem wnuki będą miały gdzie na wakacje przyjeżdżać. A koszty? (I tu mnie pewnie niektórzy zlinczują). Czymże jest nawet 50 tys. więcej z punktu widzenia kredytu branego na 30 lat? To tylko trchę wyższa miesięczna rata... No, chyba że buduje się zupełnie bez pomocy banku i pieniędzy nie ma skąd wziąć, albo zdolność kredytowa niewielka - wtedy nawet 5 tys. jest dużym problemem.

Powiedziałam, co wiedziałam :oops:

Paulka,

pozwoliłam sobie napisać parę słów w Twoim nowo założonym wątku " Z doświadczeń ..."

Dom to kompromis między tym, o czym się marzy, a tym na co stać... niestety :(

Wyboru nikt za nas nie dokona. Musimy to zrobić sami, choć o tę jedyną i słuszną decyzję jest naprawdę trudno. Nieraz dopiero po upływie pewnego czasu możemy stwierdzić, czy postąpiliśmy słusznie.

Życzę więc trafnych wyborów i pozdrawiam :D

-----------------

Agnieszka

P.S. Zawsze jest "coś za coś"

My też mieliśmy wątpliwości co do tzw. nadmetrażu. Ale nijak nie mogliśmy zrezygnować z pomieszczeń wydawało się nam niezbędnych! Takich jak spiżarnia( bardzo dobry pomysł z tą kuchnią ze stolem biesiadnym, spizarnią) garderoba, sień gospodarcza, duzy holl...No i się porobiło oj...oj.. :-? Ale nie załuję!!! Decydująca była rozmowa z żoną naszego inspektora nadzoru , którzy to, też niedawno zasiedlili nowe lokum. Kobitka bardzo narzekała na ich wariant minimalistyczny! W brodę sobie pluje że dała się namówić na zmniejszenie kuchni, likwidację pom gosp. Teraz Jej tego brakuje i jak słusznie ( przynajmniej na moje ucho) zauważyła że metr w tą czy wewtą nie podniósby znacząco kosztów a komfort egzystencj znacznie by wzrósł!!! I to mnie przekonało. :lol: To ma być dom MOICH marzeń i będzie tak jak JA chcę!! I jest. :lol: A dach, to co innego, ten naprawdę może zaleść za skórę!

A co do projektu..Jak macie jakieś rysunki, prop. architekta, najlepiej pokażcie to jakiemuś budowlańcowi ( nie musi być to wasz potencjalny wykonawca) niech się wypowie co jest trudne a zatem drogie do wykonania. Również w jakiejś hurtowni, składzie budowlanym możnaby opini zaciądnąć! Oni konkretnie określą co jest drogie, lub wskażą alternatywne rozwiązania. Projektanci często nie mają na względzie kosztów inwestora lecz starają się dopieścić wizualnie!! I ja ich rozumiem , bo gdzie biedaczyska mają się wykazać... :cry: No ale o naszą kieszeń przecież tu chodzi!!!

A czs oczekiwania wcale nie jest taki nieproduktywny....Im więcej uwagi, czasu, zangażowania poświęcicie swojemu domkowi, projektowi tym łatwiej będzie później..Mniej kogutów a co za tym idzie mniej wywalonej w glebę kasy!! To się opłaca.Także do dzieła kobieto , do dzieła! Kredki do łapy i rysuj gdzie co ma stanąć.Na tym etapie można jeszcze cosik dodać, odjąć...Później tylko włosy z głowy rwać ,bo tu szfka za szeroka, a tu nie ma gdzie kaloryfera umiejscowić, a gdzie z pralką się udać , tu mogłoby być szerzej a tu......Ojej ale Cię straszę.... :wink:

Kredki..kredki.....

Paulka - a z witrażami - to fajny pomysl zeby znajomego plastyka pomolestować.

Niech zgadne to byly te z irysami prawda?>; mi sie z secesja skojarzyły... uwazam że sa cudne - a na zywo, powiem Ci, wygladaly jeszcze piekniej niz na forografi .

niestety, witraze sa dośc drogie :-?

Trzymam kciuki zeby sie udało pomeczyc z pozytywnym wynikiem artyske :wink:

Och, Paula, jakbyś mi z ust wyjęła i z głowy to, co piszesz :wink: ten sam etap mamy... Trzymam kciuki za ciebie, za siebie, za Nefer, za AnnS, za K74 alias Kasię no i za wszystkich, których pominęłam, którzy się budują :oops:

PS. Odnośnie urządzania wnętrz - jestem dopiero przy urządzaniu w głowie kuchni - za nic nie mogę się dokładnie określić; nie mam za grosz talentu malarskiego i nie mogę tego sobie narysować :evil: A taka będzie piękna :roll:

JA RADUJĘ SIĘ Z WAMI!!!! Działka to chyba najfajniejszy zakup!!! Teraz można kołki osikowe stawiać ..Gdzie koniec włości..domek sobie wyznaczyć..i inne miłe duperele. :lol: A potem w myślach ogarniać, urządzać, ogród zagospodarowywać....Jak ciepełko się ujawni ,jest gdzie jechać..biesiady użądzać!!! Nic się z tym nie może równać..A tym bardziej jakaś przerelkamowana Majorka, Tunezja i inne pipiduwy( nie wiem jaka jest poprawna pisownia tego wyrazu, ale fajnie brzmi, to zostawię koguta...)Fajnie jest być posiadaczem ziemskim.... :D Moje GRATULACJE!!!!!!

Moje gratulacje - pamiętam jak my kupowaliśmy działkę :D

Ah co to było za przeżycie. Cieszyliśmy się bardzo i nie mogliśmy się doczekać chwili kiedy zaczniemy coś na niej robić. Pamietam, że pierwszą pracą było wkopanie pierwszej choinki. Co to było za przeżycie :D Oczywiście uwidocznione zostao na zdjęciach. Niestety tuż przed świętami ktoś chamsko wyciął nam tę choinkę :( :( Mam nadzieję, że jak jadł przy naszej choince rybę na wigilię to jakaś ość mu stanęła w gardle hihihi

Jeżeli chodzi o podział prac to u nas oczywiście jest tak samo :D - ja buduję a narzeczona już mebluje. Ściągnąłem jej z netu program do projektowania wnętrz PRO100 :D Polecam. Program jest super. Pozwala na wizualizację wnętrz

Pozdrawiam serdecznie i piszcie jak najwięcej :D

• 3 weeks później...

Paula założyłaś wątek "strop czy regipsy". Jaką podjęliście decyzję?

My mamy ten sam problem: dom parterowy a na strychu tylko składowisko niepotrzebnych rzeczy. I teraz robić strop (np. filigranowy lub teriva) czy drewniany z płytami K-G?

Dlatego jestem ciekawa waszych przemyśleń.

Pozdrawiam Agnieszka

Aga - jesli chodzi o strop, nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji, ale bardziej skłaniamy się ku stropowi betonowemu.

Ten architekt o którym pisałam, to nasz dobry znajomy. on zaczyna budowę swojego domu i właśnie tak robi(mówię o stropie :) ) i przekonuje do tego także nas. Jestem pewna, że on myśli, że to najlepsze rozwiązanie - pytanie tylko, czy on myśli dobrze :D Dlatego też zadałam pytanie na forum. O efektach będe informować na bierzaco :D