Sobootka 28.12.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Mam zamiar postawic na mojej działce mały domek letniskowy o powierzchni ~20 m2. Jest to gotowy, drewniany domek w rodzaju dawnej Brdy tylko troszkę mniejszy. Ma poddasze które może być wykorzystane np jako sypialnia albo magazynek. W prawie budowlanym po ostanich zmianach jest napisane, że na Zgłoszenie można budować "parterowe" altany do 25 m2. Czy to oznacza, że z moim dwukondygnacyjnym maleństwem muszę przeprowadzić cały process budowlany !??? A może jest jakaś metoda żeby nie tracić czasu i pieniędzy. Będę wdzięczny za podpowiedzi.Sobootka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 29.12.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Zgodnie z Ustawą z dnia 28 lipca 2005 r. (Dz. U nr 163, poz. 1363 i 1364) pozwolenia na budowę nie wymaga: "budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m kw., przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczyć dwóch na każde 500 m kw. powierzchni działki"Powyższe obowiązuje od 26.09.2005 r.Po mojemu jest jasno napisane. że budynek może być wyłącznie parterowy i jeżeli chcesz coś takiego postawić - to nie możesz tego nazywać małym domkiem letniskowym. Jeżeli koniecznie chcesz coś takiego postawić na działce to proponuję w zgłoszeniu przedstawić altanę która w swej konsrtukcji nad częścią parterową nie posiada stropu lecz wyłącznie dach (w domyśle: strop wykonasz sobie później). I koniecznie poczekaj na ewentualną odpowiedź z organu (starostwo/gmina) w którym złożysz wniosek zgłoszenia budowy altany. Przy zastosowaniu tej metody i tak pozostaje problem ewentualnego przyłączenia się do sieci wodociągowej i energetycznej (chyba, że nie jesteś tym zainteresowany).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts