21Andrzej 28.12.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Witam wszystkich serdecznie i proszę aby mi ktoś doradził.Chciałem kupić kaloryfery ,ale nie wiem jakie.Piec będę miał na paliwo stałe ,obieg otwarty i nie wymuszony(bez pompy).Podobno są jakieś różnice jeżeli chodzi o zawory w obiegu wymuszonym ,a grawitacyjnym,natomiast nie wiem czy kaloryfery czymś się różnią od kaloryferów w obiegu wymuszonym.Wymyśliłem sobie kaloryfery konwektory aluminiowe.Czy dobrze zrobie jeśli takie kupię? Pozdrawiam .Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.12.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Witam wszystkich serdecznie i proszę aby mi ktoś doradził.Chciałem kupić kaloryfery ,ale nie wiem jakie.Piec będę miał na paliwo stałe ,obieg otwarty i nie wymuszony(bez pompy).Podobno są jakieś różnice jeżeli chodzi o zawory w obiegu wymuszonym ,a grawitacyjnym,natomiast nie wiem czy kaloryfery czymś się różnią od kaloryferów w obiegu wymuszonym.Wymyśliłem sobie kaloryfery konwektory aluminiowe.Czy dobrze zrobie jeśli takie kupię? Pozdrawiam .Andrzej Kwestia oporów przepływy zarówno w grzejniku jak i zaworze - w zaworze termostatycznym dodatkowy opór stawia kryza. Niestety nie wiem jakio opró ma grzejnik alu który wybrałeś w stosunku do analogicznego panelowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
21Andrzej 28.12.2005 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Dzięki za odpowiedź,z tego rozumiem że jeżeli chodzi o zawory termostatyczne to różnią się jedynie rozmiarem kryzy,natomiast tzw"Dn"i budowa są takie same dla zaworu pracującego w układzie wymuszonym jak i w układzie naturalnym.Mam tylko nadzieje ,że kaloryfery kupię dobre.Pozdrawiam.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.12.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Dzięki za odpowiedź,z tego rozumiem że jeżeli chodzi o zawory termostatyczne to różnią się jedynie rozmiarem kryzy,natomiast tzw"Dn"i budowa są takie same dla zaworu pracującego w układzie wymuszonym jak i w układzie naturalnym.Mam tylko nadzieje ,że kaloryfery kupię dobre. Pozdrawiam.Andrzej Nie do końca - zawór zwykły kryzy nie ma - tam jest zamknięcie za pomocą grzybka z uszczelką lub na stożku. A termostat ma kryzę (przydławienie) dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts