Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o opinię nt projektu ze strony http://www.polskiedomy.pl/ wg ich numeracji PD3159, a poniżej link do projektu:

http://tinyurl.com/8la3p

projekt jest również znany jako:

Krokus 432 ze strony http://www.projektygotowe.pl/projekt/1e0/

wytyczne jakie miałem przy wyborze projektu to:

- prosta, funkcjonalna bryła

- "czytelny" układ pomieszczeń

- brak kominka - będzie jak zwykle akwarium z pysiami :)

- taras

- zamknięta kuchnia

- pom.gospodarcze przy garażu

- dach pokryty dachówką już w projekcie - częste silne wiatry raczej wykluczają inne pokrycia

- tani i prosty w bodowie

Gdyby ktoś znał (lub sam miał) dom wybudowany wg tego projektu, to baaaaaardzo prosze o kontakt na priv (pracownia nie udziela takich informacji, ani nie chce pomóc/pośredniczyć w kontakcie) - adres:

tmk\małpeczka\epf.pl

Co myslicie o nim? Proszę o wszelkie opinie i uwagi.

Pozdrawiam, TMK

witaj

projekt niczego sobie. faktycznie prosta i dość zwarta bryła. czytelny układ pomieszczeń... jestem za :D

jedyne co mi się rzuciło na oczy, a co niezbyt mi sie podoba to narożne okno w sypialni. będzie trudno będzie zainstalowac karnisze, a poza tym fatalnie psuje symetrię elewacji frontowej. zamieniłabym je na dwa okna. poprawi to wygląd tej elewacji, a i bocznej również

no i jeszcze brakuje mi pomieszczenia gospodarczego dostępnego "z domu", a nie z garażu...

to takie moje własne przemyślenia i oczywiście nie musisz się z nimi zgadzać :wink:

o oknach to zapomniałem napisać, też zwróciłem na nie uwagę - jeśli zostanie ten projekt, to "rozsune" je na dwa oddzielne lub jedno do likwidacji, a drugie do wyśrodkowania w pokoju :)

pomieszczenia gospodarcze, to dla mnie temat rzeka :-? plan jest taki:

1.likwidacja WC i będzie schowek 1,4m2 na odkurzarz itp

2. odeskowanie kawałka "strychu", schody zciągane np z pom.gosp. przy garażu i będzie magazynek na ubrania, kartony etc -koszt znikomy, a przyda się, oj przyda :)

a najbardzej marzy mi sie kontakt z kimś kto zbudował/lub w trakcie realizacji ten projekt - Panie i Panowie - królestwo za 10min rozmowy z taką osobą lub kontakt mailowy - mój tmk(at)epf.pl :D

Pozdrawiam, TMK

wiem i mam nadzeje że w tym roku rozwiniemy z żonką wszelkie pomysły, wraz z zaznaczeniem wszystkiego na planach - gatunek róż na pergole już wybrany ;)

Na razie czekamy na prawdopodobne zmiany w naszej sytuacji $ i jak dobrze pójdzie, to za parę miesięcy kupujemy projekt (działka już jest) i szukam dobrego banku. Przy moich zainteresowaniach i poniekąd pracy, to panienki w bankach będą jak zwykle przerażone - "a proszę mi powiedzieć w jaki sposób jest liczona wewn. stopa zwrotu?" i panika w oczach :D

Mam pytanie, o ile ktoś będzie w stanie oszacować - czy wybudowanie domu parterowego takiego jak planujemy jest rzeczywiście tańsze od standardowego z użytkowym podddaszem jak np Słoneczko z Horyzontu (nasz drugi typ)? oczywiście zakładając ten sam standard wykończenia, te same materiały, ekipy etc

Liczenie nawet wg ślepych kosztorysów jest mało wiarygodne, z ważniejszych różnic można wypunktować na korzyść parterowego:

- brak schodów

- brak stropu

- brak okien dachowych

- tańsze wykończenie - proste ściany

wady:

- większa połać dachu

- więcej fundamentów

- potrzebna większa działka (dla nas pozycja "poza kosztowa")

Co o tym myślicie?