Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja i Misiowa zuzywamy około 5 metrów szesciennych miesiecznie. Ciepłej i zimnej razem. Programowo nie mamy wanny i zmywarki. Nie podlewamy ogrodu, nie myjemy samochodu. Pranie czeka, az sie pralka wypcha. Zmywamy tak: najpierw szorowanie (przy zakreconej wodzie) potem spłukiwanie. Grzejemy gazem. Zatem nasz miesieczny koszt "wod-kan" na osobe wynosi: 2,5m3 * 4,85zł = 12 zł.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Mis Uszatek dnia 2003-01-22 18:37 ]

Mieszkanie w bloku. 2 dorosłe i 3 letnie dziecko. Jest zmywarka. Brak wanny (tylko prysznic). Oddzielne WC z umywlaką. Miesięcznie (średnia z 2002 roku) 1000l czyli 1m3. Ciekawe skąd takie duże różnice ?

Może z częstości mycia ? U nas w sumie każdy bierze prysznic raz dziennie (średnio :smile: ).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-01-17 18:49 ]

To powyżej to pomyłka, którą prostuję jeszcze raz w wypowiedzi poniżej. Miesięcznie wychodzi nam 3,9m3.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-01-17 20:25 ]

W domu zimnej wodu używa tylko pralka. Wszyscy domownicy oraz zmywarka używają wody ciepłej (oczywiście z wyjątkiem W.C.). Nie myję samochodu, nie podlewam ogródka (jeszcze).

Pralki nie uwzględniłem w obliczeniach, ale reszta jest prosta: od całkowitego zużycia wody w okresie odejmuję: 3x3l (oszczędne spłukiwanie) i 1x 6l (normalne spłukiwanie). Wychodzi 15l przemnożone przez liczbę osób w domu (4) daje 60l. Teraz wystarczy to przemnożyć przez liczbę dni w miesiącu: 30x60 =1800l (+- 10%) co daje w przybliżeniu 2 m3 wody. Tyle odjąłem od miesięcznego zużycia wody i wyszło mi, że resztę musiałem podgrzewać :grin:.

Jak już mówiłem : nie uwzględniłem pralki, więc trzeba by to skorygować.

Majka: dziękuję za aprobatę :grin:. Twoje trafne uwagi o kwiatkach i sikających gościach nie zmieniają wyników obliczeń, ponieważ:

1. kwiatków posiadamy sztuk 5 (słownie: pięć) z czego dwa to kaktusy :grin: :grin:. Zatem, jak sądzę spokojnie mieszczą się w założonym 10% "marginesie".

2. Goście - owszem sikają - ale to się wyrównuje, ponieważ ja korzystam przez pięć dni w tygodniu z W.C. w pracy :grin:.

Pozdrawiam.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jaro dnia 2003-01-22 09:45 ]