Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam, zakupiliśmy już projekt z14. jednak nasz kosztorysant podał nam całkie inne ilości materiałów do zbudowania domu niz te które podaje studio z500. Czy ktoś miał podobny problem??? Czy raczej to co podaje studioz500 jest prawidłowe? bardzo prosze o wypowiedź, bo nie wiemy czy podważać kosztorys. Dzieki i pozdrowienia dla już budujących :) :D

witam, zakupiliśmy już projekt z14. jednak nasz kosztorysant podał nam całkie inne ilości materiałów do zbudowania domu niz te które podaje studio z500. Czy ktoś miał podobny problem??? Czy raczej to co podaje studioz500 jest prawidłowe? bardzo prosze o wypowiedź, bo nie wiemy czy podważać kosztorys.

U nas też kosztorysant podał inne ilości, a materiał zamawiamy według obliczeń wykonawców, które różnią się i od tych z Z500 i od tych kosztarysanta.:) :) :) Jak do tej pory obliczenia wykonawcy prawie zgadzają się z rzeczywistością.

Witaj Ewo :D

Cieszymy się, że zwolenników Z14 jest coraz więcej. :lol:

Chciałbym się wtrącić,

Włąsnie zaczynam fundamenty Z14 w wersji z wykuszem i garażem,

Czy ktoś z Was już taki budował i mógłby mi przysłać jakie faktycznie ilości materiałów (beton, bloczki itp) do stanu O złużył.

Serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich "Z" szczegółnie 14

Chciałbym się wtrącić,

Włąsnie zaczynam fundamenty Z14 w wersji z wykuszem i garażem,

Czy ktoś z Was już taki budował i mógłby mi przysłać jakie faktycznie ilości materiałów (beton, bloczki itp) do stanu O złużył.

Serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich "Z" szczegółnie 14

podaj dokładny numer wersji z garażem - jakby co służę pomocą.

pozdrawiam wszystkich Zetów14 :)

Wersję, którą liczył nam kosztorysant to była wersja podstawowa, np. wyliczył 16,5m3 betonu na fundamenty (z500 podaje 9,5m3), 1200szt. bloczków 59x24x24 na ściany (z500 podaje ok. 1000) itp. jak się wszytsko zliczy to dom wychodzi duzo droższy. A jak u Was to wyszło? Tak nawiasem mówiąc kosztorysant jest przedstawicielem jednego z wykonawców :-?

ewa75 no i zapewne ma racje i dobrze wyliczył. kosztorysy są zaniżone - w ogóle nie wiem kto tam siedzi w tym z500 bo projekty są z takimi błędami że aż głowa boli - yyych :evil: - chyba zatrudniają samych studentów na czarno... hahahahaha :lol:

woody :( a już się cieszyłem że ktoś zawiesił na nim oko :wink:

cóż moge ci podać jak to u nas wyszło... jeśli to ci coś da.

irek95 jak tam u cibie? jak postęp prac? u mnie zaraz zaczną rosnąć ściany - jakby co wszysto jest w dzienniku :wink:

świercz - co masz na myśli pisząc o błędach w projekcie,

mnie osobiście zadziwia taka szerokosć ławy

o np.! po cholere dali takie szerokie ławy! jeśli bedziesz miał kogoś dobrego od adaptacji to może ci je zmienić - ławy w projekcie są podane na warunki niekorzystne .

bardzo dobre zmiany!!! gdybym wcześniej był tak wyedukowany jak teraz to też bym to wszystko pozmieniał. i o tym właśnie pisałem wyżej może to nie są błędy ale powiedzmy że utrudnienia nieprzemyslane wogóle przez projektanata - no ale czego tez wymagac od projektu gotowego - mówie sobie dla uspokojenie siebie.

dużym błędem jest róznica w poziomach izolacji scian fundamentowych i podłogi - powinny być na równi - wtedy tak izolacja ma sens i tak jest prawidłowo (rys. przekrój)

u mnie brakowało np. wielu wymiarów, brak było narysowanch nadproży, grzejniki w miejscu drzwi - :o to mnie rozwaliło - to zauważyła p.adaptująca.

ściana macierzysta powinna być mocniejsza! u nas zminiono na cegłe pełną

wiem ze coś jeszcze jest nie tak przy stropie, ale dokładnie nie potrafie powiedziec co... przeanalizujcie.

czy udało wam się zmienić schody zabiegowe na ze spocznikiem???? - jeśli tak to daj jakies instrukcje!!!!

woody

u mnie to będzie Z14 GP p z wykuszem w kształcie prostokąta

GPp to wersja zaprojektowana dla mnie (potem dodana jako następny podwariant) gratuluję wyboru :wink: ciekawe, jak wygląda Twój prostokątny wykusz?

Co do materiałów na stan "zero" to chyba tu mogą być największe rozbieżności. U mnie ze względu na pochyłą działkę ściana fundamentowa od strony salonu ma prawie 2 metry, a od kuchni niecały metr. Poszło mi około 1500 bloczków fundamentowych, a w ławy 18 m3 betonu. Do tego kilka wywrotek piasku pod chudziak.

świercz

irek95 jak tam u cibie? jak postęp prac? u mnie zaraz zaczną rosnąć ściany - jakby co wszysto jest w dzienniku

Ja nie mam czasu na pisanie dziennika :( ale ściany rosną u mnie od rana. Szkoda, że nie mogę tego zobaczyć - pracuję od rana do 18. Wczoraj musiałem wziąć urlop, żeby pomóc kierowcy w rozładunku bloczków. Żałuję, że nie mogę zamieścić zdjęć, ale jak już wspominałem przed budową nie dorobiłem się aparatu cyfrowego i na razie mogę sobie tylko popatrzeć na 5 zrobionych filmów, których nie mam kiedy oddać do wywołania.

Dzięki za odpowiedzi. Co do projektu to kupilismy z14 gpp odbicie lustrzane, czyli bez wykusza, ale z garazem. mamy zamiar zrobic kilka zmian, jak np. wyrzucic okna połaciowe i zrobić okna na piętrze z boku domu, a nad garażem chyba zamiast dachu spadzistego zrobimy taras. czy ktos moglby okreslic ile mniej więcej wyniesie budowa takiego garażu z pomieszczeniem gospodarczym z tyłu? czy wszyscy budujący robią boazerię na zewnątrz budynku-czy moze ktoś sie zastanawiał nad zrobieniem zwykłej elewacji zamiast tej boazerii?

Myślałem jeszcze nad podniesieniem ściany kolankowej, ale nie do końca jestem pewien czy nie popsuje wyglądu.

Z drugiej jednak strony pokusa jest duża.

Pomóżcie jeśli ktoś wie jak policzyć: o ile wzrasta powierzchnia użytkowa na poddaszu jeśli ścianę kolankową podnosimy o np 25 czy 50cm

jak to policzyć

wstępnie policzyłem że jeśli podniose ściankę o 25 cm to przybędzie mi 1m na szerokości więc razy 9,9 to mam 9m2

czy dobrze liczę?

U nas wyszło na ławy z wykuszem i garażem 16m3 betonu.,bloczków 1000sztuk. Drzwi wejściowe, tak jak wcześniej pisałam do d.......Nasze będą miały 210cm. Ale nie tylko w tym projekcie są takie drzwi. Rozejrzałam się po naszej okolicy i kilka takich łatanych jakimiś okienkami od góry znalazłam. Te niewymiarowe drzwi są strasznie drogie. Rozmawialiśmy o tym w firmie, która będzie nam robiła drzwi.

Co do izolacji parteru- w wielu projektach tak jest.

Ewa, zastanów się dobrze nad tym tarasem. To dodatkowy koszt, a czy będziesz tam siedzieć mając ogród?

Boazerii nie robimy. Okna mamy w szczytach, ale dwa dachowe zostają- ze względów sentymentalnych :lol: Powiększyliśmy okna w wykuszu o 10cm każde. Będzie witryna, żeby było jaśniej. Pozostałe na parterze też powiększone 150X150