Izawi 25.09.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Dodałam trzy nowe zdjęcia z soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 25.09.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Izawi - domek rewelacyjnie szybko prośnie.Jak patrze na Twoje zdjęcia to utwierdzam się w moim wyborze jeszcze bardziej. A ja jeszcze majstruje przy projekcie.Ale już niedługo rusza z "ZEREM" PS. wysłałem kilka pytań na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 25.09.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Jutro wiecha Woody,nie majstruj za dużo, jeżeli już przy czymś musisz, to przy schodach, może skoro jeszcze nie zacząłeś coś wymyślisz, bo u nas już za późno na zmiany a schody są do.......No! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 26.09.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jutro wiecha Woody,nie majstruj za dużo, jeżeli już przy czymś musisz, to przy schodach, może skoro jeszcze nie zacząłeś coś wymyślisz, bo u nas już za późno na zmiany a schody są do.......No! Przez schody już przebrnąłem, zrobiłem ze spocznikiem szerokości 1,05 spocznik ok 90 cm, pośrodku dwóch biegów nad spocznikiem umieściłem okienko około 90 cm szerokości i od zewnątrz zlicowałem z drzwiami wejściowymi. W środku z tym oknem jest OK ale na zewnątrz trochę mi się nie podoba Na schody wchodzi się odwrotnie niż w projekcie oryginalnych czyli w lewo a pod jednym biegiem tuż przy kuchni jest spiżarnia, a wchodzi się do nie z korytarza a nie z kuchni. Myślę nad oknami od frontu, ponieważ poszerzyłem ganek do 3 m to zastanawiam się czy okna nie będą za blisko kolumn i czy nie będzie to głupio wyglądać jak nie będą na środku pomiędzy kolumną a końcem budynku. Życzę powodzenia z przyjemnością oglądam Twoją galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 26.09.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Woody, u mnie też będzie wejście do spiżarni obok schodów, bo w ten sposób zyskałam miejsce w kuchni na lodówkę , jakiej wysokości stopnie masz zaplanowane? A okienkiem się nie martw, powiesisz kwiatek na zewnątrz Dorzuciłam jeszcze cztery zdjęcia, jedno z daleka trochę niewyraźne, ale coś tam dojrzeć można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa75 26.09.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Izawi- widzimy że masz boczne okna na poddaszu, a gdzie jest drugi komin z projektu? Jaką masz teraz szerokość schodów?... Co do kuchni to my w dalszym ciągu mamy problem z umiejscowieniem lodówki. P.S. Piękne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 26.09.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Ewuś, okna dorobiliśmy,mają 90x120cm, komin jeszcze nie do końca urosł, ale w tym tygodniu wyrośnie, to pokażę. Jest w kotlowni na końcu garażu . Ja z tą lodowką jeździłam po całej kuchni(w wyobraźni naturalnie) i stwierdziłam, że może stać tylko tam, gdzie są drzwi do spiżarni, i w związku z tym drzwi wylądowały pod schodami od strony holu Może to mniej wygodne, ale w końcu do lodowki zagląda się częściej Schody jakie są kazdy widzi . Po dołożeniu tynku i ścianki pośrodku będą mialy ok.80cm szerokości Dziś wymyśliliśmy, że można je było umieścić w salonie na ścianie graniczącej z drugim pokojem. No ale już po ptakach. Może Wy się nad tym zastanowicie.Co do reszty- bardzo się nam podoba i cieszymy się, że wybraliśmy ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 26.09.2006 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 My też wejście do spiżarni mamy od strony holu - gdyby zostało w kuchni musiałoby być albo bardzo wąskie, albo bardzo niskie ( tak stwierdzili nasi fachowcy). Schody udało nam się trochę poszerzyć, ale niestety nie udało się ich wydłużyć ( aby było miniej zabiegów) tzn. udałoby sie, ale za późno zaczęliśmy sami to rozrysowywać. Jak już wymyśliliśmy okazało się ,że teraz to się już nie da. Izawi- widzimy że masz boczne okna na poddaszu, a gdzie jest drugi komin z projektu? Jeśli trochę przesunąć komin to okno sie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 27.09.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Schody udało nam się trochę poszerzyć, ale niestety nie udało się ich wydłużyć ( aby było miniej zabiegów) tzn. udałoby sie, ale za późno zaczęliśmy sami to rozrysowywać. Jak już wymyśliliśmy okazało się ,że teraz to się już nie da. Witam A można prosić o więcej informacji, może jakieś rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 27.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Woody, u mnie też będzie wejście do spiżarni obok schodów, bo w ten sposób zyskałam miejsce w kuchni na lodówkę , jakiej wysokości stopnie masz zaplanowane? A okienkiem się nie martw, powiesisz kwiatek na zewnątrz Dorzuciłam jeszcze cztery zdjęcia, jedno z daleka trochę niewyraźne, ale coś tam dojrzeć można Zdjęcia ekstra, właśnie "rysujemy" więźbę. BARDZO SIE PRZYDAŁY A tak wyglądają moje schody http://images1.fotosik.pl/188/2dbbd932919c4e33m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 27.09.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Coś mi się tu nie zgadza Woody, wysokość ze stropem to 2,95.Jeżeli zrobisz stopnie wysokości 18cm to powinno ich być 16 i pół, a u Ciebie wygląda, że jest 10 i pół . Aaaaaaaaa komin masz w salonie? P.S. Wieczorem prześlę Ci te dane, o które prosiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 27.09.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 I jeśli można to proszę o większy fragment rzutu, aby dokładnie było widać jak schody pasują się do reszty domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 27.09.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Coś mi się tu nie zgadza Woody, wysokość ze stropem to 2,95.Jeżeli zrobisz stopnie wysokości 18cm to powinno ich być 16 i pół, a u Ciebie wygląda, że jest 10 i pół . Aaaaaaaaa komin masz w salonie? P.S. Wieczorem prześlę Ci te dane, o które prosiłeś To zdjęcie jest marnej jakości mam 16 stopni po 18,5 cm co daje 2,96 m a długosć schodów to chyba 2,65m komin w salonie to ten od kominka drugi jest w pom. gospodarczym. Z góry dzięki za materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 27.09.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Według projektu na schody jest przewidziana dlugość 2.55 przy wejściu,bo 2 stopnie wystają i 2.33 po drugiej stronie . Nie da się zrobić spocznika. A komin od kominka jest w holu, chyba,że coś zmieniliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 27.09.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Według projektu na schody jest przewidziana dlugość 2.55 przy wejściu,bo 2 stopnie wystają i 2.33 po drugiej stronie . Nie da się zrobić spocznika. A komin od kominka jest w holu, chyba,że coś zmieniliście Właśnie dostałem wydruki i wszystko jeszcze raz oglądam. I tak na schody długość mam 2,65 a drugi bieg też dł 2,65; spocznik ma 89 cm. A komin zmieniłem i znajduje się na tej samej ścianie tylko w salonie. PS. czy mogę się przypomnieć o materiały dla mnie, CHętnie wyślę Ci pdf z moim projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 27.09.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Podwyższając schody do 18,4cm na tej samej długości co w projekcie 2.55 można zrobić schody tak, aby na zakręcie były tylko 4 stopnie zabiegowe.Nie wiem czy uda mi się to opisać , ale spróbuję:stopnie przy wejściu wystają tylko o jeden, a belka nad schodami i tym samym stopnie na górze zostaje przesunięta o długość jednego stopnia w strone salonu ( przejście do kuchni zwęża się z 1.25 do 99cm - wydaje mi się, że to by wystarczyło).Niestety jak już pisałem wpadliśmy na to zbyt późno i mamy 6 stopni zabiegowych. Jak na razie sprawdziliśmy ich funkcjonalność w warunkach budowlanych i nie jest źle. My czekamy właśnie na więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 27.09.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Podwyższając schody do 18,4cm na tej samej długości co w projekcie 2.55 można zrobić schody tak, aby na zakręcie były tylko 4 stopnie zabiegowe. Nie wiem czy uda mi się to opisać , ale spróbuję: stopnie przy wejściu wystają tylko o jeden, a belka nad schodami i tym samym stopnie na górze zostaje przesunięta o długość jednego stopnia w strone salonu ( przejście do kuchni zwęża się z 1.25 do 99cm - wydaje mi się, że to by wystarczyło). Niestety jak już pisałem wpadliśmy na to zbyt późno i mamy 6 stopni zabiegowych. Jak na razie sprawdziliśmy ich funkcjonalność w warunkach budowlanych i nie jest źle. My czekamy właśnie na więźbę. 1/2 mojej więźby schnie od zeszłego roku (oczywiście w okantowanych i zaimpregnowanych balach) a 2ruda połowa właśnie w zeszłym tygodniu padła ma ziemię, a dziś wruciła z tartaku. Czy możesz przesłać lub pokazać na forum zdjęcia z Twojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 28.09.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Witam Ja też ostatnio myślałem intensywnie nad swoimi schodami, tak, aby były wygodniejsze. I wychodzą mi takie oto pomysły: pomysł 1. Trzeba dołożyć dodatkowy podciąg, który będzie jednocześnie ostatnim stopniem. Na tej belce oparte zostaną belki stropu. Wiąże się to ze zwiększeniem wymiarów słupów. Przejście zmniejszy się do 140 cm, ale to powinno spokojnie wystarczyć. http://images1.fotosik.pl/189/85b2c74595bbcac7m.jpg pomysł 2. Od powyższego różni się tylko przesunięciem słupa na ścianę kuchni, tak aby nie było go w hallu. Myślę, ze jest to lepsze rozwiązanie i da się zrealizować. Pewnym mankamentem może być widoczny podciąg w hallu, ale to także można ładnie wykończyć (np w wiatrołapie zrobić sufit podwieszany i wpuszczane lampy halogenowe). Podciąg byłby na wysokości 2,41 m nad podłogą, więc nie jest źle. Trzeba tylko pogadać z projektantem w sprawie przeliczania stropu, a może nie jest konieczne? http://images1.fotosik.pl/189/f9e4a10d61e87fc1m.jpg Jesli ktoś ma miejsce (ja w zasadzie mam) to mozna zrobić jeszcze tak: http://images3.fotosik.pl/180/bb4a3eb2186c6bcdm.jpg zaletą tego rozwiązania jest: a) można dać schody o wysokości 17,5 cm (w poprzednich były 18,4 cm) lub b) przy schodach 18,5 cm nie trzeba robić obniżonego podciągu. Ja u nas będę jeszcze tylko musiał pokombinować z wejściem do pomieszczenia gospodarczego, ale coś się wymyśli. Tym bardziej, że na pewno nie będzie tam pieca, bo robię ogrzewanie kominkowe + grzejniki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 28.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 No to wiecha zawisła, impreza się odbyła , tylko aparatu zapomniałam Ja mam tych schodow już dość Będą, takie, jakie wyjdą. Meble będziemy wciągać przez balkon- i to jest nowy powód, żeby mieć ten balkon Woody, w końcu pozbierałam wszystko i przesłałam BoBoW,Irek- wrzućcie jakieś zdjęcia, też chcę popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 28.09.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Jakie zdjęcia? U mnie to się na razie konie pasą, a start budowy na wiosnę. Wtym roku nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts