Izawi 29.10.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 obniżyliśmy, bo taki nieobniżony dobrze wygląda w domu parterowym, a przy ściance kolankowej jest za wysoko (pooglądałam domy w okolicy.) Czy Wy też cierpicie na manię oglądania wszystkich domów dookoła?W końcu ktoś wezwie policję . Nigdy nie myślałam, że jest tyle rzeczy, o których trzeba zadecydować Latam po hurtowniach z kawałkami dachu,komina i okna w torbie i dobieram,klinkiery, impregnaty i inne takie. Przy okazji dowiedziałam się, że impregnaty orzechowe wcale nie są orzechowe, tylko rude i nijak się mają do moich okien A zdjęcia już wrzuciłam. Słońce świeciło nie tam, gdzie trzeba,ale da się obejrzeć. Najbardziej podoba mi się kawałek już gotowej ściany nad garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 02.11.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 a ja dowiedzialem sie od szwagra, ze on znalazl goscia, ktory zrobil projekt indywidualny w cenie ok. 2000 PLN szwagier na kartce zaprojektowal swoj domek, rozrysowal co gdzie ma byc i architekt taki mu zrobil domek stoi juz z 5 lat i na razie sie nie zawalil... wiec moze ja tez tak zrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 19.11.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 No co tam słychać? Nikt nic nie robi, czy wręcz przeciwnie i czasu brak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 20.11.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ja czekam na pozwolenie na budowę i szukam ekipy do budowy na wiosnę. A w międzyczasie (zainspirowany wiadomościami o podwyżkach cen gazu, energii i czego tam jeszcze można, poza pensją) kombinuję jak tu z mojego Z14 zrobić dom pasywny, aby późniejsze rachunki nie zabiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 21.11.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 tez zaczalem sie martwic, bo planowalem ogrzewanie na gaz... :-/ trzeba bedzie wydac wiecej na ocieplenie... zewnetrzne (styropian) zwiekszam z 15 na 20 cm. a poddasze (wełna) z 20 na 25 cm... (moze nawet na 30 --> 2 x 15 cm) i zdecydowalem sie jednak na wentylacje z rekuperatorem (czy jak to sie pisze... ) --> mniejsze straty ciepla w zimie i o wiele lepsza wentylacja latem, gdzy temp. w domu i na dworze są podobne... poza tym lepiej bede ocieplal fundamenty i podlogi... ale ze wstepnych obliczen wynika, ze bede mniej placil za ogrzewanie (tym cholernym gazem) co miesiac.. )) Pozdrawiam, Spider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 21.11.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam ponownie Ja podobnie jak Spider. Dużo ocieplenia na ścianie i w dachu, do tego troszkę zmiana układu w środku, a co za tym idzie więcej okien od południa i mniejsze od północy. Wentylacja oczywiście z odzyskiem ciepła (i to z dobrym rekuperatorem). A ponadto kolektory słoneczne. Do tego trzeba będzie dobrze patrzeć budowlańcom na ręce. Brak balkonów i innych "wynalazków" ułatwia to zadanie. Na elewacji też dam 20 cm styropianu i to będzie chyba termoorganika "ta lepsza". Po zrobieniu tego wszystkiego ogrzewanie będzie u mnie elektryczne. Po prostu inwestycja w gazowe nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.11.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 25spider czy wyście poszaleli z tym ociepleniem??????????? z 15 na 20 cm. z 20 na 25 cm... (moze nawet na 30 --> 2 x 15 cm) - robisz termos??? znasz sie troche na budowlance.....????????? zrób tak to zobaczysz co bedziesz miał np. latem - dobrze sie zastanów. to ze im wiecej nawalisz syropianu to nie świadczy o tym że tak jest super............. chyba że to bedzie wełna to co innego.. a ten rakupator to zastanawiałeś sie gdzie go umiescisz????? funadamenty i podłogi to trzeba ocieplać!!! ja nie jestem tu złośliwy ale poprostu jestem w szoku co ty chcesz zrobić............. pozdrawaim świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 22.11.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Świerczu A co ma dawanie większej grubości izolacji ze styropianu do "znania" się na budowlance. Spider dobrze kombinuje. Dobre ocieplenie + reku + jeszcze parę rozwiązań z domów pasywnych i za ogrzewanie płacisz około 1000 PLN rącznie A o to to już warto się kusić. A co do lata: wentylacja mechaniczna z reku i GWC nawiewa do domu fajny chłodek i do tego przez filtry. Nie musisz otwierać okien, bo w domu masz chłodniej niż na dworzu, także na poddaszu. I różne komary i inne bzykadłą nie wlecą. Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii. Spider, co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 22.11.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 BoBoW chłodek przy ociepleniu styro 15-20cm to ty bedziesz miał bez reku.... a okna to bedziesz musiał otwierać bo bedziesz miał tak zimno w chacie że bedziesz ogrzewał chałupe szczególnie juz poźną wisoną i wczsną jesienią - latem to róznie bywa. ja tylko dobrze radze aby potem sie nie okazało że to wszystko ze soba nie współgra..... z ręką na sercu radze wtedy ocieplenie z waty mineralnej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 22.11.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wełna czy styropian? Ten wybór mam jeszcze przed sobą. Obydwa materiały mają podobne właściwości. A co do chłodku latem - duże okna w elewacji parteru i okna dachowe od strony południowej skutecznie będą "ogrzewały" dom latem. Więc z tym nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 22.11.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 BoBoW napisał: " Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii." Nie sądzę że "straty" z tego rodzaju połaczenia sa na tyle istotne aby aż tak sie nimi przeożna oczywiście zdylatować obydwa budynki i dodatkowo dylatacje dobrze przesłonić elewacją ( styropian + tynk ) ale radzilbym rozważyc inny pomysł - wykorzystanie części garażu jako pomieszczenie terchniczne i tam zamontowane żródło ciepła. Bardzo ostrożśnie podchodze do wszelkich rozwiązań ogrzewania gdzie systemy budowane sa w oparciu o oszczędne ale wyrafinowane technologie. WQszystkie one bowiem wymagaja ciągłego zasilania energia elektryczna - sterowanie, pompy, wentylatory itp.itd. A co w przypadku odciecia zasilania ? Stosuje sie róznego rodzaju oczywiście zabezpieczenia oraz inne awaryjne zasilania ale to podraża koszty. Optymalne przy naszym klimacie i perspektywach wzrostu cen róznych nośnikow energii ( popatrz na tych którzy ogrzewaja sie gazem - po nowym roku bedzie im nie do smiechu ; polecany kilka lat temu olej - bez komentarza) jest stosowanie kotła na paliwa stałe ( węgiel, miał, groszek, pelety, drewno itp. ). Taki kocioł powiniem pracować w ukladzie zamknietym z pompa ale też mieć możliwość jego przestawiennia na uklad otwarty- grawitacje w przypadku awarii zasilania. To o czym pisze nie jest pozbawione podstaw- znajomi tej zimy z powodu awarii zasilania zmuszeni byli do wymiany całej instalacji- wyjechali na trzy dni podczas sporych mrozow i awaria spowodowal.a wyłączenie pieca. Skutki - do wydania ekstra na instalacje 10 tys.zl + remont zalanego domu - woda zamarzła i rozwalila grzejniki i rury. menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 22.11.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mengo, sgoda. Jest dużo racji w tym co piszesz. Jest jednak małe ale - w przypadku domu energooszcędnego, czyli takiego, w którym zchodzimy do rocznego zapotrzebowania energetycznego na poziomie <50 kWh/m2 instalowanie innego ogrzewania niż elektryczne (grzejniki elektryczne) jest nieracjonalne. Po pierwsze takie ogrzewanie jest najtańsze pod względem inwestycyjnym. Po drugie nie zgaraża mu długotrwały brak prądu, bo nie ma co zamarznąć i pękać. Po trzecie jest całkowicie bezobsługowe i nie potrzebuje kotłowni i składu opału. Po czwarte - dom spełniający podane powyżej warunki jest dobrym akumulatorem ciepła, w związku z tym grzejniki te będa pracować praktycznie tylko w taniej taryfie (a wtedy koszty kWh uzyskanej z prądu będą niewiele większe od kosztów kWh uzyskanej z innych źródeł).No i wreszcie awarie prądu nie są takie częste i długotrwałe. Przynajmniej w moim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 22.11.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 wykorzystanie części garażu jako pomieszczenie terchniczne i tam zamontowane żródło ciepła.dokładnie tak zrobiłem może nie dosłownie ale jak spojrzysz na moją wresje z14 to wszystko bedzie jasne BoBoW chyba nie da sie ciebie przekonać co piszesz jest prawdą ale iście teoretyczną w rzeczywistości jest lekuchno inaczej.... ale życze powodzenia i mam nadzieje że bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 22.11.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam wszystkich forumowiczów Zastawiamy się jakiś czas nad Z 14 i oczywiście przeczytałem wszystko co tutaj napisaliście. Interesuje mnie co byście zmienili w projekcie - takie podsumowanie doświadczeń. Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny? Jaki wychodzi u Was koszt stanu deweloperskiego? Domek wygląda na projekcie b.ładnie, jest dobrze rozplanowany Czas się przymierzać do budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 23.11.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Pokaże Wam co ja wkońcu wykombinowałem - ogólnie jestem bardzo zadowolony z przeróbek - mam tylko dylemat z ogrzewaniemhttp://images4.fotosik.pl/223/3aa5098a1151652bm.jpg http://images1.fotosik.pl/269/f08a9a01b14e2751m.jpg http://images3.fotosik.pl/259/f18552c55a7b35b2m.jpg oczywiście liczę na Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 28.11.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny? Witam, Jesli chodzi o kosztorys sciagniety ze strony, to ceny zmieniaja sie wraz ze wzrostem cen materialow... Polecam zrobienie indywidualnego kosztorysu u jakiegos fachowca (koszt ok. 400-500 PLN), bo niektore ceny z tego kosztorysu sa zawyzone, niektoee smiesznie niskie... Wszystko zelezy od standardu... Nie chcialbym mieszkac w domu w ktorym bylyby takie okna i drzwi (za ta cene) jak uwzglednione w kosztorysie... Pozdrawiam, Spider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 28.11.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Co do ocieplenia domu... Prawidlowe ocieplenie ZIMĄ powstrzymuje wnikanie zimna do środka domu jak i zapobiega ucieszce ciepla z domu na zewnatrz...(Świerszcz, proponuje po dokonczeniu i ociepleniu domu zrobic zdjęcia w zimie kamera termowizyjna i wtedy zobaczysz gdzie Cieplo Ci ucieka...) Natomiast LATEM dziala to w druga sytrone... Upał nie dostaje sie do srodka, a w domu jest przyjemnie chlodno (nie zimno)... Co do wyboru styropianu (z zewnatrz) nad welna mineralna, to styropian latwiej i taniej jest "ulozyc" i bede to robil z ojcem i dziadkiem (juz to robilem wczesniej). Natomiast poddasze urzytkowe i strych ocieple (od wewnatrz) welna mineralna - poniewaz jest bardziej elastyczna i w tych miejscach latwiej ja sie uklada i sztukuje. Pozdrawiam, Spider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 28.11.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii. Spider, co o tym sądzisz? nie za bardzo wiem o co Ci chodzi... jesli chcesz garaz wolnostojacy, to uwzglednij to w fazie projektu... (czyli zwyklu Z14 bez garazu + dodatkowo projekt garazu wolnostojacego) ja rezygnuje z garazu przy domu wlasnie ze wzgledu na straty ciepla... a nie mam zamiaru montowac ogrzewania w garazu i specjalnego ocieplenia (ponad potrzebnego minimum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 29.11.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny? Witam, Jesli chodzi o kosztorys sciagniety ze strony, to ceny zmieniaja sie wraz ze wzrostem cen materialow... Polecam zrobienie indywidualnego kosztorysu u jakiegos fachowca (koszt ok. 400-500 PLN), bo niektore ceny z tego kosztorysu sa zawyzone, niektoee smiesznie niskie... Wszystko zelezy od standardu... Nie chcialbym mieszkac w domu w ktorym bylyby takie okna i drzwi (za ta cene) jak uwzglednione w kosztorysie... Pozdrawiam, Spider Dzięki, właśnie dałem kosztorys szczegółowy ze www do pobieżnego przejrzenia znajomemu znajomego - będę miał niedługo uwagi. Na razie stwierdził że trochę mało światła będzie na poddaszu - co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 29.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 25spider wporzo - zrób żeby było jak najlepiej!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts