Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:D obniżyliśmy, bo taki nieobniżony dobrze wygląda w domu parterowym, a przy ściance kolankowej jest za wysoko (pooglądałam domy w okolicy.) Czy Wy też cierpicie na manię oglądania wszystkich domów dookoła?W końcu ktoś wezwie policję :wink: . Nigdy nie myślałam, że jest tyle rzeczy, o których trzeba zadecydować :o Latam po hurtowniach z kawałkami dachu,komina i okna w torbie i dobieram,klinkiery, impregnaty i inne takie. Przy okazji dowiedziałam się, że impregnaty orzechowe wcale nie są orzechowe, tylko rude i nijak się mają do moich okien

A zdjęcia już wrzuciłam. Słońce świeciło nie tam, gdzie trzeba,ale da się obejrzeć. Najbardziej podoba mi się kawałek już gotowej ściany nad garażem :D

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

tez zaczalem sie martwic, bo planowalem ogrzewanie na gaz... :-/

trzeba bedzie wydac wiecej na ocieplenie... :)

zewnetrzne (styropian) zwiekszam z 15 na 20 cm.

a poddasze (wełna) z 20 na 25 cm... (moze nawet na 30 --> 2 x 15 cm)

i zdecydowalem sie jednak na wentylacje z rekuperatorem (czy jak to sie pisze... ;) ) --> mniejsze straty ciepla w zimie i o wiele lepsza wentylacja latem, gdzy temp. w domu i na dworze są podobne...

poza tym lepiej bede ocieplal fundamenty i podlogi...

ale ze wstepnych obliczen wynika, ze bede mniej placil za ogrzewanie (tym cholernym gazem) co miesiac.. :)))

Pozdrawiam, Spider

Witam ponownie :)

Ja podobnie jak Spider. Dużo ocieplenia na ścianie i w dachu, do tego troszkę zmiana układu w środku, a co za tym idzie więcej okien od południa i mniejsze od północy. Wentylacja oczywiście z odzyskiem ciepła (i to z dobrym rekuperatorem). A ponadto kolektory słoneczne. Do tego trzeba będzie dobrze patrzeć budowlańcom na ręce. Brak balkonów i innych "wynalazków" ułatwia to zadanie.

Na elewacji też dam 20 cm styropianu i to będzie chyba termoorganika "ta lepsza".

Po zrobieniu tego wszystkiego ogrzewanie będzie u mnie elektryczne. Po prostu inwestycja w gazowe nigdy się nie zwróci.

25spider czy wyście poszaleli z tym ociepleniem??????????? :o

z 15 na 20 cm. z 20 na 25 cm... (moze nawet na 30 --> 2 x 15 cm)
- robisz termos???

znasz sie troche na budowlance.....?????????

zrób tak to zobaczysz co bedziesz miał np. latem - dobrze sie zastanów. to ze im wiecej nawalisz syropianu to nie świadczy o tym że tak jest super............. chyba że to bedzie wełna to co innego..

a ten rakupator to zastanawiałeś sie gdzie go umiescisz????? :o

funadamenty i podłogi to trzeba ocieplać!!!

ja nie jestem tu złośliwy ale poprostu jestem w szoku co ty chcesz zrobić.............

pozdrawaim świercz

Świerczu ;-)

A co ma dawanie większej grubości izolacji ze styropianu do "znania" się na budowlance. Spider dobrze kombinuje. Dobre ocieplenie + reku + jeszcze parę rozwiązań z domów pasywnych i za ogrzewanie płacisz około 1000 PLN rącznie :) A o to to już warto się kusić.

A co do lata: wentylacja mechaniczna z reku i GWC nawiewa do domu fajny chłodek i do tego przez filtry. Nie musisz otwierać okien, bo w domu masz chłodniej niż na dworzu, także na poddaszu. I różne komary i inne bzykadłą nie wlecą.

Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii. Spider, co o tym sądzisz?

BoBoW chłodek przy ociepleniu styro 15-20cm to ty bedziesz miał bez reku.... a okna to bedziesz musiał otwierać bo bedziesz miał tak zimno w chacie że bedziesz ogrzewał chałupe szczególnie juz poźną wisoną i wczsną jesienią - latem to róznie bywa. ja tylko dobrze radze aby potem sie nie okazało że to wszystko ze soba nie współgra..... z ręką na sercu radze wtedy ocieplenie z waty mineralnej!

BoBoW napisał:

" Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii."

Nie sądzę że "straty" z tego rodzaju połaczenia sa na tyle istotne aby aż tak sie nimi przeożna oczywiście zdylatować obydwa budynki i dodatkowo dylatacje dobrze przesłonić elewacją ( styropian + tynk ) ale radzilbym rozważyc inny pomysł - wykorzystanie części garażu jako pomieszczenie terchniczne i tam zamontowane żródło ciepła. Bardzo ostrożśnie podchodze do wszelkich rozwiązań ogrzewania gdzie systemy budowane sa w oparciu o oszczędne ale wyrafinowane technologie. WQszystkie one bowiem wymagaja ciągłego zasilania energia elektryczna - sterowanie, pompy, wentylatory itp.itd. A co w przypadku odciecia zasilania ?

Stosuje sie róznego rodzaju oczywiście zabezpieczenia oraz inne awaryjne zasilania ale to podraża koszty.

Optymalne przy naszym klimacie i perspektywach wzrostu cen róznych nośnikow energii ( popatrz na tych którzy ogrzewaja sie gazem - po nowym roku bedzie im nie do smiechu ; polecany kilka lat temu olej - bez komentarza) jest stosowanie kotła na paliwa stałe ( węgiel, miał, groszek, pelety, drewno itp. ). Taki kocioł powiniem pracować w ukladzie zamknietym z pompa ale też mieć możliwość jego przestawiennia na uklad otwarty- grawitacje w przypadku awarii zasilania.

To o czym pisze nie jest pozbawione podstaw- znajomi tej zimy z powodu awarii zasilania zmuszeni byli do wymiany całej instalacji- wyjechali na trzy dni podczas sporych mrozow i awaria spowodowal.a wyłączenie pieca. Skutki - do wydania ekstra na instalacje 10 tys.zl + remont zalanego domu - woda zamarzła i rozwalila grzejniki i rury.

:)

menago3

Mengo, sgoda. Jest dużo racji w tym co piszesz. Jest jednak małe ale - w przypadku domu energooszcędnego, czyli takiego, w którym zchodzimy do rocznego zapotrzebowania energetycznego na poziomie <50 kWh/m2 instalowanie innego ogrzewania niż elektryczne (grzejniki elektryczne) jest nieracjonalne. Po pierwsze takie ogrzewanie jest najtańsze pod względem inwestycyjnym. Po drugie nie zgaraża mu długotrwały brak prądu, bo nie ma co zamarznąć i pękać. Po trzecie jest całkowicie bezobsługowe i nie potrzebuje kotłowni i składu opału. Po czwarte - dom spełniający podane powyżej warunki jest dobrym akumulatorem ciepła, w związku z tym grzejniki te będa pracować praktycznie tylko w taniej taryfie (a wtedy koszty kWh uzyskanej z prądu będą niewiele większe od kosztów kWh uzyskanej z innych źródeł).

No i wreszcie awarie prądu nie są takie częste i długotrwałe. Przynajmniej w moim rejonie.

wykorzystanie części garażu jako pomieszczenie terchniczne i tam zamontowane żródło ciepła.
dokładnie tak zrobiłem :) może nie dosłownie ale jak spojrzysz na moją wresje z14 to wszystko bedzie jasne :)

BoBoW chyba nie da sie ciebie przekonać :) co piszesz jest prawdą ale iście teoretyczną w rzeczywistości jest lekuchno inaczej.... ale życze powodzenia i mam nadzieje że bedzie ok :)

Witam wszystkich forumowiczów :)

Zastawiamy się jakiś czas nad Z 14 i oczywiście przeczytałem wszystko co tutaj napisaliście.

Interesuje mnie co byście zmienili w projekcie - takie podsumowanie doświadczeń.

Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny? Jaki wychodzi u Was koszt stanu deweloperskiego?

Domek wygląda na projekcie b.ładnie, jest dobrze rozplanowany :)

Czas się przymierzać do budowy :D :D :D

Pozdrawiam

Pokaże Wam co ja wkońcu wykombinowałem - ogólnie jestem bardzo zadowolony z przeróbek - mam tylko dylemat z ogrzewaniem

http://images4.fotosik.pl/223/3aa5098a1151652bm.jpg

http://images1.fotosik.pl/269/f08a9a01b14e2751m.jpg

http://images3.fotosik.pl/259/f18552c55a7b35b2m.jpg

oczywiście liczę na Wasze opinie

Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny?

Witam,

Jesli chodzi o kosztorys sciagniety ze strony, to ceny zmieniaja sie wraz ze wzrostem cen materialow... Polecam zrobienie indywidualnego kosztorysu u jakiegos fachowca (koszt ok. 400-500 PLN), bo niektore ceny z tego kosztorysu sa zawyzone, niektoee smiesznie niskie...

Wszystko zelezy od standardu...

Nie chcialbym mieszkac w domu w ktorym bylyby takie okna i drzwi (za ta cene) jak uwzglednione w kosztorysie...

Pozdrawiam, Spider

Co do ocieplenia domu...

Prawidlowe ocieplenie ZIMĄ powstrzymuje wnikanie zimna do środka domu jak i zapobiega ucieszce ciepla z domu na zewnatrz...

(Świerszcz, proponuje po dokonczeniu i ociepleniu domu zrobic zdjęcia w zimie kamera termowizyjna i wtedy zobaczysz gdzie Cieplo Ci ucieka...)

Natomiast LATEM dziala to w druga sytrone... Upał nie dostaje sie do srodka, a w domu jest przyjemnie chlodno (nie zimno)...

Co do wyboru styropianu (z zewnatrz) nad welna mineralna, to styropian latwiej i taniej jest "ulozyc" i bede to robil z ojcem i dziadkiem (juz to robilem wczesniej).

Natomiast poddasze urzytkowe i strych ocieple (od wewnatrz) welna mineralna - poniewaz jest bardziej elastyczna i w tych miejscach latwiej ja sie uklada i sztukuje.

Pozdrawiam, Spider

Ja dodatkowo od wczoraj myślę jak tu odłączyć garaż od budynku, ale tak aby stał przy budynku. Połączenie garażu nieogrzewanego z domem to także pewien mostek termiczny powodujący straty energii. Spider, co o tym sądzisz?

nie za bardzo wiem o co Ci chodzi... jesli chcesz garaz wolnostojacy, to uwzglednij to w fazie projektu... (czyli zwyklu Z14 bez garazu + dodatkowo projekt garazu wolnostojacego)

ja rezygnuje z garazu przy domu wlasnie ze wzgledu na straty ciepla... a nie mam zamiaru montowac ogrzewania w garazu i specjalnego ocieplenia (ponad potrzebnego minimum)

Jak oceniacie kosztorys? W miarę realny?

Witam,

Jesli chodzi o kosztorys sciagniety ze strony, to ceny zmieniaja sie wraz ze wzrostem cen materialow... Polecam zrobienie indywidualnego kosztorysu u jakiegos fachowca (koszt ok. 400-500 PLN), bo niektore ceny z tego kosztorysu sa zawyzone, niektoee smiesznie niskie...

Wszystko zelezy od standardu...

Nie chcialbym mieszkac w domu w ktorym bylyby takie okna i drzwi (za ta cene) jak uwzglednione w kosztorysie...

Pozdrawiam, Spider

Dzięki, właśnie dałem kosztorys szczegółowy ze www do pobieżnego przejrzenia znajomemu znajomego - będę miał niedługo uwagi. Na razie stwierdził że trochę mało światła będzie na poddaszu - co Wy na to?