Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, właśnie dałem kosztorys szczegółowy ze www do pobieżnego przejrzenia znajomemu znajomego - będę miał niedługo uwagi. Na razie stwierdził że trochę mało światła będzie na poddaszu - co Wy na to?

oczywiscie... bo w projekcie nie ma okien na poddaszu w scianach szczytowych....

przy projektowaniu okien uwzglednij prawo budowlane... przepisy jasno okreslaja przy jakiej powierzchni pomieszczenia uzytkowego jakie musza byc (w sumie) wymiary okien (minalne)...

Pozdrawiam, Spider

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

Nasz dom już zbudowany - 15 listopada dacharze skończyli swoją robotę, ściany fundamentowe obsypane przy pomocy ładowarki, reszta na wiosnę. Obecnie jesteśmy na etapie zabijania okien i pertraktacji z elektrykami i tynkarzami.

Aktualne zdjęcia będą na fotosiku jak zwykle z opóźnieniem.

Kosztorys z www jak się przekonalem jest jedynie szacunkowym i dość przybliżonym skalkulowaniem kosztów budowy domu. Autorzy zastrzegaja , że w zależności od wyboru wariantu, technologii wykonania itp. ceny moga ulegać zmianie. Kiedy przegladam inne strony z projektami domów to wydaje mi sie, że i tak z500 dosyc przyzwoicie podeszlo do tematu. Bezpłatnie przecież udostepnilo dokument, który po pierwsze można spokojnie wydrukować i przedlożyć w banku , po drugie ktos kto ma chociaz troche checi spokojnie jest w stanie sam na jego podstawie przygotowac sobie własny " realny" kosztorys( ma normy, naklady i sposob kalkulacji).

Pomimo zatem jakiś wpadek i niedorobek , ktore pojawiaja sie w ofercie według mniee nie jest tam tak zle, widzialem sporo dużo gorszych. Ponieważ sam kosztorysuję uważam że cos na ten temat wiem .

menago3

Witam :)

No ja już praktycznie mam pozwolenie na budowę swojego Z14. Teraz tylko czekam na jego uprawomocnienie, a jak tylko na wiosnę zejdą lody to zaczynam. Tak zastanawiam się, czy dam radę wprowadzić się w olistopadzie jak zacznę w marcu, a najpóźniej w kwietniu. Co o tym sądzicie?

Witam, po przerwie dorwałam się nareszcie do komputera :lol:

U nas wykończeniówka, dziś przyłączają nas do wody i kanalizacji, w sobotę podłączenie pieca. Generalnie padamy na pysk, byle do świąt :roll:

Co do kosztów- kupowaliśmy prawie wszystkie materiały przed podwyżkami, więc teraz jest trochę drożej. Do tej pory wydaliśmy ok. 145 tys na samą budowę i przyłącza. Brakuje jeszcze podłóg, części białego montażu, kominka, no i trzeba zapłacić majstrom za montaż regipsów i położenie kafelków :wink:

:D :D :D Zaparłam się, żeby się wprowadzić przed świętami :p

Fotek brak, bo muszę wrzucić do kompa te, które są w aparacie, a dotyczą katastrofy domowej. W noc przed sprzedażą mieszkania obudziły mnie trzaski. Kiedy zapaliłam światło, zobaczyłam, że po scianach i sufitach płynie woda. U sąsiadów pękła rura :o Przez ostatnie czterdzieści lat nic, a tu taki numer. Moja przyjaciółka twierdzi, że tylko mi się zdarzają takie dziwne wypadki :wink:

No ale chalupa sprzedana :D

Eeee tam, zaraz mieszkasz :wink:

Mam termin do końca lutego, ale w przyszłym tygodniu chcemy zacząć przeprowadzkę,bo to jeżdżenie w tę i nazad jest strasznie uciążliwe. Góra już prawie skończona, no poza kafelkami w łazience, na dole bajzel, ale majstry mówią, żę się zrobi :D Tak naprawdę najładniejsza jest kotłownia :wink:

• 2 months później...

Witam wszystkich miłośników Z14!

Na ten projekt mieliśmy z żoną chrapkę już od dłuższego czasu i po przejrzeniu około 7125 i 3/4 projektów ;) utwierdziliśmy się w wyborze właśnie tego. Jesteśmy właśnie na etapie papierologii i liczymy, że w okolicach kwietnia, jeśli aura pozwoli, ruszymy z budową. Mamy zapał i ambicję prowadzić dziennik budowy, więc gdy przyjdzie do konkretów to w odpowiednim czasie pozwolę sobie powiadomić szanowne forum o starcie dziennika.

Nasz Z14 będzie wersją podstawową, w której wprowadzimy minimum zmian:

- rozmiar, kształt i położenie zadaszenia nad wejściem,

- ścianka działowa oddzielająca kuchnię od pokoju dziennego,

- rezygnacja z okien w dachu na rzecz okien w ścianach szczytowych,

- zmiana ogrzewania na ogrzewanie kotłem na paliwa stałe.

Budowa realizowana będzie w woj. świętokrzyskim.

Witam wszystkich miłośników Z14!

Na ten projekt mieliśmy z żoną chrapkę już od dłuższego czasu i po przejrzeniu około 7125 i 3/4 projektów ;) utwierdziliśmy się w wyborze właśnie tego. Jesteśmy właśnie na etapie papierologii i liczymy, że w okolicach kwietnia, jeśli aura pozwoli, ruszymy z budową. Mamy zapał i ambicję prowadzić dziennik budowy, więc gdy przyjdzie do konkretów to w odpowiednim czasie pozwolę sobie powiadomić szanowne forum o starcie dziennika.

Nasz Z14 będzie wersją podstawową, w której wprowadzimy minimum zmian:

- rozmiar, kształt i położenie zadaszenia nad wejściem,

- ścianka działowa oddzielająca kuchnię od pokoju dziennego,

- rezygnacja z okien w dachu na rzecz okien w ścianach szczytowych,

- zmiana ogrzewania na ogrzewanie kotłem na paliwa stałe.

Budowa realizowana będzie w woj. świętokrzyskim.

Witajcie ziomale

ja też budoje w świętokrzyskim

i prawie z14 (z większymi zmianami niż Wy)

zapraszam do mojego dziennika.

Może się znamy 8)

Mam jeszcze pytanie do wszystkich Z14wiczów. Czy ma ktoś ogrzewanie kotłem na paliwa stałe w tym domu? Kotłownia w oryginale jest trochę mała i jeszcze to okno od frontu. Od biedy kocioł powinien tam stanąć nawet wraz z bojlerem, ale póki co to moje rozważania są teoretyczne i chętnie dowiem się jak to wygląda w praktyce, więc jeśli ktoś ma taką kotłownię w Z14 to proszę o uwagi co do ustawności tego pomieszczenia pod kątem kotła i bojlera oraz jak udekorować okno od kotłowni wychodzące od frontu, tak żeby nie raziło widokiem kotła i gołych ścian, a równocześnie żeby nie trzeba było co tydzień prać białych firanek.

Witam wszystkich :)

Aguu, co prawda ja całkowicie rezygnuję z kotłowni i nastawiam się na trochę inną koncepcję, ale moze coś doradzę. Proponuję zrobić okno z szybą mleczną, albo lustrzaną. Takie jak montuje się do łazienek lub drzwi wejściowych. to załatwi sprawę. A tak na marginesie po moich zmianach w projekcie pomieszczenie gospodarcze/kotłownia ma 2,7*2 m, więc całkiem sporo, a do tego mniejsze okienko. Pomyśl o takim rozwiązainu.

ps. mój Z14 już tylko czeka aż zima się skończy i ekipa wchodzi na działkę. Tylko znowu rano śnieg padał :(

Mam jeszcze pytanie do wszystkich Z14wiczów. Czy ma ktoś ogrzewanie kotłem na paliwa stałe w tym domu? Kotłownia w oryginale jest trochę mała i jeszcze to okno od frontu. Od biedy kocioł powinien tam stanąć nawet wraz z bojlerem, ale póki co to moje rozważania są teoretyczne i chętnie dowiem się jak to wygląda w praktyce, więc jeśli ktoś ma taką kotłownię w Z14 to proszę o uwagi co do ustawności tego pomieszczenia pod kątem kotła i bojlera oraz jak udekorować okno od kotłowni wychodzące od frontu, tak żeby nie raziło widokiem kotła i gołych ścian, a równocześnie żeby nie trzeba było co tydzień prać białych firanek.

Ja robię kotłownie na paliwa stałe ale w pomieszczeniu za garażem.

Pomieszczenie kotłowni u mnie zostało przerobione na pralnie bo moim zdaniem było za małe (przecież gdzieś trzeba zrobić skład opału) i jeszcze do tego za blisko domu (zapach, kurz itp)

rozwiazanie woody'ego w jego projekcie podoba mnie się najbardziej. pomysł przeniesienia łazienki pod duże okno i wywlenie kotłowni z domu jest super. szkoda że tego wcześnij nie widziałem lub nie pomyslałem żeby tak zrobić. ja mam podobnie jak BoBoW - poprostu kotłownia została powiększona kosztem łazienki - a miejsce na opał początkowo miało być w łączniku miedzy garażem a domem ale teraz postanowiliśmy zrobić tam pralnie, a opał bedzie składowany w szaorku (to takie kujawskie określenie :) ) za garażem króty mam zamiar zrobić :). A w kotłowni nie mam zamiaru brudzić opałem - tam ma być czyściutko! A! piec na paliwa stałe - ekogeroszek i pellety z zasobnikiem.

pozdro wszystkich Z14=kowców :)

ps. gdzie jest Izawi? Iiiiizaaaaaaaaaaa!!!!!!!?????