BoBoW 01.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam U mnie nie odbyło się to kosztem łazienki. Jak już wspominałem wcześniej, dosyć mocno przerobiłem wnętrzne domu. Teraz wyglada to tak jak na obrazku: http://images1.fotosik.pl/189/f9e4a10d61e87fc1m.jpg Oczywiście jest to tylko "połowa" parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ahaaaaa.... a chyba juz coś kojarze... któryś z Was przesyłał mi rzuty ale zupełnie nie pamiętam który... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 01.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam!Rozwiązanie woody'ego z kotłownią w innym miejscu nie wchodzi w grę, bo moja wersja Z14 jest tą najprostszą i nie ma ani garażu, ani tym bardziej pomieszczenia za garażem. Pomysł BoBoW wart jest przemyślenia. Dzięki wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 02.03.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam ) Aguu, w tej chwili jeszcze trochę przerabiam parter, tak aby powiększyć hall i zrobić wygodniejsze schody. Rysunki będę miał w jutro lub w poniedziałek. Mogę go później zeskanować i wrzucić. W tej wersji kosztem hallu można powiększyć (i tio całkiem mocno) pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 03.03.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 BoBoW z niecierpliwością czekam na możliwość obejrzenia tych zmian. Sam już zastanawiałem się nad powiększeniem kotłowni kosztem hallu, ale nie za bardzo uśmiecha mi się rezygnacja z szafy przy wejściu do domu. Może Twoja koncepcja będzie jakimś rozwiązaniem. Popatrzymy - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 05.03.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witam Zgodnie z obietnicą - oto parter mojego domku po zmianach: http://images20.fotosik.pl/102/e03471a144ee418dm.jpg Co prawda u mnie będą schody drewniane bez podstopni i trochę innaczej ustawione niż standardowo, ale można zrobić tak: - schody betonowe tak, aby przestrzeń pod schodami powiększyła pomieszczenie gospodarcze - można to trochę zagłębić poniżej poziomu podłogi i w rezultacie uzyska się składzik opału. Acha, u mnie w pomieszczeniu gospodarczym jest okno 90*90. Ponadto planuję zrobić cześć ściany pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym i łazienką z pustaków szklanych, aby w łazience też było jaśniej. Dodatkowo zaplanowałem wyjście drzwiami tarasowymi z kuchni do ogrodu oraz przejście z kuchni do spiżarki, która wydzielimy z fragmentu garażu. A co do zmian w projekcie - ekipa wchodzi za 2-3 tygodnie, więc jeszcze trochę czasu na myślenie mam, bo później jak staną ściany nośne i słupy, to już nic nie zmienię (może i dobrze - wreszcie zacznę myśleć o kolejnych etapach) ps. wiadomość najważaniejsza - do domu wprowadzimy się już w trójkę - zostanę tatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.03.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 BoBoW GRATULACJE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.03.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 BoBoW mam właśnie chwile i przeglądam twoje wprowadzone zmiany... no i mnie nie zachwyciły... a wręcz niemiło zaskoczyły... mam nadzieje, że np. przeniesienie kuchni-gabinet ma jakieś uzasadnienie - bo dla mnie (zaznaczam) frontowe rozwiązanie jest bardziej korzystne. no i najważniejsza rzecz - "pozbyłeś" się wiatrołapu co w naszych szerokościach jest wręcz niedopuszczalne i przez architektów traktowane jako błąd architektoniczny. mam nadzieje że rozumiesz to że nie wszystkim musi się tu wszystko podobać... pozdrawiam serdecznie i chętnie podyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 05.03.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Witaj świercz! Wydaje mi się, że macie w swoim Z14 spiżarnię, tzn. że nie zrezygnowaliście z niej, jak to robią niektórzy, co akurat mnie osobiście dziwi. Jestem zdecydowanym wyznawcą domów ze spiżarniami. Mógłbyś zamieścić w swoim dzienniku fotkę tej spiżarni, bo chciałbym zobaczyć na własne oczy jak ona wygląda w środku, pod tymi schodami? Wiem, że Twój dziennik to nie koncert życzeń, ale będę wdzięczny do szalunkowej deski I mam jeszcze pytanie o DGP. Rozprowadziliście je tylko na poddaszu czy na parterze też? A jeśli na parterze również, to którędy biegną przewody i czy do wszystkich pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 06.03.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Aguu moj dziennik to wałśnie koncert życzeń - jest po to aby pokazać jak można samemu budować i przede wszystkim pokazuje projekt Z14 w troche mojej odsłonie A wszystkie pytania, wątpliwości z miłą chęcią przedyskutuje i pokaze fotograficznie. Oczywiście, że wkleje fotki spiżarki - tylko może poprostu je porobie bo te które mam są dość stare i spiżarka jest na nich jeszcze "niekompletna" Zajrzyj jutro lub pojutrze do moich komentarzy. DGP rozprowadzone jest tylko na poddaszu z partetu zrezygnowałem... właśnie z braku możliwości niekonfliktowego przeprowadzenia rur. Bardzo chciałem aby gabinet miał nadmuch bo bede tam pracował i to byłoby bardzo dobre rozwiązanie, ale cieżko było coś wymyślić bo odległość wylotu od turbiny jest znaczna i mogłoby prawie wogóle nie docierać tam ciepłe powietrze. Cóż.... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 09.04.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Kurczę, ale musiałam się naszukać tego wątku. Serdecznie pozdrawiam z naszej wsi. Niestety nie mam jeszcze internetu, dorwałam się na chwilę u dziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 19.04.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witaj Izawi!Zobaczyłem na zdjęciach Twojego z14, że masz komin na zewnątrz domu. Dlaczego właśnie tak? Przyznam, że mi trochę ten komin w środku przeszkadza i wywalić go na zewnątrz byłoby pewnym rozwiązaniem. Czy nie było problemów z takim jego usytuowaniem?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka10 04.05.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam serdecznie wszystkich budujących Z14 Jestećmy z Łodzi i również zdecydowaliśmy się na ten projekt, a dokładnie na Z14GPp (ten bez wykusza i z garażem) Planujemy zrezygnować z części okien dachowych na rzecz okien w ścianach szczytowych, poszerzyć garaż o 1m oraz troszkę schody (jak się da) o spoczniku przestałam marzyć jak przeczytałam Wasze posty...za duże koszty przeróbek Zastanawiamy się również nad rezygnacją ze spiżarki na rzecz zabudowy kuchennej. Przeczytałam Wasze posty i dzienniki i chciałam Wam bardzo podziękować za cenne rady i uwagi, które wykorzystam niebawem na wstępnym spotkaniu z architektem. Zamierzamy budować się w przyszłym roku ( jak będzie jeszcze z czego i z kim - ściany BK+styropian, dach rozważamy cenowo jeszcze -blachodachówka lub dachówka cementowa, ogrzewanie na paliwa stałe (eko-groszek,pellety)+ kominek z DGP, ew. rekuperator (jak starczy kasy...) Najgorsze jest to, że przy dzisiejszych wariacjach cenowych nie możemy nawet zrobić kosztorysu Niestety nie mamy takigo bohaterskiego ojca jak świercz(pozdrawiamy serdecznie!) dlatego stan surowy zamknięty będą budować ekipy, natomiast resztę wykonamy sami A jak będę miała jeszcze siłę unieść ręce to z pewnością będę pisać o naszych postępach Izawi, świerczu, Irek95 czekam na Wasze zdjęcia i wpisy w dziennikach i jeśli pozwolicie będę nękać Was pytaniami Pozdrawiam i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 14.05.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 witam wszystkich Mam pytanie czy robił ktoś Z14 ze stropem nie z Terivy tylko płyta lana ?? Może mi ktoś powie ile kosztuje strop z Terivy na Z14 podstawowy bez garażu a ile lana płyta oczywiście sam mógłbym to policzyć ale wolałbym z doświadczeń Waszych skorzystać i dowiedzieć sięjak to wyszło w rzeczywistości a nie na kartce. Czy wogóle pchać się w zmianę stropu na płytę (zmiana w projekcie 850zł) czy jednak zostawić tą Terivę. pozdrawiam i z góry dziękuję Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 14.05.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witaj lbryndal!Mogę Ci służyć informacją jedynie połowiczną. Komplet belek i pustaków stropowych z betonu w systemie Teriva kosztował mnie w kwietniu bieżącego roku 3398.82 z VAT. Drut zbrojeniowy również kupiłem, ale nie rozbijałem kosztu na strop i resztę, bo nie wiem ile w sumie pójdzie w niego tej stali, a kupiłem od razu na cały dom płacąc miesiąc temu 3100 z VAT za tonę. W kwestii betonu nie wypowiadam się, bo będzie mnie tyle kosztował ile w danym momencie zażyczy sobie betoniarnia, a wiadomo co się dzieje ostatnio z ceną cementu. Stemplowanie to już mały koszt, bo w tym projekcie i przy tej technologii stempluje się jedynie belki w środku długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.05.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Aguu dziekuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.05.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 jeszcze jedno pytanie do stropu. Z14 ma wymiary coś 10,38 x 8,28 i mam pytanie te belki stropowe w Terivie idą oczywiście wzdłuż krótszego boku domku który ma 8,28 część tej długości odchodzi na wieniec ale interesuje mnie JAKIEJ DŁUOŚCI BELKI SĄ WYKORZYSTYWANE - JAKIEJ DŁUGOŚCI - są to dzielone i wspierane na środku na ściance działowej czy jedna belka na całą długość. Pytam ponieważ im dłuższe tym droższe a może jeśli mogę prosić to mi ktoś kto kupował napisze ile jakich wchodzi na zwykły podstawowy Z-14. pozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 18.05.2007 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Witam po dłuuugiej przerwie. U nas nareszcie tynkują. Ponieważ zawaliła nam pierwsza ekipa tynkarzy musieliśmy tyle czekać. Aby nie tracić czasu (musimy sie wprowadzić do września - sprzedaliśmy mieszkanie) we dwoje z żoną ociepliliśmy poddasze do folii - reszta po tynkach i wylewkach. JAKIEJ DŁUOŚCI BELKI SĄ WYKORZYSTYWANE - JAKIEJ DŁUGOŚCI - są to dzielone i wspierane na środku na ściance działowej czy jedna belka na całą długość. U nas poszło 29 belek długości 4m ( budujemy Z14GPp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 irek95 no to może jakimiś fotami byś sie pochwalił .... hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 23.05.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Irek95 dziękuję za odpowiedź i w sumie zdjęcia z tynkowania bym poprosił też a Świerczu mógłby u Siebie wstawić wkońcu zdjęcia obiecywanej od dawna spiżarki bo ma wejście ponoć inaczej niż na projekcie i chciałbym tez zobaczyć jak to wygląda pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts