Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :))

Aguu, w tej chwili jeszcze trochę przerabiam parter, tak aby powiększyć hall i zrobić wygodniejsze schody. Rysunki będę miał w jutro lub w poniedziałek. Mogę go później zeskanować i wrzucić. W tej wersji kosztem hallu można powiększyć (i tio całkiem mocno) pomieszczenie gospodarcze.

BoBoW z niecierpliwością czekam na możliwość obejrzenia tych zmian. Sam już zastanawiałem się nad powiększeniem kotłowni kosztem hallu, ale nie za bardzo uśmiecha mi się rezygnacja z szafy przy wejściu do domu. Może Twoja koncepcja będzie jakimś rozwiązaniem. Popatrzymy - zobaczymy :)

Witam :)

Zgodnie z obietnicą - oto parter mojego domku po zmianach:

http://images20.fotosik.pl/102/e03471a144ee418dm.jpg

Co prawda u mnie będą schody drewniane bez podstopni i trochę innaczej ustawione niż standardowo, ale można zrobić tak:

- schody betonowe tak, aby przestrzeń pod schodami powiększyła pomieszczenie gospodarcze - można to trochę zagłębić poniżej poziomu podłogi i w rezultacie uzyska się składzik opału.

Acha, u mnie w pomieszczeniu gospodarczym jest okno 90*90. Ponadto planuję zrobić cześć ściany pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym i łazienką z pustaków szklanych, aby w łazience też było jaśniej. Dodatkowo zaplanowałem wyjście drzwiami tarasowymi z kuchni do ogrodu oraz przejście z kuchni do spiżarki, która wydzielimy z fragmentu garażu.

A co do zmian w projekcie - ekipa wchodzi za 2-3 tygodnie, więc jeszcze trochę czasu na myślenie mam, bo później jak staną ściany nośne i słupy, to już nic nie zmienię (może i dobrze - wreszcie zacznę myśleć o kolejnych etapach)

ps. wiadomość najważaniejsza - do domu wprowadzimy się już w trójkę - zostanę tatą :)

BoBoW mam właśnie chwile i przeglądam twoje wprowadzone zmiany... no i mnie nie zachwyciły... a wręcz niemiło zaskoczyły... mam nadzieje, że np. przeniesienie kuchni-gabinet ma jakieś uzasadnienie - bo dla mnie (zaznaczam) frontowe rozwiązanie jest bardziej korzystne. no i najważniejsza rzecz - "pozbyłeś" się wiatrołapu co w naszych szerokościach jest wręcz niedopuszczalne i przez architektów traktowane jako błąd architektoniczny.

mam nadzieje że rozumiesz to że nie wszystkim musi się tu wszystko podobać... :)

pozdrawiam serdecznie i chętnie podyskutuje ;)

Witaj świercz!

Wydaje mi się, że macie w swoim Z14 spiżarnię, tzn. że nie zrezygnowaliście z niej, jak to robią niektórzy, co akurat mnie osobiście dziwi. Jestem zdecydowanym wyznawcą domów ze spiżarniami. Mógłbyś zamieścić w swoim dzienniku fotkę tej spiżarni, bo chciałbym zobaczyć na własne oczy jak ona wygląda w środku, pod tymi schodami? Wiem, że Twój dziennik to nie koncert życzeń, ale będę wdzięczny do szalunkowej deski :)

I mam jeszcze pytanie o DGP. Rozprowadziliście je tylko na poddaszu czy na parterze też? A jeśli na parterze również, to którędy biegną przewody i czy do wszystkich pomieszczeń?

Aguu moj dziennik to wałśnie koncert życzeń - jest po to aby pokazać jak można samemu budować i przede wszystkim pokazuje projekt Z14 w troche mojej odsłonie :) A wszystkie pytania, wątpliwości z miłą chęcią przedyskutuje i pokaze fotograficznie. Oczywiście, że wkleje fotki spiżarki - tylko może poprostu je porobie bo te które mam są dość stare i spiżarka jest na nich jeszcze "niekompletna" Zajrzyj jutro lub pojutrze do moich komentarzy.

DGP rozprowadzone jest tylko na poddaszu :roll: z partetu zrezygnowałem... :roll: właśnie z braku możliwości niekonfliktowego przeprowadzenia rur. Bardzo chciałem aby gabinet miał nadmuch bo bede tam pracował i to byłoby bardzo dobre rozwiązanie, ale cieżko było coś wymyślić bo odległość wylotu od turbiny jest znaczna i mogłoby prawie wogóle nie docierać tam ciepłe powietrze. Cóż.... :roll:

pozdrawiam!

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich budujących Z14 :)

Jestećmy z Łodzi i również zdecydowaliśmy się na ten projekt, a dokładnie na Z14GPp (ten bez wykusza i z garażem)

Planujemy zrezygnować z części okien dachowych na rzecz okien w ścianach szczytowych, poszerzyć garaż o 1m oraz troszkę schody (jak się da) o spoczniku przestałam marzyć jak przeczytałam Wasze posty...za duże koszty przeróbek :cry: Zastanawiamy się również nad rezygnacją ze spiżarki na rzecz zabudowy kuchennej.

Przeczytałam Wasze posty i dzienniki i chciałam Wam bardzo podziękować za cenne rady i uwagi, które wykorzystam :wink: niebawem na wstępnym spotkaniu z architektem.

Zamierzamy budować się w przyszłym roku ( jak będzie jeszcze z czego i z kim :roll: - ściany BK+styropian, dach rozważamy cenowo jeszcze -blachodachówka lub dachówka cementowa, ogrzewanie na paliwa stałe (eko-groszek,pellety)+ kominek z DGP, ew. rekuperator (jak starczy kasy...)

Najgorsze jest to, że przy dzisiejszych wariacjach cenowych nie możemy nawet zrobić kosztorysu :evil:

Niestety nie mamy takigo bohaterskiego ojca jak świercz(pozdrawiamy serdecznie!) :wink: dlatego stan surowy zamknięty będą budować ekipy, natomiast resztę wykonamy sami :o :)

A jak będę miała jeszcze siłę unieść ręce to z pewnością będę pisać o naszych postępach :lol:

Izawi, świerczu, Irek95 czekam na Wasze zdjęcia i wpisy w dziennikach i jeśli pozwolicie będę nękać Was pytaniami :wink:

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń!

• 2 weeks później...

witam wszystkich

Mam pytanie czy robił ktoś Z14 ze stropem nie z Terivy tylko płyta lana ??

Może mi ktoś powie ile kosztuje strop z Terivy na Z14 podstawowy bez garażu a ile lana płyta oczywiście sam mógłbym to policzyć ale wolałbym z doświadczeń Waszych skorzystać i dowiedzieć sięjak to wyszło w rzeczywistości a nie na kartce.

Czy wogóle pchać się w zmianę stropu na płytę (zmiana w projekcie 850zł) czy jednak zostawić tą Terivę.

pozdrawiam i z góry dziękuję

Łukasz

Witaj lbryndal!

Mogę Ci służyć informacją jedynie połowiczną. Komplet belek i pustaków stropowych z betonu w systemie Teriva kosztował mnie w kwietniu bieżącego roku 3398.82 z VAT. Drut zbrojeniowy również kupiłem, ale nie rozbijałem kosztu na strop i resztę, bo nie wiem ile w sumie pójdzie w niego tej stali, a kupiłem od razu na cały dom płacąc miesiąc temu 3100 z VAT za tonę. W kwestii betonu nie wypowiadam się, bo będzie mnie tyle kosztował ile w danym momencie zażyczy sobie betoniarnia, a wiadomo co się dzieje ostatnio z ceną cementu. Stemplowanie to już mały koszt, bo w tym projekcie i przy tej technologii stempluje się jedynie belki w środku długości.

jeszcze jedno pytanie do stropu.

Z14 ma wymiary coś 10,38 x 8,28 i mam pytanie te belki stropowe w Terivie idą oczywiście wzdłuż krótszego boku domku który ma 8,28 część tej długości odchodzi na wieniec ale interesuje mnie JAKIEJ DŁUOŚCI BELKI SĄ WYKORZYSTYWANE - JAKIEJ DŁUGOŚCI - są to dzielone i wspierane na środku na ściance działowej czy jedna belka na całą długość.

Pytam ponieważ im dłuższe tym droższe a może jeśli mogę prosić to mi ktoś kto kupował napisze ile jakich wchodzi na zwykły podstawowy Z-14.

pozdrawiam

Łukasz

Witam po dłuuugiej przerwie.

U nas nareszcie tynkują. Ponieważ zawaliła nam pierwsza ekipa tynkarzy musieliśmy tyle czekać. Aby nie tracić czasu (musimy sie wprowadzić do września - sprzedaliśmy mieszkanie) we dwoje z żoną ociepliliśmy poddasze do folii - reszta po tynkach i wylewkach.

JAKIEJ DŁUOŚCI BELKI SĄ WYKORZYSTYWANE - JAKIEJ DŁUGOŚCI - są to dzielone i wspierane na środku na ściance działowej czy jedna belka na całą długość.

U nas poszło 29 belek długości 4m ( budujemy Z14GPp).