Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poki co, wystosowalam zapytanie do pracowni projektowej. Wydluzenie budynku nie jest wielkim problemem - z tego co ja sie orientuje, powazne zmiany konstrukcyjne zachodza przy poszerzeniu i one wymagaja wielu przeliczen. Ale - klocic sie nie bede :) Nie wiem.

Zobaczymy, co nam odpowie Z500.

W najgorszym wypadku, zostane przy starym projekcie.

Na pewno najfajniej wybrac wieksza chalupke, z duzym pieknym salonem - ale kazdy matr kosztuje. Niby 3000 a ta czy w ta to zadna roznica, ale jednak...

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Duzo :) Zalezy, czy chcesz jedna zmiane czy caly pakiet. Za jedna zmianke od gratisa do bodaj 5000 (to poszerzenie schodow i przesuniecie sciany nosnej).

Ale architekt tu na miejscu moze wycenic sie inaczej.

Na razie przezuwam wyceny :) ale chyba skusze sie jednak na inny domek. Wiekszy i jeszcze prostszy...

• 1 month później...

witam .takie sa koszta zmian w projekcie :D Poniżej przedstawię koszty poszczególnych modyfikacji w projekcie Z14GPp:

1. wykonanie wykusza - 500,-zł

2. wykonanie balkonu nad wykuszem - 500,-zł

3. zmiana gabarytów budynku - 1800,-zł.

4. podniesienie ścianki kolankowej - 1000,-zł

Cena projektu 1540,-zł + cena za zmiany 3800,-zł

Razem: 5340,-zł. :D sporo chyba

witam .takie sa koszta zmian w projekcie :D Poniżej przedstawię koszty poszczególnych modyfikacji w projekcie Z14GPp:

1. wykonanie wykusza - 500,-zł

2. wykonanie balkonu nad wykuszem - 500,-zł

3. zmiana gabarytów budynku - 1800,-zł.

4. podniesienie ścianki kolankowej - 1000,-zł

Cena projektu 1540,-zł + cena za zmiany 3800,-zł

Razem: 5340,-zł. :D sporo chyba

a nie wystarczy jak architekt adaptujący wprowadzi część tych zmian, kasy za to nie weźmie, ale z drugiej strony trochę pokreśli projekt ? ja podnosiłem wysokość ściany kolanowej podczas adaptacji, pani skreśliła 67 i napisała 110 i już, fakt że podnosi się wysokość budynku i jeszcze inne rzeczy ale to wszystko w czasie budowania mozna skorygować.

no i najważniejsza rzecz - "pozbyłeś" się wiatrołapu co w naszych szerokościach jest wręcz niedopuszczalne i przez architektów traktowane jako błąd architektoniczny.

mam nadzieje że rozumiesz to że nie wszystkim musi się tu wszystko podobać... :)

pozdrawiam serdecznie i chętnie podyskutuje ;)[/color]

no w Z14 wiatrołap/sień jest całkiem spory i to jest duży plus.

ja bym go nie likwidował.

ale np. u siebie z Z24 mam dylemat moralny: kasować go czy nie? jest malutki, ma 3,5m i w dodatku projektant nawalił tam 3 pary drzwi 8)

• 3 weeks później...
może autor wątku coś napisze ??

Napiszę coś jak odzyskam dostęp do internetu. Mieszkam już w nowym domu i okazało się, że w XXI wieku w siedzibie gminy 15 km od centrum Lublina TP nie widzi możliwości podłączenia linii telefonicznej (kabel telefoniczny leży pod moją działką 5 m od domu). W pracy nie mam czasu na internet więc kończę i na razie żegnam się z forum.

Pozdrawiam - Irek

może autor wątku coś napisze ??

Napiszę coś jak odzyskam dostęp do internetu. Mieszkam już w nowym domu i okazało się, że w XXI wieku w siedzibie gminy 15 km od centrum Lublina TP nie widzi możliwości podłączenia linii telefonicznej (kabel telefoniczny leży pod moją działką 5 m od domu). W pracy nie mam czasu na internet więc kończę i na razie żegnam się z forum.

Pozdrawiam - Irek

oby zdjęcia były :) !!!!!!!!

cześć witam wszystkich

na wstępie chciałem pogratulować wszystkim tego domku, bardzo bardzo fajny,

ja jestem w tej chwili na etapie wybierania projektu i właśnie wpadł mi w oko ten domek, nie ukrywam ze dla mnie jednym z podstawowych kryteriów jest kasiorka, dlatego tez chciałem was zapytać o orientacyjny koszt budowy tego cacka, nie chodzi mi o dokładne wyliczenia tylko o rząd wielkości

dzięki i pozdrawiam